Harghita: Preşedinta Ungariei, Novak Katalin, va participa la pelerinajul de Rusaliile Catolice, de la Şumuleu Ciuc
Preşedinta Ungariei, Novak Katalin, va participa, sâmbătă, la pelerinajul de Rusaliile Catolice, de la Şumuleu Ciuc, închinat Fecioarei Maria şi considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est.
Informaţia a fost confirmată, miercuri, într-o conferinţă de presă, de rectorul bisericii franciscane din Şumuleu Ciuc, părintele Timár Sándor Asztrik, care a spus că preşedinta Ungariei este de confesiune reformată, dar va participa cu evlavie la pelerinaj.
"Da, va fi aici, la pelerinaj (preşedinta Ungariei - n.red.). Doamna preşedinte este de religie reformată, dar vine cu mare evlavie aici, la Şumuleu, prima dată când vine", a spus părintele Timár Sándor Asztrik.
De asemenea, şi fostul preşedinte al Ungariei, Ader Janos, va participa la eveniment, el fiind prezent în fiecare an, alături de soţie, de pelerinajul de la Şumuleu Ciuc.
Potrivit informaţiilor furnizate de părintele Timár Sándor Asztrik, motto-ul din acest an pelerinajul a fost ales dintre-o rugăciune a Sfântului Francisc de Assisi, în contextul în care se împlinesc 800 ani de la înfiinţarea Ordinului Franciscan şi este: "Te salut, Stăpână, Sfânta Regină, Sfântă Maică a lui Dumnezeu, Marie, care eşti Fecioară devenită Biserică".
Slujba solemnă din sâmbătă Rusaliilor, din şaua dealului Şumuleu, locul pelerinajului, va fi oficiată de monseniorul dr. Gergely Kovács, arhiepiscop al arhidiecezei romano-catolice de Alba Iulia, iar predica va fi rostită de părintele Urban Eric, provincialul franciscanilor din Ardeal.
Marele eveniment va începe vineri seara, la ora 18.00, când se va oficia o liturghie de deschidere a pelerinajului în biserica franciscană, toată noaptea pelerinii fiind aşteptaţi să se roage în lăcaşul de cult, iar o altă slujbă va fi oficiată sâmbătă dimineaţa, de la ora 7.00.
Părintele Timár Sándor Asztrik a spus că la procesiune vor veni foarte mulţi pelerini din ţară dar şi din Ungaria, fiind anunţată prezenţa unor pelerini şi din Australia, Suedia sau SUA. De asemenea, foarte mulţi credincioşi, mai ales cei din Harghita, dar şi unii din Ungaria, vor veni pe jos la locul unde se va oficia liturghia din Sâmbăta Rusaliilor.
Acesta a mai arătat că oamenii vin la pelerinaj să se roage Fecioarei Maria şi i-a îndemnat "să fie deschişi la harurile pe care le primesc aici".
Prezent la conferinţa de presă, primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat că la eveniment se aşteaptă participarea a peste 300.000 de persoane, punctând că autorităţile sunt pregătite pentru marele pelerinaj.
"Suntem pregătiţi pentru pelerinajul de Rusalii, aşteptăm un număr mare de pelerini ca şi anul trecut. Estimările noastre, anul trecut, au fost peste 300.000 de oameni, nu aşteptăm mai multe persoane, pentru că deja suntem într-o perioadă normală, în care toţi cei care doresc să ajungă la pelerinajul de Rusalii s-au decis deja şi au făcut paşii importanţi. Ne-am organizat cu bucurie pentru un pelerinaj în condiţii optime, normale, împreună cu mănăstirea franciscană. Din fericire, ceea ce s-a întâmplat anul trecut, când au fost aceleaşi condiţii, a arătat că deciziile noastre de închideri de drumuri în anumite tronsoane de intrare în oraş, care sunt folosite pentru parcări sau organizare amănunţită a ce se întâmplă în jurul bazilicii sau sus în şaua Şumuleului, au fost corecte şi sperăm ca şi anul acesta să se întâmple în aceleaşi condiţii", a declarat Korodi.
Acesta a mai spus că în zona pelerinajului va fi închisă circulaţia încă de vineri seara, iar cei care se cazează în împrejurimi trebuie să ajungă la spaţiile de cazare vineri după-amiaza.
El a ţinut să adauge că vor fi multe limitări de acces pentru autovehicule, în zonă, până duminică după-amiază, dar se va putea ajunge fără probleme pe jos.
Primarul Korodi Attila i-a îndemnat pe oameni să aibă grijă unii de alţii, pentru a putea să să bucure de pelerinajul de Rusaliile Catolice.
