O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Christopher Plummer
Actorul canadian Christopher Plummer este cunoscut pentru interpretările clasice de pe scenă, precum şi pentru rolurile sale principale şi secundare din filme.
Christopher Plummer (Arthur Christopher Orme Plummer) s-a născut la 13 decembrie 1929, în Toronto, Ontario. A fost singurul copil al Isabellei Mary (Abbott) şi al lui John Orme Plummer. Christopher a fost strănepot al premierului canadian John Abbott (1891-1892) şi stră- strănepot al clericului presbiterian John Bethune. A crescut în Senneville, Quebec, lângă Montreal, la casa bunicilor săi materni.
Prima sa apariţie publică a fost în 1950 la Ottawa, unde şi-a petrecut câţiva ani alături de trupe de teatru de repertoriu canadiene. În 1954 şi-a făcut debutul la New York şi a atras curând aprecieri. S-a alăturat companiei americane de teatru American Shakespeare Theatre din Stratford, Connecticut, în 1955. Aici şi-a creat repede o reputaţie ca actor principal shakespearian; a jucat în Canada şi Anglia, precum şi în Statele Unite.
Rolurile sale neclasice le-au inclus pe cele din piese precum "The Dark Is Light Enough" (1955), "The Lark" (1955), "Arturo Ui" (1963), "The Royal Hunt of the Sun" (1965) şi "The Good Doctor" (1973).
În 1981 s-a întors la Shakespeare pentru a juca pe Iago, alături de James Earl Jones, care interpreta Othello. Plummer a câştigat premiile Tony pentru rolurile din "Cyrano" (1974) şi din "Barrymore" (1997). Reprezentaţiile sale din "King Lear" (2004) şi "Inherit the Wind" (2007) au fost, de asemenea, primite favorabil.
Primul film al lui Plummer a fost "Stage Struck" (1956), dar actorul este probabil cel mai bine cunoscut pentru rolul căpitanului Von Trapp în "The Sound of Music" (1965), în care a jucat alături de Julie Andrews. Au urmat roluri ca lider de escadrilă în filmul "World War II film Battle of Britain" (1969); scriitorul Rudyard Kipling în "The Man Who Would Be King" (1975); şi vicepreşedinte al unei bănci în miniseria de televiziune "Arthur Hailey's the Moneychangers" (1976), pentru care a câştigat un premiu Emmy.
''The Imaginarium of Doctor Parnassus''
Plummer a jucat în thrillerul "The Silent Partner" (1978) şi în "Sherlock Holmes Murder by Decree" (1980). În anii 1980 a avut roluri principale în "Eyewitness" (1981), "Lily in Love" (1984) şi "Shadow Dancing" (1988).
În 1990, a continuat să deţină o mare varietate de roluri de film şi televiziune. În 1993 a câştigat un al doilea Emmy pentru interpretarea sa de voce off din serialul de televiziune pentru copii "Madeline" (1993-95). A câştigat elogiile criticii pentru portretizarea jurnalistului Mike Wallace în "The Insider" (1999), în care rolurile principale au fost deţinute de Al Pacino şi Russell Crowe.
''Inside Man''
În 2001, Christopher Plummer a apărut alături de Russell Crowe în "A Beautiful Mind", premiat cu Oscar pentru cel mai bun film. Filmele ulterioare ale lui Plummer au inclus comedia romantică "Must Love Dogs" (2005); "Syriana" (2005), o dramă despre industria petrolului care i-a mai avut în distribuţie pe George Clooney şi Matt Damon; şi "Spike Lee's Inside Man" (2006), centrat pe un jaf de bancă bine planificat.
Prima sa nominalizare la Oscar a fost pentru rolul secundar (Lev Tolstoi) în drama istorică "The Last Station" (2009). În 2009 a jucat rolul principal în "Imaginarium of Doctor Parnassus". În "Beginners" (2010) Plummer a portretizat un văduv afectat de cancer care îi dezvăluie fiului său că este gay; interpretarea i-a adus atât un Oscar, cât şi un Glob de Aur pentru cel mai bun actor în rol secundar în 2012.
