Instagram și WhatsApp nu ar fi avut atât de mult succes fără Facebook, susține Zuckerberg la procesul privind Meta

Instagram ar fi avut 'multe dificultăți' să crească dacă nu ar fi fost Facebook, iar WhatsApp nu ar fi avut 'atât de multă ambiție': Mark Zuckerberg a apărat miercuri deciziile grupului său Meta de a achiziționa aceste două aplicații, la un tribunal din Washington, pentru a treia zi consecutiv, relatează AFP.
Gigantul american al rețelelor sociale este acuzat de Statele Unite că a cumpărat Instagram și WhatsApp în urmă cu mai bine de zece ani pentru a preveni apariția oricărei concurențe împotriva Facebook și Messenger.
Dacă judecătorul instanței federale decide în favoarea agenției de protecție a consumatorilor, FTC, Meta ar putea fi forțată să renunțe la cele două platforme emblematice.
Mark Zuckerberg dă asigurări că aceste două servicii nu ar fi avut la fel de mult succes în rândul utilizatorilor fără investițiile companiei sale.
'Este foarte dificil să ajungi la o astfel de dimensiune. Trebuie să inovăm și să rezolvăm multe probleme tehnice, organizaționale și juridice', a susținut el despre Instagram, care are acum două miliarde de utilizatori în întreaga lume.
Ar fi fost imposibilă această creștere fără firma californiană? 'Imposibil: evident că nu. Dar probabil? Nu chiar', a afirmat el.
În ceea ce privește serviciul de mesagerie WhatsApp, era 'impresionant din punct de vedere tehnic', potrivit miliardarului, dar fondatorilor săi 'le-a lipsit ambiția'.
Procesul a început luni, la cinci ani după ce plângerea a fost depusă sub prima administrație Trump, și se așteaptă să dureze opt săptămâni.
Conform FTC, Meta - pe atunci Facebook - a achiziționat Instagram în 2012 pentru un miliard de dolari și WhatsApp în 2014 pentru 19 miliarde de dolari pentru a 'elimina amenințările imediate'.
Mark Zuckerberg a respins din nou miercuri această interpretare. 'Eram interesați de expertiza (Instagram) în privința fotografiilor și distribuirii de imagini, dar nu am văzut aplicația ca pe o rețea reală care să concureze cu ceea ce făceam la acea vreme', a declarat el.
Facebook lucra la propriul instrument pentru fotografii la acea vreme, iar echipele sale cântăreau argumentele pro și contra dintre dezvoltarea internă și o achiziție.
'De fapt, am retras de pe piață un potențial concurent în acest domeniu', a spus Zuckerberg. 'Dar intenția nu a fost absolut niciodată ca Instagram să nu mai fie propus utilizatorilor săi sau să fie mai puțin bun', a explicat el.
Pe lângă apărarea intereselor consumatorilor, procesul vizează și definirea pieței în cauză.
FTC spune că serviciile Meta sunt 'rețele sociale personale', care le permit oamenilor să rămână în contact cu familia și prietenii, și că dominația lor se traduce printr-o utilizare degradată pentru utilizatori, forțați să tolereze prea multe reclame, de exemplu.
Firma din Menlo Park (Silicon Valley) spune, în schimb, că se confruntă cu o concurență acerbă din partea altor platforme majore, în special TikTok și YouTube, populare printre utilizatorii de internet, dar și printre creatorii de conținut.
Confruntați cu ascensiunea fulgurantă a TikTok, 'am văzut cum creșterea noastră încetinește dramatic', a declarat miercuri Mark Zuckerberg.
Grupul său a răspuns cu 'Reels', videouri scurte și distractive copiate după formatul care a făcut ca aplicația chinezească să aibă succes.
'Dar TikTok încă este mai mare decât Facebook sau Instagram, și nu-mi place când concurenții noștri se descurcă mai bine decât noi', a adăugat el.
'Ori de câte ori deschizi computerul sau telefonul, ai de ales', a spus Sheryl Sandberg, fostă directoare de operațiuni a companiei, al doilea martor chemat să depună mărturie.
'Pentru asta se luptă toate serviciile: timpul și atenția ta', a adăugat ea.
Mark Zuckerberg l-a curtat mult pe Donald Trump pentru a încerca să rezolve cazul pe cale amiabilă, dar FTC, chiar și sub președinția republicană, pare hotărâtă să continue diferitele acțiuni antitrust majore lansate în ultimii ani în sectorul tehnologic.
Compania Google a fost găsită vinovată de abuz de poziție dominantă pe piața de căutare online în august anul trecut, în timp ce Apple și Amazon se confruntă și ele cu procese.AGERPRES/(AS - redactor: Ionuț Mareș, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Trump evocă o reducere a tarifelor vamale impuse Chinei până la 80%
Președintele SUA, Donald Trump, a spus vineri că tarife de 80% la produsele importate din China 'par corecte', într-un moment în care reprezentanți ai SUA și China se pregătesc pentru discuții având drept obiectiv limitarea unui război comercial între primele două economii ale lumii, transmite Reuters. Secretaru
Noul ministru german al Economiei vrea noi centrale pe gaze, dar exclude revenirea la energia nucleară
Ministrul german al Economiei, Katharina Reiche, a lansat vineri un apel pentru construirea de noi centrale pe gaze în Germania, transmite DPA. 'Avem nevoie de centrale pe gaze flexibile care să poată furniza electricitate atunci când nu bate vântul și soarele nu strălucește. Și avem nevoie de ele rapid', a spus Katha
Criza politică ar putea afecta sursele de finanțare externă ale României, avertizează S&P
Criza politică din România și posibilele întârzieri în elaborarea unor politici de răspuns la dezechilibrele economice, apărute ca urmare a prăbușirii guvernului de coaliție în această săptămână, ar putea submina unele surse de finanțare externă, apreciază analiștii agenției de evaluare S&P Global, potrivit Reuters.