"Sunt pregătite toate instituţiile, Salvarea, toţi cei care împreună cu noi au grijă ca toată lumea să fie în siguranţă. Dar, motto-ul este acela: toţi trebuie să avem grijă unii de alţii, pentru că în momentul în care vorbim de 300.000 de oameni, dacă nu avem noi grijă de alţii, nu putem să avem parte de bucuria pelerinajul de la Şumuleu şi de sărbătorile de Rusalii. Aşa că sunt convins că şi anul acesta se va întâmpla în acelaşi mod", a spus primarul.
Korodi nu a confirmat prezenta preşedintei Ungariei, afirmând că "toate lucrurile sunt organizate de echipa doamnei preşedinte", dar a spus că, cel mai probabil, vor participa la pelerinaj "foarte mulţi de decidenţi politici şi din România şi din Ungaria".
Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani, în centrul său fiind statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, aflată în biserica franciscană.
Legenda spune că, în anul 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, ar fi încercat să le impună unitarianismul credincioşilor romano-catolici din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Caşin şi oamenii spun că doar cu ajutorul statuii făcătoare de minuni au reuşit să se opună şi să îşi păstreze credinţa strămoşească.
De atunci, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii din întreaga lume, majoritatea de limbă maghiară, vin în pelerinaj la Biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu Ciuc.
Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc a fost vizitat, pe 1 iunie 2019, de Papa Francisc, cu acest prilej fiind scoasă din biserică statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial.
Suveranul Pontif a oficiat atunci o slujbă închinată Fecioarei Maria şi a oferit un trandafir de aur Sanctuarului marian, aşa cum face când merge în locurile de pelerinaj dedicate Maicii Domnului. AGERPRES/ (AS, A, autor: Gina Ştefan, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)
Foto: (c) GINA ŞTEFAN/AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Patriarhul Daniel: Biserica Ortodoxă Română, susținătoare a culturii creștine în timpul regimului comunist
Patriarhul Daniel a evidențiat, în mesajul său cu prilejul Zilei Culturii Naționale, că Biserica Ortodoxă Română (BOR), deși obligată să își desfășoare activitatea în perioada comunistă într-un regim politic ostil, a promovat credința ortodoxă și valorile creștine, fiind activă în susținerea spiritualității și culturii române
Bihor: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, în perioada 17-26 ianuarie, la Oradea
O nouă ediție a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor va avea loc, în perioada 17 - 26 ianuarie, la Oradea, a anunțat, într-un comunicat, Episcopia greco-catolică de Oradea. Sursa menționează că tema din acest an a fost preluată din Evanghelia după Ioan, 'Crezi tu aceasta?', fiind amintit Papa Francisc,
Proclamarea generală a noilor sfinți români - pe 4 februarie, la Catedrala Patriarhală
Ceremonia de proclamare publică a canonizării noilor sfinți români va avea loc pe 4 februarie, la Catedrala Patriarhală, și va coincide cu aniversarea propriu-zisă a 100 de ani de la adoptarea deciziei Sfântului Sinod de ridicare a Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie. Potrivit Agenției Basilica a Patriarhiei Rom&a
Catedrala Națională va fi sfințită, în octombrie, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I și Patriarhul Daniel
Catedrala Națională va fi sfințită pe 26 octombrie de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului și de Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit Agenției Basilica a Patriarh
Mesaj al Patriarhului BOR pentru însănătoșirea Arhiepiscopului Tiranei, Durresului și întregii Albanii, Anastasie
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a adresat, joi, un mesaj Arhiepiscopului Tiranei, Durresului și întregii Albanii, Anastasie, care este internat la Spitalul general Evangelismos din Atena, Grecia. ''În aceste momente de încercare, ne îndreptăm gândurile spre Preafericirea Voastră și ne r
Iaşi: La Mitropolia Moldovei şi Bucovinei au început pregătirile pentru Bobotează
