logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Tulcea: Campionatul național de endurocross a deschis oficial sezonul turistic în zona lacului Iacobdeal

Image

Câteva zeci de motocicliști au participat, în comuna Turcoaia, județul Tulcea, la cea de-a III-a etapă a Campionatului național de endurocross organizată de clubul sportiv Aventura Parc Dobrogea, în parteneriat cu Federația Română de Motociclism, la start prezentându-se câștigători ai etapelor precedente.

Cei 37 de sportivi, cu vârste cuprinse între 15 și 48 de ani, au luat startul sâmbătă dimineața, de la lacul Iacobdeal, și au concurat timp de două ore pe un traseu cu o lungime de 12,5 kilometri, majoritatea participanților fiind câștigători ai etapelor anterioare sau chiar foști campioni.

'Totul a început de la tata, când aveam opt ani. El a văzut că am o pasiune pentru motociclete și când a văzut că am o pasiune mi-a spus să facem tot campionatul. Până acum nu am niciun campionat câștigat, dar anul acesta sunt pe locul I și am o diferență de 25 de puncte față de locul al II-lea și sper să mă mențin', a declarat pentru AGERPRES Raluca Chiriac, în vârstă de 16 ani, din Hunedoara.

În opinia ei și a altor sportivi, traseul din județul Tulcea este unul dintre cele mai grele din campionat, din cauza terenului.

 

 

'La opt ani, am urcat prima dată pe o motocicletă. Întâi am mers pe ATV, dar unchiul meu mi-a insuflat această pasiune. Anul trecut, am fost pe locul al III-lea la finele campionatului, acum sunt pe primul loc și vreau să devin campion european, internațional', a spus Horvath Jozsef, din Arad.

Pentru mulți participanți, concursul din vecinătatea Parcului Național Munții Măcinului este printre cele mai frumoase din campionat.

 

 

'Eu fac motociclism de 32 de ani, am fost campion național și vicecampion național la enduro și motocross, sportul ăsta pentru mine e un mod de viață, pentru că fac asta de mic copil. Provin dintr-o familie de cascadori motocicliști, bunicul meu, Mircea Iamandeiu, a fost ultimul din generația veche de motocicliști cascadori și sunt singurul nepot care a moștenit această pasiune. Am acum o fetiță de șase luni care sper să-mi calce pe urme. Cursa de la Iacobdeal e una specială. Nu e atât de ușoară precum pare, iar Paul a reușit să facă aici o cursă în top trei la nivel național, ca organizare', a precizat pentru AGERPRES Dorin Iamandeiu, din Buzău, ocupant al locului I în campionat, la categoria Veterani, înainte de etapa de la Iacobdeal.

Numărul redus al participanților la competiție în comparație cu anii trecuți a fost explicat de organizatori prin faptul că la Hunedoara, în aceeași perioadă, se desfășoară un alt concurs.

 

 

'Fiind un sport mai ușor decât hard enduro și ținând o zi, nu patru zile, cum se întâmplă acum în Hunedoara, sportivii aleg să se plimbe mai mult. Săptămâna viitoare avem campionat național de motocros la Merei, Buzău, iar în următoarea săptămână, avem concurs la Ciolpani. Campionatul se va încheia în octombrie', a menționat reprezentantul Federației Române de Motociclism, Mihnea Popescu.

Pentru administratorii zonei de agrement lacul Iacobdeal, concursul organizat de asociația clubul sportiv Aventura Parc Dobrogea este un început de sezon turistic, după ce în perioada sărbătorilor pascale zona a fost foarte solicitată.

 

 

'De Paște, am avut surpriza plăcută să avem foarte mulți clienți. E un semn că am crescut. Nu avem niciun eveniment programat pentru mini-vacanța de 1 mai, dar oamenii și-au anunțat prezența. Încă suntem o destinație de o zi. Sperăm ca pe viitor, dacă vom avea și spații de cazare, să-i convingem pe oaspeți să stea mai multe zile', au afirmat proprietarii lacului Iacobdeal, Marcel și Ana Țăranu.

Ei le oferă vizitatorilor în special preparate pe bază de pește, iar dacă în urmă cu câțiva ani în zonă nu existau unități de cazare, în momentul de față în comuna Turcoaia funcționează trei asemenea spații.

 

 

'Noi am deschis hotelul după pandemie. Turiștii vin, dar nu au informațiile necesare despre zonă. Noi avem în spatele hotelului cea mai veche stâncă din lanțul munților hercinici care se numește Râioasa, din cauza aspectului pietrei degradate de-a lungul timpului. În față, avem un tumul, unul din puținele care au rămas nevandalizate. A mai fost unul, mai sus, în dreptul cantonului, în câmp, dar a fost distrus în timpul comunismului. Vin puțini turiști, dar avem noroc de podul peste Dunăre (dintre județele Brăila și Tulcea - n.r.) și este un trafic mai mare', a afirmat proprietarul unui hotel din comună, Gheorghe Tornea.

