PERSONALITATEA ZILEI: Artista Lara Fabian

Una dintre cele mai bune voci feminine ale muzicii pop internaționale, Lara Fabian este cunoscută pentru hit-urile 'Je Suis Malade', 'Je t'aime', 'Adagio', 'I Will Love Again', 'Caruso' și multe altele, cântate în limbile franceză, italiană, spaniolă și engleză. Lara Fabian a vândut peste 20 de milioane de albume în întreaga lume, devenind cea mai bine vândută artistă de origine belgiană din toate timpurile, potrivit https://music.apple.com/.
Născută pe 9 ianuarie 1970 în cartierul Etterbeck din Bruxelles, Belgia, Lara Fabian (pe numele său real Lara Crokaert) și-a petrecut primii cinci ani din viață în Sicilia, locul natal al mamei sale, Maria Luisa. Arătând interes pentru muzică, părinții ei au înscris-o, în 1978, la Conservatorul Regal de Muzică din Bruxelles, unde a studiat canto, pian și compoziție. La 14 ani, tatăl său, Pierre Crokaert (fost chitarist și backing vocal) i-a permis să cânte în diverse cluburi din Bruxelles, apoi a participat la câteva concursuri de talente pentru amatori. A fost remarcată de Hubert Terheggen, producătorul RTL Luxemburg, care a ales-o pentru a participa la Concursul Eurovision din 1988, de la Dublin, ca reprezentantă a Luxemburgului. Lara Fabian a obținut locul patru cu melodia 'Croire' (scrisă de Jacques Cardona și Alain Garcia), notează https://www.gala.fr/ și https://www.thecanadianencyclopedia.ca/.
Lara Fabian a atras atenția, în mai 1989, producătorului și compozitorului belgiano-canadian Rick Allison. Împreună au plecat spre Quebec, iar în august 1991 au lansat primul album de studio, intitulat simplu 'Lara Fabian' (Lara și-a ales numele de scenă folosind patronimul familiei materne Fabiano). Albumul a fost foarte apreciat în Canada, iar compozițiile sale - 'Le jour ou tu partira', 'Les murs' sau 'Qui pense a l'amour' - au devenit imediat hituri. Totodată, i-a adus nominalizarea la premiile ADISQ în 1991 și 1992, la categoria 'cel mai de succes cântăreț francofon din Quebec', dar și la Gala Premiilor Felix (echivalentul canadian al Premiilor franceze 'Victoires de la musique'), se arată pe https://www.gala.fr/. A devenit cetățean canadian în 1995.
Cel de-al doilea album, 'Carpe Diem', a fost lansat în 1994, cele mai cunoscute melodii fiind 'Leila', 'Si tu m'aimes' și ' Tu t'en vas'. Albumul s-a bucurat de succes și a primit Discul de aur în Canada, după doar trei săptămâni de la lansare. Vândut în peste 800.000 de exemplare, albumul i-a adus artistei titlul de 'Interpreta anului' și a primit trofeul pentru 'cel mai bun concert' în cadrul Premiilor Felix din 1995. În 1996, a înregistrat cântecul 'Que Dieu aide les exclus' pentru animația Disney 'Cocoșatul de la Notre-Dame'. Cântăreața a asigurat, totodată, vocea Esmeraldei, unul dintre personajele principale, pentru versiunea în limba franceză a peliculei, notează https://www.last.fm/.
Publicul francez a descoperit-o în 1997, odată cu hitul 'Je t'aime' de pe al treilea album al ei, 'Pure', care conține unsprezece cântece compuse de Lara Fabian și Rick Allison, între care 'Tout', 'Humana', 'La Différence'. Albumul a primit, la două săptămâni de la lansare, Discul de platină în Canada. Numai în Franța, albumul a fost vândut în peste două milioane de exemplare și a primit Discul de platină. Artista a primit opt nominalizări în cadrul premiilor ADISQ, a câștigat Premiul Felix pentru 'cel mai popular album al anului' și a fost nominalizată la două premii Juno, la categoriile 'cel mai bun album în limba franceză' și 'cea mai bună cântăreață'. În 1998, a fost recompensată cu Premiul 'Discovery of the Year' în cadrul Galei franceze 'Victoires de la Musique'. În mai 1999, artista a fost onorată la Monaco, la World Music Awards, unde a primit premiul 'cel mai bun record de vânzare pentru anul 1998' pentru albumul 'Pure'.
