logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/ Tulcea: Delta lui Ivan, parte a patrimoniului național

Image

Primul traseu ecoturistic din Delta Dunării, care a găzduit la finele săptămânii trecute prima ediție a Maratonului internațional de vâslit Ivan Patzaichin, va fi replicat la o scară redusă, în această vară, la Muzeul Astra din Sibiu.

'În iulie, la Muzeul Astra, Sibiu, Delta lui Ivan va deveni unul din exponatele muzeului prin realizarea unui traseu pe apă, pe lacul din muzeu. La intrarea pe canal, va fi macheta memorialului (aflat pe faleza Dunării din Tulcea, n.red.), la mijloc va fi un refugiu pescăresc relocat din Deltă, iar la ieșire va fi muzeul Ivan Patzaichin, așa încât Delta lui Ivan devine parte, într-un fel simbolic, a patrimoniului național', a declarat pentru AGERPRES vicepreședintele asociației Ivan Patzaichin-Mila 23, membru fondator al acesteia, Teodor Frolu.



Maratonul de vâslit s-a desfășurat, sâmbătă și duminică, pe Dunăre, pe un traseu cu o lungime de 46 de kilometri între orașul Tulcea și Mila 23, satul natal al celui mai titrat campion olimpic la canoe din lume și din toate timpurile, Ivan Patzaichin, și a adus la start ambarcațiuni fără motoare conduse atât de sportivi de performanță, cât și de amatori ai mișcării în aer liber din Belgia, Franța și România.


De altfel, evenimentul din Deltă a deschis oficial sezonul turistic și este o invitație la a explora rezervația în ritm lent, fără a agresa natura, cunoscut fiind faptul că bărcile cu motoare afectează ecosistemele.

'Acești turiști care vin cu caiacele fac, fără să-și dea seama, un bine Deltei, pentru că toate acele nave rapide care vin într-o viteză amețitoare și care nu respectă mai nimic de cele mai multe ori, atunci când întâlnesc caiaciști, cam sunt obligați să oprească. Și atunci, e un fel de fragmentare a nebuniei bărcilor rapide. Cu siguranță, că și alți operatori de turism, văzând că este o nișă și din punct de vedere financiar, vor investi pe acest domeniu nu doar pe caiace, ci și în acele mijloace de transport cu pagăi, cu mers în picioare, sunt o groază de nebunii în zilele astea', a afirmat managerul unei agenții de turism, promotor al ecoturismului în Deltă, autor al unor lucrări despre avifauna rezervației, Mihai Baciu.

Maratonul internațional de vâslit Ivan Patzaichin a fost organizat în parteneriat cu compania Orange România care, începând de anul trecut, alături de instituții publice și private din Tulcea și București, dar și din state europene, se implică în proiecte finanțate din fonduri publice pentru creșterea calității vieții locuitorilor comunităților înconjurate de ape din Delta Dunării, zone pline de provocări atât în contextul protejării mediului în condițiile schimbărilor climatice accentuate, al accesului dificil la servicii publice cauzat de deficitul de specialiști în toate domeniile, cât și de contextul geopolitic, cunoscut fiind faptul că o parte din suprafața Deltei se află în Ucraina.

Proiectul 5G - Connect Danube Delta are patru componente care vizează educația, sănătatea, mediul și turismul, iar în domeniul educației primii pași au fost făcuți, la unitatea de învățământ din satul Mila 23 aparținând Școlii generale Crișan ajungând deja 20 de laptopuri, șase tablete conectate la Internet, o tablă interactivă, un set de opt perechi de ochelari de realitate virtuală (VR), iar copiii participând la cursuri de programare.

'Dotările pentru școlile din Deltă sunt de aproape 500.000 de euro. Toate vor primi laptopuri, ochelari și rutere pentru a avea wireless de calitate, astfel încât semnalul 5G să fie acolo, iar toate aplicațiile să funcționeze. În 15 din 18 școli au ajuns table interactive, o parte din ochelarii VR și săptămâna aceasta vor ajunge laptopurile și tabletele. Profesorii sunt foarte motivați, își doresc să găsească soluții și să atragă elevii, să reușească să le capteze atenția, pentru că școala este în competiție cu alte platforme, cu alți stimuli. Săptămâna aceasta, vom avea training cu profesorii din 15 școli care primesc dotările', a declarat directorul executiv al fundației Orange, Ovidiu Ana.

