logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Pelerinaj cu moaștele Sfintei Împărătese Elena, la Mănăstirea Pantocrator - un eveniment unic în Patriarhia Română (GALERIE FOTO/VIDEO)

Imagine din galeria Agerpres

Credincioșii Bisericii Ortodoxe Române se vor bucura anul acesta de un eveniment unic - moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse în pelerinaj la Mănăstirea Pantocrator din județul Teleorman, în perioada 30 aprilie - 8 mai.


Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


'Este un an semnificativ pentru Biserica Ortodoxă Română - avem 140 de ani de la Autocefalie, 100 de ani de Patriarhat și 1.700 de ani de la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, din 325. Cu ajutorul lui Dumnezeu și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Mănăstirea Pantocrator se va continua tradiția pelerinajului în Duminica Mironosițelor. Pentru că noi aici, în Mănăstirea Pantocrator, avem o tradiție a Pelerinajului la Duminica Mironosițelor. De ce aceasta? Pentru că principala ocrotitoare a mănăstirii este Sfânta Mironosiță și-ntocmai cu Apostolii Maria Magdalena. (...) Anul acesta este un an special, deoarece vom avea bucuria de a avea, aici, trupul întreg al Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin', a declarat pentru AGERPRES vicarul administrativ al Episcopiei Alexandriei și Teleormanului, Serafim Baciu.

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


El a arătat că, din 1211, trupul sfintei nu a mai ieșit în afara Italiei decât o singură dată, în anul 2017, 'la insistențele autorităților bisericești de stat din Grecia', moaștele fiind scoase pentru prima oară și duse pentru o lună la Atena.

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


'Este a doua oară când trupul părăsește Italia și vine într-o țară ortodoxă, în România, pentru a binecuvânta și pe credincioșii ortodocși români de aici, care au o evlavie deosebită la Sfânta Împărăteasă Elena. Se vede aceasta din mulțimea de biserici închinată Sfinților Împărați și Întocmai cu Apostolii Constantin și Maica Sa Elena, dar și din faptul că peste 900.000 de români poartă numele Sfinților Împărați Constantin și Elena', a spus părintele Serafim.

Părintele a dezvăluit că, întâmplător, în 2017, a găsit 'câteva imagini și filmări de la pelerinajul pe care grecii l-au făcut cu Sfânta la Atena'.

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


'Am văzut cât de frumos a fost primită Sfânta, ca o adevărată împărăteasă. Văzând acele imagini, mi-a încolțit ideea: 'zic - oare nu o fi posibil să aducem Trupul Sfintei și în România, ca românii să se bucure de prezența acestei mari sfinte și împărătese a Lumii Creștine? Noi, aici, la Episcopie, avem pe unul dintre colaboratorii noștri, unul dintre consilieri, care a studiat la Veneția. Studiind la Veneția, cunoștea foarte bine conducerea Bisericii din Veneția, pe Patriarhul latin al Veneției și atunci a fost foarte ușor să punem o întrebare: 'Este oare posibil ca în 2024 - doream noi - să aducem Trupul Sfintei?' Ni s-a răspuns că pentru 2024 este imposibil, deoarece ei avuseseră un pelerinaj în interiorul Italiei, undeva în Sardinia, și au o regulă foarte strictă de conservare a Sfintelor relicve', a arătat clericul.

Demersurile pentru aducerea Sfintelor Moaște în România au durat 'aproape doi ani și ceva', moaștele Sfintei Elena fiind 'cel mai de preț odor' pe care îl deține Veneția.

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


'Alături de Sfântul Apostol Marcu - ce are trupul în Basilica San Marco, celebra catedrală din Veneția - (Sfânta Elena - n.r.) este considerată a doua ocrotitoare. Și atunci venețienii au o deosebită evlavie față de ea. Și există o regulă, vă spuneam, nu se poate ca trupul să iasă consecutiv doi ani în pelerinaj. Și atunci au zis: încercăm poate în 2025. Eu nici nu m-am gândit atunci că 2025 este, de fapt, un an marcant. (...) Și iată, în acest an, așa a rânduit Sfânta. Pentru că să știți, până la urmă, nu noi. Noi facem planuri, noi spunem că vrem anumite lucruri, dar, până la urmă, tot Dumnezeu, tot sfinții sunt cei care ne spun cum e mai bine de făcut', a subliniat părintele Serafim.