''Beginners''
Plummer a apărut mai târziu într-o adaptare cinematografică din 2011 a romanului poliţist al lui Stieg Larsson "The Girl with the Dragon Tattoo" şi în rolul lui John Marshall Harlan, membru al Curţii Supreme, în filmul TV HBO "Muhammad Ali's Greatest Fight" (2013). Apoi a jucat rolul unui om de ştiinţă în "Hector and the Search for Happiness" (2014) şi managerul unui star rock "Danny Collins" (2015).
"The Girl with the Dragon Tattoo"
Au urmat roluri în "The Exception" (2016), "The Man Who Invented Christmas" (2017). Apoi a fost distribuit ca J. Paul Getty în filmul "All the Money in the World" (2017) al lui Ridley Scott; Plummer a fost atunci înlocuitor de ultimă oră pentru Kevin Spacey, care îşi filmase deja scenele, dar a fost retras din producţie pe fondul acuzaţiilor de hărţuire sexuală.
Prestaţiile sale cinematografice din 2018 au inclus "Boundaries". Mai târziu, a jucat rolul unui scriitor care este ucis în "Knives Out" (2019). Plummer şi-a împrumutat vocea şi pentru o serie de filme de animaţie, inclusiv "Up" (2009), "My Dog Tulip" (2009), "Howard Lovecraft and the Frozen Kingdom" (2016) şi "The Star" (2017).
Christopher Plummer a fost căsătorit de trei ori: cu actriţa Tammy Grimes, câştigătoare a premiului Tony, din 1956 până în 1960; cu actriţa şi producătoarea Patricia Lewis, din 1962 până în 1967; ultima căsătorie a fost cu actriţa Elaine Taylor, din 1970 până la moartea sa, în 2021. Singurul său copil, cu Tammy Grimes, este actriţa Amanda Plummer (născută la 23 martie 1957).
În 2008, Plummer şi-a publicat cartea autobiografică "In Spite of Myself".
Deşi şi-a petrecut cea mai mare parte a timpului în Statele Unite, Christopher Plummer a rămas cetăţean canadian. A murit în casa sa din Weston, Connecticut, pe 5 februarie 2021, la vârsta de 91 de ani. (surse: https://www.imdb.com; https://www.britannica.com; https://www.thecanadianencyclopedia.ca) AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: cinemagia.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Artista Lara Fabian
Una dintre cele mai bune voci feminine ale muzicii pop internaționale, Lara Fabian este cunoscută pentru hit-urile 'Je Suis Malade', 'Je t'aime', 'Adagio', 'I Will Love Again', 'Caruso' și multe altele, cântate în limbile franceză, italiană, spaniolă și engleză. Lara Fabian a vândut peste 20 de milioane de albume
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Carnavalul ''El Callao'' (Venezuela)
Carnavalul ''El Callao'', o reprezentare festivă a unei memorii și identități culturale în Republica Bolivariană a Venezuelei, este practicat în mai multe comunități din ianuarie până în martie, potrivit https://ich.unesco.org/. Evenimentele organizate includ parade cu personaje ist
CITATUL ZILEI
'Să fii bun cu ceilalți e o virtute, să fii bun cu tine însuți e o artă. Puțini o stăpânim, dar o putem învăța...Oamenii ar trebui să ia mult mai în serios bunătatea și ar trebui s-o aprecieze mult mai profund.' - Claudia Hammond ('Arta bunătății', traducere Ines Hristea)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 ianuarie
Ortodoxe Sf. Mc. Polieuct; Sf. Cuv. Eustratie; Sf. Ier. Petru, episcopul Sevastiei Greco-catolice Sf. m. Polieuct Romano-catolice Fer. Alexia Le Clerc, călug. Sfântul Mucenic Polieuct este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 ianuarie
