Speciile invazive reprezintă o ameninţare subestimată, potrivit unui raport inedit
Sunt o ameninţare aproape invizibilă, dar totuşi cât se poate de reală: speciile exotice invadatoare se află în centrul unui raport realizat de IPBES, echivalentul GIEC (Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei) pentru biodiversitate, ce va fi publicat luni pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu acest fenomen şi pentru a reflecta asupra metodelor ce ar putea fi folosite în combaterea acestuia, informează AFP.
Foarte adaptabile, aceste animale sau aceste plante, introduse în natură intenţionat sau neintenţionat de către om, proliferează, depăşesc sau chiar elimină speciile indigene, mergând până în punctul în care provoacă dispariţia completă a unora dintre ele şi generează efecte multiple, ce rămân adeseori nedescoperite până când este deja prea târziu.
Speciile invazive sunt unul dintre "factorii direcţi ai scăderii biodiversităţii la scară mondială", alături de schimbările climatice şi poluare, reamintesc experţii de la IPBES, un grup internaţional de experţi reuniţi sub egida ONU.
Noul raport, pregătit de 86 de experţi internaţionali din 49 de ţări, are la bază peste 130.000 de studii de referinţă, sintetizate timp de patru ani, cu un cost total de peste 1,5 milioane de dolari.
Raportul va fi publicat la câte luni după Acordul Kunming-Montreal, prin care comunitatea internaţională şi-a stabilit obiectivul de a reduce cu 50% rata de introducere în natură a speciilor exotice invadatoare până în 2030.
"Fenomenul este încă puţin cunoscut şi până de curând, cu excepţia câtorva oameni de ştiinţă, genera puţină atenţie. Este însă o problemă majoră, atât pe plan ecologic, cât şi sanitar şi chiar economic", a subliniat Christophe Diagne, cercetător la Institutul de cercetări asupra dezvoltării (IRD) din oraşul francez Montpellier.
Extincţii şi miliarde
Instalându-se durabil în noi teritorii, aceste specii "vor schimba mediul local, producând consecinţe care nu sunt încă măsurate la început, dar care pot duce la dispariţia unor specii native", a explicat specialistul francez.
Exemplele sunt numeroase, de la pasărea Dodo din Insula Mauritius, dispărută din cauza animalelor prădătoare aduse de colonişti (şobolani, pisici, câini), la racul american, un prădător redutabil în râurile franceze, şi până la aparent inofensivul bondar european, care este pe cale să îl distrugă pe omologul său chilian întrucât aduce cu sine un parazit devastator.
Un studiu publicat în 2021 în Global Change Biology arăta că 14% din "diversitatea funcţională" (habitat şi masă) a mamiferelor este ameninţată de invazii biologice şi că 27% dintre păsări, deosebit de vulnerabile, ar putea să dispară în următorii 50 de ani.
Pentru sănătatea umană, impacturile pot fi devastatoare, de exemplu din cauza ţânţarului-tigru, vinovat de declanşarea epidemiilor de febră denga şi chikungunya.
Nici la nivel financiar consecinţele nu sunt neglijabile: în 2021, un studiu apărut în revista Nature estimase costul pagubelor la cel puţin 1.288 de miliarde de dolari începând din 1970.
"E enorm! Drept comparaţie, această sumă este mai mare decât PIB-ul majorităţii ţărilor africane la un loc", a subliniat Christophe Diagne, care a coordonat acest studiu. O altă cercetare, publicată în aprilie 2023, afirma că amploarea pagubelor cauzate de speciile invazive este apropiată de cea a distrugerilor provocate de seisme şi de inundaţii.
Potrivit Invacost, o bază de date coordonată de CNRS din Franţa, acest cost "se triplează la fiecare deceniu începând din 1970", în contextul în care, "în acelaşi timp, cheltuielile făcute pentru a evita sau a contracara aceste invazii sunt de 10 până la 100 de ori mai mici".
Potrivit IPBES, "ameninţarea în creştere" reprezentată de speciile exotice invadatoare "este în general puţin înţeleasă".
Raportul său inedit şi-a stabilit obiectivul de "a deveni o normă în domeniu" şi de "a contribui în mare măsură la acoperirea lacunelor critice în materie de cunoştinţe, pentru a susţine factorii de decizie şi pentru a sensibiliza publicul", a subliniat Helen Roy de la Centrul britanic de ecologie şi hidrologie, coautoare a documentului.
Evoluţie constantă
Puţine recensăminte oficiale au fost realizate până în prezent: baza de date internaţionale privind speciile invazive (GISD), coordonată de UICN (Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii), estimează numărul lor la 1.071, reaminteşte Christophe Diagne. Însă schimbările climatice accelerează deplasarea speciilor.
Efectele nefaste pot să rămână mult timp invizibile, iar o specie, considerată o vreme ca fiind invadatoare, poate să nu mai fie văzută astfel după câţiva ani, deoarece mediul s-a adaptat sau ea însăşi a dispărut.
De aici şi necesitatea de a nu "diaboliza" aceste vieţuitoare: "nu există specii 'bune' sau 'rele' în sine, faptul că ele s-au deplasat este acela care ridică probleme, nu specia însăşi", a subliniat Christophe Diagne. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Australia/ Pompierii se luptă cu incendii de vegetație majore în sud-estul țării
Pompierii australieni depuneau marți toate eforturile pentru a stinge incendiile de vegetație care devastează sud-estul rural al țării, informează AFP. Fulgerele au declanșat luni seara mai multe incendii în Parcul Național Grampians, un lanț muntos situat la circa 300 de kilometri vest de Melbourne, capitala statului australian Victoria
Pericol 'extrem' de incendii în sud-estul Australiei pe fondul unui val de căldură
Sud-estul Australiei este afectat luni de un val de căldură care a dus la o creștere a riscului de producere a incendiilor de vegetație, determinând autoritățile să emită interdicții pentru aprinderea de focuri în natură în câteva regiuni ale statului Victoria, transmite Reuters. Temperaturile ridicate înregistrat
Furtuna Eowyn/ Record istoric de vânt în Irlanda, peste 500.000 de locuințe fără electricitate
Peste 500.000 de locuințe rămăseseră fără electricitate vineri dimineață în Irlanda, unde furtuna Eowyn a generat vânturi de o intensitate fără precedent, atingând un record istoric de 183 km/h măsurat pe coasta de vest a țării, informează AFP. Țara, cu o populație de 5,4 milioane de locuitori, se află sub alertă roșie din cauza vânturi
Franța / Un 'poluant etern', detectat în apa din numeroase orașe, potrivit unei anchete
Un 'poluant etern' foarte dificil de extras din apă, acidul trifluoroacetic (TFA), a fost identificat în apa de la robinet în marea majoritate a orașelor din Franța unde s-au făcut studii, potrivit unei anchete publicate joi, informează AFP. Regăsit în apa din 24 de localități dintr-un total de 30, depășește de unul s
Alunecare de teren în Indonezia: Bilanțul urcă la 21 de morți, cinci dispăruți
Numărul persoanelor decedate în urma unei alunecări de teren provocate de ploile torențiale în insula indoneziană Java a crescut joi la 21, potrivit celui mai recent bilanț al autorităților locale, în timp ce echipele de salvare se află în continuare în căutarea unor posibili supraviețuitori, informează AFP. Precipitațiile intense
Poluare atmosferică în Thailanda: Aproape 200 de școli din Bangkok au fost închise
Nivelul alarmant al poluării atmosferice a dus joi la închiderea a circa 200 de școli din Bangkok, au precizat autoritățile locale, care au lansat un apel la telemuncă în rândul milioanelor de locuitori ai metropolei thailandeze, informează AFP. De la grădiniță la liceu, circa 194 de unități școlare din totalul celor 437 administrate de munic
