logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Arad: Izvoarele, tot mai căutate pentru a se evita consumul de apă îmbuteliată din comerț

Image

Izvoarele din județul Arad, unele cu apă minerală carbogazoasă, sunt tot mai căutate, mai ales în weekend, când oamenii stau la cozi în fața fântânilor amenajate să-și facă stocuri pentru toată săptămâna, evitând astfel să mai cumpere apă îmbuteliată din comerț.

În județul Arad sunt în monitorizarea Direcției de Sănătate Publică (DSP) 50 de fântâni publice din mediul rural, conform informațiilor transmise de instituție la solicitarea AGERPRES. Acestea sunt monitorizate prin rotație în fiecare an, însă și primăriile au obligația de a face cel puțin un set de analize anual.

Potrivit DSP, în 2024 au fost declarate sigure pentru consumul de apă doar 16 fântâni publice din cele 50 testate, la restul fiind depășiți unii parametri, fie cei care indică încărcătura bacteriană, fie cei care arată concentrațiile unor substanțe chimice dăunătoare.

 



Totuși, conform DSP, cele mai cunoscute surse de aprovizionare din mediul rural, cum sunt fântânile Șiria și Mocrea, au o apă sigură pentru consum. În mediul urban, cele mai cunoscute fântâni publice sunt la Lipova și Chișineu-Criș, acestea fiind testate de autoritățile locale, care garantează că apa este bună pentru consum.

Locuitorii din municipiul Arad au două surse mai apropiate pentru aprovizionare cu apă de izvor. Prima este o fântână amenajată în centrul localității Șiria, aflată la aproximativ 25 de kilometri, iar a doua este la Lipova, la circa 30 de kilometri.

Fântâna din Șiria este la marginea drumului județean și are o parcare generoasă în apropiere, dar care mai tot timpul este ocupată de șoferii care opresc pentru a-și umple bidoanele cu apă de izvor.

'Apa este foarte bună, nu conține calcar, este foarte curată și o folosim mai ales la aparatele de cafea, pentru că nu se fac depuneri de piatră și nu se strică aparatul. Înainte cumpăram apă din magazin, până să descoperim fântâna', a spus un bărbat din Arad.

Un cuplu de pensionari vine în fiecare sâmbătă la Șiria cu zece bidoane de cinci litri.

'Noi folosim apa și la gătit, mâncarea are alt gust. Fasolea, de exemplu, fierbe mult mai repede în apa de izvor', spune doamna în timp ce așteaptă la coadă pentru a-și umple bidoanele.

Mulți locuitori din împrejurimi vin la Șiria pentru a evita să mai cumpere apă îmbuteliată.

'Apa plată sau minerală s-a tot scumpit în ultimul an, mai ales acum și cu taxa asta pe ambalaje. Noi nu mai cumpărăm, venim la izvor și ne aprovizionăm. Este chiar mai bună decât cea din magazin, este purificată natural de straturile de rocă', a spus un bărbat din localitatea Ghioroc.

 



Primarul comunei Șiria, Valentin Bot, spune că fântâna este veche de peste 100 de ani și a fost modernizată în 2014.

'Oamenii vin în număr mare pentru că apreciază apa de izvor de aici, valorificată încă din 1884, când a fost construită prima fântână publică, de către un baron local', a declarat edilul pentru AGERPRES.

La Lipova, apa minerală este considerată cea mai importantă resursă a orașului, fiind cunoscută de turiști mai ales datorită stațiunii Băile Lipova. În 1928, a primit medalia de aur la o expoziție de apă minerală de la București, când orașul a devenit furnizorul Curții Regale sub brandul 'Borvizul de Lipova'.

Apa minerală carbogazoasă din stațiunea de interes local este cea mai râvnită de arădeni, dar fântânile nu mai funcționează permanent în ultimii ani. Vizitatorii pot să-și facă provizii de apă minerală doar dacă au norocul să găsească robinetul deschis, pentru că forajul este în concesiunea unei fabrici care îmbuteliază apa pentru a o comercializa.

Primarul orașului, Florin Pera, a declarat, pentru AGERPRES, că la fântânile din parc curge apa doar când firma folosește un debit mai mic.

'Forajul este concesionat de societatea comercială care îmbuteliază apa, dar există și conducte care duc către locurile din care vizitatorii își iau apă minerală. În aceste locuri nu mai curge permanent. În perioadele în care comenzile firmei sunt mai mari și se exploatează mai mult, e necesar să se asigure debitul din foraj și robineții pentru conductele din parc sunt închiși', a spus primarul.