Primul album de studio în limba engleză, intitulat 'Lara Fabian', a fost lansat în noiembrie 1999 în Franța și Canada și în vara anului 2000, în America de Nord. Discul conține 14 melodii, între care 'Adagio', 'Love by Grace', 'I Will Love Again' și 'I Am Who I Am', pe care cântăreața le-a înregistrat în compania unor producători de renume, precum Walter Afanasieff, Patrick Leonard sau Glen Ballard. Un al doilea album în limba engleză, 'A Wonderful Life', a fost lansat în 2004, dar nu a avut succesul primului.
În 2001 a apărut cel de-al patrulea album în limba franceză, numit 'Nue'. Piesele 'Immortelle', 'J'y crois encore' și 'Tu es mon autre' au devenit hituri în regiunile francofone ale Europei, iar 'Tu es mon autre' a fost nominalizat la categoria 'cea mai bună melodie' în cadrul premiilor franceze Victoires de la Musique. Lara Fabian a susținut între 2001-2003 o serie de concerte, înregistrând și două albume în concert: 'Live 2002' și 'En Toute Intimité' (2003).
Anul 2005 a marcat un punct de cotitură în cariera ei odată cu încheierea colaborării ei artistice cu Rick Allison (de care se despărțise din 1997) și lansarea albumului '9', scris împreună cu compozitorul Jean-Félix Lalanne, noul ei partener. Au urmat albumele: 'Toutes les femmes en moi' (2009), la producerea căruia a colaborat cu pianistul Matt Herskowitz, 'Best of Laura Fabian' (2010, care a inclus hitul 'I Will Love Again' și duetul său cu Johnny Hallyday, 'Requiem pour un fou') și 'Le Secret' (2013), potrivit www.allmusic.com și https://www.gala.fr/.
În 2015, a lucrat cu producătorii și compozitorii David Gategno și Elodie Hesme, lansând albumul 'Ma Vie Dans la Tienne'. În 2017, Lara Fabian a realizat cel de-al 13 album de studio, 'Camouflage', alături de cunoscuta compozitoare Sharon Vaughn și producătorul și compozitorul Moh Denebi. Între single-urile de pe acest album se numără 'Growing Wings' și 'Choose What You Love Most (And Let It Kill You)'. În 2019, a fost lansat 'Papillon', cel de-al 14-lea album de studio și al 10-lea album în limba franceză al artistei.
Cântăreața Lara Fabian a susținut primul concert în România la 17 martie 2012, la Sala Palatului din București. A revenit în octombrie 2014, pentru a-și promova albumul 'Le Secret', apoi, în primăvara anului 2016 și în martie 2018, când a susținut două concerte de promovare a albumului 'Camouflage'.
În 2020, cântăreața s-a alăturat celui de-al nouălea sezon al emisiunii The Voice de pe TF1, alături de Marc Lavoine, Amel Bent și Pascal Obispo. În decembrie același an, ea a lansat albumul 'Lockdown Sessions', potrivit https://www.last.fm/.
În februarie 2024, Lara Fabian a lansat single-ul 'Ta Peine' de pe noul album 'Je suis la' (feat Slimane & Vianney), lansat, la rândul său, în 29 noiembrie 2024, potrivit https://www.spotify.com. De pe acest album, mai amintim melodiile: 'Je t'ai cherché', 'Hypersensible', 'Une fleur a la bouche', 'Réveille-moi', 'D'une femme a une femme', 'Sous un arbre avec toi'. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: Lara Fabian/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 mai
Este a 130-a zi a anului 2025. Au mai rămas 235 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 54 m și apune la 20 h 31 m. Luna răsare la 18 h 34 m și apune la 04 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Săptămâna europeană 5-11 mai 2025
Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich, rezoluția privind viziunea Parlamentului și solicitările sale privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034, instituirea Ordinului European de Merit, sprijinul suplimentar acordat de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul, noi inve
Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025
Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea
FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)
La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
Baletul 'Mama păcălită', o adaptare după 'La fille mal gardee', în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, va fi prezentat în premieră pe 9 mai, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii. 'Mama păcălită' este o comedie în trei tablouri, plină de energie, culoare și umor, care transmite povestea unei tinere îndră
9 mai - Ziua Națională a Oinei
La 9 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a oinei, potrivit Legii nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, conform https://legislatie.just.ro și www.cdep.ro. 'Oina este sportul național al Rom&a
9 Mai - Ziua Europei
Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d
CITATUL ZILEI
'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai
Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai
Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)
Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a
Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)
Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d
PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu
Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul
DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)
Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)
La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit