logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Buzău: Se încearcă reînvierea Băilor Fișici, 'mica stațiune balneoclimaterică' pentru reumatism din comuna Bozioru

Image

Administrația locală a comunei Bozioru dorește să readucă la viață Băile Fișici, 'mica stațiune balneoclimaterică indicată pentru tratamentul afecțiunilor reumatismale', Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon (ANRMPSG) având disponibilitate pentru informare și îndrumare cu privire la demersurile necesare în vederea punerii în evidență, înregistrării și valorificării apelor posibil terapeutice.

Potrivit Primăriei Bozioru, până în anul 1989, printre principalele puncte turistice vizitate în comună se regăsea microstațiunea balneoclimaterică de interes local de la Fișici, alături de vestigiile rupestre de la Nucu-Aluniș.

'Izvoarele minerale din zonă au o compoziție diversă și sunt indicate în tratarea afecțiunilor gastro-duodenale, diabet și diverse forme de reumatism. Primul întreprinzător care a pus în valoare calitatea apelor a fost Gică Brăneanu, ajuns avocat la Ploiești. După ce a luat probe de apă și le-a dus la expoziția internațională de la Paris, unde a obținut premiul I și medalia de aur, avocatul a deschis în 'punctul Puturosu' un stabiliment balnear. Apa se încălzea cu lemne. Datorită calității excepționale a apei, afacerea a fost profitabilă și a funcționat din 1927 și până la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial', informează Primăria Bozioru pe site-ul propriu.

Băile Fișici au fost redeschise în jurul anilor '70 și au funcționat până în preajma Revoluției.

În prezent, primarul comunei Bozioru, Marian Spătaru, și-a exprimat intenția de a readuce la viață Băile Fișici, urmând să identifice soluțiile împreună cu administrația județeană.

'Noi încercăm de multă vreme să facem ceva, ar fi de folos și pentru localnici, și pentru toată lumea. Este o suprafață mare, după Revoluție băile nu au mai funcționat, era cursă specială, la ora 12:00 mergeau autobuzele către băile acestea cât era sezonul cald. Era o apă sulfuroasă pentru reumatism. Chiar și localnicii mergeau acolo când funcționau, acum nu mai este nimic, este un magazin prin zonă', a declarat, pentru AGERPRES, Marian Spătaru.

Doru Brătulescu, scriitor și antreprenor în domeniul turismului, amintește că Băile Fișici au prins viață în jurul anului 1970, fiind vizitate atât de locuitorii județului, cât și de către turiști din împrejurimile Buzăului. Bătrânii satului ar fi descoperit pentru prima oară beneficiile apelor, ulterior fiind dezvoltat un proiect pentru amenajarea unei stațiuni.

'Bătrânii satului povesteau că, dacă cineva suferea de reumatism, trebuia să ia apă din izvor, o încălzea la foc de lemne, apoi era turnată pe trupul bolnavului. Mai mulți specialiști din domeniul balneologiei au confirmat efectul curativ al izvoarelor de apă la care se adăuga și aerul ozonat. S-a trecut la realizarea proiectului 'Fișici'. La acel moment, conducerea județului, în jurul anului 1971-1971, a luat inițiativa de a întemeia o bază de tratament. S-a îndepărtat o parte din stâncă, prin dinamitare, și s-a început ridicarea unei vile care avea la parter 12 cabine prevăzute cu căzi pentru băi, iar deasupra la etajul 1 au fost amenajate cinci încăperi mai mari. Cu ajutorul unei pompe, apa din izvor era captată într-o cisternă și după încălzire era folosită în băi. O cantină a fost dată în folosință la 1 august 1971. În vara acelui an, până toamna târziu, peste 400 de pacienți din județul Buzău și din proximitate au venit la stațiunea Fișici la tratament. Pentru ca băile să funcționeze și pe timp de iarnă, Consiliul Județean a împrumutat 260.000 de lei necesari pentru construirea unui hotel turistic cu o capacitate de 72 de locuri. După numai 5 ani de la darea în folosință 'România pitorească' din 1976, numărul 10, denumea satul Fișici, din comuna Bozioru 'mică stațiune balneoclimaterică indicată pentru tratamentul afecțiunilor reumatismale, izvoare minerale'. După mai bine de trei decenii, nu mai este nimic. Este păcat, trebuie făcut ceva pentru că apa se pierde', a declarat, pentru AGERPRES, Doru Brătulescu.