Bancnotele pierdute de elvețieni înseamnă un plus de aproape 900 de milioane de franci pentru guvern
Bancnotele pierdute de elvețieni începând din 1970, și care nu au mai fost schimbate cu unele noi, vor crea un beneficiu semnificativ pentru cantoanele și guvernul federal, transmite Bloomberg. La un sfert de secol după ce Banca Națională a Elveției a încetat să mai tipărească cea de a șase serie de bancnote, care a circulat
Impactul războiului comercial asupra Chinei a fost unul sub așteptări în luna aprilie
Autoritățile chineze au anunțat vineri o creștere peste așteptări a exporturilor în luna aprilie, în condițiile în care SUA și China, primele două economii ale lumii, sunt implicate într-un război comercial declanșat de Donald Trump, informează AFP. Potrivit datelor oficiale publicate vineri de Administrația vamală chin
VIDEO Metz și Trump doresc să pună capăt 'rapid' diferendelor comerciale
Președintele american, Donald Trump, și noul cancelar german, Friedrich Merz, au 'convenit' joi, în timpul unei discuții telefonice, să pună capăt 'rapid diferendelor comerciale' dintre Statele Unite și Uniunea Europeană (UE) privind taxele vamale, a indicat guvernul german, citat de AFP. Datorită importanței exporturilor
SUA: UE și alții vor fi afectați 'probabil' de taxe vamale mai mari de 10% (secretarul pentru Comerț)
Partenerii comerciali care exportă mult către Statele Unite se vor confrunta 'probabil' cu taxe vamale mai mari decât pragul de 10% aplicat tuturor începând cu aprilie, a declarat joi secretarul american pentru Comerț, Howard Lutnick, citat de AFP. 'Pragul de 10% se aplică tuturor celor care au un comerț echilibra
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva cumpărătorilor chinezi de petrol iranian
Washingtonul a anunțat joi o nouă serie de sancțiuni împotriva cumpărătorilor chinezi de petrol iranian, inclusiv împotriva unei rafinării independente, în pofida negocierilor în desfășurare între SUA și Iran asupra programului nuclear al Iranului, relatează AFP. 'Statele Unite rămân hotărâte să accentueze presiune
UE amenință să taxeze automobilele și avioanele americane și totodată pregătește un litigiu la OMC
Comisia Europeană a lansat, joi, o consultare publică cu privire la o listă de importuri din SUA care ar putea face obiectul contramăsurilor UE, în cazul în care negocierile în curs dintre UE și SUA nu duc la un rezultat reciproc avantajos și la eliminarea tarifelor SUA, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. Lista supusă
SUA și Rusia analizează modalitățile prin care ar putea fi reluate livrările de gaze rusești spre Europa
Într-un moment în care relațiile energetice dintre Europa și Rusia au înghețat, oficiali de la Washington și Moscova au purtat discuții cu privire la modul în care SUA ar putea ajuta la reluarea vânzărilor de gaze rusești spre Europa, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar. Europa și-a redus drasti
BCE: Angajații străini, un motor cheie al creșterii economiei zonei euro
Angajații străini au fost responsabili pentru o mare parte din creșterea economiei zonei euro, de la pandemie, și ar putea ajuta regiunea să depășească constrângerile economice provocate de îmbătrânirea și reducerea forței de muncă, se arată într-un studiu publicat joi de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters. În ultim
Eurostat: Producția de servicii a scăzut în UE, dar a crescut în România, în februarie
Producția de servicii a scăzut cu 0,1% în Uniunea Europeană și în zona euro în februarie, comparativ cu luna precedentă, însă România se numără printre statele membre unde s-au înregistrat creșteri, conform datelor publicate joi
Germania: Exporturile și producția industrială au crescut în martie, înaintea taxelor vamale americane
Exporturile Germaniei au crescut peste așteptări în martie, pe fondul majorării cererii din China și SUA, în anticiparea taxelor vamale, iar producția industrială a depășit de asemenea previziunile, indicând o redresare a sectorului, transmit DPA și Reuters. Conform
Maersk avertizează asupra declinului comerțului maritim, pe fondul războiului comercial
Compania daneză A.P. Moller Maersk A/S a avertizat joi că un război comercial global și incertitudinile geopolitice ar putea duce anul acesta la scăderea transportului maritim de containere pe plan mondial, deși nu și-am modificat previziunile de profit, transmite Reuters. Taxele vamale anunțate de președintele Donald Trump au determinat compa
Rusia: Veniturile din exporturile de petrol și gaze au scăzut cu 12% în aprilie
Veniturile Rusiei din exporturile de petrol și gaze ale Rusiei au înregistrat un declin anual de aproximativ 12% în aprilie, a anunțat Ministerul de Finanțe, dând vina pe scăderea cotațiilor la țiței, transmite Reuters. Aceste venituri sunt cea mai importantă sursă de numerar pentru Kremlin, fiind responsabile pentru aproxima