 

 

El a mai spus că hotelul aflat în apropierea sitului arheologic Troesmis le oferă oaspeților preparate făcute după rețete locale și cu ingrediente naturale.

Lacul Iacobdeal a fost o carieră de piatră și s-a format după o explozie de derocare, iar unii localnici susțin că pe fundul lui se mai află încă vagonete de piatră care nu au putut fi scoase din cauza apei care a acoperit totul. Zona de agrement a fost amenajată cu fonduri europene prin Grupul de acțiune locală Munții Măcinului - Dunărea Veche.

 

 

Potrivit Institutului de Cercetări Eco-Muzeale 'Gavrilă Simion', Troesmis este unul dintre primele situri arheologice cercetate până în prezent. Înainte de Războiul de independență, atunci când Dobrogea se afla sub Imperiul Otoman, o misiune franceză a dezvelit timp de trei ani toată fortificația și a recuperat obiecte și inscripții care se găsesc și acum la Muzeul Național de Antichități din Saint Germain-en-Laye, Franța. Zidurile au fost lăsate dezvelite, piatra a fost valorificată de localnici, iar situl s-a degradat tot mai mult și din cauza autorităților care, de exemplu, în anii 1980, au construit în zonă o fermă de porci.

Atestată documentar în anul 15 e.n., Cetatea Troesmis este unul dintre cele mai importante centre romane de la Dunărea de Jos și a fost sediul legiunilor a V-a Macedonica și I Italica, la finele domniei lui Marcus Aurelius (161-180 d.Hr.), una dintre așezările cetății primind statutul de 'municipium', penultimul rang pe care îl putea atinge un oraș roman până la cel de 'colonia'.

 

 

În perimetrul cetății, în urma unor acțiuni de braconaj arheologic, s-au descoperit două tabulae din bronz care, în anul 2002, au fost scoase din țară pentru valorificare. După ce au 'călătorit' în America, în luna mai a anului 2015, cele două obiecte de patrimoniu unice în România au fost repatriate și se află în prezent în custodia Muzeului Național de Istorie a României, ca probă într-un dosar penal în care se investighează furtul lor. AGERPRES/(A, AS - redactor: Luisiana Bîgea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)

 

Foto: (c) Luisiana BIGEA/AGERPRES FOTO

Afisari: 695

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 05-05-2025 14:58

TPBI: Stații noi pe traseele liniilor 97, 105, 182 și N117, de marți

Troleibuzele liniei 97 și autobuzele liniei de noapte N117 vor opri și în stația nou-înființată 'Polizu', situată pe Calea Griviței, pe sensul spre Bulevardul Dacia, începând de marți, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). De asemenea, de la aceeași dată, autobuzele

Social 05-05-2025 14:30

Timiș: Centru de colectare legume-fructe pentru sprijinirea micilor producători; marfa va fi preluată de supermarketuri

Micii producători de legume și fructe din județul Timiș vor avea la dispoziție, din acest an, un prim centru de depozitare a produselor, amenajat în comuna Tomnatic. Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alin Popoviciu, a declarat, pentru AGERPRES, că marfa va fi preluată de marile lanțuri de magazine din Timișoara și nu numai, oferin

Social 05-05-2025 14:11

Vreme mai rece, regim termic oscilant și averse aproape în fiecare zi, în perioada 5-18 mai

Regimul termic va fi, în general, oscilant la nivelul întregii țări, pe parcursul următoarelor două săptămâni (5 - 18 mai), iar mediile termice maxime vor scădea în primele zile din intervalul de prognoză, în timp ce din punct de vedere pluviometric se întrevăd perioade cu averse aproape în fiecare zi, se arată în progn

Administratie 05-05-2025 14:02

Unele obiceiuri zilnice pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală (studiu)

Obiceiuri obișnuite, de zi cu zi, cum ar fi discuțiile cu prietenii, petrecerea timpului în natură sau activitățile antrenante din punct de vedere mental, pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală, conform unui nou studiu realizat la Universitatea Curtin din Australia, transmite luni agenția Xinhua. Studiul, la care au participat peste 600 de a

Social 05-05-2025 13:46

Prahova: Controale la rafinăriile din arealul Ploieștiului după reclamațiile privind poluarea aerului

Garda de Mediu Prahova a anunțat, luni, că a demarat acțiuni de inspecție și control la rafinăriile din arealul municipiului Ploiești după ce, în ultimele zile, locuitorii au reclamat faptul că aerul este irespirabil. 'Ca urmare a disconfortului olfactiv resimțit de locuitorii municipiului Ploiești în ultima perioadă, precum și

