Stocklosa (CCIB): Bucureștiul are nevoie de modernizarea infrastructurii, concomitent cu implementarea unui sistem coerent de management al traficului

Bucureștiul are nevoie de planificarea și prioritizarea investițiilor, având la bază un plan strategic pe termen mediu și lung a cărui finalitate o constituie transformarea Capitalei într-un centru regional de afaceri, a afirmat miercuri președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), Iuliu Stocklosa, la un eveniment de specialitate.
'Prin organizarea Focus București am dorit să oferim un spațiu de lucru colaborativ, în care să identificăm împreună nevoile reale ale orașului, să prezentăm propunerile mediului privat și să creionăm un plan de lucru. De ce ar avea nevoie Bucureștiul? În opinia noastră, a comunității de business, este nevoie de planificarea și prioritizarea investițiilor având la bază un plan strategic pe termen mediu și lung a cărui finalitate o constituie transformarea Capitalei într-un centru regional de afaceri. De asemenea, este nevoie de modernizarea infrastructurii, concomitent cu implementarea unui sistem coerent de management al traficului. Infrastructura nu ține deloc pasul cu dezvoltarea orașului.', a menționat Iuliu Stocklosa, la conferința 'Focus București - Dezvoltarea sustenabilă a Capitalei: Infrastructură, Digitalizare și Economie Circulară'.
Potrivit acestuia, o altă direcție foarte importantă este reprezentată de trecerea administrației publice locale de la digitalizare punctuală la transformare digitală sistemică.
'În opinia noastră, cele mai urgente nevoi de digitalizare în administrația Capitalei vizează: eficiența serviciilor publice, transparența și interoperabilitatea bazelor de date. Cetățenii, companiile și administrația trebuie să comunice în timp real, simplu și transparent, prin platforme publice eficiente și deschise. Mediul de afaceri este gata să contribuie cu soluții - de la AI în administrație până la automatizări în infrastructură.', a adăugat președintele CCIB.
El consideră că, dincolo de infrastructură dezvoltată și de o interacțiune prietenoasă și rapidă cu administrația publică, este nevoie de stimulente pentru atragerea de noi investitori și încurajarea dezvoltării industriilor creative și a celor generatoare de valoare adăugată mare.
Totodată, Iuliu Stocklosa susține că este nevoie de recondiționarea unor clădiri istorice pentru a deveni platforme de business și incubatoare de afaceri.
Pe de altă parte, politicile publice locale centrate pe colaborare, pe un parteneriat public-privat real și funcțional pot contribui major la o capitală modernă, un adevărat model pentru alte centre urbane mari, a adăugat președintele CCIB.
'Parteneriatele public-private sunt esențiale pentru accelerarea proiectelor aflate pe agenda administrației publice. De ce? Pot fi accesate fonduri disponibile prin diverse programe naționale și internaționale. Într-un astfel de parteneriat, distribuirea riscurilor între stat și privat reduce presiunea pe bugetul public. Totodată, companiile private vin cu soluții tehnologice avansate și eficiență operațională. În ceea ce ne privește, suntem aici pentru a intermedia, accelera și susține aceste colaborări', a punctat Stocklosa.
El a subliniat totodată că Bucureștiul primește turiștii în special pentru turismul de weekend și de business.
'Sunt foarte multe companii internaționale care vor să vină cu turiști în București. Nu au unde să-i aducă. Am fost săptămâna trecută la Craiova în vizită, la primărie. Mi s-a spus că fac 5 hoteluri de 4 și 5 stele, noi. Bucureștiul ar trebui să facă, în momentul acesta, aproximativ 25. În Bulgaria, turiștii se duc în număr de vreo 8-9 milioane, iar în toată România 1,7-2,4 milioane', a precizat președintele CCIB.
În opinia sa, promovarea punctelor forte ale Capitalei, dar și rezolvarea problemelor sale sistemice constituie o muncă de echipă, respectiv mediu public - mediu privat.