La acest moment, în urma verificărilor efectuate în baza de date a ANRMPSG nu au fost identificate, pentru zona Băilor Fisici, înregistrări cu privire la existența unor resurse sau rezerve de apă minerală naturală sau apă minerală terapeutică sau ale unor perimetre active de prospecțiune, explorare sau exploatare pentru aceste substanțe. Cu toate acestea, instituția și-a arătat disponibilitatea de a ajuta în demersurile care ar putea valorifica apele din zonă.

'În vederea confirmării calității de apă minerală naturală sau apă minerală terapeutică, este necesar ca acviferul respectiv să fie cercetat și monitorizat în faza de explorare pe parcursul căreia se realizează o serie de studii geologice și hidrogeologice care să stabilească condițiile hidrogeologice de dezvoltare a acviferului, să demonstreze puritatea originară a apei acviferului cercetat, conținutul specific de minerale naturale, stabilitatea caracteristicilor acesteia în limitele fluctuației naturale și să facă dovada existenței unei protecții eficiente a sursei împotriva tuturor tipurilor de contaminare. În perimetrul Băile Fișici nu s-au întreprins cercetări sistematice, astfel încât calitatea apei nu poate fi certificată. Până la data prezentei nu s-au înregistrat solicitări pentru concesionarea/darea în administrare a lucrărilor miniere de explorare în perimetrul Băile Fișici. ANRMPSG administrează resursele minerale ale țării și nu are competențe în cercetarea și/sau valorificarea resurselor minerale, fapt pentru care nu se poate implica în proiecte de investiții, dar își exprimă totala disponibilitate pentru informare și îndrumare cu privire la demersurile necesare în vederea punerii în evidență, înregistrării și valorificării apelor posibil terapeutice de la Băile Fisici', a transmis, pentru AGERPRES, ANRMPSG.

Bozioru este o comună din zona de munte a județului Buzău, bogată din punct de vedere al atracțiilor turistice, printre obiectivele de referință cunoscute la nivel național regăsindu-se 'Babele de la Ulmet', formațiuni de stâncă sub forma unor ciuperci, dintre care două sunt îngemănate, similare cu Babele din Munții Bucegi. AGERPRES/(A, AS - redactor: Florin Zafiu, editor: Irina Poenaru, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 464

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 08-05-2025 12:34

Bucura-Oprescu: Cu toții simțim nevoia de forță de muncă calificată

Angajatorii români, dar și sindicatele simt nevoia de forță de muncă calificată, iar pentru a putea plăti beneficii sociale corecte este important să avem o piață a muncii puternică, care să ne ofere sustenabilitate, a declarat, joi, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu. ''Angaja

Administratie 08-05-2025 12:09

Timiș: Mai multe terase din centrul Timișoarei, care funcționau fără autorizație, au fost desființate

Primăria Municipiului Timișoara a început, joi, să ridice 12 terase din centrul orașului, care își desfășurau activitatea fără autorizație, deși primarul Dominic Fritz a avertizat de săptămâna trecută că trebuie să intre în legalitate. 'Transmitem astăzi un semnal foarte clar tuturor antreprenorilor corecți din Timi

Administratie 08-05-2025 10:59

Sector 3: Fântânile arteziene vor fi repornite de vineri în Parcul Alexandru Ioan Cuza

Fântânile arteziene montate pe luciul apei din Parcul Alexandru Ioan Cuza vor fi repornite de vineri, spectacole acvatice fiind programate zilnic, de la ora 12:00, până în luna noiembrie. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 3 transmis joi, pe seară, în fiecare săptămână, de joi până duminic

Administratie 08-05-2025 09:50

Maramureș: Tot mai multe pensiuni și hoteluri folosesc lemnul pentru a se încadra în tradițional, susține președintele CJ

Din ce în ce mai multe pensiuni construite în zonele rurale și hoteluri aleg să folosească lemnul ca element de bază, acest lucru reprezentând o întoarcere la identitate, a precizat, joi, într-o postare pe pagina sa de Facebook, președintele Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Gabriel Zetea. 'În Maramur

Administratie 07-05-2025 21:53

Olt: Primarul Slatinei susține că fosta administrație a cumpărat containere de gunoi fără stabilirea amplasamentelor

Primarul municipiului Slatina, Mario De Mezzo, a declarat miercuri seara referitor la colectarea selectivă a deșeurilor din municipiu că, deși anul trecut fosta administrație a achiziționat containere de 37 de milioane de lei, ele nu pot fi folosite pentru că nu au fost identificate și locurile de amplasare. 'Au achiziționat (fosta adminis

Administratie 07-05-2025 12:46

Tanczos Barna: Deficitul în prezent este în parametri normali; ne putem încadra în 7%, cu condiția să realizăm veniturile prognozate