Social 05-05-2025 11:22

STS: Peste 86.600 de apeluri la numărul de urgență 112 în minivacanța de 1 mai

Serviciul de Telecomunicații Speciale a transmis, luni, că, în perioada 1 - 4 mai, la nivel național, au fost preluate și procesate 86.603 de apeluri primite la numărul de urgență 112. Potrivit unui comunicat al STS transmis AGERPRES, din totalul acestora, 59,27% (51.333) au reprezentat cazuri de urgență și au fost transferate către agen

Social 05-05-2025 10:30

Vreme instabilă, cu cer noros, averse și intensificări ale vântului, până joi seara în București

Meteorologii prognozează pentru București vreme instabilă pentru următoarele patru zile, cu cer noros, averse, descărcări electrice, grindină și intensificări ale vântului. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în Capitală, în intervalul 5 mai, ora 12:00 - 6 mai, ora 9:00, deși vremea va fi deosebit de caldă

Social 05-05-2025 10:23

Informare de vreme instabilă în toată țara, până joi seara; Cod galben de averse și vânt în 25 de județe, marți

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o atenționare Cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă pe parcursul acestei zile pe raza de 25 de județe, precum și o informare de vreme rea, ce vizează toate regiunile, până joi seara. Conform prognozei de specialitate, luni, între orele 12:00 - 23:00, vor fi per

Social 05-05-2025 10:01

Giurgiu: Timp de așteptare de 70 de minute pe Podul Prieteniei, la întoarcerea din minivacanța de 1 Mai

Traficul pe Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse, Bulgaria, se desfășoară alternativ, pe o singură bandă din cauza lucrărilor de reparații la pod efectuate de partea bulgară, timpul de așteptare la întoarcerea din minivacanța de 1 Mai fiind de aproximativ 70 de minute. 'Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu informează că

Administratie 05-05-2025 07:51

Mureș: Locuitorii comunei Corunca au spus ''Nu'' la referendumul privind construirea de blocuri în zonele rezidențiale

Din cei 1.646 (47,50%) de alegători din Corunca, care s-au prezentat la vot, duminică, la referendumul local pentru a răspunde la întrebarea ''Sunteți de acord să se construiască blocuri în zone rezidențiale din comuna Corunca?'', 1.423 (87,30 %) au răspuns ''Nu'', iar 207 (12,70 %) au răspuns ''Da'', potriv

Administratie 05-05-2025 06:51

Sălaj/Florin Florian: De azi începe un nou drum pentru Zalău

Noul primar ales al Zalăului, Florin Florian, declară, după anunțarea rezultatelor scrutinului, că va fi atât primarul celor care l-au susținut, cât și al celor care nu l-au votat. 'Este o onoare și o mare responsabilitate să fiu ales primar al orașului nostru. Victoria de ieri nu este despre un om, ci despre o comunitate care

Social 04-05-2025 20:15

Expert Forum: Sesizări privind nereguli la vot; majoritatea sunt legate de continuarea campaniei electorale

Coaliția VotCorect a centralizat, până la ora 18:30, o serie de nereguli și incidente semnalate de observatori și cetățeni prin intermediul aplicației Vote Monitor, call center 0800 460 002, care a înregistrat peste 230 de apeluri, și al platformei online www.votcorect.ro, majoritatea sesizărilor vizând

Social 04-05-2025 18:17

Alba: Turistă accidentată pe Piatra Secuiului, la Rimetea

 O turistă s-a accidentat duminică în timpul unei drumeții în zona Șanțul Mare, pe Piatra Secuiului, la Rimetea, la o zi după ce o altă femeie s-a rănit pe traseul respectiv. 'Echipajul Salvamont Alba a intervenit în cursul după-amiezii de duminică în zona Șanțul Mare, Piatra Secuiului, localitatea Rimetea, în urma unui a

Social 04-05-2025 18:15

Brașov: Un bărbat și-a fracturat picioarele după ce a căzut cu parapanta

Un bărbat, în vârstă de 48 de ani, s-a accidentat, duminică, după ce a căzut cu parapanta, a informat ISU Brașov. Accidentul a avut loc în localitatea Săcele. 'Din informațiile preliminare, bărbatul în vârstă de 48 de ani este conștient, însă a suferit fracturi la nivelul membrelor inferioare. I se acordă

Administratie 04-05-2025 17:32

Prezidențiale2025/Tulcea: Peste 300 de acte de identitate, înmânate alegătorilor

Serviciul Județean de Evidență a Persoanelor (SJEP) din Tulcea a eliberat sâmbătă și duminică, până la ora 16:00, peste 300 de acte de identitate persoanelor care au dorit să-și exercite dreptul constituțional la alegerile prezidențiale. Șeful SJEP Tulcea, Nicoleta Furtună, a declarat pentru AGERPRES că sâmbătă personalul angajat din