La Chișineu-Criș, în centrul orașului, lângă Primărie, este amenajată o altă fântână cu succes la localnici. De aici se pot aproviziona gratuit cu apă minerală plată captată de la adâncime. Puțul este vechi de un secol, iar în urmă cu zece ani administrația locală a investit în modernizarea fântânii. Reprezentanții Primăriei spun că fântâna a devenit tot mai căutată atât de locuitorii din împrejurimi, cât și de cei care se află în trecere prin oraș.

 



Apa de la Mocrea, în schimb, este căutată pentru că ar avea proprietăți terapeutice. În fața celor două fântâni amenajate la marginea drumului județean care leagă Aradul de orașul Ineu este mereu coadă. În weekend, sute de oameni opresc pentru a-și umple bidoanele cu o apă gazoasă care are gust și miros neplăcute, din cauza conținutului de sulf.

'Estimăm că peste 200 de oameni opresc zilnic la cele două fântâni aflate una lângă alta. Este o apă foarte cunoscută pentru efectele terapeutice, mai ales asupra sistemului digestiv', spune primarul orașului Ineu, Călin Abrudan.

Proprietățile apei au fost observate în perioada interbelică, iar autoritățile au amenajat un puț cu acces public în 1979 și au instalat un panou informativ în care arătau că apa este benefică în cazul unor afecțiuni digestive, în cure de diureză, pentru litiaze biliare, infecții urinare sau în cazul sechelelor de după operații pe căile urinare. Apa a mai fost recomandată în cazul diabetului zaharat compensat.

În urmă cu 20 de ani, apa de la Mocrea a fost o afacere pentru unii localnici, care o vindeau în bidoane peste graniță în Ungaria celor care o foloseau în diferite cure. AGERPRES/(AS - redactor: Marian Buga, editor: Irina Poenaru, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 665

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 08-05-2025 15:51

INSP: 42.568 de cazuri de infecții respiratorii, în perioada 28 aprilie - 4 mai

Un număr de 42.568 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 28 aprilie- 4 mai, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza grip

Sanatate 08-05-2025 15:11

Galați: Invitați din țară și străinătate la Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală 'Galatia 2025'

Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală 'Galatia 2025', aflată la cea de-a IX-a ediție, care se desfășoară la Galați în perioada 7-11 mai, reunește medici psihiatri din țară și străinătate, medici de familie, farmaciști, psihologi, filosofi, sociologi, asistenți medicali și alți specialiști implicați în îngrijirea sănătății mi

Sanatate 08-05-2025 14:50

Harghita: Realitatea Virtuală folosită în secția de terapie intensivă a SJU Miercurea-Ciuc, în premieră națională

Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Miercurea-Ciuc a anunțat, joi, începerea folosirii Realității Virtuale în secția de terapie intensivă, în premieră națională. 'Am atins o piatră de hotar istorică în îngrijirea pacienților de terapie intensivă: am lansat programul de terapie de Realitate Virtuală (VR) &ic

Sanatate 08-05-2025 14:36

Timiș: Injecții intravitreene - tratament oftalmologic de înaltă precizie, gratuit, la Spitalul Feroviar

Un tratament revoluționar pentru afecțiuni oftalmologice, prin care substanțele medicamentoase injectabile se administrează în cavitatea vitreană a ochiului, direct în corpul vitros dintre cristalin și retină, se practică la Spitalul Feroviar Universitar (CF) din Timișoara. Intervenția aduce beneficii semnificative în combate

Sanatate 08-05-2025 12:36

Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii/Camelia Șucu: Noi alegem umanitatea; mereu

Într-o lume care se confruntă cu polarizare, crize și incertitudine, Mișcarea Internațională a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii rămâne un punct de echilibru și de încredere - o rețea globală ancorată în acțiunea locală, afirmă Camelia Șucu, președintele Crucii Roșii Române. 'Astăzi este despre cei care, &icir

Sanatate 08-05-2025 12:20

Alba: Sediu nou pentru Serviciul de ambulanță al Crucii Roșii, finanțat de o firmă privată

O companie din industria automotive va asigura întreaga investiție privind construirea unui nou sediu modern pentru serviciul de ambulanță al Crucii Roșii Române Filiala Alba, potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES. 'Cu ocazia Zilei Mondiale a Crucii Roșii, Crucea Roșie Română Filiala Alba anunță lansarea celui m