Este cea de-a 9-a zi a anului 2025. Au mai rămas 356 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 51 m și apune la 16 h 55 m. Luna răsare la 12 h 39 m și apune la 03 h 13 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Cântăreţul şi actorul Elvis Presley
Cântăreţul şi actorul Elvis Presley s-a născut în Tupelo, Mississippi, SUA, la 8 ianuarie 1935, iar prima sa apariţie pe scenă a avut loc la vârsta de 10 ani, la un concurs de tinere talente unde a câştigat premiul al doilea. La 12 ani a primit prima chitară, menţionează www.thefamouspeople.co
CITATUL ZILEI
"Fotografia este un sistem de editare vizuală. Fundamental, se rezumă la a fi înconjurarea cu un cadru a unei porţiuni din conul vizual, când stai în locul potrivit, la momentul potrivit. Ca şahul sau ca scrisul, e o chestiune de alegere dintre posibilităţi, dar în cazul fotografiei numărul posibilităţilor nu este finit, ci infinit." - John
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 8 ianuarie
Ortodoxe Sf. Cuv. Gheorghe Hozevitul; Sf. Cuv. Domnica Greco-catolice Sf. cuv. Gheorghe de la Hozeva; Sf. cuv. Domnica Romano-catolice Sf. Severin, abate Sfântul Cuvios Gheorghe Hozevitul este pomenit în calendarul creştin ortodox &
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 8 ianuarie
Este cea de-a 8-a zi a anului 2025. Au mai rămas 357 de zile până la sfârşitul anului. Soarele răsare la 07 h 51 m şi apune la 16 h 54 m. Luna răsare la 12 h 10 m şi apune la 01 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Ruxandra Bratu)
SĂRBĂTORI: Crăciunul pentru creştinii ortodocşi de rit vechi (7 ianuarie)
Crăciunul este sărbătorit în calendarul pe stil vechi (neîndreptat încă) pe 7 ianuarie. De asemenea, creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc trecerea în noul an în noaptea din 13 spre 14 ianuarie. Calendarul iulian sau pe stil vechi este decalat cu 13 zile faţă de calendarul oficial şi a fost folosit de întreaga creştin
CITATUL ZILEI
"Omul necălăuzit este precum o corabie lipsită de cârmaci." - "Mica Filocalie", Cuviosul Paisie Aghioritul (Traducere: Preot Victor Manolache, Editura Cartea Ortodoxă, 2009)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 7 ianuarie
Ortodoxe Soborul Sf. Proroc Ioan Botezătorul Greco-catolice Sf. Pf. Ioan Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului. Sf. Nichita de Remesiana, ap. Românilor Romano-catolice Ss. Raimund de Penyafort, pr.; Lucian din Antiohia, pr. m. S
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 7 ianuarie
Este cea de-a 7-a zi a anului 2025. Au mai rămas 358 de zile până la sfârşitul anului. Soarele răsare la 07 h 51 m şi apune la 16 h 53 m. Luna răsare la 11 h 47 m şi apune la 00 h 36 m. Luna la Primul Pătrar 01 h 56 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Scriitoarea Ioana Pârvulescu
Scriitoare, eseistă şi traducătoare, profesoară la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti, Ioana Pârvulescu a obţinut în două rânduri Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (în 2013 şi 2018), iar cărţile sale sunt traduse în peste 15 limbi. S-a născut la 10 ianuarie 1960 în Braşov. A absolvit Faculta
SĂRBĂTORI: Botezul Domnului - Boboteaza (6 ianuarie)
''Cu adevărat, mare este sărbătoarea de astăzi'', spunea părintele Cleopa Ilie despre praznicul Botezului Domnului. "Căci astăzi pentru prima dată ni se arată la Iordan cele trei persoane ale Preasfintei Treimi. Astfel, Fiul, smerindu-se, se botează în Iordan de la Ioan; Tatăl grăieşte din ceruri, zicând: Acesta este Fiul meu cel iubit î