logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică

Imagine din galeria Agerpres

Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.

 



'Acest mir de mare preț reprezintă, în primul rând, o credință puternică și o iubire profundă a celor care Îl iubesc pe Hristos, reprezintă o viață curată trăită în sfințenie. Dar, în același timp, reprezintă și toate darurile pe care clerici și mireni le-au făcut de-a lungul timpului Bisericii lui Hristos, daruri izvorâte din iubire față de Hristos și față de Biserica Sa. De aceea, toate veșmintele frumoase, toate obiectele liturgice, cum sunt Sfântul Potir, Sfântul Disc, amforele de mare valoare, icoanele sfinte și frumoase, picturile frumoase și de mare valoare, toate acestea reprezintă semne ale iubirii clerului și credincioșilor față de Iisus Hristos', a afirmat Părintele Patriarh, la finalul slujbei.

 



Sfântul și Marele Mir și Sfânta Euharistie simbolizează iubirea jertfelnică, smerită și milostivă a lui Hristos, a subliniat înaltul ierarh.

'Sfânta Euharistie este taina iubirii jertfelnice a lui Hristos, a morții Sale pe cruce și a învierii Sale din morți a treia zi, pentru a birui păcatul neascultării omului față de Dumnezeu prin smerită ascultare și pentru a dărui lumii viață cerească veșnică prin Învierea Sa. Sfântul și Marele Mir are început în mirul de mare preț sau nardul pe care Maria, sora lui Lazăr, l-a oferit lui Iisus vărsând pe capul și picioarele Lui. (...) Sfântul și Marele Mir se sfințește în aceeași zi cu Sfânta Euharistie din Sfânta și Marea Joi. Deci, atât Sfântul și Marele Mir, cât și Sfânta Euharistie simbolizează iubirea jertfelnică, smerită și milostivă a lui Hristos', a transmis Patriarhul.

 



El a precizat că Sfântul și Marele Mir se folosește mai ales pentru mirungerea celor botezați în taina morții și învierii lui Hristos, după cum spune Sfântul Apostol Pavel.

'De asemenea, cu acest Sfânt și Mare Mir se sfințește Sfânta Masă din altarul unei biserici ortodoxe deoarece aceasta este simbolul mormântului și învierii lui Hristos, dar și locul unde se sfințește și se păstrează Sfânta Euharistie în chivotul de pe Sfânta Masă. (...) Cu Sfântul și Marele Mir se sfințesc bisericile, dar se ung și moaștele sfinților înainte de a fi puse în raclă', a completat PF Daniel, care a vorbit și despre semnificația prăznuirii Sfintei și Marii Joi din Săptămâna Patimilor.

 



'Astăzi, Biserica noastră prăznuiește Sfânta și Marea Joi și, spune sinaxarul zilei, facem pomenirea a patru evenimente mari și anume spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitorul Iisus Hristos, Cina cea de Taină sau Încredințarea Sfintelor Taine, rugăciunea din Ghetsimani cea mai presus de fire și Trădarea lui Iuda. (...) Textul pe care l-am ascultat a fost luat din toate cele patru Evanghelii. Am ascultat Evangheliile în timpul Liturghiei și, în mod deosebit, reținem o învățătură specială privind spălarea picioarelor înainte de instituirea Cinei celei de Taină și însăși această lucrare sfântă, Cina cea de Taină sau Cina Mistică, pe care Domnul Iisus Hristos a săvârșit-o în seara de joi spre vineri, adică înainte de pătimirea, răstignirea și moartea Sa pe cruce și Învierea Sa din morți', a arătat Patriarhul.

 



Întâistătătorul BOR a mai evidențiat că Iisus Hristos a instituit ceva nou în timpul Paștilor iudaice: 'Sfântul Ioan Gură de Aur spune că, după ce a prăznuit Paștele vechi al Vechiului Testament, Iisus a instituit Paștele Nou sau Paștele Noi creștine. Și anume a făcut ceva cu totul nemaiauzit și nemaiîntâlnit. Paștele Vechi aduceau aminte de trecerea poporului evreu de la robie la libertate, adică erau pomenirea ieșirii poporului evreu din robia Egiptului, trecerea lui prin Marea Roșie și apoi ajungerea lui mai târziu în pământul făgăduinței, Canaan, în țara promisă. Acum, însă, Domnul Iisus Hristos, după ce a împlinit ceea ce prevedea Vechiul Testament, ca să nu fie considerat un călcător de lege, a instituit Paștele cele Noi sau Paștele cel Nou'.

