logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

România şi Bulgaria, din nou pe ultimul loc în UE în privinţa inovării

Imagine din galeria Agerpres

România şi Bulgaria se clasează şi în acest an, la fel ca şi în 2020, pe ultimele locuri în Tabloul de bord european privind inovarea, arată un raport publicat luni de Comisia Europeană (CE).

România se află la 35,09% din valoarea medie a indicatorului calculat pentru UE, faţă de 31% în 2014. Potrivit Comisiei Europene, puncte forte ale României sunt: impactul vânzărilor, digitalizarea şi sustenabilitatea mediului. Principalii trei indicatori includ exporturile de produse medium şi high-tech, rata de penetrare a internetului în bandă largă şi cheltuielile de capital de risc. Creşteri recente ale performanţelor au fost observate în domeniul co-publicaţiilor internaţionale ştiinţifice, a celor mai citate publicaţii, a doctoranzilor străini, a ratei de penetrare a internetului în bandă largă şi a IMM-urilor inovatoare care colaborează cu altele.

Comisia a publicat luni Tabloul de bord european privind inovarea 2021, care arată că performanţele Europei în materie de inovare continuă să se îmbunătăţească în întreaga UE. În medie, performanţa în materie de inovare a crescut cu 12,5% din 2014. Se remarcă un proces continuu de convergenţă în cadrul UE, ţările cu performanţe mai scăzute înregistrând o creştere mai rapidă decât ţările cu performanţe mai bune şi reducând astfel decalajul în materie de inovare.

Conform Tabloului de bord regional privind inovarea 2021, această tendinţă se aplică inovării din toate regiunile UE. În peisajul mondial, UE are o performanţă mai bună decât competitorii săi precum China, Brazilia, Africa de Sud, Rusia şi India, în timp ce Coreea de Sud, Canada, Australia, Statele Unite şi Japonia au un avans de performanţă faţă de UE. Tabloul de bord european privind inovarea din acest an se bazează pe un cadru revizuit care include noi indicatori privind digitalizarea şi durabilitatea mediului, aliniind tabloul de bord la priorităţile politice din UE.

Pe baza punctajelor obţinute, ţările UE se încadrează în patru grupe de performanţă: lideri în materie de inovare, inovatori puternici, inovatori moderaţi şi inovatori emergenţi.

Suedia continuă să fie liderul UE în materie de inovare, urmată de Finlanda, Danemarca şi Belgia, cu performanţe în materie de inovare cu mult peste media UE.

 

Grupurile de performanţă tind să fie concentrate geografic, liderii în materie de inovare şi cei mai puternici inovatori situându-se în vestul şi nordul Europei, iar majoritatea inovatorilor moderaţi şi emergenţi în sudul şi estul Europei.

În medie, performanţele în materie de inovare ale UE au crescut cu 12,5 puncte procentuale începând din 2014. Performanţa a crescut cel mai mult în Cipru, Estonia, Grecia, Italia şi Lituania.

Cinci state membre au înregistrat o îmbunătăţire a performanţei de 25 puncte procentuale sau chiar mai mult (Cipru, Estonia, Grecia, Italia şi Lituania). Patru ţări membre au înregistrat o îmbunătăţire a performanţei cuprinsă între 15 şi 25 puncte procentuale (Belgia, Croaţia, Finlanda şi Suedia). Pentru opt state membre, performanţa s-a îmbunătăţit între 10 şi 15 puncte procentuale (Austria, Cehia, Germania, Letonia, Malta, Ţările de Jos, Polonia şi Spania). Celelalte 10 ţări membre au înregistrat o îmbunătăţire a performanţei cu până la zece puncte procentuale.

Comparând media UE cu o selecţie de concurenţi la nivel mondial, ţara cea mai inovatoare este Coreea de Sud, cu 36% peste scorul UE în 2014 şi cu 21% peste scorul UE în 2021. UE se situează înaintea Chinei, Braziliei, Africii de Sud, Rusiei şi Indiei în tabloul EIS din acest an, în timp ce Canada, Australia, Statele Unite şi Japonia au un avans de performanţă faţă de UE.

Performanţa în materie de inovare a crescut, începând cu 2014, în 225 de regiuni din totalul celor 240. De-a lungul timpului, a avut loc un proces de convergenţă a performanţelor regionale, manifestându-se diferenţe de performanţă tot mai mici între regiuni.