Catedrala Mitropolitană din Iaşi a pregătit 20 de vase cu apă pentru ziua de 6 ianuarie, când ortodocşii prăznuiesc Botezul Domnului sau Boboteaza, cum se spune în mod tradiţional acestei sărbători. Directorul de Comunicare al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, preotul Lucian Apopei, a declarat, vineri, că în cursul acestei z
Bobotează - Patriarhul Daniel va săvârşi Sfinţirea Mare a Apei; vor fi distribuiţi 10.000 de litri de Agheasmă Mare
Credincioşii ortodocşi sărbătoresc, lunea viitoare, Botezul Domnului, la Catedrala Patriarhală urmând să fie distribuiţi 10.000 de litri de Agheasmă Mare îmbuteliaţi în sticle de 0,5 litri şi 5.000 de pachete cu anafură. Potrivit Biroului de Presă al Patriarhiei Române, evenimentele liturgice de la Catedrala Patriarhală
Constanţa: Arhiepiscopia Tomisului pregăteşte 200.000 de PET-uri cu Aghiasmă Mare pentru a fi oferite credincioşilor de Bobotează
Arhiepiscopia Tomisului a anunţat, vineri, că în Ajunul Bobotezei, după oficierea Slujbei de Sfinţire Mare a Apei de către arhiepiscopul Teodosie, Aghiasma Mare va fi îmbuteliată în 200.000 de PET-uri, care le vor fi oferite credincioşilor de Bobotează, pe 6 ianuarie. Tot pe 5 ianuarie, ÎPS Teodosie le va oferi Apă Sfin
Patriarhul Daniel: Biserica ne îndeamnă să privim cu încredere şi cu responsabilitate fiecare clipă a vieţii
Biserica ne îndeamnă să privim cu încredere şi speranţă, dar şi cu responsabilitate şi gravitate fiecare clipă a vieţii, a transmis, miercuri, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, îndemnând să ne rugăm pentru pacea între popoare. Cuvântul Patriarhului a fost citit de Episcopul vicar al Arhiepi
Patriarhul Daniel: Iisus Hristos, Fiul cel veşnic, s-a smerit pe sine, ca să-i înalţe pe oameni
Iisus Hristos, Fiul cel veşnic al Tatălui din ceruri, s-a smerit pe sine, ca să-i înalţe pe oameni, atunci când s-a născut din Fecioara Maria, în mod voit, într-o peşteră care servea de grajd pentru vite, a spus, miercuri, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel. "Fiul veşnic al Tatălui în mod libe
Episcopul Iosif Păuleţ, în scrisoarea pastorală: Să fim misionari ai speranţei în casele noastre, în lumea noastră
Episcopul Diecezei Romano-Catolice Iaşi, Iosif Păuleţ, a transmis, cu ocazia sărbătorii Naşterii Domnului o scrisoare pastorală, în care aminteşte că "odată cu acest Crăciun, intrăm, aşadar, într-un an al speranţei". "La Naşterea Domnului, îngerii au adus un mesaj plin de speranţă, şi anume acela că Dumnezeu a venit la noi, Dum
Mitropolitul Andrei Andreicuţ: Iisus Hristos a fost trimis de Dumnezeu ca să ne scape de nevoi şi boli
Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Andrei Andreicuţ, spune că Iisus Hristos a fost trimis de către Dumnezeu în lume ca să-i mântuiască pe oameni şi să-i scape de nevoi şi boli. "Din iubire faţă de noi, Domnul Iisus Hristos se întrupează ca să ne mântuiască şi să ne scape de toate nevoile şi bolile. Cam acesta este s
IPS Percă în Pastorala de Crăciun: Copilul născut în Betleem revine pentru a-şi vesti mesajul de speranţă
Copilul născut în Betleem, acum două mii de ani, revine pentru a-şi vesti mesajul de speranţă pentru umanitate, afirmă, în Pastorala de Crăciun, Arhiepiscopul Mitropolit romano-catolic de Bucureşti, Aurel Percă, îndemnând la a face bine altora, în special copiilor, soţilor, rudelor, dar şi săracilor, bolnavilor, bătrânilor şi celor singuri
Pastorala mitropolitului Irineu al Olteniei: Mântuitorul Hristos este pacea noastră, a celor de departe şi a celor de aproape
Mitropolitul Irineu al Olteniei, arhiepiscop al Craiovei, spune în Pastorala de Crăciun că Naşterea Domnului ne reaminteşte că Mântuitorul Hristos este pacea noastră, a celor de departe şi a celor de aproape, şi "ne-a adus de la Tatăl bunătate şi iubire, ca să putem să ne iubim, să ne rugăm şi să ne înnoim viaţa". &
Parteneriat între Primăria Municipiului Braşov şi Mitropolia Sibiu pentru refacerea Centrului de recuperare medicală
Consiliul Local Braşov a aprobat, luni, reluarea parteneriatului dintre municipalitate şi Arhiepiscopia Ortodoxă Română Sibiu şi care vizează funcţionarea Centrului de recuperare medicală amenajat în clădirea Căminului pentru persoane vârstnice - suspendat în 2020, din cauza pandemiei. "Din punct de vedere material