REPORTAJ Arad: Izvoarele, tot mai căutate pentru a se evita consumul de apă îmbuteliată din comerț

Izvoarele din județul Arad, unele cu apă minerală carbogazoasă, sunt tot mai căutate, mai ales în weekend, când oamenii stau la cozi în fața fântânilor amenajate să-și facă stocuri pentru toată săptămâna, evitând astfel să mai cumpere apă îmbuteliată din comerț.
În județul Arad sunt în monitorizarea Direcției de Sănătate Publică (DSP) 50 de fântâni publice din mediul rural, conform informațiilor transmise de instituție la solicitarea AGERPRES. Acestea sunt monitorizate prin rotație în fiecare an, însă și primăriile au obligația de a face cel puțin un set de analize anual.
Potrivit DSP, în 2024 au fost declarate sigure pentru consumul de apă doar 16 fântâni publice din cele 50 testate, la restul fiind depășiți unii parametri, fie cei care indică încărcătura bacteriană, fie cei care arată concentrațiile unor substanțe chimice dăunătoare.
Totuși, conform DSP, cele mai cunoscute surse de aprovizionare din mediul rural, cum sunt fântânile Șiria și Mocrea, au o apă sigură pentru consum. În mediul urban, cele mai cunoscute fântâni publice sunt la Lipova și Chișineu-Criș, acestea fiind testate de autoritățile locale, care garantează că apa este bună pentru consum.
Locuitorii din municipiul Arad au două surse mai apropiate pentru aprovizionare cu apă de izvor. Prima este o fântână amenajată în centrul localității Șiria, aflată la aproximativ 25 de kilometri, iar a doua este la Lipova, la circa 30 de kilometri.
Fântâna din Șiria este la marginea drumului județean și are o parcare generoasă în apropiere, dar care mai tot timpul este ocupată de șoferii care opresc pentru a-și umple bidoanele cu apă de izvor.
'Apa este foarte bună, nu conține calcar, este foarte curată și o folosim mai ales la aparatele de cafea, pentru că nu se fac depuneri de piatră și nu se strică aparatul. Înainte cumpăram apă din magazin, până să descoperim fântâna', a spus un bărbat din Arad.
Un cuplu de pensionari vine în fiecare sâmbătă la Șiria cu zece bidoane de cinci litri.
'Noi folosim apa și la gătit, mâncarea are alt gust. Fasolea, de exemplu, fierbe mult mai repede în apa de izvor', spune doamna în timp ce așteaptă la coadă pentru a-și umple bidoanele.
Mulți locuitori din împrejurimi vin la Șiria pentru a evita să mai cumpere apă îmbuteliată.
'Apa plată sau minerală s-a tot scumpit în ultimul an, mai ales acum și cu taxa asta pe ambalaje. Noi nu mai cumpărăm, venim la izvor și ne aprovizionăm. Este chiar mai bună decât cea din magazin, este purificată natural de straturile de rocă', a spus un bărbat din localitatea Ghioroc.
Primarul comunei Șiria, Valentin Bot, spune că fântâna este veche de peste 100 de ani și a fost modernizată în 2014.
'Oamenii vin în număr mare pentru că apreciază apa de izvor de aici, valorificată încă din 1884, când a fost construită prima fântână publică, de către un baron local', a declarat edilul pentru AGERPRES.
La Lipova, apa minerală este considerată cea mai importantă resursă a orașului, fiind cunoscută de turiști mai ales datorită stațiunii Băile Lipova. În 1928, a primit medalia de aur la o expoziție de apă minerală de la București, când orașul a devenit furnizorul Curții Regale sub brandul 'Borvizul de Lipova'.
Apa minerală carbogazoasă din stațiunea de interes local este cea mai râvnită de arădeni, dar fântânile nu mai funcționează permanent în ultimii ani. Vizitatorii pot să-și facă provizii de apă minerală doar dacă au norocul să găsească robinetul deschis, pentru că forajul este în concesiunea unei fabrici care îmbuteliază apa pentru a o comercializa.
Primarul orașului, Florin Pera, a declarat, pentru AGERPRES, că la fântânile din parc curge apa doar când firma folosește un debit mai mic.