 



De altfel, în cadrul proiectului, va fi pilotată și o aplicație de educație VR dezvoltată printr-un alt proiect finanțat de Comisia Europeană.

'La Mila 23, Internetul pică mai des. Noi am implementat anul acesta și catalogul electronic și a fost o problemă, pentru că din prisma Internetului mulți colegi au fost reticenți, dar a trebuit să o facem. Sperăm să se reglementeze. Proiectul acesta este interesant. În învățământul simultan (în clasele în care profesorii predau în același timp elevilor din ani diferiți, n.red.) te ajută, pentru că postezi o problemă, o dai unei clase, iar ei vor avea întrebări și tot tu ești acolo într-un vârtej. Dar totuși faptul că pot să o citească, câștigi timp', a declarat directoarea școlii generale din comuna Crișan, Georgeta Gheorghe.

 


Potrivit acesteia, gradul de admitere la licee a elevilor din cele trei sate ale comunei este de 100%, principala problemă a învățământului din deltă fiind legată de deficitul de cadre didactice și numărul mic al elevilor.

Sistemul de telemedicină în Deltă este o necesitate, în condițiile în care populația comunităților din rezervație este redusă numeric, îmbătrânită, cu probleme cronice de sănătate, obișnuită să meargă fizic la doctor și nicidecum să apeleze la tehnologie, iar distanțele chiar dintre localitățile aceleași comune se parcurg atât pe apă, cât și pe uscat.

Odată cu pornirea infrastructurii 5G în Delta Dunării, compania a achiziționat echipamentele de comunicații și dispozitivele medicale necesare sistemului de telemedicină, stetoscoape electronice și un aparat care măsoară EKG-ul, colectează datele în timpul vizitei medicale și le transmite de la distanță către un medic specialist, aparatura fiind mobilă, pentru situații de urgență.

Potrivit companiei, toate cele 11 cabinete medicale aflate în localitățile incluse în proiect vor avea stetoscop, router, tabletă și laptop, iar personalul va fi instruit, așa cum s-a întâmplat în satul Mila 23.

În cabinetul din sat, consultația de specialitate a unei paciente s-a făcut, duminică dimineața, atât cu ajutorul medicului din localitate, cât și cu cel al unui specialist al Telios Care aflat în altă zonă care o întreabă pe localnică dacă face periodic mamografii.

'Avem un background profesional de peste 350.000 de utilizatori. Există cifre care arată că telemedicina funcționează, există companii care au încredere în serviciile pe care le furnizăm și, ca model de soluție, funcționează din 2017', a subliniat reprezentanta companiei Telios Care, Alexandra Aur.



Tot în cadrul proiectului, sunt organizate întâlniri cu populația locală care se implică în dezvoltarea turismului sustenabil în timpul cărora localnicii învață să folosească Internetul sau își îmbunătățesc abilitățile pe care le au deja. Mai mult, aplicația IT Delta lui Ivan se dezvoltă și are acum semnalizate puncte de urgență.

Mediul este o altă componentă importantă a proiectului sau 'usecase', cum sunt numite de profesioniștii din IT domeniile proiectului.

'Am instalat la Mila 23, în Centrul Ivan Patzaichin, două camere de supraveghere care se conectează la rețeaua 5G și transmit datele către servele noastre de procesare unde analizăm ce se vede pe imagini și totodată avem capabilitatea de a partaja fluxurile video cu lumea de pe Internet. Ne dorim să augmentăm aplicația dezvoltată de asociația Ivan Patzaichin, prin adăugarea acestor fluxuri video de la camere, pentru ca turiștii să poată vedea în timp real cum este vremea în Mila 23 și în celelalte localități în care vom activa usecase-urile', a declarat IoT Architecture and Services Expert din cadrul companiei Orange România, Răzvan Mihai.

Guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării (RBDD), Bogdan Bulete, compară digitalizarea cu o investigație de sănătate.

 


'Aș compara această soluție de digitalizare cu o investigație pentru sănătatea umană. Dacă ai date corecte în urma unei investigații, ai și o soluție în ceea ce privește boala de care suferi. Așa și Administrația RBDD își dorește date corecte, pentru a vedea cum rezolvă problemele sistemice ale zonei. Noi ne luăm datele în urma permiselor achiziționate de turiști, dar nu toți fac acest efort de a-și procura permise. Sistemul poate oferi datele corecte, pentru că pe baza inteligenței artificiale ai o numărătoare corectă care-mi oferă o capacitate de suport a rezervației atât la nave, cât și la persoane', a menționat guvernatorul Rezervației, Bogdan Bulete.