Un nou incendiu din apropiere de Los Angeles a cuprins 38 de kilometri pătrați; autoritățile au emis ordine de evacuare
Un nou incendiu de vegetație izbucnit miercuri la nord de Los Angeles a cuprins rapid o suprafață de peste 38 de kilometri pătrați, fiind alimentat de vânturi puternice și de vegetația uscată, și le-a forțat pe autoritățile locale să emită ordine de evacuare pentru mai mult de 31.000 de persoane, potrivit Reuters. Incendiul Hughes, care arde la c
Incendii în Los Angeles/ Panica victimelor care nu au asigurare pentru locuință
După ce locuința i-a fost distrusă în incendiile din Los Angeles, Sebastian Harrison nu-și face iluzii: ''Locul acesta nu va mai fi niciodată ca înainte'', a spus acest rezident din Malibu, care nu avea asigurare pentru locuință, relatează miercuri AFP. ''Știam că e riscant, dar n-am avut de ales'',
O nouă specie de rododendron, descoperită în sudul Chinei
Cercetătorii chinezi au descoperit în Regiunea Autonomă Guangxi din sudul Chinei o nouă specie de rododendron pe care au denumit-o Rhododendron yuanbaoshanense, transmite miercuri agenția Xinhua. Descoperirea a fost publicată într-o ediție recentă a jurnalului științific Phytotaxa, potrivit Biroului pentru silvicultură și amenajarea teritoriului di
Brazilia/ Suprafața de vegetație distrusă de incendii a crescut cu 79% în 2024
Suprafața de vegetație distrusă de incendiile din Brazilia a crescut cu 79% în 2024 și a ajuns la 30,8 milioane de hectare, fiind mai mare decât cea a Italiei, potrivit unui raport întocmit de platforma de monitorizare MapBiomas, publicat miercuri, informează AFP. Este vorba despre cea mai mare suprafață devastată de incendii în această
UPDATE Indonezia/ Bilanțul alunecării de teren din Java crește la 19 morți; sute de salvatori mobilizați
Sute de salvatori i-au căutat, miercuri, în Indonezia, printre resturi și un strat gros de noroi, pe eventualii supraviețuitori ai unei alunecări de teren declanșate de ploile abundente și care s-a soldat, conform celui mai recent bilanț anunțat de autoritățile din Java, cu
Turcia: Cutremur cu magnitudinea 5,2 în Dardanele, fără victime
Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade a fost înregistrat marți seară în provincia Canakkale, la intrarea în strâmtoarea Dardanele din nord-vestul Turciei, a raportat agenția de ajutor turcă (Afad), notează AFP. Epicentrul cutremurului a fost situat 'în Marea Egee, în largul coastelor districtului Ayva
Franța: Laguna Mayotte, o comoară mondială afectată de ciclonul Chido
Ciclonul Chido, devastator pentru populația din Mayotte, a lovit și laguna acestui arhipelag francez din Oceanul Indian, o parte din recifele sale de corali excepționale având de suferit în mod deosebit, relatează marți AFP. 'Sunt mulți, mulți corali distruși', a afirmat Donatien Pelourdeau, agent de teren al Parcului natur
Indonezia/ Bilanțul alunecărilor de teren produse pe insula Java urcă la 18 morți
Numărul deceselor provocate de alunecările de teren produse marți în regiunea Pekalongan din provincia indoneziană Java Centrală a crescut la 18, potrivit Agenției provinciale pentru gestionarea dezastrelor, informează Xinhua. Șeful agenției pentru gestionarea dezastrelor din Java Centrală, Bergas Catursasi Penanggungan, a declarat că ce
ONU avertizează că pentru a ne salva viețile și planeta trebuie să salvăm ghețarii
Pentru a ne salva viețile și planeta este nevoie să salvăm ghețarii care se topesc sub efectul schimbărilor climatice, a avertizat marți ONU, la o zi după retragerea SUA din Acordul de la Paris, transmite AFP. 'Conservarea ghețarilor este esențială pentru ecosistemele noastre, economiile noastre și sănătatea noastră planetară', a decla