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


Autoritățile italiene au impus însă 'reguli foarte stricte'.

'Foarte dificil, pentru că, să știți, regulile sunt foarte stricte și ei au pus foarte multe condiții vizavi de locul de expunere a Sfintelor Moaște, vizavi de securitatea acestora pe perioada șederii în România. Deci lucrurile nu sunt foarte simple. Au vrut planuri de situație, au vrut lucruri concrete, au vrut să știe că avem sprijinul autorităților din România pentru acest lucru, pentru că, iată, vorbim de un odor care are o vechime de 1.700 de ani. Deci nu vorbim de un lucru foarte simplu. Pe lângă faptul că este sfântă, pe lângă faptul că ei o prețuiesc foarte mult, o protejează foarte mult pe Sfânta Împărăteasă Elena. Și atunci, în colaborare cu autoritățile, cu Jandarmeria, cu Poliția, am făcut o întâlnire cu reprezentanții Patriarhiei de Veneția și atunci s-au stabilit anumite rânduieli și anumite reguli pentru a face posibilă venirea Sfintei în țara noastră', a explicat părintele vicar.

Racla cu Sfintele Moaște va poposi câteva ore și în Catedrala Patriarhală.

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


'Principala biserică a țării pusă sub ocrotirea Sfinților Împărați Constantin și Elena este Catedrala Istorică Patriarhală din București. Și să nu uităm că anul acesta va fi, iată, cumva, și o binecuvântare pentru un alt eveniment care va avea loc în Biserica Ortodoxă Română - Sfințirea Catedralei Naționale. Deci Sfânta Împărăteasă Elena se va opri în Cetatea Bucureștilor prima dată, cum este firesc, și va fi întâmpinată de Întâistătătorul Bisericii Noastre, de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Preț de două - trei ore, moaștele vor fi în Capitală, la Catedrala Patriarhală. Pentru că este un timp foarte scurt, pelerinii nu vor avea timp să vină acolo și atunci îi îndemnăm pe toți să își programeze timpul și să ajungă aici, la Mănăstirea Pantocrator, unde Sfânta va rămâne timp de nouă zile. Pentru că de la Catedrala Patriarhală, în după-amiaza zilei de 30 aprilie, va pleca (...) și se va îndrepta către Mănăstirea Pantocrator, unde Sfânta Împărăteasă Elena va fi primită cu o procesiune, aici, în mănăstirea aceasta. Și vorbeam de reguli de securitate, nu au acceptat cei de la Veneția așezarea Trupului Sfintei în baldachinul de afară și au vrut neapărat ca Trupul să fie în biserică. Și atunci Trupul va fi așezat chiar aici, în această biserică în care ne aflăm, în biserica cea mare a Mănăstirii Pantocrator', a informat părintele Serafim Baciu.

În perioada pelerinajului, Biserica Mănăstirii Pantocrator va fi deschisă în permanență, 'pentru ca fiecare credincios, fiecare român care dorește să ajungă și să atingă și să o cinstească și să vadă Trupul Sfintei Împărătese Elena să poată face acest lucru'.

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


'Vor fi măsuri de securitate, măsuri de ordine, culoare unice de intrare, de ieșire, adică totul se va face într-o bună rânduială și într-o consultare cu autoritățile statului competente pentru desfășurarea acestui eveniment', a punctat părintele.

La pelerinaj pot veni și creștini romano-catolici pentru a se închina la Moaștele Sfintei Elena, așezată într-o frumoasă raclă din argint și sticlă.

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


'Orice credincios creștin din această țară poate veni și poate atinge, sau poate vedea, se poate închina la Trupul Sfintei Împărătese Elena. Pentru noi, ortodocșii, acest moment al pelerinajului este, în primul rând, un moment al rugăciunii, este un moment al comuniunii și este un moment al apropierii noastre de Sfinți. Și momentul cel mai prielnic de a vedea puterea Harului Duhului Sfânt. Gândiți-vă că Trupul Sfintei Împărătese este întreg și are o vechime atât de mare. Are, am văzut la Veneția, deschisă racla. A fost într-o raclă istorică, iar când au dus trupul la Atena și-au dat seama că racla istorică nu rezista călătoriei. Și atunci au confecționat o raclă foarte frumoasă din argint, împodobită cu pietre, și din sticlă. Deci, Sfânta se vede în raclă. Și, mergând la Veneția, părinții de acolo au deschis racla și am putut vedea Trupul Sfintei. Picioarele, mâinile sunt întregi, au pielea uscată pe oase, chiar și carnație uscată și rămasă intactă pe oase. Aceasta este numai puterea Harului Duhului Sfânt care lucrează. Și, mai mult decât atât, (moaștele - n.r.) răspândesc și bună mireasmă', a afirmat părintele vicar.

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


La rândul său, Starețul Mănăstirii Pantocrator, arhim. dr. Sebastian Serdaru, Exarhul Mănăstirilor din Episcopia Alexandriei și Teleormanului, a arătat că la buna desfășurare a evenimentului vor contribui preoți, atât din mănăstire, cât și cei apropiați, maicile de la metocul mănăstirii.

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


'Sunt foarte mulți oameni care vor fi implicați în organizare, în ajutorul pe care va trebui să îl dăm pelerinilor. Ca în fiecare an se va împărți apă, ceaiuri și alte lucruri care le vor fi de imediată trebuință. Suntem aici, așadar, spre slujirea tuturor celor care vor dori să se întâlnească cu Sfânta Elena', a punctat părintele Sebastian, pentru AGERPRES.

Vorbind despre pelerinaj, arhim. Sebastian Serdaru a subliniat că 'așteptarea în sine la rândul închinării la Sfintele Moaște arată sau reflectă, mai bine zis, jertfa, sacrificiul pe care noi îl facem pentru a ajunge înaintea unui sfânt'.

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


'Dacă înaintea unui om deosebit al lumii acesteia, să zicem, de multe ori poate avem emoție sau ne pregătim într-un anumit fel, cu atât mai mult atunci când, ca oameni plini de credință, mergem înaintea prietenilor lui Dumnezeu, cum îi numește Scriptura: 'Minunat este Dumnezeu întru Sfinții Săi'. Sunt oameni care au depășit condiția aceasta fizică tocmai pentru că mintea lor, inima lor a fost așezată în Dumnezeu și de aceea ei, iată, rămân cumva nemuritori în amintirea noastră, în rugăciunile noastre. Sfinții sunt și cei care ne inspiră până la urmă de multe ori să luăm tot felul de decizii, să ne schimbăm viața. (...) Acum, fiecare dintre noi alegem la ce coadă vrem să stăm. Vrând-nevrând, stăm la diverse cozi în viața aceasta, pentru că nu avem încotro. Trebuie totuși să ne plătim facturile sau, așa cum vedem în America, vrem să cumpărăm primul telefon sau alte obiecte din acestea, acolo nu ne mai este rușine să stăm la astfel de cozi. Starea în sine la un pelerinaj, așteptarea pentru a te întâlni cu un sfânt, pe de o parte, e foarte veche. Este o practică a Bisericii dintotdeauna. Faptul că ne întâlnim cu un trup, care, totuși, este 'nestricăcios' după atâta timp, în primul rând, în credința Bisericii, înseamnă că ne întâlnim cu o înflorire a Harului lui Hristos. (...) Rămâne un model pentru noi și, în egală măsură, un ajutor, pentru faptul că sfinții sunt cei care mijlocesc înaintea lui Hristos intențiile, dorințele pe care noi le aducem cu inimi curate înaintea lor', a mărturisit părintele stareț.

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


Totodată, vicarul administrativ al Episcopiei Alexandriei și Teleormanului, Serafim Baciu, a informat că în perioada în care lăcașul de cult va găzdui moaștele Sfintei Împărătese Elena, Mănăstirea Pantocrator în colaborare cu Consiliul Județean Teleorman și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, vor organiza un simpozion național despre Centenarul Patriarhiei Române și Sinodul I Ecumenic.

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


'Simpozionul va avea trei secțiuni: prima secțiune este dedicată tocmai momentului acesta al împlinirii a 100 de ani de Patriarhat, cea de a doua secțiune este dedicată Sinodului de la Niceea, iar a treia secțiune este dedicată Sfintei Elena. (...) Vom avea bucuria să îl avem la Alexandria și pe președintele Academiei Române, profesorul Ioan-Aurel Pop', a menționat părintele Serafim.

Solicitat ca, în preajma pelerinajului la Moaștele Sfintei Împărătese Elena, să transmită un mesaj credincioșilor din Patriarhia Română, părintele stareț Sebastian Serdaru a îndemnat la rugăciune 'cu inima deschisă'.

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


'Este o ocazie unică pentru noi să ne întâlnim cu această Sfântă care i-a iubit, de fapt, atât de mult pe creștini. Este o ocazie pentru noi să o vedem pe cea pe care biograful său, Eusebiu de Cezareea, o descria ca fiind 'o adevărată încântare'. Spunea: 'Este surprinzător să o vezi pe cea care este una dintre cele mai puternice femei ale Imperiului cât de modest este îmbrăcată și cum îi place să meargă în mijlocul oamenilor, să le asculte durerile, să dăruiască din belșug milostenii și ajutorul ei în toate părțile'. Și avem încredere că acest lucru se va întâmpla și cu noi, creștinii de astăzi, pentru că sfinții, așa cum spuneam, traversează veacurile. Dacă au fost buni cu cei din vremea lor, cu siguranță sunt buni în continuare cu creștinii din toate generațiile. (...) De aceea să venim cu inima deschisă pentru că atingându-ne de Moaștele Împărătesei Elena ne vom bucura foarte mult și vom avea această senzație de a atinge cumva Biserica Începuturilor, (...) care a ieșit din Catacombe, din prigoană, vremuri care sunt la fel, probabil, de triste, câteodată, și în zilele noastre, așa cum aminteați credința fiind atacată sub diverse forme. Și lucrul acesta nu este plăcut pentru nimeni. Cu siguranță însă, dacă Împărăteasa Elena a știut să apere Biserica în acea perioadă cruntă din istoria sa, și noi trebuie să ne adunăm în jurul ei pentru a o ruga să protejeze Biserica, poporul nostru, familiile noastre și, desigur, sufletele noastre ale tuturor', a transmis părintele stareț al Mănăstirii Pantocrator.

***

Situată în localitatea Drăgănești-Vlașca, în județul Teleorman, Mănăstirea Pantocrator este închinată Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, Sfântului Ioan Teologul și Sfintelor Femei Mironosițe. Lăcașul de cult a fost ridicat pe ruinele unui fost spital din Primul Război Mondial, devenit spital comunal și apoi abandonat zeci de ani.

Construirea bisericii, a chiliilor și altarului de vară nu ar fi fost posibile fără inițiativa a doi tineri teologi, părinții arhimandriți Sebastian Serdaru și Serafim Baciu, care au decis să devină monahi, pentru a-și dedica în totalitate viața lui Dumnezeu.

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


În 2012 a început construcția paraclisului dedicat Sfintei Maria Magdalena, cu propriile economii ale celor doi monahi și din donații strânse de la credincioși, reușindu-se ridicarea lăcașului într-un timp record. Paraclisul a fost sfințit în anul 2014, în Duminica Mironosițelor, sala de mese, bucătăria și altarul de vară închinat Schimbării la Față a Domnului fiind sfințite în anul 2015.

Cu ajutorul episcopului Alexandriei și Teleormanului, Preasfințitul Părinte Galaction, cei doi părinți au reușit să aducă de la Roma la Drăgănești-Vlașca o mică parte din moaștele Sfintei Maria Magdalena, pe care le-au depus spre venerare într-o raclă frumos cizelată cu scene din viața Sfintei.

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


Micul paraclis al Sfintei Maria Magdalena din curtea Mănăstirii Pantocrator devenind cu timpul neîncăpător pentru miile de pelerini veniți la evenimentele organizate aici, s-a luat decizia ridicării unui lăcaș mai mare, Biserica Nouă. Începute în anul 2015, lucrările de pictură în tehnica fresco au fost finalizate în 2019.

La Mănăstirea Pantocrator trăiesc zece monahi.

***

Mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, Sfânta Elena, atașată mult de valorile religiei creștine, a trăit acum aproape două milenii, între anii 250 - 330 d.Hr. Prin râvna ei a fost descoperit locul Golgotei și s-a găsit lemnul crucii pe care a fost răstignit Hristos.