Datele privind mediul culese din teritoriu, analizate de cercetători, pot sta la baza unor decizii pentru îmbunătățirea calității vieții locuitorilor, însă ele trebuie analizate integrat, iar hotărârile trebuie luate în acord cu populația locală. Altfel spus, e nevoie de conectivitate, stabilitate, expertiză în diverse domenii, dar și de politici pe termen lung.

'În cadrul proiectului, avem ca parteneri Universitatea Politehnica București care activează în proiectul DaWetRest ce-și propune să instaleze senzori IoT (dispozitive mobile, n.red.) în Delta Dunării pentru a monitoriza calitatea apei și a vegetației din jur. Și acest proiect va putea fi augmentat de folosirea camerelor utilizate de noi. (...) Până acum, am activat conectivitatea 5G în 14 localități din Deltă. Ne dorim să finalizăm tot scopul proiectului până la finele acestui an, iar asta înseamnă 23 de localități acoperite cu semnal. Apoi, vom folosi timpul rămas pentru a extinde infrastructura de transport care va fi capabilă să preia tot traficul generat de celulele 5G și să-l ducă către Internet. Prin folosirea unei linii noi de fibră optică și upgrade-ul pentru infrastructura existentă de transport, vom putea face acest lucru. Deocamdată, căutăm soluția tehnică optimă', a menționat expertul Răzvan Mihai.

Centrul comunitar Ivan Patzaichin din satul Mila 23 a fost la finele săptămânii trecute un furnicar, la fel ca o parte a malului lacului Ciuperca din orașul Tulcea care a găzduit Campionatul național de triatlon pe distanțe super-sprint, organizat de asociația Aqua Vita Tulcea, după ce municipiul de la porțile Deltei a găzduit în urmă cu mai mulți ani inclusiv Cupă europeană de triatlon pentru copii, la inițiativa marelui campion Ivan Patzaichin.

Concursul desfășurat duminică a reunit 170 de sportivi, la campionatul național înscriindu-se 85 dintre ei.

'A fost o experiență superbă, mai ales că terenul a fost plat și poți să împingi. Apa a fost cam rece, dar din cauza adrenalinei nu mai simți nimic. Cea mai dificilă probă a fost bicicleta, pentru că la întoarcere am avut vânt din față și e mai greu. Trebuie să împingi mai tare ca să menții o viteză', a declarat Alex Toma junior, legitimat Bucharest Sport Club, campion la categoria lui de vârstă, 10-12 ani, fiul primului român care a câștigat un Campionat mondial full Ironman.

Sportul se face în familie, după cum arată povestea Yanei, în vârstă de 9 ani, și a lui Mihai Lisețchi, bunicul ei.

 



'Îmi era teamă de concurs, pentru că m-am tăiat acum mai mulți ani, din cauza algelor, dar azi (duminică, n.red.) am ieșit pe locul al III-lea', a afirmat Yana, în vârstă de 9 ani.

Mihai Lisețchi, bunicul ei, care a practicat sport în timpul copilăriei, se uită cu mândrie la ea, în timp ce povestește despre campionatul de la Tulcea, aflat în calendarul Săptămânii sportului tulcean, eveniment susținut de Primăria municipiului în parteneriat cu asociațiile și cluburile de profil din oraș.

'Concursul de la Tulcea a fost mult mai fain decât acum trei sau patru ani, fiindcă traseul a fost mult mai scurt și nu am mai fost obligați să trecem peste capace de canalizare ude, peste denivelări. Apa din lac a fost chiar mai caldă decât mă așteptam. Am venit din Timișoara la Tulcea, pentru că este vorba de un campionat național', a precizat Mihai Lisețchi, în vârstă de 65 de ani.

Concursurile sportive și mișcarea în natură sunt cele mai bune modalități de petrecere a timpului liber, iar când activitățile se desfășoară în condiții de siguranță ele devin motoare pentru dezvoltarea durabilă a comunităților, dar trebuie să fie susținute de autorități, ceea ce presupune inclusiv voință politică.