'Forajul este concesionat de societatea comercială care îmbuteliază apa, dar există și conducte care duc către locurile din care vizitatorii își iau apă minerală. În aceste locuri nu mai curge permanent. În perioadele în care comenzile firmei sunt mai mari și se exploatează mai mult, e necesar să se asigure debitul din foraj și robineții pentru conductele din parc sunt închiși', a spus primarul.
La Chișineu-Criș, în centrul orașului, lângă Primărie, este amenajată o altă fântână cu succes la localnici. De aici se pot aproviziona gratuit cu apă minerală plată captată de la adâncime. Puțul este vechi de un secol, iar în urmă cu zece ani administrația locală a investit în modernizarea fântânii. Reprezentanții Primăriei spun că fântâna a devenit tot mai căutată atât de locuitorii din împrejurimi, cât și de cei care se află în trecere prin oraș.
Apa de la Mocrea, în schimb, este căutată pentru că ar avea proprietăți terapeutice. În fața celor două fântâni amenajate la marginea drumului județean care leagă Aradul de orașul Ineu este mereu coadă. În weekend, sute de oameni opresc pentru a-și umple bidoanele cu o apă gazoasă care are gust și miros neplăcute, din cauza conținutului de sulf.
'Estimăm că peste 200 de oameni opresc zilnic la cele două fântâni aflate una lângă alta. Este o apă foarte cunoscută pentru efectele terapeutice, mai ales asupra sistemului digestiv', spune primarul orașului Ineu, Călin Abrudan.
Proprietățile apei au fost observate în perioada interbelică, iar autoritățile au amenajat un puț cu acces public în 1979 și au instalat un panou informativ în care arătau că apa este benefică în cazul unor afecțiuni digestive, în cure de diureză, pentru litiaze biliare, infecții urinare sau în cazul sechelelor de după operații pe căile urinare. Apa a mai fost recomandată în cazul diabetului zaharat compensat.
În urmă cu 20 de ani, apa de la Mocrea a fost o afacere pentru unii localnici, care o vindeau în bidoane peste graniță în Ungaria celor care o foloseau în diferite cure. AGERPRES/(AS - redactor: Marian Buga, editor: Irina Poenaru, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Spitalul ''Prof. Dr. Agrippa Ionescu'': Ion Iliescu - stabil cardiovascular, asistat respirator
Fostul președinte Ion Iliescu rămâne internat la terapie intensivă, este stabil cardiovascular și asistat respirator pentru asigurarea unei ventilații eficiente, a anunțat, luni, Spitalul Clinic de Urgență ''Prof. Dr. Agrippa Ionescu''. 'Pacientul a prezentat o evoluție relativ staționară a stării generale, însă
Buzău: Meniuri variate pentru pacienții de la Spitalul Județean, ciorbe, fripturi, pește sau mămăliguță cu brânză
Medicii curanți din Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău au stabilit 20 de regimuri alimentare, cu o valoare cuprinsă între 20 și 30 de lei, care acoperă cele trei mese zilnice pentru pacienți, mic dejun, prânz și cină, inclusiv un meniu destinat medicilor de gardă. Produsele oferite variază de la ceaiuri, iaurturi, ciorbe și s
Ministrul Sănătății anunță că l-a numit pe medicul Berkovits Herman în funcția de consilier onorific
Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete a anunțat, sâmbătă, că l-a numit pe medicul Berkovits Herman în funcția de consilier onorific. 'Astăzi (sâmbătă - n.r.) am avut onoarea să îl primesc la Ministerul Sănătății pe domnul dr. Berkovits Herman, o personalitate medicală de renume internațional. Domnul doctor activează în Israe
Ministerul Sănătății: Serviciile de ambulanță rămân în subordinea ministerului, nu trec la DSU; reforma nu va afecta personalul
Serviciile de ambulanță rămân în continuare în subordinea Ministerului Sănătății și nu vor fi transferate la Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), a transmis, vineri, MS, arătând că reforma sistemului nu va afecta personalul medical sau auxiliar și măsurile nu vor afecta calitatea serviciilor oferite pacienților.