Sfânta Împărăteasă Elena a ridicat lăcașuri de închinare pentru creștini atât la Ierusalim, cât și la alte locuri sfinte, mai întâi dorind însă a se zidi, la Ierusalim, Biserica Învierii, construită deasupra Sfântului Mormânt.

Pentru marea contribuție la răspândirea și înflorirea creștinismului, Constantin și mama sa, Elena, au fost trecuți de Biserica Ortodoxă în rândul sfinților și sunt socotiți 'întocmai cu apostolii'.

Veneția găzduiește Moaștele Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin. Când a murit, Împărăteasa a fost îngropată la Roma, apoi corpul său a fost transferat la Constantinopol. În 1211 Moaștele Sfintei Elena au fost furate de venețieni, în timpul uneia dintre cruciade. De atunci, Moaștele au rămas în Veneția.

Sfânta Împărăteasă Elena este sărbătorită în Biserica Ortodoxă Română și în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, la data de 21 mai, împreună cu Sfântul Împărat Constantin cel Mare. În Biserica Romano-Catolică este sărbătorită la 18 august. AGERPRES/(A, AS - redactor: Daniel Popescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 11267

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 16-04-2025 17:43

PF Daniel, mesaj de Sfintele Paști: Să arătăm în jurul nostru iubire smerită și milostivă, iertare, pace și bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a transmis, miercuri, un mesaj în care îndeamnă cu ocazia Sfintelor Paști la 'iubire smerită și milostivă, iertare și bucurie' față de cei din jurul nostru, ca daruri ale lui Hristos Cel înviat. 'Prin iubirea Sa smerită și milostivă, Domnul

Culte 16-04-2025 12:21

Cardinalul Lucian: Să ne trăim viața cu inimi luminate, cu minți limpezi, cu suflete bune, cu vieți înnoite

Cardinalul Lucian, Arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, adresează, în Scrisoarea Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2025, un îndemn la a trăi viața 'cu inimi luminate, cu minți limpezi, cu suflete bune, cu vieți înnoite'. 'Nu putem să rostim 'Cristos a î

Culte 15-04-2025 19:33

Arhiepiscopul Aurel Percă, în Pastorala de Paști: Ca popor pascal, să ne rugăm pentru darul păcii, al Domnului înviat

Arhiepiscopul-mitropolit romano-catolic de București, Aurel Percă, salută, în Scrisoarea pastorală pentru Solemnitatea Învierii Domnului, sărbătorirea Paștelui de către toți creștinii, aparținând diferitelor confesiuni, și îndeamnă la rugăciunea pentru pace în țară, în lume și în inimile credincioșilor.

Culte 14-04-2025 15:10

Galați: Daruri de Paște pentru 4.300 de bătrâni și 2.000 de copii oferite de Arhiepiscopia Dunării de Jos

Arhiepiscopia Dunării de Jos oferă cu ocazia Sărbătorilor Pascale daruri constând în alimente, articole vestimentare și încălțăminte pentru 4.300 de bătrâni și 2.000 de copii din familii nevoiașe, în cadrul Programului social-filantropic intitulat ''Ne înnoim de Sfintele Paști''. ''An

Culte 14-04-2025 13:32

Pastorala de Paști/Andrei Andreicuț: Dorința noastră cea mare este să-L vedem pe Hristos cel Înviat

Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Andrei Andreicuț, vorbește, în Pastorala sa de Paști, despre importanța curățirii simțurilor noastre. 'Cuvântul Pastoral l-am intitulat 'Să ne curățim simțirile'. Și-am plecat de la ceea ce spune Domnul Iisus Hristos în Predica de pe Munte: 'Fericiți cei curați cu inima, că ac

Culte 13-04-2025 11:21

Episcopul-vicar Timotei Prahoveanul: Intrarea Domnului în Ierusalim - sărbătoarea bucuriei și a luminii

Intrarea Domnului Nostru Iisus Hristos în Ierusalim este sărbătoarea luminii, le-a transmis Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Timotei Prahoveanul, celor prezenți pe Colina Bucuriei, în Duminica Floriilor, îndemnându-i să-L primească pe Mântuitorul în Ierusalimul inimilor, care ar trebui să fie mereu deschise.