'A existat competiția Ivan Patzaichin, organizată de Consiliul Județean acum foarte mulți ani. La începutul Festivalului bărcilor cu vâsle Rowmania exista competiția de canotci pentru pescari și cumva, din motive care nu neapărat au depins de noi, am oprit acele competiții. Sper ca de data aceasta Maratonul să fie ceea ce și-a dorit tata, pentru că el ținea foarte mult la asemenea competiții. El considera că este important sportul de masă pentru noi toți, că așa suntem sănătoși, și că putem să ne bucurăm în același timp de frumusețea Deltei, o îmbinare perfectă între sport și agrement', a afirmat președinta asociației Ivan Patzaichin-Mila 23, Ivona Patzaichin-Rusu.

Traseul Delta lui Ivan, Tulcea-Mila 23, a fost acreditat anul trecut de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării ca primul traseu de ecoturism din Rezervație, iar asociația Ivan Patzaichin-Mila 23 dorește să transforme maratonul într-una dintre cele mai importante competiții de gen din Europa.

Proiectul inițiat de compania de telecomunicații din România se va încheia în anul 2027.

Delta Dunării, declarată Rezervație a Biosferei în anul 1990, are o suprafață totală de 4.178 kilometri pătrați, 82% din aceasta regăsindu-se pe teritoriul României iar restul, pe cel al Ucrainei. Zonă umedă de importanță internațională, Delta Dunării este inclusă în Lista Patrimoniului Mondial Cultural și Natural al UNESCO, numără circa 10.000 de specii, fiind renumită pentru fauna ornitologică. Comunitățile locale din Delta Dunării se caracterizează prin diversitate etnică, principalele ocupații ale persoanelor din localitățile înconjurate de ape fiind pescuitul, turismul și creșterea animalelor. AGERPRES/(A, AS - redactor: Luisiana Bîgea, editor: Karina Olteanu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Foto: Luisiana Bîgea/AGERPRES

 

Afisari: 526

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 29-05-2025 10:37

Vreme instabilă și maxime termice în creștere față de zilele anterioare, în București (meteorologi)

Vremea continuă să fie instabilă în București, însă se va înregistra o creștere semnificativă a temperaturilor maxime față de zilele anterioare, arată prognoza publicată, joi, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Conform estimărilor, în intervalul 29 mai, ora 10:00 - 30 mai, ora 9:00, valorile termice diurn

Social 29-05-2025 10:25

Cod galben de averse și vânt în majoritatea regiunilor, joi; atenționări de vreme instabilă în nord-est și centru, până vineri seara

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, noi atenționări Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabile în mai multe județe, până vineri seara. Potrivit meteorologilor, joi, între orele 10:00 - 23:00, va fi în vigoare un prim Cod galben de averse torențiale, descărcări electrice și intensificări

Social 29-05-2025 09:47

Covasna: Apele, în retragere; zece localități afectate de inundații

Nivelul apelor este în scădere în județul Covasna, însă situația rămâne critică în mai multe localități în care acestea s-au revărsat, generând inundații, informează autoritățile locale. Zece localități au fost afectate de inundațiile survenite în urma ploilor abundente din ultimele zile, cele mai grave situații

Social 29-05-2025 09:26

Ministrul Mediului, Mircea Fechet: Planul de management al Deltei, un document extrem de stufos

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, participă, joi dimineața, la Tulcea, la o dezbatere pe tema Planului de management și a Regulamentului Rezervației Biosferei Delta Dunării (RBDD) organizată în cadrul procesului public de adoptare a celor două acte care se pot consulta pe site-ul instituției publice. În discursul susținut în deschiderea dezb

Social 29-05-2025 09:11

DSU: Aproape 70 de localități din 14 județe, afectate de fenomenele hidrometeorologice în ultimele 24 de ore

Aproape 70 de localități din 14 județe au fost afectate în ultimele 24 de ore de ploile abundente din ultima perioadă. Potrivit DSU, urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, au fost înregistrate efecte la nivelul a 69 de localități din 14 județe - Argeș, Bacău, Botoșani, Brașov, Buzău, Covasna, Galați, Harghita, Iași

Social 29-05-2025 08:07

Brașov: Continuă evacuarea apei din mai multe gospodării; se acționează și în zonele îndiguite în două localități

Câteva gospodării mai sunt inundate, joi dimineața, în municipiul Brașov și localitățile Bod și Hoghiz, pompierii militari evacuând din acestea apa cu motopompe din dotarea ISU Brașov și unele primite în sprijin de la inspectorate pentru situații de urgență din județele învecinate. ISU Brașov a anunțat că, joi, continuă acțiunile