Deficitul bugetar este în momentul de față în parametri normali și ne putem încadra în ținta de 7% cu condiția să poată fi realizate veniturile prognozate, a declarat, miercuri, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'La patru luni nu am calculat deficitul și nu am finalizat calculele pentru aprilie. Deficitul, î

Administratie 07-05-2025 11:36

Buzău: Un viceprimar propune evaluarea psihologică a candidaților la alegeri; cetățenii să aibă garanția că sunt echilibrați și sănătoși

Viceprimarul municipiului Buzău, Oana Matache, a lansat o propunere potrivit căreia toți candidații care participă la alegerile locale, parlamentare sau prezidențiale să fie evaluați de specialiști din punct de vedere psihologic, astfel încât cetățenii cărora li se cere girul prin vot, să aibă siguranța că sunt echilibrați și sănătoși.

Administratie 07-05-2025 09:09

Maramureș: CL Baia Mare a suplimentat bugetul destinat investițiilor; trei bulevarde intră în modernizare

Ultima rectificare bugetară efectuată în Consiliul Local este una pozitivă și prevede alocarea sumei de 56 de milioane de lei pentru investiții în infrastructura urbană, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, primarul municipiului Baia Mare, Doru Dăncuș. 'Aș putea spune, într-un ton optimist, că este o majorare bugetară po

Administratie 07-05-2025 08:31

Maramureș: Investițiile publice vor fi cofinanțate prin credite, anunță președintele CJ

Cofinanțarea proiectelor de investiții aflate în derulare va fi susținută din credite angajate, a informat, miercuri, președintele Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Gabriel Zetea. 'Am spus-o clar în fața consilierilor județeni: nu putem muta bani de la funcționare la dezvoltare! Așa că, pentru a susține investițiile și a nu

Administratie 06-05-2025 18:35

Sector 3: Primăria deschide, pe 12 mai, platforma online pentru înscrieri la școli și grădinițe de vară

Primăria Sectorului 3 deschide, pe 12 mai, pe www.primarie3.ro, platforma online pentru înscrieri la școlile și grădinițele participante la programele educaționale de vară, ce se vor derula, în perioada iulie-august, a căror finanțare este asigurată de autoritatea locală pentru aproximativ 7.000 de copii.

Administratie 06-05-2025 15:18

Timiș: Municipalitatea a alocat 25 milioane de lei către compania de termoficare Colterm, pentru pierderi tehnologice

Aleșii Consiliului Local Timișoara (CLT) au votat, în ședința de marți, alocarea a 25 de milioane de lei de la bugetul local companiei locale de termoficare Colterm, pentru acoperirea pierderilor tehnologice induse în anul 2023, apărute în transportul, distribuția și furnizarea energiei termice, în rețeaua sistemului centralizat de încălzire.

Administratie 05-05-2025 14:58

TPBI: Stații noi pe traseele liniilor 97, 105, 182 și N117, de marți

Troleibuzele liniei 97 și autobuzele liniei de noapte N117 vor opri și în stația nou-înființată 'Polizu', situată pe Calea Griviței, pe sensul spre Bulevardul Dacia, începând de marți, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). De asemenea, de la aceeași dată, autobuzele

Administratie 05-05-2025 07:51

Mureș: Locuitorii comunei Corunca au spus ''Nu'' la referendumul privind construirea de blocuri în zonele rezidențiale

Din cei 1.646 (47,50%) de alegători din Corunca, care s-au prezentat la vot, duminică, la referendumul local pentru a răspunde la întrebarea ''Sunteți de acord să se construiască blocuri în zone rezidențiale din comuna Corunca?'', 1.423 (87,30 %) au răspuns ''Nu'', iar 207 (12,70 %) au răspuns ''Da'', potriv

Administratie 05-05-2025 06:51

Sălaj/Florin Florian: De azi începe un nou drum pentru Zalău

Noul primar ales al Zalăului, Florin Florian, declară, după anunțarea rezultatelor scrutinului, că va fi atât primarul celor care l-au susținut, cât și al celor care nu l-au votat. 'Este o onoare și o mare responsabilitate să fiu ales primar al orașului nostru. Victoria de ieri nu este despre un om, ci despre o comunitate care

Administratie 04-05-2025 17:32

Prezidențiale2025/Tulcea: Peste 300 de acte de identitate, înmânate alegătorilor

Serviciul Județean de Evidență a Persoanelor (SJEP) din Tulcea a eliberat sâmbătă și duminică, până la ora 16:00, peste 300 de acte de identitate persoanelor care au dorit să-și exercite dreptul constituțional la alegerile prezidențiale. Șeful SJEP Tulcea, Nicoleta Furtună, a declarat pentru AGERPRES că sâmbătă personalul angajat din