La Sfânta Liturghie a fost prezentă ministra Culturii, Natalia Intotero, căreia Patriarhul BOR i-a mulțumit pentru sprijinul acordat pentru realizarea amforelor pentru Marele Mir.

În cadrul evenimentelor de la Catedrala Patriarhală, din Sfânta și Marea Joi, începând cu ora 7:00, Sfintele moaște din catedrală au fost purtate în procesiune, fiind apoi așezate în Baldachinul Sfinților, pentru a facilita accesul pelerinilor la închinare.

De la ora 09:00, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale a fost oficiată Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, iar în timpul acesteia a avut loc sfințirea Marelui Mir în 12 amfore mari de argint recent confecționate.

 



După sfințire, Marele Mir va fi transferat în 44 amfore mici, tot de argint, de cinci litri, care vor fi dăruite tuturor eparhiilor din Patriarhia Română.

Pregătirea Marelui Mir s-a făcut, în primele trei zile din Săptămâna Pătimirilor, la Mănăstirea Duminica Tuturor Sfinților Români din Capitală, într-o încăpere numită Mirostirion. Încăperea a fost edificată special pentru precedenta sfințire a Marelui Mir, în 2019.

 



Alcătuit din ulei de măsline și 39 de mirodenii, amestecate și fierte continuu mai multe zile în Săptămâna Patimilor, într-un ritual special, Sfântul și Marele Mir este întrebuințat pentru săvârșirea Tainei Mirungerii celor nou botezați, la sfințirea de biserici, la sfințirea Antimiselor și a tuturor lăcașurilor de cult, dar și la așezarea în raclă a moaștelor sfinților canonizați ori pentru reprimirea în Ortodoxie a celor căzuți de la dreapta credință sau primirea celor ce vin la Ortodoxie de la confesiuni creștine al căror botez poate fi recunoscut prin iconomie.

Sfințirea Marelui Mir este permisă numai Bisericilor Ortodoxe autocefale. În Biserica Ortodoxă Română evenimentul a avut loc pentru a 23-a oară de la primirea autocefaliei. AGERPRES/(A, AS - redactor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Citeşte şi:

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Sfințirea Sfântului și Marelui Mir

Afisari: 743

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 26-05-2025 14:48

Vaslui: Episcopia Hușilor organizează a VIII-a ediție a evenimentului 'Bun venit, copilărie!'

Peste 2.000 de copii sunt așteptați să participe, sâmbătă, la cea de-a VIII-a ediție a evenimentului 'Bun venit, copilărie!', organizat de Episcopia Hușilor cu ocazia zilei de 1 Iunie. Desfășurată sub sloganul 'Copilărie fără frontiere', acțiunea va reuni copii cu o situație financiară modestă, selectați din cadrul mai mu

Culte 26-05-2025 08:57

Patriarhie: Eroii români - pomeniți, joi, la praznicul Înălțării Domnului

Clopotele bisericilor ortodoxe vor fi trase, joi, la ora 12,00, în ziua praznicului Înălțării Domnului, în semn de veșnică pomenire, prețuire și recunoștință față de eroii care s-au jertfit pentru libertatea, demnitatea și unitatea poporului român, mărturisirea credinței creștine și apărarea țării, informează, luni, Patriarhia Română.

Culte 23-05-2025 16:32

Preotul profesor Eugen Pentiuc - numit protopresbiter al Patriarhiei Ecumenice

Preotul Eugen Pentiuc, decanul Institutului Teologic Ortodox 'Sfânta Cruce' din Brookline, Massachusetts, a fost numit recent protopresbiter al Patriarhiei Ecumenice. Arhiepiscopul ortodox grec al Americii, Elpidofor, i-a acordat părintelui Pentiuc 'Crucea Bisericii Sfintei Sofia', transmițând salutul și felicităril

Culte 22-05-2025 22:16

Conferință dedicată împlinirii a 1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea - la Palatul Parlamentului

Conferința '1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea: relevanță și reflecții contemporane', organizată de Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR), prin Secția de Filosofie, Teologie și Psihologie a AOSR, împreună cu Academia de Științe Juridice din România, s-a desfășurat, joi, la Palatul Parlamentului.