Social 29-05-2025 07:52

INCDFP: Două cutremure s-au produs joi dimineața în județul Buzău

Două cutremure cu magnitudini de 3, respectiv 3,4 grade pe Richter, s-au produs joi dimineața în zona seismică Vrancea, județul Buzău, informează Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Potrivit sursei citate, primul seism a avut loc la ora 3:08, a avut o magnitudine de 3 grade și s-a produs l

Social 29-05-2025 07:43

Olt: După 20 de ani de la încheierea stagiului militar, sute de rezerviști au revenit în poligon, la exercițiul MOBEX OT-GR-TR-25

Sute de rezerviști din județul Olt, majoritatea persoane care au încheiat stagiul militar în urmă cu peste 20 de ani, s-au întors pentru o zi în poligonul de tragere și au mânuit din nou arma, la exercițiul de mobilizare MOBEX OT-GR-TR-25. Rezerviștii și-au exprimat emoția reîntâlnirii cu armata, cu haina militară, arm

Social 29-05-2025 07:30

Infotrafic: Restricții de circulație în județele Covasna, Galați, Harghita și Brașov

București, 29 mai /Agerpres/ - Restricții de circulație sunt impuse joi în județele Covasna, Galați, Harghita și Brașov, din cauza precipitațiilor abundente din ultima perioadă. Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, în urma precipitațiilor abundente din ultima perioadă, sunt impuse următoarele

Social 28-05-2025 21:48

Covasna: Nouă localități, afectate de ape; gospodării inundate, străzi blocate, evacuări

Nouă localități din județul Covasna sunt afectate de inundații în urma ploilor abundente din ultimele zile, cele mai grave situații fiind înregistrate în Boroșneu Mare, Băcel și Lunca Mărcușului, informează miercuri Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență. Potrivit sursei citate, în localitatea Boroșneu Mare s

Social 28-05-2025 21:30

Harghita: Circulație pe o bandă pe DN 13B, între Praid și Borzont; o parte din acostamentul drumului s-a surpat

Traficul pe DN 13B între localitățile Praid și Borzont se desfășoară pe o singură bandă după ce o parte din acostamentul drumului s-a surpat în urma ploilor abundente, a anunțat miercuri Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Brașov. Șoferii sunt îndemnați să circule cu prudență, transmite DRDP într-o postare pe

Social 28-05-2025 19:47

Covasna/ Ministrul Mediului despre inundații: Situația este critică, următoarele ore sunt decisive (GALERIE FOTO)

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, care a venit miercuri în județul Covasna pentru a verifica mobilizarea echipelor și coordonarea intervențiilor în zonele aflate în pericol de inundații, a declarat că în localitatea Băcel situația este critică, următoarele 24 de ore fiind decisive.

Social 28-05-2025 19:41

Vrancea: Investiții în Parcul Natural Putna pentru conservarea biodiversității și dezvoltarea ecoturismului

Parcul Natural Putna Vrancea va beneficia de o serie de intervenții complexe pentru conservarea biodiversității, restaurarea peisajului cultural tradițional și dezvoltarea ecoturismului, prin proiectul ''Parcul Putna Vrancea - un Parc Sălbatic și Accesibil pentru Viitor''. Potrivit reprezentanților Asociației pentru Conservarea

Social 28-05-2025 19:13

Vâlcea: Ștrandul Ostroveni, cea mai mare bază de agrement din Râmnicu Vâlcea, se deschide în weekend

Sezonul estival la Ștrandul Ostroveni, cea mai mare bază de agrement din Râmnicu Vâlcea și unul dintre principalele puncte de atracție din oraș pe timpul verii, va începe duminică, de Ziua Copilului, anunță autoritățile locale. Potrivit acestora, baza de agrement din sudul municipiului are toate facilitățile pregătite pentru

Administratie 28-05-2025 17:44

Timiș: Consiliul Județean vrea să cumpere un hotel de lângă Timișoara, pentru a muta Clinica de Psihiatrie

Consiliul Județean (CJ) Timiș vrea să cumpere un hotel din comuna Moșnița Nouă, limitrofă municipiului Timișoara, pentru a muta acolo Clinica de Psihiatrie a Spitalului Județean, fiind dispus să ofere 2,8 milioane de euro. Consilierii județeni au aprobat, miercuri, ca o comisie a CJ Timiș să participe la negocierea prețului de vânzare pe