Sanatate 07-05-2025 18:45

Dr.Viorel Jinga (UMF 'Carol Davila'): Platformă online cu informații despre studiile clinice în derulare în România

Membrii fondatori și partenerii Hubului de Inovație în Sănătate dezvoltă o platformă în limba română pe care pacienții, aparținătorii și comunitatea medicală vor găsi informațiile despre studiile clinice în derulare în România, a anunțat, miercuri, la Târgu Mureș, rectorul UMF 'Carol Davila', dr. Viorel Jinga.

Sanatate 07-05-2025 15:07

Producători de medicamente: Din cauza birocrației, genericele așteaptă până la doi ani să fie compensate

Medicamentele generice așteaptă până la doi ani să fie compensate, 'din cauza birocrației', în detrimentul pacienților și al bugetului public, au transmis, miercuri, producătorii. Potrivit acestora, în România, medicamentele generice și biosimilare - alternative 'accesibile și sigure' la tratamentele inovative - așteaptă

Sanatate 06-05-2025 17:23

Iași: Un nou Centru de Îngrijiri Paliative va fi construit la Spitalul pentru Copii 'Sf. Maria'

Conducerea Spitalului pentru Copii 'Sfânta Maria'' Iași intenționează să înființeze un Centru de Îngrijiri Paliative, cu fonduri obținute prin Programul de Sănătate. Managerul Spitalului pentru Copii, Alina Belu, a declarat, pentru AGERPRES, că viitorul Centru de Îngrijiri Paliative va răspunde ultimelor standarde eu

Sanatate 06-05-2025 15:43

Iași: Aproape 3.000 de pacienți așteaptă să fie operați de ortopezii de la Spitalul de Recuperare

Peste 2.700 de pacienți figurează pe lista de așteptare pentru a fi operați la Clinica de Ortopedie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iași. Șeful Clinicii de Ortopedie - Traumatologie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iași, Paul Sârbu, a precizat că pacienții sunt din toată zona Moldovei, dar și din alte județe, precum Brașov și Cluj.

Sanatate 06-05-2025 13:32

INSP: 48 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 32%

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 28 aprilie - 4 mai, au fost înregistrate 48 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 32% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 19 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o peri

Sanatate 06-05-2025 13:03

Specialiști: Tratamentele inhalatorii pot face pentru pacienții cu astm diferența dintre viață și moarte

Tratamentele inhalatorii pot face pentru pacienții cu astm diferența dintre viață și moarte, medicamentele inhalatorii cu corticosteroizi fiind esențiale pentru controlul bolii și pentru prevenirea crizelor de astm, susțin specialiștii cu prilejul Zilei Mondiale a Astmului. Anul acesta, de Ziua Mondială a Astmului, specialiștii atrag atenția asupra acestei cri

Sanatate 06-05-2025 11:45

Galați: Spitalul Județean, dotat cu un RMN în valoare de peste 1,2 milioane de euro

Spitalul Clinic Județean de Urgență ''Sf. Apostol Andrei'' din Galați a fost dotat cu un nou echipament medical de ultimă generație, un RMN 3 Tesla, în valoare de peste 1,2 milioane de euro, achiziționat de Consiliul Județean în cadrul unui proiect cu fonduri europene, prin Programul Sănătate. Noul aparat medical RM

Sanatate 06-05-2025 11:29

Satu Mare: Organe prelevate de medici din Germania de la o pacientă aflată în moarte cerebrală

Două echipe de medici din Germania au prelevat, în premieră, organe de la o pacientă aflată în moarte cerebrală la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Satu Mare, care a suferit un accident vascular, informează, marți, unitatea medicală. 'Donatoarea de 47 de ani a suferit un accident vascular cerebral cu inundare tetraventricular

Sanatate 06-05-2025 10:15

Gala Stomatologiei Românești - pe 30 mai; vor fi premiați profesioniștii și inițiativele ce au contribuit semnificativ la îmbunătățirea sănătății orale

Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) va organiza pe 30 mai Gala Stomatologiei Românești, eveniment la care vor fi premiați profesioniștii și inițiativele ce au contribuit semnificativ la îmbunătățirea sănătății orale în țara noastră. Potrivit unui comunicat remis marți AGERPRES, se vor decerna premii la cin