El a subliniat că Bucureștiul concentrează cea mai dinamică și importantă comunitate de afaceri a țării.
'Cu o rată a șomajului de doar 0,6%, Capitala concentrează 22% din totalul firmelor active din România, aproximativ 21% din totalul salariaților țării, aproape 30% din suprafața de vânzare și din desfacerile cu amănuntul la nivel național, 21% din valoarea exporturilor românești, 38,6% din valoarea importurilor realizate de România și circa 60% din activitatea de cercetare științifică a țării. Capitala a atras, după 1990, 56% din investițiile străine directe consemnate la nivelul întregii țări, Bucureștiul fiind urmat la mare distanță de Ilfov, cu 8,3% și Timiș, cu 5,1%. De asemenea, cea mai mare parte a investițiilor străine directe în întreprinderi greenfield se înregistrează tot aici. Foarte important, în Capitală se realizează 24,7% din PIB-ul consemnat la nivel național. În ceea ce privește PIB/cap de locuitor - acesta este de 2,5 ori mai mare decât media națională. Datorită avantajelor sale competitive certe, Capitala poate atrage, în continuare, investiții semnificative. De asemenea, beneficiem de oportunități fără precedent: finanțări europene, tehnologii emergente, inițiative private solide.', a mai spus Iuliu Stocklosa.
Potrivit acestuia, pentru a valorifica la maximum acest potențial trebuie să fie rezolvate cât mai eficient problemele sistemice ale Bucureștiului: infrastructura, care nu ține pasul cu dezvoltarea orașului, fragmentare instituțională, digitalizare 'pe bucăți', lipsa dialogului continuu și conjugat între actorii cheie.
Reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, specialiști în infrastructură, digitalizare și economie circulară și lideri ai comunității de afaceri discută, miercuri, despre dezvoltarea sustenabilă a Capitalei.
Evenimentul este organizat de Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), cu scopul de a clarifica problemele apărute în relația autorități - mediu de afaceri și pentru a identifica soluții și bune practici, menite să transforme Bucureștiul într-o metropolă modernă a business-ului românesc. AGERPRES/(AS - redactor: Nicoleta Bănciulea, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Circulația feroviară se desfășoară doar pe firul I între stațiile Leu și Jianca
Circulația feroviară se desfășoară doar pe firul I între stațiile Leu și Jianca, din cauza deraierii pe firul II a unui vagon din compunerea unui tren de marfă, la intrare în Halta de Mișcare Leu, a anunțat Compania Națională de Căi Ferate CFR SA. Trenul de marfă, compus din 34 de vagoane încărcate cu ciment, aparține operatorului național CF
Grindeanu: Ultimii 14,57 kilometri ai secțiunii 5 a autostrăzii Sibiu-Pitești se apropie de finalizare; circulația se va deschide în iunie
Ultimii kilometri ai secțiunii 5 a autostrăzii Sibiu-Pitești se apropie de finalizare, iar din momentul dării lor în trafic, în luna iunie, se va putea circula pe autostradă, de la București la Curtea de Argeș, pe o distanță de aproximativ 140 kilometri, a anunțat, miercuri, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook.
MEDAT: România, promovată la Târgul Internațional de Turism IMEX de la Frankfurt
Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) promovează România, în perioada 20-22 mai, la Târgul Internațional de Turism 'IMEX', din Frankfurt, Germania, eveniment destinat specialiștilor din industrie, informează ministerul pe site-ul instituției. IMEX FRANKFURT este manifestarea exp
Cele mai ieftine vacanțe de vară rezervate de români sunt pentru luna iunie (platformă)
Luna iunie este preferată de români pentru tarifele accesibile și mai puțină aglomerație în stațiunile turistice, conform unui studiu realizat de o platformă de rezervări turistice. Potrivit datelor Travelminit.ro, tot mai mulți turiști aleg să își planifice vacanțele în luna iunie, 37% dintre rezervările pentru perioada estivală iunie-
Stanciu (viceprimar, Sector 1): În acest an, vrem să implementăm un sistem care să integreze tot ce înseamnă hârtie
Primăria Sectorului 1 are în plan, în acest an, implementarea unui sistem care să optimizeze și să integreze tot ce înseamnă hârtie, în condițiile în care, în ultimii ani, nu a evoluat foarte mult pe partea de e-guvernare și e-documente, a declarat miercuri Daniela Maria Stanciu, viceprimar în cadrul Primăriei Sector 1
Unu din trei români nu au redirecționat niciodată cei 3,5% din impozitul pe venit (studiu)
Unu din trei români (33%) nu au redirecționat niciodată cei 3,5% din impozitul pe venit, 67% dintre românii din mediul urban au redirecționat cel puțin o dată și în măsură semnificativ mai mare cei cu vârste între 35-44 ani (80%), relevă un studiu realizat de Reveal Marketing Research și dat miercuri publicității.
Spătaru: România poate să-și reducă deficitul bugetar cu ajutorul resurselor minerale procesate corespunzător în lanțul de valoare
România ar putea să-și reducă substanțial deficitul, dacă nu să trecem pe excedent cu ajutorul resurselor minerale pe care le avem și pe care să le procesăm corespunzător în lanțul de valoare, a declarat, miercuri, la evenimentul 'Bucharest Leaders' Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality', Florin Spătaru, consilier de stat la Cancelar
Chiriac (Reprezentanța CE): Industria 5.0 merge dincolo de automatizare și digitalizare, este despre reinventarea producției
Industria 5.0 merge dincolo de automatizare și digitalizare, este despre reinventarea producției, astfel încât oamenii să rămână în centrul procesului, a declarat, miercuri, la evenimentul 'Bucharest Leaders' Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality', Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în Român
Frăsineanu (Guvern): Eficiența resurselor și inovația în domeniul mediului trebuie să primeze într-o economie competitivă
Eficiența resurselor și adoptarea celor mai noi inovații în domeniul mediului trebuie să primeze într-o economie competitivă, a declarat, miercuri, la evenimentul 'Bucharest Leaders' Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality', Mihaela Frăsineanu, consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului. 'Aș vrea să vă
Lorant Antal: Reindustrializarea în România și în Uniunea Europeană are nevoie de o regândire categorică a Green Deal
Reindustrializarea în România și la nivelul Uniunii Europene are nevoie de o regândire categorică a Green Deal, a declarat, miercuri, la evenimentul 'Bucharest Leaders' Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality', președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat, Istvan-Lorant Antal.
Dragu: Republica Moldova merge foarte hotărâtă pe calea europeană, un parcurs clar și ireversibil
Republica Moldova merge foarte hotărâtă pe calea europeană, un parcurs clar și ireversibil, pentru că Uniunea Europeană reprezintă spațiul democrației, al prosperității și al păcii, a declarat, miercuri, la evenimentul 'Bucharest Leaders' Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality', Anca Dragu, guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM).
PAID România, majorare de capital la 193 milioane lei
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID România) anunță finalizarea unei noi majorări de capital social, aprobată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), de la 19,341 milioane lei la 193,418 milioane lei, valoarea fiind acum de zece ori mai mare decât cea din momentul înființării, în 2009, conform unui comunica
Pauliuc (Comisia de apărare dim Senat): Prezența la vot de aproape 65% este o declarație de speranță
Românii nu au venit la urne, duminică, pentru spectacol, ci au venit pentru direcție, claritate și viitor, iar prezența la vot de aproape 65% nu este doar o statistică, ci și o declarație de speranță, a declarat, miercuri, la evenimentul 'Bucharest Leaders' Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality', președinta Comisiei pentru apărare, ordine
Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii lansează a opta ediție a burselor pentru cadrele didactice tinere
Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) lansează, de miercuri, cea de-a opta ediție a programului Bursele ANIS pentru susținerea cadrelor didactice tinere care transformă educația prin tehnologie și metode inovatoare de predare. Potrivit unui comunicat al asociației, fiecare proiect selectat va fi recompensat cu un gran