ANSVSA: România a activat mecanismele de urgență pentru protejarea sănătății animalelor și a sectorului zootehnic național

București, 11 apr /Agerpres/ - România a activat mecanismele de urgență pentru protejarea sănătății animalelor și a sectorului zootehnic național, având în vedere evoluția îngrijorătoare a focarelor de febră aftoasă la nivel european, a anunțat vineri Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
'Având în vedere evoluția îngrijorătoare a focarelor de febră aftoasă la nivel european - patru focare confirmate în Ungaria, șase în Slovacia, precum și un focar notificat în Germania în luna ianuarie - România a activat mecanismele de urgență pentru protejarea sănătății animalelor și a sectorului zootehnic național', se menționează în comunicat.
Astfel, ANSVSA a convocat, în data de 11 aprilie 2025, o ședință extraordinară a Centrului Național de Combatere a Bolilor (CNCB), în contextul eliminării controalelor vamale ca urmare a intrării României în spațiul Schengen, ceea ce determină un risc crescut de introducere a bolii în exploatațiile autohtone, precizează sursa citată.
Ca urmare a analizei efectuate și în temeiul legislației în vigoare privind gestionarea situațiilor de urgență sanitar-veterinare, a fost adoptată Decizia nr. 2 a CNCB, care stabilește un pachet de măsuri stricte și imediate, aplicabile la nivel național.
Conform sursei citate, au fost stabilite măsuri esențiale pentru prevenirea și controlul febrei aftoase, precum actualizarea zonelor de restricție conform Deciziei Comisiei Europene nr. 2025/672 privind focarele din Ungaria și Slovacia.
Totodată, au fost instituite unele restricții, precum interzicerea transporturilor dinspre Ungaria în România de animale vii (biungulate și ecvidee), furaje, paie, compost și gunoi de grajd; blocarea importurilor din zonele afectate de carne și produse din carne, lapte netratat, material seminal și subproduse de origine animală provenite de la biungulate.
Pe de altă parte, au fost stabilite puncte de control sanitar-veterinar pe căile de acces dinspre Ungaria, cu participarea medicilor veterinari ANSVSA și structurilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
De asemenea, au fost dispuse inspecții în fermele românești care au importat animale din Ungaria și Slovacia după 1 februarie 2025, inclusiv prelevarea de probe și verificarea stării epidemiologice și s-au intensificat măsurile de dezinfecție și biosecuritate în ferme și pe mijloacele de transport al animalelor.
Pe lista de măsuri se menționează 'distribuirea clară a responsabilităților între instituțiile competente: ANSVSA, DSVSA, Autoritatea Vamală Română, MAI, Poliția de Frontieră, Poliția Română, Jandarmeria Română, Poliția Locală.'
'În completarea măsurilor stabilite prin Decizia CNCB, ANSVSA continuă dialogul activ cu fermierii, în vederea: identificării și eliminării riscurilor de contaminare; intensificării măsurilor de biosecuritate și stabilirii celor mai eficiente strategii de intervenție în cazul apariției bolii. Suplimentar condițiilor generale de import, a fost introdusă testarea obligatorie pentru febra aftoasă a tuturor loturilor de animale care intră în țară', se mai precizează în comunicat.
Totodată, pentru un diagnostic cât mai precoce al unei eventuale incursiuni virale pe teritoriul național, s-au demarat acțiuni de testare randomizată în centrele de colectare, menționează sursa citată.
În cadrul acestei campanii preventive, în mai puțin de o lună, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) a efectuat un număr semnificativ de teste pe probe provenite din aproape toată țara.
În ceea ce privește acțiunile de supraveghere și testare desfășurate de ANSVSA, la toate loturile de animale susceptibile (bovine, ovine, caprine și porcine) provenite din comerț intracomunitar sunt prelevate probe în vederea testării PCR.
'Au fost testate 1.419 probe de sânge bovine, în sprijinul fermierilor români care desfășoară activități comerciale cu țări terțe', se mai spune în document.