Procedură de radioembolizare hepatică cu microsfere de Yttrium-90, realizată în premieră la Spitalul Militar 'Dr. Carol Davila'
Prima procedură de radioembolizare hepatică cu microsfere de Yttrium-90, destinată tratamentului unor tumori hepatice secundare, a fost realizată în premieră, în cursul acestei luni, în cadrul Laboratorului de Angiografie Intervențională al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central 'Dr. Carol Davila', împreună cu echipa din Lab
Iași: Copil de 5 ani, mușcat de șobolan, internat la Spitalul de Boli Infecțioase
Un copil în vârstă de 5 ani, din localitatea Ciurea, a fost internat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, după ce a fost mușcat de un șobolan. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase, dr Florin Roșu, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că starea copilului este stabilă, acestuia fiindu-i administrat și tratament antirabic.
US News Best Global Universities 2025-2026: UMFCD - locul I în România în rândul universităților cu profil medical
Universitatea de Medicină și Farmacie 'Carol Davila' din București ocupă prima poziție în România în rândul universităților cu profil medical și locul 806 la nivel global, dintr-un total de 2.551 de universități clasificate, conform clasamentului US News Best Global Universities 2025 - 2026. 'UMFCD a obținut
Cătălina Poiană (CMR): România are nevoie de o reformă sistemică în sănătate, nu de intervenții izolate
România are nevoie de o reformă sistemică în sănătate, nu de intervenții izolate sau care să țină doar de efecte, trebuie văzute cauzele, a transmis joi președintele Colegiului Medicilor din România, Cătălina Poiană. ''Trebuie să recunoaștem toți că sunt probleme, că așa nu mai poate merge mult timp. Avem politici fragmentate, schimbă
Buzău: Pacienți loviți și contenționați, relevă raportul Consiliului de Monitorizare, la Spitalul de Psihiatrie Săpoca
Doi pacienți bruscați, o femeie lovită cu palma peste cap, fără justificare, o altă pacientă târâtă pe jos prin salon, legată ulterior, având o pătură pe cap și alți pacienți contenționați, deși erau calmi și cooperanți, sunt o parte dintre aspectele relevate în raportul privind vizita de monitorizare desfășurată la Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de
ASSMB: S-au lansat înscrierile pentru proiectul 'Testare Babeș Papanicolau în mediu lichid'
Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București anunță începerea înscrierilor pentru proiectul de prevenție 'Testare Babeș Papanicolau în mediu lichid'. ''Am lansat înscrierile pentru proiectul de prevenție 'Testare Babeș Papanicolau în mediu lichid'. Primăria Capitalei, prin ASSMB, oferă persoan
Pacienții oncologici pot beneficia de un sprijin financiar pentru servicii de recuperare; înscrierile, pe site-ul ASSMB
Pacienții oncologici din București pot beneficia de un sprijin financiar de 5.850 de lei pentru ședințe de kinetoterapie, drenaj limfatic și consiliere psihologică, informează Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București. 'Începând de astăzi, 23 iulie, vă puteți înscrie în proiectul 'Recuperare onc
Raed Arafat: Echipele de medici și managementul de la 'Cuza Vodă' au acționat în baza procedurilor
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat, miercuri, că incendiul de la Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie 'Cuza Vodă' din Iași nu s-a exti
Ministrul Sănătății a felicitat conducerea Maternității din Iași și medicii pentru reacția rapidă după incendiu
Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a felicitat conducerea și echipa medicală a Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie 'Cuza Vodă' din Iași pentru reacția promptă în cazul
Incendiu la Maternitatea 'Cuza Vodă'/Trei gravide, dintre care una în travaliu, transferate la Spitalul 'Elena Doamna'
Trei femei gravide, dintre care una aflată în travaliu, au fost preluate de echipaje ale Serviciului Județean de Ambulanță Iași și au fost transportate la Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie 'Elena Doamna' pentru a naște, ca urmare a incendiului de la Maternitatea 'Cuza Vodă, au transmis, miercuri, oficialii Ministerului Sănătății (MS).
Incendiu la Maternitatea 'Cuza Vodă'/ MS: Ministrul Alexandru Rogobete merge la Iași
Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, se deplasează la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie 'Cuza Vodă' din Iași, unde miercuri a avut loc un incendiu. Acesta va fi însoțit de secretarul de stat în MAI Raed Arafat.