Ritualurile funerare pentru Suveranul Pontif

Funeraliile Papei Francisc au loc sâmbătă, 26 aprilie 2025, la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru din Roma unde sunt așteptați să sosească sute de mii de credincioși, alături de 170 de delegații străine, șefi de stat și capete încoronate din întreaga lume. Ceremonia va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista Re.
Sicriul Papei Francisc a fost transferat, miercuri, 23 aprilie, de la capela reședinței Santa Marta, unde a locuit de la alegerea sa din 2013, la Bazilica Sfântul Petru, unde credincioșii i-au adus un ultim omagiu, timp de trei zile. Sicriul deschis al papei a fost așezat în fața altarului mare al bazilicii acoperit de baldachinul monumental din bronz realizat de Bernini, o capodoperă a artei baroce care tocmai a fost restaurată. Contrar tradiției, sicriul deschis, din lemn, al regretatului Papă, purtând o mitră albă și casulă roșie, cu un rozariu în mâini, a fost expus fără catafalc, pe un suport aflat la sol, conform cererii exprese a papei, care a aspirat la mai multă simplitate și sobrietate în riturile funerare papale. Începând de miercuri, ora 11:00 (09:00 GMT) până vineri, ora 08:00 (06:00 GMT), 'peste 128.000 de persoane' au stat la coadă la Bazilica Sfântul Petru pentru a-i aduce un ultim omagiu suveranului pontif.
La funeralii, pentru care sunt luate măsuri sporite de securitate, participă șefi de stat și capete încoronate din întreaga lume, printre care președintele american Donald Trump, președintele Franței, Emmanuel Macron, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, dar și președintele interimar al României, Ilie Bolojan. Și-au anunțat prezența, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Antonio Costa, premierul britanic Keir Starmer și cancelarul german Olaf Scholz, secretarul general al ONU, Antonio Guterres. De asemenea vor fi prezenți regele Felipe al VI-lea și regina Letizia ai Spaniei, Albert al II-lea de Monaco și soția sa, Charlene. Rusia va fi reprezentată la funeralii de ministrul Culturii, Olga Liubimova, 'la decizia președintelui Vladimir Putin'.
După Liturghie, care începe la ora locală 10:00 (08:00 GMT), sicriul va fi transferat în bazilica Santa Maria Maggiore din centrul Romei, dedicată Fecioarei Maria, unde papa va fi înhumat conform dorinței sale.
Vaticanul a anunțat nouă zile de doliu, începând de sâmbătă, 26 aprilie. În timpul acestor 'novemdiales', vor avea loc celebrări solemne în fiecare zi la Bazilica Sfântul Petru, până la 4 mai.
Mormântul Papei Francisc, de la bazilica Santa Maria Maggiore din centrul Romei, realizat din marmură, va purta o singură inscripție 'Franciscus', adică Francisc în latină. Mormântul va putea fi vizitat începând din dimineața zilei de duminică, 27 aprilie, a anunțat directorul biroului de presă al Vaticanului, Matteo Bruni.
***
Rituri liturgice speciale sunt folosite pentru Înmormântarea Papală, pentru Conclav și pentru Inaugurarea Pontificatului. (sursa: https://gcatholic.org)
În 2024, Vaticanul a publicat o nouă ediție a ritualurilor funerare pentru Suveranul Pontif.
Oficiul pentru celebrările liturgice ale Suveranului Pontif a editat redactarea și publicarea celei de-a doua ediții tipice a cărții liturgice 'Ordo Exsequiarum Romani Pontificis', aprobată la 29 aprilie 2024 de papa Francisc. (sursa: https://www.vaticannews.va)
Cartea liturgică este prezentată ca o nouă ediție a precedentei 'editio typica' 'Ordo Exsequiarum Romani Pontificis' aprobată în 1998 de papa Ioan Paul al II-lea și publicată în 2000, utilizată la funeraliile acestuia în 2005 și, cu unele adaptări, la funeraliile papei emerit Benedict al XVI-lea în 2023.
Printre noutățile introduse se numără constatarea decesului care nu se mai face în camera defunctului, ci în capelă, depunerea imediată în interiorul sicriului, expunerea la venerația credincioșilor a trupului Papei așezat deja în sicriul deschis și eliminarea celor trei sicrie tradiționale din chiparos, plumb și stejar.
Cele trei 'stațiuni' clasice au fost păstrate: cea din casa defunctului, cea din Bazilica vaticană și cea de la locul înmormântării.