Totodată, pentru a asigura intervenția promptă în situații de suspiciune clinică, ANSVSA, prin Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA), menține în funcțiune Unitatea de Înaltă Biosecuritate Nivel 3 - singurul laborator autorizat din România pentru manipularea virusului febrei aftoase în scop diagnostic, unul dintre cele 15 astfel de laboratoare din Uniunea Europeană.
Laboratorul național de referință are implementată întreaga metodologie de diagnostic a febrei aftoase, în conformitate cu standardele internaționale, toate metodele fiind acreditate conform SR EN ISO 17025.
Potrivit sursei citate, ANSVSA menține un dialog permanent cu Guvernul României, în vederea identificării celor mai oportune măsuri și acțiuni de prevenție și asigurării resurselor financiare necesare în cazul unei eventuale propagări a bolii pe teritoriul național.
'Starea de alertă a ANSVSA este menținută la cel mai înalt nivel, atât din cauza riscului de introducere a virusului febrei aftoase, cât și în contextul specific al responsabilităților din perioada prepascală', se mai precizează în comunicat.
În paralel, eforturile de gestionare a pestei rumegătoarelor mici (PMR) au dus la stingerea focarului activ din județul Bihor, astfel că în prezent România nu înregistrează niciun focar activ de boală.
În acest sens, ANSVSA recomandă operatorilor economici să evite achiziționarea de animale vii sau produse de origine animală din zone aflate sub restricții.
'Colaborați activ cu autoritățile sanitar-veterinare și respectați toate instrucțiunile transmise de ANSVSA și DSVSA județene. Notificați de urgență orice suspiciune de boală la animale către medicul veterinar sau Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din județul dumneavoastră', transmit reprezentanții autorității. AGERPRES/(AS - redactor: Nicoleta Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
UGIR-1903: Cerem Guvernului revizuirea de urgență a întregii echipe de specialiști coordonate de vicepremierul Dragoș Anastasiu
Confederația patronală UGIR-1903 a solicitat Guvernului revizuirea de urgență a întregii echipe care a fost coordonată de vicepremierul Dragoș Anastasiu, imediat după ce acesta a anunțat că demisionează din funcție. 'Cerem Guvernului României revizuirea de urgență a întregii echipe de 'specialiști' care a fost coo
INS: Numărul pasagerilor care au circulat cu trenul a scăzut cu 7,5%, în primul trimestru din 2025
Numărul pasagerilor care au circulat cu trenul a fost, în primul trimestru din 2025, de 16,102 milioane, în scădere cu 7,5% comparativ cu perioada similară din 2024, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică. Potrivit sursei citate, parcursul pasagerilor a scăzut în perioada menționată cu 8,1%. &
Daniel Botănoiu (AFR): Producția de grâu ar putea atinge un nivel record în 2025; prețurile nu îi avantajează deloc pe fermieri
Recolta de grâu a României ar putea atinge 14 milioane de tone în acest an, ceea ce ar reprezenta o creștere spectaculoasă și un nivel record al producției de grâu din 1997 încoace, însă prețurile actuale nu îi avantajează deloc pe fermieri, susține președintele Asociației Fermierilor din România (AFR), Daniel Botănoiu.