Culte 21-05-2025 18:00

Intotero: Cazinoul - spațiu viu, pregătit să găzduiască evenimente culturale; nu doar o amintire din fotografii vechi

Cazinoul din Constanța nu mai este astăzi doar o amintire din fotografii vechi, ci un spațiu viu, pregătit să găzduiască evenimente culturale și să primească vizitatori din toată lumea, a afirmat, miercuri, ministrul Culturii, Natalia Intotero. 'Astăzi, de ziua Sfinților Constantin și Elena, am avut onoarea de a fi prezentă la inaugurarea Cazinoului din Co

Culte 21-05-2025 15:18

Patriarhul Daniel: Sfântul Constantin cel Mare - protector, apărător, păzitor și ajutător al Creștinismului

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat de ziua 'Sfinților Împărați Constantin și Elena', hramul istoric al Catedralei Patriarhale, că acest sfânt a fost un protector, apărător, păzitor și ajutător al Creștinismului. 'Sfântul Constantin cel Mare este chemat să ajute Biserica lui Hristos,

Culte 20-05-2025 05:20

Încep evenimentele liturgice dedicate hramului istoric al Catedralei Patriarhale 'Sfinții Constantin și Elena'

Celebrarea hramului istoric al Catedralei Patriarhale 'Sfinții Împărați Constantin și Elena' va debuta, marți, cu Slujba Privegherii, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, urmând să oficieze miercuri Sfânta Liturghie. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Rom&a

Culte 18-05-2025 17:09

Alba: Episcopul Cristian Crișan a reprezentat Biserica Unită cu Roma la slujba de la Vatican de inaugurare a noului papă

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică a fost reprezentată, duminică, la slujba inaugurală a pontificatului Papei Leon al XIV-lea, de către Episcopul auxiliar Cristian Crișan al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș. Potrivit Arhieparhiei, la celebrarea de la Vatican a fost prezent duminică și Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de

Culte 16-05-2025 14:53

Patriarhul Daniel va sluji, miercurea viitoare, la sărbătoarea 'Sfinților Împărați Constantin și Elena'

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, va oficia miercurea viitoare Sfânta Liturghie, din ziua 'Sfinților Împărați Constantin și Elena', hramul istoric al Catedralei Patriarhale. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, transmis vineri AGERPRES, celebrarea

Culte 16-05-2025 14:22

Prezidențiale2025/ Patriarhie: Videoclipul în care Patriarhul Daniel îndeamnă românii să voteze 'după fapte' este fals

Un videoclip în care Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, ar îndemna la vot românii de pretutindeni să aleagă 'după fapte, care în cazul lui Simion sunt zero', și 'nu mânați de ură' este un fals. 'Este clar un videoclip fals realizat cu ajutorul inteligenței artificiale. Nici vid

Culte 16-05-2025 11:59

Alba: Grădiniță construită de Arhiepiscopia Ortodoxă

O nouă grădiniță, cu o capacitate de 65 de locuri, va funcționa din toamna acestui an la Alba Iulia, întreaga investiție fiind suportată de către Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei. 'Începând cu toamna anului 2025, Grădini

Culte 14-05-2025 12:09

Prezidențiale2025/Episcopia Greco-Catolică Maramureș: Exercitarea dreptului la vot este o datorie morală

Votul este expresia democrației, iar exercitarea dreptului de vot reprezintă responsabilitatea față de viitorul țării, se arată, miercuri, într-un mesaj adresat credincioșilor pe pagina de socializare de către Episcopia Greco-Catolică Maramureș. 'A vota este un drept civic recunoscut prin Constituție. Dreptul fiecărui cetățean la vot și exercitarea l

Culte 13-05-2025 16:46

Prezidențiale2025/Episcopii catolici din România: Alegerile prezidențiale privesc mai mult ca oricând viitorul țării și al democrației

Episcopii romano-catolici și greco-catolici din România transmit un îndemn pentru participarea la votul pentru alegerile prezidențiale de duminica viitoare, subliniind că acestea 'privesc mai mult ca oricând viitorul țării și al democrației'. 'A vota este un drept civic recunoscut prin Constituție. Dreptul fiecărui cetățean la vot

Culte 12-05-2025 22:09

Mureș: Săptămână de rugăciune pentru unitatea creștinilor, la împlinirea a 1.700 de ani de la Sinodul de la Niceea

Reprezentații cultelor Evanghelic, Reformat, Ortodox, Romano-Catolic, Unitarian și Greco-Catolic se vor ruga împreună la Sighișoara, timp de șase zile, în cadrul evenimentului tradițional 'Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor', inițiat în urmă cu mai mulți ani de către Biserica Evanghelică C. A., ediția actuală fiind dedi

Culte 12-05-2025 10:15

Iași: Pelerinaj cu moaștele Sfântului Pantelimon la Mănăstirea Hadâmbu, în perioada 16-23 mai

Cu prilejul aniversării a 35 de ani de la reînființare, la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași va fi expusă, în perioada 16-23 mai, racla cu un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Racla va fi adusă în așezarea monahală din Dealul Mare vineri, la ora 17:00, de la Mănăstirea 'I