Prima stațiune 'în casa defunctului' prevede noutățile legate de constatarea decesului în capela sa privată, în locul camerei sale, și de depunerea trupului neînsuflețit în unicul sicriu de lemn, înainte de a fi transferat la bazilică. A fost eliminată prima transferare la Palatul Apostolic.
A doua stațiune în 'Bazilica vaticană' ia în considerare o singură transferare în bazilica Sfântul Petru, închiderea sicriului și Liturghia înmormântării.
În bazilica Vaticanului, trupul neînsuflețit al papei este expus direct în sicriu și 'nu mai este pus pe catafalc'. De asemenea, în conformitate cu 'Ceremoniale Episcoporum' pentru funeraliile episcopului diecezan, cârja pastorală a papei nu va fi pusă lângă sicriu în timpul acestei expuneri.
Ultima stațiune, cea de-a treia include transportarea sicriului la mormânt și înhumarea.
'Această stațiune', explică Ravelli (arhiepiscopul Diego Ravelli, maestru al celebrărilor liturgice pontificale - n.r.), 'a suferit o simplificare semnificativă datorită eliminării depunerii și închiderii sicriului de chiparos într-un al doilea sicriu de plumb și apoi într-un al treilea de stejar sau alt lemn'. (www.vaticannews.va)
Un alt element nou constă în introducerea indicațiilor necesare pentru o eventuală înmormântare în alt loc decât Bazilica vaticană.
În cazul papei Francisc, acesta a declarat intr-un interviu în 2023 că vrea să fie înmormântat în bazilica Sfânta Maria cea Mare din Roma și că locul de veci este deja pregătit.
'Vreau să fiu înmormântat în bazilica Sfânta Maria cea Mare. Locul este deja pregătit', a spus fără ezitare papa Francisc în interviu. 'Este marea mea devoțiune', a spus papa Francisc. 'Înainte, când veneam, mergeam acolo de fiecare dată, duminică dimineața, când eram la Roma și zăboveam o vreme acolo. Este o legătură foarte mare'.
Ultimul capitol al cărții liturgice este dedicat dispozițiilor pentru 'novendiale', Liturghii pentru odihna veșnică a papei decedat, celebrate timp de nouă zile consecutive începând cu Liturghia de înmormântare. În ritual sunt incluse patru formulare de rugăciune, la alegere (nu trei, cum era în ediția precedentă), fiind preluate formularele oferite de Missale Romanum pentru un papă decedat și cel pentru un episcop diecezan decedat. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Cerasela Bădiță, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)
Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.
14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel
La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci
14 mai - Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste
La 14 mai este celebrată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, potrivit prevederilor Legii nr. 127/2017, indică www.cdep.ro. Această zi este marcată în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri intelec
CITATUL ZILEI
'Un om care în viața lui n-a făcut un bine este tocmai ca un puț frumos, adânc, fără apă.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)
În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 14 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Isidor din Hios; Sf. Sfințit Mc. Terapont, episcopul Ciprului Greco-catolice Sf. m. Isidor din Chios Romano-catolice Sf. Matia, ap. Sfântul Mucenic Isidor din Hios este pomenit în calendarul creștin ortodox în
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 mai
Este a 134-a zi a anului 2025. Au mai rămas 231 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 50 m și apune la 20 h 35 m. Luna răsare la 22 h 55 m și apune la 06 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii
Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a
Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)
În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B
Cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (13-24 mai)
Ediția cu numărul 78 a Festivalului de Film de la Cannes debutează în ziua de 13 mai 2025, urmând să tragă cortina la 24 mai. Juriul competiției principale este prezidat de actrița franceză Juliette Binoche, potrivit festival-cannes.com. Posterul oficial al ediției prezintă o scenă din filmul
CITATUL ZILEI
'Orice își are ritmul propriu de schimbare. Moda se schimbă mai repede decât manierele, manierele mai repede decât moravurile, moravurile mai repede decât pasiunile și, în general, viața intelectuală, rațională, lucidă, mai repede decât cea afectivă, intențională, instinctivă.' - George Bernard Shaw ('Aforisme, paradoxuri, cuge
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul Greco-catolice Sf. m. Glicheria; Apariția Sf. Fecioare Maria la Fatima Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Fatima Sfânta Muceniță Glicheria este pomenită în calendarul creștin o
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai
Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și
12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)
Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot