logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bust al Papei Francisc, dezvelit la Bucureşti; Nunţiul Apostolic: Amintire permanentă a vizitei istorice în România

Imagine din galeria Agerpres

Un bust al Papei Francisc, realizat de artistul plastic Darie Dup, a fost amplasat marţi pe Bulevardul Schitu Măgureanu din Capitală, prilej cu care Nunţiul Apostolic în România, Miguel Maury Buendía, a afirmat că monumentul reprezintă o "amintire permanentă" a vizitei istorice în România a Suveranului Pontif.

Monumentul, aşezat la intersecţia Străzilor Sf. Constantin şi Grigore Cobălcescu, a fost dezvelit de Nunţiul Apostolic, Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti, Aurel Percă, de primarul Sectorului I, Daniel Tudorache, şi directorul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, Oana Zaharia.

Au fost intonate Imnul Pontifical şi Imnul de Stat al României, iar IPS Aurel Percă a rostit o rugăciune de sfinţire a bustului.

"Monumentul ridicat aici în amintirea vizitei Papei Francisc în România este şi un semn că acel pelerinaj al său continuă să lumineze viaţa poporului nostru care năzuieşte spre cele mai înalte valori spirituale", a spus înaltul ierarh romano-catolic.

Consilierul prezidenţial Sergiu Nistor a prezentat un mesaj din partea preşedintelui Klaus Iohannis, în care şeful statului salută iniţiativa Arhiepiscopiei Romano-Catolice, a Nunţiaturii Apostolice şi a Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti "de a oferi publicului imaginea Sfântului Părinte Papa Francisc, ca o amintire a căldurii mesajului său către români şi umanitate, apel de iubire şi credinţă".

"Bustul pe care îl inaugurăm astăzi nu este un monument, căci el nu rememorează trecutul. Mai degrabă ne aflăm într-un loc al întâlnirii cu noi înşine şi cu celălalt, pentru a simţi şi învăţa că, aşa cum spunea Sfântul Părinte, 'noi aparţinem unii altora, iar fericirea personală se realizează făcându-i fericiţi pe ceilalţi'", se arată în mesajul şefului statului.

Nunţiul Apostolic în România, Miguel Maury Buendía, a apreciat că inaugurarea monumentului închinat Papei Francisc reprezintă o "amintire permanentă a vizitei sale istorice în România, în urmă cu un an".

"Este pentru mine o bucurie şi o onoare să îl reprezint pe Sfântul Părinte Papa Francisc la inaugurarea acestei piaţete-monument ce îi este dedicată ca amintire permanentă a vizitei sale istorice în România, în urmă cu un an. Aş dori să mulţumesc sculptorului Darie Dup pentru nobilul bust pe care îl dezvelim astăzi. De asemenea, aş dori să mulţumesc Arhiepiscopiei romano-catolice şi Primăriei Municipiului Bucureşti pentru promovarea iniţiativei de a-l ridica şi de a-l amplasa în această frumoasă piaţetă ce în viitor va fi dedicată Papei, astfel încât să ne rămână mereu prezent mesajul pe care el l-a adresat tuturor românilor: 'Să mergem împreună'. În cele din urmă, aş dori să transmit un gând de recunoştinţă din partea Sfântului Scaun şi a mea celor care au lucrat pentru realizarea acestui monument comemorativ şi a ceremoniei de astăzi şi să doresc tuturor o grabnică şi bună revenire la normalitate, după această lungă carantină", a spus Nunţiul Apostolic.

Secretarul de stat pentru Culte Victor Opaschi a spus că, "pe parcursul celor trei zile, Papa a transmis un puternic mesaj de pace, de armonie, de fraternitate, de coeziune şi incluziune socială, atrăgând atenţia mai ales de cei aflaţi în nevoi - copii, bătrâni sau bolnavi, a ştiut să arate cât de importante sunt pentru societate, în general, promovarea coeziunii şi solidarităţii sociale ca valori fundamentale".

"Vizita Sfântului Părinte a fost un succes nu numai pentru Biserica Catolică, ci pentru întreaga societate românească, care l-a primit pe Papa Francisc ca pe un mesager al păcii şi dialogului spiritual", a subliniat Opaschi.

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul a transmis mesajul Patriarhului BOR, Daniel, în care acesta elogiază vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România cu două decenii înainte, precum şi pelerinajul Sanctităţii Sale Papei Francisc la noua catedrală ortodoxă, caracterizându-le drept "expresii solemne ale cooperării practice" dintre cele două Biserici şi "semne de speranţă pentru viitor" în ceea ce priveşte "misiunea comună în societatea contemporană atât de profund marcată de secularizare şi individualism".

Mesaje de apreciere au fost transmise de Mihai Frăţilă, episcop al Episcopiei Greco-Catolice Sf. Vasile cel Mare de Bucureşti, şi de directorul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, Oana Zaharia.

Ridicat în amintirea vizitei Sanctităţii Sale în România, din 31 mai - 2 iunie 2019, monumentul, bust din bronz, pe soclu de piatră, a fost ridicat de Arhiepiscopia Romano-Catolice Bucureşti, în colaborare cu Primăria Municipiului Bucureşti şi Nunţiatura Apostolică în România.

La evenimentul dezvelirii şi binecuvântării monumentului dedicat Papei Francisc au mai fost prezenţi Ioan Robu, Arhiepiscop emerit de Bucureşti, Cornel Damian, Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti, preoţi, persoane consacrate şi credincioşi romano şi greco-catolici, reprezentanţi ai autorităţilor statului şi ai administraţiei publice, reprezentanţi ai altor Biserici şi culte religioase din România.

Acesta este al doilea monument ridicat în Capitala României închinat unui Suveran Pontif al Bisericii Catolice. În 2011, în apropierea sediului Nunţiaturii Apostolice din Bucureşti, la intersecţia Bulevardului Schitu Măgureanu cu Strada Pictor C. Stahi, a fost amplasat un monument realizat de sculptorul Mirsad Begić şi dedicat Sfântului Ioan Paul al II-lea, Papă, în amintirea vizitei sale în ţara noastră.

Sub genericul "Să mergem împreună!", la 20 de ani de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea din 7-9 mai 1999, Papa Francisc a efectuat, în perioada 31 mai - 2 iunie 2019, o vizită în România (Bucureşti, Iaşi, Şumuleu-Ciuc şi Blaj). AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 36

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 04-05-2025 18:22

Prezidențiale2025/ Patriarhul Daniel s-a prezentat la urne; a votat la o secție din Capitală

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a votat, duminică după-amiază, la primul tur al alegerilor prezidențiale. Patriarhul a ajuns în jurul orei 17:30 la secția de votare amenajată în cadrul Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' din Capitală, unde și-a exercitat dreptul de a alege, informează Agenția de

Culte 04-05-2025 09:07

CORECTURĂ Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare

În știrea cu titlul 'Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare', difuzată duminică, la ora 9:07, pe fluxurile Culte și Muntenia, în al doilea, al treilea și al optulea paragraf se va citi corect Marian Măcăilă Ivanov, în loc de Marian Mihăilă Ivanov. Retransmitem știrea în forma cor

Culte 30-04-2025 21:52

Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până

Culte 30-04-2025 18:07

Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor

Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni

Culte 30-04-2025 18:06

PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.

Culte 30-04-2025 14:22

Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră

Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină 

Culte 30-04-2025 14:16

Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.

Culte 30-04-2025 12:56

PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici

Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni

Culte 30-04-2025 06:02

Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro

Culte 29-04-2025 14:18

Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari din Capitală

Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaşte. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia şi Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marţi, Agenţia Basilica a Patriar

Culte 27-04-2025 11:07

Alba: Slujbă de parastas pentru Papa Francisc, la Catedrala Greco-Catolică din Blaj

O slujbă de parastas pentru Papa Francisc a fost celebrată duminică în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj de căte Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, PS Cristian, care, cu o zi înainte, a fost prezent la Roma, la funeraliile suveranului pontif. 'Ieri am avut bucuria să fiu la Roma, &i

Culte 26-04-2025 07:00

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif. Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc care vor avea loc, începâ

Culte 25-04-2025 11:01

Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu

Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din

Culte 25-04-2025 05:05

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:

Culte 24-04-2025 18:45

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va