Prezidențiale2025/Fotografierea buletinului de vot - interzisă; alegătorul poate să ceară ajutor în cabină doar pentru motive temeinice

Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot la alegerile prezidențiale este interzisă, iar alegătorul care, din motive temeinice, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabină, în scopul de a-l ajuta, un însoțitor ales de el.
Biroul Electoral Central a luat o serie de măsuri pentru exercitarea dreptului de vot pe data de 18 mai, în condiții de legalitate, egalitate și integritate.
Potrivit BEC, candidații, membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare și oricare alegător au dreptul să conteste identitatea persoanei care se prezintă la vot, prin orice mijloc de comunicare.
În acest caz, identitatea se stabilește de președintele biroului electoral al secției de votare prin oricare mijloace legale.
''Verificările se vor derula cu tact și respect față de persoana a cărei identitate este contestată, urmărind evitarea situațiilor inconfortabile sau alte comportamente nepotrivite'', arată BEC.
În cazul în care contestația este întemeiată, președintele biroului electoral al secției de votare va opri de la votare pe alegătorul contestat, va consemna faptul într-un proces-verbal și va sesiza această situație autorităților publice competente prin predarea procesului-verbal personalului care asigură paza secției de votare din țară sau personalului misiunii diplomatice sau oficiului consular competente teritorial, în cazul secțiilor de votare din străinătate.
Incidentul se va anunța pe cale ierarhică de către reprezentanții autorităților publice care au primit procesul-verbal.
***
Alegătorul care se prezintă la secția de votare și, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabină, în scopul de a-l ajuta, un însoțitor ales de el.
Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate/observatorilor, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților.
Prin motiv temeinic care împiedică alegătorul să voteze singur se înțelege situația obiectivă sau condiția medicală care îl pune pe alegător în imposibilitatea de a parcurge singur, în cabina de votare, activitatea de răsfoire a buletinului de vot și de aplicare a ștampilei cu mențiunea ''VOTAT'' pe competitorul electoral pe care dorește să îl aleagă.
Motivul temeinic trebuie să poată fi constatat cu ușurință de către președintele biroului electoral al secției de votare cu propriile simțuri sau din analiza unor înscrisuri doveditoare pe care le prezintă alegătorul, fără a fi necesare verificări suplimentare, menționează BEC.
Invocarea neștiinței de carte, a analfabetismului, a necunoașterii legii sau a necunoașterii limbii române nu constituie motiv temeinic care împiedică alegătorul să voteze singur.
Totodată, în situația în care alegătorul, din motive bine întemeiate, constatate de către președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate semna în lista electorală, președintele face o mențiune în lista electorală, confirmată prin semnătura sa și a unui alt membru al biroului electoral.
Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot este interzisă.
***
Președintele biroului electoral al secției de votare este obligat să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiții.
Atribuțiile sale, în această privință, se întind și în afara localului de vot, în sediul secției de votare, în curtea acestuia, în intrările în curte, în jurul sediului secției de votare, precum și pe străzi și în piețe publice până la o distanță de 500 metri.
Pentru menținerea ordinii, președintele biroului electoral al secției de votare va avea la dispoziție mijloacele de ordine necesare, asigurate de primar și de prefect, împreună cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.
În afară de membrii biroului electoral al secției, de personalul tehnic auxiliar al acestuia, de personalul tehnic desemnat să asigure remedierea deranjamentelor sistemelor informatice și de comunicații utilizate în procesul electoral, de candidați și de delegații și de observatorii acreditați, nicio altă persoană nu poate staționa în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare.
La toate operațiunile efectuate de birourile electorale ale secțiilor de votare pot asista, în afara membrilor acestora, a operatorilor de calculator și a personalului de pază, candidații, persoanele acreditate în condițiile legii, reprezentanții Autorității Electorale Permanente, membrii birourilor electorale superioare și ai Biroului Electoral Central.
Pe durata votării se interzice membrilor birourilor electorale și persoanelor acreditate să poarte ecusoane, insigne sau alte însemne de propagandă electorală.
Sunt interzise comercializarea și/sau consumul de alcool în jurul sediului secției din țară, pe durata votării, până la o distanță de 500 metri.
Prin organizarea evenimentelor de orice gen nu se poate obstrucționa accesul persoanelor la secțiile de votare în preziua votării și în ziua votului. AGERPRES/(AS - redactor: Georgiana Tănăsescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Adrian Dădârlat)
Citeşte şi:
* Prezidențiale2025/ Trei institute vor efectua duminică sondaje de opinie la ieșirea de la urne
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/ S-a încheiat campania; nu se mai pot derula acțiuni de propagandă electorală
Campania electorală pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale s-a încheiat sâmbătă, la ora 7:00. Potrivit Biroului Electoral Central, este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale. Prin continuarea propagandei electorale se înțelege:
Prezidențiale2025/ AEP: Până sâmbătă la ora 3:00, s-au prezentat la urne în diaspora aproximativ 230.000 de alegători
Aproximativ 230.000 de alegători au votat în diaspora, până sâmbătă la ora 3:00, la turul al doilea al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. Conform AEP, de la deschiderea urnelor, respectiv de vineri până sâmbătă, la ora 3:00, s-au prezentat la vot 224.655 ce
Ilie Bolojan: E important să acționăm împreună pentru a spori încrederea în instituții și a ne proteja valorile democratice
Președintele interimar Ilie Bolojan a participat, vineri, la Tirana, la reuniunea Comunității Politice Europene, principalele subiecte vizând modul în care se poate asigura securitatea pe continentul european și cum se poate construi o pace durabilă în Ucraina, precum și despre dezvoltarea infrastructurii și consolidarea democrațiilor europene.
