Bihor: Conferinţa Cities of Tomorrow, la Oradea, în premieră în afara Bucureştiului (GALERIE FOTO)
_Eugenia_PASCA_IMG_20241024_102038.jpg)
Conferinţa Cities of Tomorrow, un eveniment anual de referinţă al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK), dedicat dezvoltării urbane şi regionale, are loc joi şi vineri, în premieră la Oradea, după zece ediţii organizate în Bucureşti.
Foto: (c) Eugenia PAŞCA / AGERPRES
"Acest eveniment este important pentru că dorim să dezvoltăm oraşele viitorului din România având grijă de cetăţeni, ridicând standardele de trai, reducând migraţia şi oferind, pe scurt, o viaţă frumoasă şi job-uri în România. Feed-back-ul ediţiilor anterioare a fost foarte bun. Suntem pentru prima dată în Oradea, după Bucureşti, pentru că am observat aici o uriaşă dezvoltare, Oradea fiind un model în România în domeniul dezvoltare oraşe şi am dorit ca toţi cei care au venit de această dată în Oradea să schimbe experienţă, cunoaştere, informaţii pentru a contribui la sustenabilitatea oraşelor din care au sosit", a declarat, pentru AGERPRES, managerul general al AHK, Sebastian Metz.
În deschiderea oficială au mai luat cuvântul, după Sebastian Metz, primarul municipiului Oradea, Florin Birta, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, şi şeful adjunct al Secţiei Economice din Ambasada Germaniei la Bucureşti, Cristina Raiciu.
Foto: (c) Eugenia PAŞCA / AGERPRES
"Vă mulţumesc pentru prezenţa la acest eveniment de anvergură pentru oraşul nostru, domnului Metz care a decis organizarea conferinţei la Oradea, fiind pentru prima dată când are loc în afara Bucureştiului. Le mulţumesc şi celor doi arhitecţi urbanişti care au venit din Germania. Sunt convins că, în urma acestei conferinţe, vom avea şi noi lucruri bune de implementat, pentru că noi, încă de pe vremea când era domnul Bolojan primar de Oradea, am avut o strategie pe care o aplicăm în continuare: luăm modele de bună practică din alte părţi, care funcţionează şi le aplicăm la noi", a spus Florin Birta.
Preşedintele CJ Bihor a menţionat că, de-a lungul timpului, evenimentele organizate an de an de Camera de Comerţ Româno-Germană au fost o inspiraţie pentru administraţia bihoreană, cu invitaţi specialişti, cu sprijinul ecosistemului creat în jurul AHK, liderii locali au vizitat oraşe din Germania, au învăţat exemple de bună practică, precum extinderea sistemului de termoficare sau reabilitarea clădirilor din centrul istoric.
Foto: (c) Eugenia PAŞCA / AGERPRES
"Eu cred că sunt două chestiuni importante pe care e bine să le reţinem şi în administraţia românească: profesionalism şi perseverenţă. Facem lucruri bune cu profesionişti, nu neapărat cu membri de partid. Pentru a obţine rezultate, uneori trebuie să te duci împotriva curentului. Dacă în Oradea, anumite lucruri s-au schimbat cu viteză mai mare este pentru că am încercat ca aceste două elemente importante să nu le scăpăm din vedere", a spus Bolojan.
Cristina Raiciu a afirmat că ambasada a fost alături de aceste conferinţe încă de la început, fiind "martorii evoluţiei spectaculoase a acestei conferinţe" care a crescut de la an la an, aducând noi elemente cum sunt mesele rotunde tematice şi concursurile de proiecte.
Foto: (c) Eugenia PAŞCA / AGERPRES
"Şi iată ne aflăm acum într-un nou moment: ieşirea în afara Capitalei, pentru a da oportunitate altor oraşe din România să-şi prezinte bunele practici şi potenţialul pe care îl au. Felicit AHK România pentru contribuţia pe care au avut-o de-a lungul anilor la dezvoltarea sustenabilă a oraşelor din România, contribuind în aşa fel şi la intensificarea relaţiilor bilaterale între România şi Germania. Unde altundeva ar fi putut avea loc această primă ediţie în afara Bucureştiului dacă nu la Oradea? Oradea şi judeţul Bihor sunt menţionate din ce în ce mai des ca exemple de bună practică în dezvoltarea regională şi urbană. Cred că am auzit cu toţii despre centrul istoric în care mare parte din clădiri au fost renovate, despre investiţiile în infrastructură, spitalul cel nou, sistemul de termoficare centralizat, despre staţia geotermală pe care abia aştept să o vizitez mâine şi multe, multe altele", a spus Cristina Raiciu.
La conferinţa Cities of Tomorrow, găzduită în Cetatea Oradea, corpul F, participă în jur de 150 de invitaţi din ţară şi Republica Moldova, reprezentanţi ai unor ONG-uri, oameni de afaceri, ai administraţiilor publice şi universităţi.
Programul celor două zile cuprinde mese rotunde, prezentări, schimburi de experienţă, vizite în teren şi se desfăşoară sub genericul "Beyond infrastructure for sustainable urban living", aducând în atenţie conceptul de oraş post-infrastructură, punând accentul pe abordarea aspectelor care depăşesc simplele construcţii şi dezvoltări fizice, concentrându-se pe soluţii şi inovaţii care contribuie la un stil de viaţă durabil în mediul urban şi aduc valoare adăugată.
Pe lângă schimbarea locaţiei, ediţia de anul acesta mai aduce încă o noutate - o zi dedicată vizitelor de proiecte şi companii din Oradea şi împrejurimi.
Vineri vor avea deplasări în oraş pentru obiective din patru domenii: turism; energie şi sustenabilitate; dezvoltare economică; regenerare urbană. Vor fi vizitate, printre altele, centrul arhitectonic, Primăria Oradea, Piaţa Unirii, Muzeul Art Nouveau, Muzeul Francmasoneriei, Staţia geotermală din cartierul Nufărul, Parcul Eurobusiness (companiile Plexus şi Faist), terminalul intermodal, campusul dual, Terminalul cargo de la Aeroport, fabrica de cauciuri Nokian, precum şi alte zone regenerate din oraş. AGERPRES/(A - autor: Eugenia Paşca, editor: Irina Poenaru, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
REPORTAJ/Șimleu Silvaniei, orașul în care bugetul de dezvoltare a crescut de patru ori în ultimii patru ani
Șimleu Silvaniei, al doilea oraș ca mărime al Sălajului, a înregistrat, în ultimii patru ani, o creștere a bugetului de dezvoltare de aproape patru ori, evoluție reflectată în numeroase proiecte prin care administrația locală și-a dorit să schimbe fața orașului, majoritate dintre ele fiind finanțare din fonduri europene. Primarul orașului Șim
VIDEO/ANPC: Amendă de 35.000 de lei pentru o societate de transport persoane din sectorul 4
Comisarii pentru protecția consumatorilor din sectorul 4 au desfășurat joi o acțiune de control la SC Mototolea Com Serv SNC - Autogara Mototolea Berceni, în vederea verificării respectării prevederilor legale privind serviciile de transport persoane, societatea fiind amendată cu 35.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a
Nicușor Dan spune că jumătate dintre locurile de joacă nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spune că jumătate dintre locurile de joacă administrate de Municipalitate nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic pe care îl are PMB în acest an. El menționează că au fost semnate contractele și că furnizorii sunt pregătiți pentru executarea amenajărilor, dar că PMB nu poate achita
Prahova: CJ anunță finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor afectate de surparea de la Slănic
Consiliul Județean Prahova anunță, joi, finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor care au fost afectate de surparea produsă în urmă cu un an pe strada 23 August din orașul Slănic. De asemenea, au fost finalizate și lucrările de reabilitare a sediului Poliției, afectat de același eveniment. 'La aproape un an de
Nicușor Dan: Primăria a emis bonduri în valoare de 555.000.000 lei; subscrierea a fost de 190%
Primăria Capitalei a reușit să emită obligațiuni municipale în valoare de 555 de milioane de euro, pentru a refinanța împrumutul contractat în anul 2005, anunță edilul general, Nicușor Dan. Subscrierea față de suma pe care PMB voia să o obțină a fost de 190%, ceea ce dovedește faptul că Primăria beneficiază 'încrede
Olt: Primarul orașului Balș anunță că o investiție într-o fabrică de aluminiu va genera 400 de locuri de muncă
O nouă investiție pe platforma industrială a orașului Balș începe anul acesta și va genera 400 de locuri de muncă, fiind vorba de o fabrică de aluminiu, a anunțat miercuri, primarul localității, Cătălin Rotea, care a precizat că a semnat certificatul de urbanism pentru obiectiv. Fabrica, o investiție a companiei Delta Aluminium, va fi am
Iași: Oficiali de la București, Chișinău și Bruxelles vor fi prezenți la Festivalul 'Podul de Flori' de la Ungheni
Oficialități de la București, Chișinău și Bruxelles vor fi prezente sâmbătă, 26 aprilie, în centrul orașului Ungheni, din Republica Moldova, pentru a lua parte, începând cu ora 12:00, la Festivalul 'Podul de Flori' organizat cu prilejul începerii lucrărilor construcției Podului rutier de la Ungheni - Golăești, parte din Autostrad
Galați: CJ a alocat 150.000 lei pentru refacerea Școlii din Malu Alb distrusă de incendiu pe 30 martie
Consiliul Județean Galați a alocat suma de 150.000 lei pentru refacerea Școlii din localitatea Malu Alb, distrusă într-un incendiu provocat cu intenție de un localnic în vârstă de 35 de ani, în noaptea de 30 martie. 'Am alocat un ajutor de 150.000 lei pentru refacerea Școlii gimnaziale din satul Malu Alb, comuna Dră
Timiș: A fost predat amplasamentul pentru viitorul Institut Oncologic Regional
Administrația județeană a predat miercuri, către firma constructoare, amplasamentul pe care va fi ridicat viitorul Institut Oncologic Regional din Timișoara (IORT). Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat că lucrările vor începe cu demolarea ruinelor a ceea ce s-a dorit a fi, în urmă cu 30 de ani, u
Iași: Programul Primăriei și al instituțiilor din subordine, modificat în perioada Pascală
Primarul Mihai Chirica a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că în perioada 18-21 aprilie, inclusiv, va fi modificat programul municipalității și al societăților furnizoare de servicii publice. 'Conform reglementărilor legale, Primăria Municipiului Iași nu va avea program de lucru de vineri, 18 aprilie, până lu
Arad: Zece tramvaie noi vor fi cumpărate de la fabrica locală Astra Călători
Primăria Arad va cumpăra zece tramvaie Imperio noi de la fabrica Astra Călători, după ce a obținut finanțare europeană totală de 90 de milioane de lei, a informat, marți, administrația locală. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Primăria Arad, au fost semnate două contracte de finanțare cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, fie
Timiș: Conacul de la Banloc, al Principesei Elisabeta, va fi administrat de Consiliul Județean și Mitropolia Banatului
Conacul din comuna timișeană Banloc, al cărui proprietar a fost Principesa Elisabeta, fiica Regelui Ferdinand și a Regiei Maria, va fi administrat de Consiliul Județean (CJ) Timiș și Mitropolia Banatului, care vor să îl transforme într-un centru cultural și turistic. 'Consilierii județeni au votat în plenul extraordinar d
Timiș: Viceprimarul Timișoarei cere Prefecturii controale în internatele școlilor, după ce a descoperit muncitori cazați ilegal
Viceprimarul municipiului Timișoara, Ruben Lațcău, a cerut, marți, Prefecturii Timiș și Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) să elaboreze pe parcursul zilei un plan de control în toate internatele și căminele din oraș, după ce a descoperit într-un internat, în noaptea de luni spre marți, muncitori în construcții cazați ilegal, sedii de firme
Bistrița-Năsăud: Referendum local în comuna Parva, odată cu turul al doilea al alegerilor prezidențiale
Cetățenii comunei Parva din județul Bistrița-Năsăud vor fi chemați la urne în 18 mai, odată cu turul al doilea al alegerilor prezidențiale, pentru a se pronunța și cu privire la o intenție a administrației locale de a schimba categoria de folosință pentru o suprafață de 50 de hectare de pășune, în vederea dezvoltării unor investiții turistice.