logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Arad: Izvoarele, tot mai căutate pentru a se evita consumul de apă îmbuteliată din comerț

Image

Izvoarele din județul Arad, unele cu apă minerală carbogazoasă, sunt tot mai căutate, mai ales în weekend, când oamenii stau la cozi în fața fântânilor amenajate să-și facă stocuri pentru toată săptămâna, evitând astfel să mai cumpere apă îmbuteliată din comerț.

În județul Arad sunt în monitorizarea Direcției de Sănătate Publică (DSP) 50 de fântâni publice din mediul rural, conform informațiilor transmise de instituție la solicitarea AGERPRES. Acestea sunt monitorizate prin rotație în fiecare an, însă și primăriile au obligația de a face cel puțin un set de analize anual.

Potrivit DSP, în 2024 au fost declarate sigure pentru consumul de apă doar 16 fântâni publice din cele 50 testate, la restul fiind depășiți unii parametri, fie cei care indică încărcătura bacteriană, fie cei care arată concentrațiile unor substanțe chimice dăunătoare.

 



Totuși, conform DSP, cele mai cunoscute surse de aprovizionare din mediul rural, cum sunt fântânile Șiria și Mocrea, au o apă sigură pentru consum. În mediul urban, cele mai cunoscute fântâni publice sunt la Lipova și Chișineu-Criș, acestea fiind testate de autoritățile locale, care garantează că apa este bună pentru consum.

Locuitorii din municipiul Arad au două surse mai apropiate pentru aprovizionare cu apă de izvor. Prima este o fântână amenajată în centrul localității Șiria, aflată la aproximativ 25 de kilometri, iar a doua este la Lipova, la circa 30 de kilometri.

Fântâna din Șiria este la marginea drumului județean și are o parcare generoasă în apropiere, dar care mai tot timpul este ocupată de șoferii care opresc pentru a-și umple bidoanele cu apă de izvor.

'Apa este foarte bună, nu conține calcar, este foarte curată și o folosim mai ales la aparatele de cafea, pentru că nu se fac depuneri de piatră și nu se strică aparatul. Înainte cumpăram apă din magazin, până să descoperim fântâna', a spus un bărbat din Arad.

Un cuplu de pensionari vine în fiecare sâmbătă la Șiria cu zece bidoane de cinci litri.

'Noi folosim apa și la gătit, mâncarea are alt gust. Fasolea, de exemplu, fierbe mult mai repede în apa de izvor', spune doamna în timp ce așteaptă la coadă pentru a-și umple bidoanele.

Mulți locuitori din împrejurimi vin la Șiria pentru a evita să mai cumpere apă îmbuteliată.

'Apa plată sau minerală s-a tot scumpit în ultimul an, mai ales acum și cu taxa asta pe ambalaje. Noi nu mai cumpărăm, venim la izvor și ne aprovizionăm. Este chiar mai bună decât cea din magazin, este purificată natural de straturile de rocă', a spus un bărbat din localitatea Ghioroc.

 



Primarul comunei Șiria, Valentin Bot, spune că fântâna este veche de peste 100 de ani și a fost modernizată în 2014.

'Oamenii vin în număr mare pentru că apreciază apa de izvor de aici, valorificată încă din 1884, când a fost construită prima fântână publică, de către un baron local', a declarat edilul pentru AGERPRES.

La Lipova, apa minerală este considerată cea mai importantă resursă a orașului, fiind cunoscută de turiști mai ales datorită stațiunii Băile Lipova. În 1928, a primit medalia de aur la o expoziție de apă minerală de la București, când orașul a devenit furnizorul Curții Regale sub brandul 'Borvizul de Lipova'.

Apa minerală carbogazoasă din stațiunea de interes local este cea mai râvnită de arădeni, dar fântânile nu mai funcționează permanent în ultimii ani. Vizitatorii pot să-și facă provizii de apă minerală doar dacă au norocul să găsească robinetul deschis, pentru că forajul este în concesiunea unei fabrici care îmbuteliază apa pentru a o comercializa.

Primarul orașului, Florin Pera, a declarat, pentru AGERPRES, că la fântânile din parc curge apa doar când firma folosește un debit mai mic.

'Forajul este concesionat de societatea comercială care îmbuteliază apa, dar există și conducte care duc către locurile din care vizitatorii își iau apă minerală. În aceste locuri nu mai curge permanent. În perioadele în care comenzile firmei sunt mai mari și se exploatează mai mult, e necesar să se asigure debitul din foraj și robineții pentru conductele din parc sunt închiși', a spus primarul.