Prezidențiale2025/AEP: Până vineri la ora 21:00 s-au prezentat la urne în diaspora peste 200.000 de alegători
Peste 200.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până vineri la ora 21:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. Conform AEP, de la deschiderea urnelor, și anume de joi, ora 22:00 (ora Rom&aci
Prezidențiale2025/ Liderul PSD Alba a votat la o secție din Olanda, 'pentru o Românie europeană'
Liderul PSD Alba, Corneliu Mureșan, a declarat că a votat vineri, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, la o secție de votare din Olanda, țară unde locuiește fratele său, 'pentru o Românie care să continue drumul european, care să fie sigură, stabilă economic'. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, social-dem
Prezidențiale2025/Sibiu: Peste 200 de oameni la manifestația de susținere a lui Nicușor Dan; printre ei și români din diaspora
Sibiu, 16 mai /Agerpres/ - Peste 200 de oameni, printre care și români din diaspora, au fost prezenți, vineri, la manifestația de susținere a candidatului independent Nicușor Dan care a avut loc în Piața Mare din centrul municipiului Sibiu, pe ploaie.
Prezidențiale2025/Șoșoacă: Nu susținem globaliștii, dar nici persoane care apără violatorii unei minore
Președintele S.O.S. România, europarlamentarul Diana Iovanovici-Șoșoacă, își îndeamnă alegătorii și simpatizanții să voteze 'după mintea și sufletul lor', exprimându-și încrederea în poporul român. Șoșoacă a prezentat poziția Comitetului Național al S.O.S. România referitoare la alegerile
Prezidențiale2025/AEP: Până vineri la ora 19:00 s-au prezentat la urne în diaspora peste 150.000 de alegători
Peste 150.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până vineri la ora 19:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. Conform AEP, de la deschiderea urnelor, și anume de joi, ora 22:00, ora Rom&aci
Prezidențiale2025/ARPP: Etichetările ofensatoare și folosirea suferinței altora ca armă retorică nu își au locul într-o societate democratică
Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie își exprimă îngrijorarea față de folosirea, în spațiul public, a unor termeni asociați cu suferința psihică sau cu diferențele de dezvoltare, într-un mod jignitor, în scopul discreditării politice. 'Astfel de afirmații nu doar că denaturează sensul real al acestor termeni, d
Prezidențiale2025/AEP: Până vineri la ora 17:00 s-au prezentat la urne în diaspora peste 108.000 de alegători
Peste 108.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până vineri dimineața la ora 17:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Prezidențiale2025/Enache: Prezența la vot în Moldova, de trei ori mai mare; o prezență forțată masiv de instituțiile moldovene
Liderul deputaților AUR, Mihai Enache, a afirmat vineri, după o discuție cu reprezentanții Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), că are informații de la observatorii AUR din Republica Moldova că prezența la vot, 'de trei ori mai mare', este 'forțată masiv și asumată de instituțiile oficiale ale statului moldovean', cu implicarea unor partide
Prezidențiale2025/Guvern: Informațiile potrivit cărora instituții ale statului ar pregăti fraudarea alegerilor sunt complet nefondate
Guvernul atrage atenția 'cu fermitate' că informațiile sau teoriile conspiraționiste care circulă în spațiul online, potrivit cărora Executivul sau alte instituții ale statului 'ar pregăti fraudarea alegerilor', sunt 'complet nefondate' și fac parte dintr-un 'efort de dezinformare' menit să submineze încrederea în pro
Prezidențiale2025/ Aproape 21.300 de deținuți și-au exprimat în scris, până joi, intenția de a vota la turul II
Aproape 21.300 de persoane private de libertate și-au exprimat în scris, până joi, intenția de a vota la turul al doilea al alegerilor prezidențiale, a informat Administrația Națională a Penitenciarelor, într-o precizare transmisă vineri AGERPRES. Deținuții își mai pot exprima această opțiune până sâmbătă.
Prezidențiale2025/AUR cere instituțiilor statului român și celor de la Chișinău să garanteze un vot 'netrucat' în Basarabia
AUR acuză Guvernul din Republica Moldova că pregătește 'o fraudă masivă' a votului în această țară pentru alegerile prezidențiale din România și cere Autorității Electorale Permanente, Ministerului Afacerilor Externe și Biroului Electoral Central garantarea unui vot 'liber', 'corect' și 'netrucat' peste Prut.
Prezidențiale2025/AEP: Instituțiile implicate au luat toate măsurile pentru desfășurarea unor alegeri libere, corecte și transparente
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis, vineri, că sunt asigurate toate condițiile pentru funcționarea optimă a sistemelor și aplicațiilor informatice utilizate la turul al doilea al prezidențialelor, menționând că instituțiile implicate în organizarea procesului electoral au luat toate măsurile pentru a asigura desfășurarea unor alegeri '