Culte 13-04-2025 07:00

Arhiepiscopia Romano-Catolică: Procesiunea de Florii - duminică, pe străzile Capitalei

Tradiționala procesiune dedicată celebrării Floriilor în Biserica Catolică de rit latin va fi organizată, duminică, în Capitală, de Arhiepiscopia Romano-Catolică. Sunt așteptați să ia parte credincioși, persoane consacrate și preoți din comunitățile și parohiile romano-catolice din București și împrejurimi. Potrivit unui comuni

Culte 12-04-2025 19:33

VIDEO Patriarhul Daniel: Pelerinajul de Florii este o mărturisire a credinței în Hristos cel Răstignit și Înviat

Pelerinajul de Florii este o mărturisire a credinței în Hristos cel Răstignit și Înviat, o binecuvântare pentru cetate și o bucurie pentru pelerini, le-a spus sâmbătă seară patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, miilor de credincioși prezenți pe Dealul Mitropoliei. 'Pelerinajul de Florii este rugăciune în procesiu

Culte 12-04-2025 06:00

Arhiepiscopia Bucureștilor: Pelerinajul de Florii începe la Mănăstirea Radu Vodă și încheie la Catedrala Patriarhală

Arhiepiscopia Bucureștilor organizează, sâmbătă, tradiționalul Pelerinaj de Florii, la care vor participa ierarhi, preoți, monahi și credincioși mireni din Capitală și din județul Ilfov. Potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Bucureștilor, organizat în ajunul marii sărbători a Intrării Domnului în Ierusalim (Floriile), pel

Culte 11-04-2025 16:14

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe - ocrotitorul transplantului hepatic în România

Primii doi pacienți transplantați de ficat din România purtau numele de Gheorghe, astfel că Patriarhia Română a decis ca Sfântul Mare Mucenic Gheorghe să fie ocrotitorul transplantului hepatic. Decizia patriarhală a fost citită în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Naționale a Transplantului din România, de către

Culte 11-04-2025 14:31

Centenarul Patriarhiei Române/ Sfințirea Marelui Mir - pe 17 aprilie, la Catedrala Patriarhală

Patriarhul Daniel va săvârși pe 17 aprilie, la Catedrala Patriarhală, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române. ''După o temeinică pregătire prealabilă, care va începe încă din

Culte 11-04-2025 12:55

Galați: Daruri de Paște oferite de Arhiepiscopia Dunării de Jos celor peste 2.600 de familii afectate de inundații (GALERIE FOTO)

Cele peste 2.600 de familii din județul Galați afectate de inundațiile din septembrie 2024 vor primi câte un pachet cu daruri de Paște constând în 3 kilograme de carne de miel, un carton de ouă, un cozonac și o sticlă de ulei din partea Arhiepiscopia Dunării de Jos, prin programul social-filantropic ''Din ospățul credinței la masa dragostei

Culte 09-04-2025 13:15

Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - temelia și începutul învierii tuturor; Paștile - o revărsare de bucurie

Paștile sunt o revărsare de bucurie ce perpetuează bucuria ucenicilor care au văzut pe Domnul Iisus Hristos înviat din morți, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în Pastorala de Sfintele Paști. 'Învierea lui Hristos este temelia și începutul învierii tuturor oamenilor. Această taină este

Culte 09-04-2025 12:39

Galați: Peste 600 de copii din localitățile afectate de inundații vor primi îmbrăcăminte și încălțăminte de Paște

Peste 600 de copii din cele 18 localități din județul Galați afectate de inundațiile din septembrie 2024 vor primi îmbrăcăminte și de încălțăminte din partea Arhiepiscopia Dunării de Jos, prin programul social-filantropic 'Ne înnoim de Sfintele Paști'. 'În Arhiepiscopia Dunării de Jos, cu binecuvântare

Culte 09-04-2025 11:53

Mănăstirea Cernica își serbează hramul vineri

Mănăstirea Cernica își va serba hramul vineri, în ziua de pomenire a Sfântului Calinic de la Cernica, de la a cărui canonizare se împlinesc, anul acesta, 75 de ani. Potrivit Agenției Basilica a Patriarhiei Române, programul liturgic va începe joi, la ora 13:00, cu așezarea spre închinare a raclei cu mo