La Chișineu-Criș, în centrul orașului, lângă Primărie, este amenajată o altă fântână cu succes la localnici. De aici se pot aproviziona gratuit cu apă minerală plată captată de la adâncime. Puțul este vechi de un secol, iar în urmă cu zece ani administrația locală a investit în modernizarea fântânii. Reprezentanții Primăriei spun că fântâna a devenit tot mai căutată atât de locuitorii din împrejurimi, cât și de cei care se află în trecere prin oraș.

 



Apa de la Mocrea, în schimb, este căutată pentru că ar avea proprietăți terapeutice. În fața celor două fântâni amenajate la marginea drumului județean care leagă Aradul de orașul Ineu este mereu coadă. În weekend, sute de oameni opresc pentru a-și umple bidoanele cu o apă gazoasă care are gust și miros neplăcute, din cauza conținutului de sulf.

'Estimăm că peste 200 de oameni opresc zilnic la cele două fântâni aflate una lângă alta. Este o apă foarte cunoscută pentru efectele terapeutice, mai ales asupra sistemului digestiv', spune primarul orașului Ineu, Călin Abrudan.

Proprietățile apei au fost observate în perioada interbelică, iar autoritățile au amenajat un puț cu acces public în 1979 și au instalat un panou informativ în care arătau că apa este benefică în cazul unor afecțiuni digestive, în cure de diureză, pentru litiaze biliare, infecții urinare sau în cazul sechelelor de după operații pe căile urinare. Apa a mai fost recomandată în cazul diabetului zaharat compensat.

În urmă cu 20 de ani, apa de la Mocrea a fost o afacere pentru unii localnici, care o vindeau în bidoane peste graniță în Ungaria celor care o foloseau în diferite cure. AGERPRES/(AS - redactor: Marian Buga, editor: Irina Poenaru, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 513

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 15-04-2025 14:02

INSP: 63 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 2%; un deces raportat

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 7 - 13 aprilie, au fost înregistrate 63 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 2% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 16 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă

Sanatate 15-04-2025 11:48

Federația 'Solidaritatea Sanitară' susține salarizarea suplimentară în funcție de performanță, dar nu forma propusă de Ministerul Sănătății

Federația 'Solidaritatea Sanitară' din România (FSSR) susține principiul salarizării suplimentare în funcție de performanță în domeniul medical și consideră că forma propusă de Ministerul Sănătății este eronată. 'Federația 'Solidaritatea Sanitară' din România (FSSR) susține principiul salarizării suplimentare î

Sanatate 15-04-2025 11:45

Președintele Colegiului Medicilor: Problema resursei umane în sănătate rămâne extrem de importantă

Problema asigurării resursei umane în sănătate în mod uniform la nivelul țării este una 'extrem de importantă', a declarat, marți, președintele Colegiului Medicilor România, Cătălina Poiană, cu prilejul lansării Ghidului pentru acțiuni locale: Soluții pentru Resursa Umană în Sănătate. Ghidul lansat de Ministerul Sănătății, cu sp

Sanatate 15-04-2025 11:17

Alexandru Rafila: Rezidențiatul pe post ar trebui să devină prioritar

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, marți, că ar fi înțelept să se revină la rezidențiatul pe post, în acest fel urmând să ajungă medici în toate comunitățile. 'Cred că un lucru înțelept ar fi să revenim la o formă de organizare, care, acum, este în cea mai mare parte în responsabilitatea universităț

Sanatate 14-04-2025 15:27

Olt/ Explozie la un bloc din Balș: Cele două victime, transportate la spitale din București

Cele două persoane rănite în urma exploziei care s-a produs luni într-o garsonieră din orașul Balș, o fetiță în vârstă de 4 ani și o femeie în vârstă de 46 de ani, vor fi transportate la spitale din București de către echipaje SMURD Craiova, a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) O

Sanatate 12-04-2025 14:44

Xenia Negrea (UMF Craiova): Comunicarea riscului în sănătate - un proces complex, profund uman și profund cultural

În contextul actual, marcat de crize sanitare recurente și schimbări sociale accelerate, comunicarea riscului în sănătate nu mai poate fi tratată ca o simplă transmitere de informații, ci ca un proces complex, profund uman și profund cultural, susține directorul Departamentului de informare, promovare și mediatizare (DIPM) al Universității de Medicină și Farmacie

