logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Olt: Dialogul artelor - pictură, muzică, poezie și meșteșuguri tradiționale - la Festivalul Alutus '22 din Slatina

Image

Un veritabil dialog al artelor, facilitat de iubitori de cultură și artiști de toate vârstele, a avut loc în acest weekend la Slatina, la Festivalul Alutus '22, unde pictura, meșteșugurile tradiționale, poezia și muzica 'au luat cuvântul', pe rând, în spațiul armonios oferit de parcul de la fostă vilă de protocol din centrul municipiului.

Evenimentul, organizat de Centrul Județean de Cultură Olt și Consiliul Județean Olt, s-a desfășurat anul acesta sub genericul 'Dialog artelor' și a început vineri, cu ateliere de creație plastică la care au participat elevi de la Liceul Teoretic 'Nicola Titulescu' Slatina, de la clasele de desen, care au pictat și desenat în fața publicului, pe șevalete răspândite pe aleile parcului.

Tot în prima zi a festivalului, în parcul menționat, meșteri populari din județ, de la Școala de Artă și Meșteșuguri, au expus lucrări și au oferit demonstrații.

Reprezentantul unuia dintre organizatori, Ristina Baboi din cadrul Centrului Județean de Cultură și Artă Olt, a punctat, pentru AGERPRES, că au fost inaugurate pinacoteca instituției, unde pot fi văzute lucrări ale artiștilor olteni realizate la tabere de creație, cât și o galerie virtuală cu 360 de lucrări ale artiștilor plastici participanți în ultimii 20 de ani la tabere de creație.

Foto: (c) Cristina Matei/AGERPRES

'Am avut deschiderea oficială a galeriei de artă, cu expoziție retrospectivă cu o mică parte din lucrările colecției noastre, lucrări realizate în taberele de creație, la care au participat artiștii plastici olteni pe parcursul celor 20 de ediții ale taberelor. De asemenea, am inaugurat și galeria virtuală pe care o poate vizita oricine accesând Centrul Județean de Cultură și Artă Olt, Secția programe-proiecte. Vor găsi acolo capitolul Pinacotecă, unde vor putea vizualiza 360 de lucrări a 36 de artiștii plastici cu origini oltene, pentru că foarte mulți dintre ei, unii mai sunt prin diferite colțuri din țară, alții în străinătate. (...) Și încă o veste bună pentru publicul slătinean. Foarte curând o să aducem un expert care va evalua o parte din lucrări, iar din veniturile realizate vrem să continuăm edițiile taberelor de creație și dorim să realizăm și un album de artă, lucru care nu se-a mai întâmplat de foarte mult timp', a spus Ristina Baboi

Ziua de sâmbătă a fost dedicată poeziei și muzicii, fiind organizată o dezbatere literară cu poeți, scriitori din Otenia, expoziție de carte. În noua galerie a Centrului Județean de Cultură și Artă, elevi ai Liceului 'Nicolae Titulescu' din Slatina au susținut recitaluri la pian, vioară, chitară.

Serile festivalului au fost dedicate muzicii folk, pe scenă urcând Mircea Baniciu, Emeric Imre Trio, Dan Vană, Cristian Buică, Daniel Iancu, Mihaela Stoica, Bianca Hodolean, Andreea Paltin, Andrei Fabian și Jaquline Crăciun.

'Noi, fiind instituție de cultură, având diverse proiecte pe toate domeniile artistice, am vrut ca anul acesta să unim mai multe segmente ale artei și să avem un public mai numeros, iubitor de arte vizuale, iubitor de poezie, iubitor de muzică și cred că am reușit', a arătat Ristina Baboi.

Festivalul s-a dorit a fi un eveniment care să aducă liniște, relaxare și stare de bine, potrivit vicepreședintelui Consiliului Județean (CJ) Olt, Ionuț Ivan.


Foto: (c) Cristina Matei/AGERPRES

'Festivalul Alutus '22, ajuns la ediția a patra, crește de la an la an. Și noi creștem, organizatoric, o dată cu el, pentru că ne dorim în fiecare an ca această curte (parcul fostei vile de protocol din Slatina - n.r.) să reprezinte un weekend de alt fel de muzică. Și am observat, stând de vorbă cu oamenii care au venit la acest eveniment, o liniște. Cred că, la ce timpuri trăim noi astăzi, acest festival vine ca o relaxare. Nu a fost doar muzică, a fost poezie, a fost pictură. Anul acesta am avut o idee să împărtășim cumva tot ce înseamnă cultură, de asta am și numit dialogul artelor, pentru că am avut un concurs de desen unde au participat elevii de la Liceul 'Nicolae Titulescu', am avut olărit, am avut brodat, am avut pictură, iconografie, am avut și lansări de carte, am avut și expoziții, pinacoteca, care am lansat-o în acest an în sediul clădirii. Ce a fost și mai interesant, atitudinea copiilor care i-au urmărit pe elevii care pictau. Ei făceau o analiză pe parcursul celor trei-patru ore cât a durat concursul și făceau chiar o analiză între desene', a declarat Ionuț Ivan.