Cea mai inovatoare regiune din Europa este Stockholm (Suedia), urmată de Etela-Suomi (Finlanda) şi de Oberbayern (Germania). Hovedstaden (Danemarca) ocupă locul al patrulea, iar Zurich (Elveţia) ocupă locul al cincilea.

"Inovaţiile europene precum tehnologiile care stau la baza noilor vaccinuri împotriva COVID-19 au fost esenţiale pentru combaterea şi depăşirea actualei pandemii. Îmbunătăţirea performanţelor în materie de inovare ale UE este un semnal foarte pozitiv. Investiţiile în inovare înseamnă investiţii în capacitatea noastră de a ne afla în avangarda tehnologică pentru o economie şi o societate durabile, digitale şi reziliente", a afirmat Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă.

La rândul său, Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, a declarat: "Angajamentul Europei faţă de inovare este demonstrat de îmbunătăţirea continuă a performanţelor sale în materie de inovare. Toate statele membre şi regiunile investesc mai mult în inovare, iar decalajul în materie de inovare din UE este în scădere. În sprijinul capacităţii de inovare a Europei, Orizont Europa va promova excelenţa şi va sprijini cercetătorii şi inovatorii de vârf să impulsioneze schimbările sistemice necesare pentru a asigura o Europă verde, sănătoasă şi rezilientă". AGERPRES/(AS - editor: Mihaela Dicu, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 3

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 17-04-2025 10:11

Moscova vrea să utilizeze o companie americană pentru a hrăni armata rusă

Autoritățile ruse lucrează la un plan care prevede că o companie americană confiscată de Kremlin și plasată sub controlul statului va fi utilizată pentru a aproviziona cu alimente armată rusă, ceea ce ar putea pune în pericol îmbunătățirea relațiilor dintre Rusia și SUA, arată documentele consultate de Reuters. Într-un moment în care Wa

Economic Extern 17-04-2025 09:56

Instagram și WhatsApp nu ar fi avut atât de mult succes fără Facebook, susține Zuckerberg la procesul privind Meta

Instagram ar fi avut 'multe dificultăți' să crească dacă nu ar fi fost Facebook, iar WhatsApp nu ar fi avut 'atât de multă ambiție': Mark Zuckerberg a apărat miercuri deciziile grupului său Meta de a achiziționa aceste două aplicații, la un tribunal din Washington, pentru a treia zi consecutiv, relatează AFP. Gigantul american al rețelelo

Economic Extern 17-04-2025 09:32

UE a renunțat la planul care viza sancțiuni pentru importurile de gaze lichefiate rusești

Oficialii europeni au renunțat la ideea de a include o interzicere a importurilor de gaze lichefiate rusești în următoarele lor pachete de sancțiuni, din cauza rezistenței anumitor guverne și a incertitudinii cu privire la găsirea de surse alternative de aprovizionare, au declarat mai mulți oficiali europeni pentru Reuters. În schimb, Comis

Economic Extern 16-04-2025 21:58

VIDEO California va contesta în instanță tarifele vamale impuse de Trump

California va contesta în instanță tarifele vamale impuse de Donald Trump, a anunțat miercuri guvernatorul statului american, Gavin Newsom, relatează AFP. Democratul a denunțat într-un videoclip postat pe platforma X 'autoritatea unilaterală revendicată de administrația Trump de a impune cea mai mare creștere de taxe din istori

Economic Extern 16-04-2025 17:09

OMC: Tarifele lui Trump ar putea provoca o contracție cuprinsă între 0,2 și 1,5% a comerțului mondial în 2025

Organizația Mondială a Comerțului (OMC) și-a revizuit, miercuri, în mod dramatic estimările privind evoluția comerțului mondial în 2025, de la o creștere solidă până la o contracție, avertizând că noile tarife americane și efectele secundare ar putea duce la cea mai gravă prăbușire de după pandemie, transmite Reuters. &

Economic Extern 16-04-2025 16:56

Rusia vrea să-și utilizeze activele înghețate pentru a cumpăra avioane Boeing

Rusia a cerut SUA să îi permită să cumpere avioane produse de Boeing prin utilizarea activelor înghețate ale statului rus, în valoare de miliarde de dolari, după ce se va ajunge la un acord de încetare a focului în Ucraina, a declarat pentru Bloomberg o sursă din apropierea autorităților de la Moscova. Parlamentar

Economic Extern 16-04-2025 15:17

UE investește 140 de milioane euro pentru implementarea de tehnologii digitale esențiale

Comisia Europeană a lansat, miercuri, patru noi cereri de propuneri în valoare de 140 de milioane de euro, în cadrul Programului ''Europa digitală'', informează un comunicat de presă al executivului comunitar. Acestea vizează stimularea implementării inteligenței artificiale (IA), promovarea competențelor digitale a

Economic Extern 16-04-2025 14:41

UNCTAD: Avansul economiei mondiale ar putea încetini până la 2,3% în acest an din cauza tensiunilor comerciale

Ritmul de creștere al economiei mondiale ar putea încetini până la 2,3% în acest an, deoarece tensiunile comerciale și incertitudinea favorizează o tendință de recesiune, a anunțat miercuri UNCTAD, organism al Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare, transmite Reuters. ''Creșterea globală este preconizată să &ici

Economic Extern 16-04-2025 13:53

China răspunde Washingtonului că SUA au declanșat războiul comercial și îi cere să pună capăt amenințărilor

China a declarat miercuri că Statele Unite au fost 'cele care au început' războiul comercial și că dacă Washingtonul dorește să dialogheze trebuie să 'înceteze să mai folosească amenințările și șantajul', ca răspuns poziția exprimată marți de Casa Albă, conform căreia depinde de China să 'facă primul pas pentru a ajunge la un acord tarifar'

Economic Extern 16-04-2025 13:48

Google a eliminat peste 5,1 miliarde de reclame înșelătoare, în 2024 (raport)

Google a eliminat peste 5,1 miliarde de reclame înșelătoare și a blocat difuzarea sau a restricționat difuzarea de reclame pe mai mult de 1,3 miliarde de pagini, în decursul anului trecut, conform Google Ads Safety Report 2024, document dat publicității miercuri. 'În 2023, tendința principală a fost adopția inteligenței artificiale genera

Economic Extern 16-04-2025 12:27

România a redevenit țara cu cea mai mare inflație din UE, în martie

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a continuat să scadă în luna martie, până la 2,5%, de la un nivel de 2,7% în februarie, însă România a redevenit țara cu cea mai ridicată inflație, cu un avans anual al prețurilor de 5,1%, arată datele publicate, miercuri, de Eurostat. Luna trecută, țările membre UE cu cele mai sc

Economic Extern 16-04-2025 12:15

Centralele nucleare din Europa sunt date la o parte de avansul energiei verzi

Ziua abia a început să se lungească și producția de energie regenerabilă este atât de puternică încât forțează reactoarele nucleare din Europa să facă ajustări costisitoare, informează Bloomberg. Energia fotovoltaică urmează să inunde rețelele și să ducă la prăbușirea prețurilor la electricitate în lunile următoare, forțând

Economic Extern 16-04-2025 10:51

Planul eminenței cenușii a președintelui Trump pentru o reformă financiară globală (AFP)

O reformă globală majoră menită să deprecieze dolarul în avantajul Statelor Unite, cu pistolul la tâmpla partenerilor Washingtonului, este planul unuia din principalii consilieri ai președintelui Donald Trump și ar putea fi sursa politicii liderului de la Casa Albă, transmite miercuri AFP într-o analiză. Doctrina, detaliată într-un text

Economic Extern 16-04-2025 10:32

Economia chineză a înregistrat o creștere peste așteptări în primul trimestru

În primele trei luni ale anului, economia chineză a înregistrat o creștere peste așteptări, grație unui consum solid și producției industriale, însă analiștii se tem că situația ar putea să se schimbe după noile tarife vamale exorbitante impuse de Donald Trump, care reprezintă cel mai mare pericol din ultimele decenii pentru gigantul asiatic, transmite Reut

Economic Extern 16-04-2025 09:57

Apple a transportat cu avionul, din India în SUA, telefoane iPhone în valoare de două miliarde de dolari, în martie

Foxconn și Tata, principalii furnizori din India ai gigantul american Apple, au transportat cu avionul, din India spre SUA, telefoane iPhone cu o valoare record de aproape două miliarde de dolari în luna martie, în condițiile în care Apple a încercat să ocolească tarifele vamale suplimentare anunțate de președintele Donald Trump, transmite Reuters.