Sanatate 11-04-2025 17:19

Proiect: Spitalele publice pot acorda din veniturile proprii indemnizații de merit

Spitalele publice pot acorda, din veniturile proprii, cu condiția încadrării în fondurile aprobate prin buget, pe baza evaluării rezultatelor, indemnizații de merit personalului de specialitate medico-sanitar, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile de bază și al căror cuantum anual nu poate depăși șase salarii minime brute pe economie, prevede

Sanatate 11-04-2025 14:51

Ziua Națională a Transplantului/ Un monument dedicat donatorilor de organe și pacienților transplantați a fost inaugurat în Parcul IOR

Un monument dedicat donatorilor de organe și pacienților transplantați, ce înfățișează un trandafir și care a fost realizat de sculptorul Ionel Stoicescu, a fost inaugurat, vineri, în Parcul IOR, cu prilejul celei de-a XX-a ediții a Zilei Naționale a Transplantului din România.  

Sanatate 11-04-2025 14:10

Dr. Timar: Accesul la îngrijire medicală de calitate în sistemul public nu trebuie să depindă de situația financiară a pacientului

Pacientul care ajunge într-un spital din sistemul public trebuie să aibă convingerea fermă că va primi cele mai bune îngrijiri medicale, indiferent de situația sa materială, a declarat, vineri, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Bogdan Timar, referindu-se la legea care permite pacienților să facă donații unitățilo

Sanatate 11-04-2025 11:35

Iași: Transplant inedit la Spitalul Clinic ''Dr. C. I. Parhon'' - un bărbat a primit câte un rinichi de la ambii părinți

Un bărbat în vârstă de 39 de ani, din București, a primit un rinichi de la mama sa, transplantul fiind efectuat de medicii de la Spitalul Clinic ''Dr.C.I. Parhon'' din Iași, după ce în urmă cu mai bine de 20 de ani a mai primit un rinichi, de la tatăl său. Dr Ionuț Nistor, purtătorul de cuvânt al Sp

Sanatate 11-04-2025 10:51

Federația ''Solidaritatea Sanitară'': Este nevoie de modificarea urgentă a sistemului malpraxis

Reprezentanții Federației ''Solidaritatea Sanitară'' din România susțin că este nevoie de modificarea urgentă a sistemului malpraxis pentru ''a limita daunele'' produse profesioniștilor și pacienților. Federația ''Solidaritatea Sanitară'' din România susține că evaluarea situației act

Sanatate 11-04-2025 10:00

Harghita: Creștere a numărului cazurilor de infarct miocardic acut și angina pectorală instabilă, la SJU Miercurea-Ciuc, în 2024

Peste 200 cazuri de infarct miocradic acut și angină pectorală instabilă au fost înregistrate, în anul 2024, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Miercurea-Ciuc, iar în cazul a peste 75% dintre acești pacienți au fost montate stenturi în regim de urgență la Laboratorul de Explorări și Tratamente Invazive Cardiovasculare din cadrul unități

Sanatate 11-04-2025 09:53

Nouă spitale și Serviciul de Ambulanță vor asigura asistența medicală de urgență în perioada 18-21 aprilie

Nouă spitale de adulți și copii și Serviciul de Ambulanță București-Ilfov vor asigura asistența medicală de urgență în perioada 18-21 aprilie, cu ocazia sărbătorilor legale ''Vinerea Mare'' și ''Învierea Domnului'', a informat Direcția de Sănătate Publică (DSP) București. Potrivit unui comuni

Sanatate 11-04-2025 09:33

INSP: 79.380 de cazuri de infecții respiratorii în perioada 31 martie - 6 aprilie

Un număr de 79.380 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 31 martie - 6 aprilie, a informat Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În ultima săptămână, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza

Sanatate 11-04-2025 05:10

Vineri - evenimente organizate de Ziua Națională a Transplantului

Ziua Națională a Transplantului va fi marcată vineri printr-o serie de evenimente, organizate în cadrul Bibliotecii Academiei Române. Potrivit organizatorilor, Ziua Națională a Transplantului din România - ediția a XX-a - reprezintă o conștientizare a faptului că transplantul salvează viețile unor oameni care altfel nu ar avea altă șansă.