Vicepreședintele Consiliului Județean Olt a menționat că administrația județeană va continua să susțină manifestările culturale, motivat mai ales de reacțiile pozitive ale publicului iubitor de artă față de evenimentele și proiectele culturale.

'Încercăm să înfățișăm acea parte a culturii tradiționale din județul nostru de fiecare dată, cu ocazia fiecărui eveniment, pentru că încercăm să păstrăm vii tot ce înseamnă tradiții din județul nostru. (...) Este un program pe care îl are Consiliul Județean, prin Centrul Cultural, artiștii participă la tabără de creație, în care ei pictează, iar toate operele, tot ce lucrează ei rămân în patrimoniu Centrului Cultural și astfel noi avem capacitatea să facem expoziții cu foarte multe exponate. A venit un slătinean plecat de 20 de ani în America interesat de pictură, a recunoscut numele artiștilor care au semnat lucările expuse pe pereți (în pinacotecă - n.r.) și era foarte încântat. Și, vedeți, când interacționăm cu o persoană care este din domeniu și o vedem foarte entuziasmată, apreciind ceea ce vede, este imboldul de care noi avem nevoie, motivația ca să continuăm să investim în arta și cultura din județul nostru', a conchis Ionuț Ivan.

'Să vină mai des, să ne scoată din letargia asta în care suntem. Ne și deconectează de la necazurile de zi cu zi', a opinat, pentru AGERPRES, o spectatoare la concertul folk de sâmbătă seara, doamna Pușa, pensionară, care a spus că și în tinerețe mergea pe stadion pentru spectacolele Cenaclului Flacăra. AGERPRES/(A - redactor: Cristina Matei, editor: George Onea, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 603

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 12-05-2025 18:53

Ministerul Culturii a semnat noul Contract Colectiv de Muncă la nivelul acestui sector

Ministerul Culturii anunță semnarea, luni, a noului Contract Colectiv de Muncă la nivelul acestui sector de activitate, documentul urmând să producă efecte juridice pentru toți salariații din domeniu, pe o durată de doi ani, odată cu înregistrarea acestuia la Ministerul Muncii. 'După o perioadă intensă de negocieri și un efort

Cultura - Media 12-05-2025 18:28

Tulcea: Dublu vernisaj, la Casa Avramide

Casa Avramide din orașul Tulcea găzduiește, începând de luni, două expoziții care-i invită pe vizitatori să exploreze lumea prin intermediul costumelor și al fotografiilor - 'Ocolul pământului în 80 de zile' și 'HumaNature'. Expoziția 'Ocolul pământului în 80 de zile' include piese ve

Cultura - Media 12-05-2025 18:11

Mureș: Expoziție cu cele mai importante cărți științifice din ultimii 500 de ani, la Noaptea Muzeelor

Cele mai importante cărți științifice din ultimii 500 de ani, prima tipăritură din Transilvania, din 1525, Biblia de la București și prima traducere a Bibliei în limba maghiară vor putea fi admirate în miez de noapte la Biblioteca Teleki din Târgu Mureș, cu ocazia Nopții Muzeelor, care va derula numeroase activități sub acest generic, atât vin

Cultura - Media 12-05-2025 17:10

Iași: 20 de lei biletul de vizitare a sălilor reprezentative ale Palatului Culturii, de Noaptea Muzeelor

Sălile reprezentative din Palatul Culturii vor fi deschise pentru vizitare cu prilejul celei de-a 21-a ediții a Nopții Europene a Muzeelor, în baza biletului ce poate fi achiziționat exclusiv online, la prețul de 20 lei/ persoană. Andrei Apreotesei, managerul Palatului Culturii din Iași - Complexul Muzeal Național 'Moldova' Iași,

Cultura - Media 12-05-2025 15:58

Iași: 500 de evenimente și peste 1.000 de artiști la Romanian Creative Week, între 14 și 25 mai

Peste 500 de evenimente sunt organizate în cadrul ediției din acest an a Romanian Creative Week (RCW), cel mai mare eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, care se desfășoară în perioada 14-25 mai, în mai multe locații din Iași. Irina Schrotter, președintele Federația Patronatelor din Industriile Creati

Cultura - Media 12-05-2025 15:02

Noaptea Muzeelor la Muzeul Hărților: Vizitarea expunerii permanente și a expoziției temporare; tururi ghidate, concerte