Report de peste trei milioane de euro la Loto 6/49 și de peste cinci milioane de euro la Joker
Reportul la Loto 6/49, la categoria I, este de peste 16,2 milioane de lei (peste 3,19 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, se înregistrează un report de peste 26,42 milioane de lei (peste 5,21 milioane de euro), informează Loteria Română. Duminică, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super
Comisarii ANPC au dat amenzi de peste 250.000 lei pe litoral, sâmbătă noaptea
Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma unor controale efectuate sâmbătă noaptea pe litoral, a anunțat ANPC, printr-un comunicat. 'Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au desfășurat, în cadrul Comandamentului Litoral 2025, o amplă acțiune de control în
Ministrul Muncii trimite Corpul de control la ANPIS
Ministrul Muncii, Petre Florin Manole, a dispus Corpului de control să demareze, luni, o anchetă referitoare la ajutoarele de urgență care au fost acordate unor angajați din Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) iar directorul general al instituției a fost convocat pentru a da explicații în legătură cu acest subiect. 'Ministerul
Președintele Adunării Naționale Coreene și ambasadorul Coreei de Sud au vizitat Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă
Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica, a subliniat importanța colaborării cu Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) în două proiecte majore: retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă și dezvoltarea primei Instalații de Detritiere din România, potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica transmis, sâmbătă, AGERPRES. Președintele Adunării Naționa
Pîslaru: Am deblocat semnarea contractelor pentru măsurile din componenta RePowerEU din PNRR
Semnarea contractelor pentru măsurile din componenta RePowerEU din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) privind voucherele pentru cetățenii care dețin panouri fotovoltaice și voucherele pentru populația vulnerabilă energetic a fost deblocată, a afirmat, sâmbătă, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dragoș Pîslaru. Ministrul
Barbu, la Arad: Viitorul agriculturii românești sunt asociațiile de fermieri și tinerii care investesc în tehnologii noi
Viitorul agriculturii românești sunt asociațiile de fermieri și tinerii care investesc în tehnologii noi, cu pasiune și viziune, a declarat, sâmbătă, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, care se află într-o vizită în județul Arad. Potrivit unei postări pe o rețea de socializare a Ministerului Agriculturii și
ANPC a controlat 173 operatori economici de pe litoral și a dat amenzi de 732.000 lei
București, 26 iul /Agerpres/ - Comisari din cadrul Comandamentului Litoral al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au controlat, în perioada 21-25 iulie, 173 de operatori economici, 146 dintre aceștia fiind amendați cu 732.000 lei, iar pentru zece oprindu-se temporar activitatea. Principalele abateri constatate: prestarea
Buzoianu, despre HG privind reorganizarea Romsilva: Punerea în transparență nu e o bifă; am primit sute de mesaje
Sute de mesaje au fost primite în urma punerii în transparență decizională a Hotărârii de Guvern privind reorganizarea Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Diana Buzoianu, apreciind, într-o postare pe o rețea de socializare, că demersul nu reprezintă o simplă 'bifă', ci este un instrument eficient p
Poșta Română are pentru prima dată un reprezentant oficial în cadrul Biroului Internațional al UPU
Compania Națională 'Poșta Română' (CNPR) are pentru prima dată un reprezentant oficial desemnat în cadrul Biroului Internațional al Uniunii Poștale Universale (UPU), această nominalizare fiind o recunoaștere a progreselor semnificative înregistrate de companie în ultimii ani pe scena internațională, a anunțat, vineri, CNPR.
Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, se apropie de pragul de 20.000 de puncte
Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai tranzacționate 20 de companii listate pe Piața Reglementată, s-a apreciat vineri cu 0,59%, atingând o nouă valoare record de 19.908,18 puncte. În această săptămână BET a crescut cu 0,71%, în ultima lună cu 7,56%, iar de la &ici
Mihaela Frăsineanu: România nu este afectată de deșertificare; fenomenul care se manifestă este aridizarea accentuată
România nu este afectată de deșertificare, ci fenomenul care se manifestă din ce în ce mai pregnant este aridizarea accentuată, însă vom putea vorbi peste niște ani de deșertificare, dacă nu se vor lua măsuri, a atras atenția, vineri, consilierul de stat Mihaela Frăsineanu, la o conferință pe tema schimbărilor climatice. '
Șerban (MTI): Portul Constanța se poziționează ca principal nod comercial al Mării Negre, cu aproape două miliarde de euro investiți
Portul Constanța se poziționează ca principal nod comercial al Mării Negre, cu investiții de aproape două miliarde de euro, deschizând un drum vital către Asia prin Orientul Mijlociu, a anunțat, vineri, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Ciprian Șerban. ''Astăzi, am fost în Portul Constanța, la invitația director