Vizitarea expunerii permanente și a unei expoziții temporare de artă textilă, organizarea unor tururi ghidate în grădină și un concert de jazz se numără printre activitățile care vor fi organizate, sâmbătă, între orele 12:00 și 22:00, în cadrul Nopții Muzeelor, la Muzeul Hărților din București. 'Vă invităm așadar să

Cultura - Media 12-05-2025 14:28

Peste 70 de muzee, sâmbătă, la Noaptea Muzeelor; în premieră, Ministerul Culturii susține oficial evenimentul

Peste 70 de muzee din întreaga țară vor participa, sâmbătă, la cea de-a XXI-a ediție a Nopții Muzeelor, Ministerul Culturii susținând oficial, în premieră, evenimentul. 'Evenimentul Noaptea Muzeelor își reconfirmă rolul esențial în peisajul cultural național și european, fiind un proiect de anvergură lan

Cultura - Media 12-05-2025 14:26

Suceava: Expoziție de fotografie contemporană din China și România, la Muzeul de Istorie

Muzeul Național al Bucovinei, în parteneriat cu Ambasada Republicii Populare Chineze în România și Asociatia Arts and Culture Promotion, va vernisa, pe 14 mai, la Muzeul de Istorie din Suceava, o expoziție de fotografie contemporană realizată de artiști fotografi din România și China, au anunțat, luni, reprezentanții Muzeului Național al Bucov

Cultura - Media 12-05-2025 13:36

Noaptea Muzeelor la Antipa: Expoziții, proiecții de film, momente artistice, activități de colectare a insectelor nocturne

Expoziții temporare, activități de colectare a insectelor nocturne și detectare a liliecilor, proiecții de film, momente artistice se numără printre propunerile Muzeului Național de Istorie Naturală 'Grigore Antipa' pentru evenimentul Noaptea Muzeelor, programat sâmbătă. Ediția specială a Nopții Europene a Muzeelor 2025 va avea l

Cultura - Media 12-05-2025 13:20

Timiș: O nouă expoziție la MNB, cu ultimele descoperiri arheologice de la Mănăstirea Cisterciană din Igriș

Muzeul Național al Banatului (MNB) vernisează pentru public joi, 15 mai, expoziția 'Mănăstirea cisterciană de la Igriș (1179-1500), din perspectiva cercetărilor arheologice', care reprezintă reluarea, într-o formă semnificativ îmbogățită, a unei inițiative expoziționale inaugurate în anul 2022. Actuala prezentare reun

Cultura - Media 12-05-2025 11:31

Bihor: Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, la Oradea, în perioada 14 - 18 mai

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România își va deschide porțile, din nou, la Oradea, în Piața Unirii, miercuri, 14 mai, pentru cinci zile, până pe 18 mai, cu o ofertă bogată de carte, dar și evenimente conexe, a informat, într-un comunicat, Radio România, Serviciul Gaudeamus. Evenimentul este organizat

Cultura - Media 12-05-2025 10:21

România - la Salonul Internațional de Carte de la Torino; standul țării noastre, organizat de ICR

România participă la cea de-a XXXVII-a ediție a Salonului Internațional de Carte de la Torino, în perioada 15 - 19 mai, standul românesc, cu o ofertă editorială variată și un program de evenimente atrăgător, cu personalități din țară și Republica Moldova, fiind organizat de Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții, și Institu

Culte 12-05-2025 10:15

Iași: Pelerinaj cu moaștele Sfântului Pantelimon la Mănăstirea Hadâmbu, în perioada 16-23 mai

Cu prilejul aniversării a 35 de ani de la reînființare, la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași va fi expusă, în perioada 16-23 mai, racla cu un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Racla va fi adusă în așezarea monahală din Dealul Mare vineri, la ora 17:00, de la Mănăstirea 'I

Culte 11-05-2025 19:17

Prezidențiale2025/ Biserica Ortodoxă Română își reafirmă neutralitatea în alegeri

Patriarhia Română a transmis, duminică, un comunicat de presă în care arată că Biserica Ortodoxă Română își 'reafirmă clar neutralitatea în timpul campaniilor electorale'. 'Biserica Ortodoxă Română își reafirmă clar neutralitatea în timpul campaniilor electorale, prin delimitarea de o

Cultura - Media 11-05-2025 17:00

Emeric Imre: Acum, dacă ar trebui să mă inspir, ar trebui să compun doar muzică de protest

Artistul folk Emeric Imre, prezent în weekend la Slatina, la Festivalul Alutus '22, a declarat pentru AGERPRES că pregătește un nou album, dedicat prieteniei, însă dacă ar trebui să inspire din ce se întâmplă acum, ar trebui să compună numai muzică de protest. 'În momentul de acum, dacă ar trebui să mă ins