Buzău: Pacienți loviți și contenționați, relevă raportul Consiliului de Monitorizare, la Spitalul de Psihiatrie Săpoca

Doi pacienți bruscați, o femeie lovită cu palma peste cap, fără justificare, o altă pacientă târâtă pe jos prin salon, legată ulterior, având o pătură pe cap și alți pacienți contenționați, deși erau calmi și cooperanți, sunt o parte dintre aspectele relevate în raportul privind vizita de monitorizare desfășurată la Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Săpoca-Buzău, în perioada 16-22 iunie.
În data de 11 iunie, printr-un ordin al președintelui Consiliului de Monitorizare a fost dispusă efectuarea unei vizite de monitorizare la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca, inclusiv în secțiile exterioare Ojasca și Nifon. Potrivit Consiliului, obiectivul vizitei a fost cel de a evalua condițiilor din unitățile medicale, verificarea respectării drepturilor pacienților și identificarea eventualelor disfuncționalități.
'Vizita a fost declanșată ca urmare a unei sesizări înregistrate la data de 15.05.2025, care semnala posibile încălcări ale drepturilor persoanelor internate. Printre aspectele reclamate se numără presupuse acte de abuz fizic și verbal din partea personalului, lipsa intervențiilor corective din partea conducerii, atitudini ostile față de angajat. (...) Spitalul joacă un rol strategic la nivel județean, regional și național, fiind una dintre cele patru unități din România abilitate să interneze pacienți conform prevederilor art. 110 din Codul Penal. Spitalul funcționează cu o capacitate de 830 de paturi (dintre care 45 alocate Secției de Neurologie), spitalul asigură servicii de specialitate pentru populația județului Buzău (aproximativ 405.000 locuitori), dar și pentru pacienți proveniți din alte 9 județe (Brăila, Călărași, Constanța, Covasna, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Tulcea, Ilfov) și din Municipiul București, conform arondării stabilite prin ordin al Ministerului Sănătății', se arată în raportul privind vizita de monitorizare desfășurată la unitatea spitalicească.
Potrivit documentului, în luna iunie 2025, unitatea se confrunta cu un grad crescut de ocupare, conducerea demarând proiecte de investiții și reconfigurare funcțională vizând creșterea calității serviciilor medicale și alinierea la prevederile internaționale privind drepturile persoanelor cu dizabilități.
'În secțiile Psihiatrie V și VI din Ojasca au fost identificate cazuri ale unor pacienți fără familie, care au adresa de domiciliu stabilită pe spital. Cu toate că asistenții sociali au înaintat numeroase cereri către autoritățile locale pentru transferul acestora în centre de îngrijire și asistență, nu s-au găsit soluții concrete, autoritățile invocând lipsa serviciilor sau a locurilor disponibile. (...) Pe parcursul evaluării, echipa a observat că secțiile de Psihiatrie V și VI Cod Penal funcționează în pavilioane vechi, cu o infrastructură depășită și o capacitate care nu corespunde nevoilor actuale, ceea ce determină o supraaglomerare permanentă și dificultăți în asigurarea condițiilor de siguranță, intimitate și igienă. În unele saloane, s-au remarcat saltele uzate, mobilier degradat, dotări sanitare nefuncționale sau improprii, precum și spații comune care necesită reconfigurare. Servirea meselor presupune parcurgerea unor distanțe considerabile între pavilioane și blocul alimentar, fapt care creează disconfort, mai ales în sezonul rece. (...) Conducerea spitalului a luat deja măsuri rapide ca reacție la deficiențele identificate, inclusiv înlocuirea saltelelor uzate, comandarea unor dotări sanitare noi, precum și igienizarea și reparația punctuală a unor spații', se precizează în raport.
Totodată, în cadrul Secției Ojasca, echipa Consiliului de Monitorizare a constatat abateri grave de la unele proceduri, care pot constitui potențiale forme de tratament inuman, degradant și de tortură.
'În urma vizionării aleatorii a înregistrărilor camerelor de supraveghere, pe perioada maximă de stocare (30 zile), s-au identificat următoarele: în unele cazuri distincte, pacienți aflați într-o stare vizibilă calmă și cooperantă au fost supuși contenționării fizice fără justificare medicală evidentă. Într-unul dintre cazuri, pacientul aștepta liniștit personalul, oferindu-și singur brațele, ceea ce indică o rutină abuzivă, și nu o intervenție de urgență. Deși registrele de contenționare menționează monitorizarea funcțiilor vitale la fiecare 15 minute, în imaginile analizate nu a fost observată nicio verificare de către personalul medical pe durata imobilizării. În două cazuri, pacienții au fost bruscați și loviți anterior contenționării, unul dintre ei fiind ridicat pe saltea și trântit, cu impact asupra peretelui și cădere ulterioară pe podea. Într-un al treilea incident, o infirmieră a deschis fereastra unei paciente care era calmă și a lovit-o cu palma peste cap, fără nicio provocare sau justificare. Într-un alt incident, un infirmier lovește o pacientă care iese de la toaletă și o împinge, aceasta cade, iar infirmierul o târăște pe jos prin salon, unde o contenționează. După legarea pacientei acesta îi pune pătura pe ea, acoperindu-i fața, aceasta neputând să scoată capul de sub pătură', dezvăluie documentul.
În urma constatărilor, echipa de monitorizare a sesizat autoritățile, care s-au deplasat la fața locului și au ridicat registrele de contenționare și înregistrările video, demarând verificări.
'Conform declarațiilor conducerii spitalului și documentelor puse la dispoziție, în ultima perioada, în cadrul Secției Ojasca, au mai fost demarate cercetări disciplinare interne, iar acolo unde s-au constatat abateri grave, au fost sesizate instituțiile competente pentru aplicarea măsurilor legale. De asemenea, echipa a mai constatat că unii pacienți erau izolați în dormitor, ușile lor erau închise cu cheia, acest lucru nefiind consemnat în registrul de izolare și contenționare. (...) Conform documentelor puse la dispoziția echipei de monitorizare și discuțiilor purtate cu personalul medical și auxiliar, reiese că angajații au fost instruiți periodic cu privire la procedurile instituționale privind prevenirea abuzului, gestionarea cazurilor de vulnerabilitate și aplicarea măsurilor de protecție. (...) Totodată au fost demarate sesiuni specifice de instruire după constatarea abaterilor din Secția Ojasca, care au vizat: clarificarea limitelor legale privind contenționarea; responsabilitățile individuale ale angajaților în protejarea pacienților; procedurile corecte de raportare a incidentelor și suspiciunilor de abuz', se menționează în raport.
Mai mult decât atât, în unele secții din Ojasca au fost constatate situații în care procedura de contenționare nu a fost aplicată conform reglementărilor.
'Ca urmare a acestor constatări, echipa a sesizat de urgență organele competente, iar conducerea unității a colaborat activ, punând la dispoziție registrele și înregistrările necesare anchetei. Conform documentelor și declarațiilor primite, în perioadele anterioare au fost deja inițiate cercetări disciplinare interne, iar acolo unde s-au confirmat abateri grave, au fost dispuse măsuri administrative sau notificări către instituțiile abilitate, inclusiv poliție', se arată la finalul raportului de monitorizare.
Contactată telefonic, conducerea unității spitalicești nu a putut fi găsită pentru a acorda un punct de vedere față de raportul Consiliului de Monitorizare.
Pacienți agresați, ținuți în condiții improprii și hrăniți cu mâncare expirată. Asta au descoperit în urmă cu o lună inspectorii Consiliului de Monitorizare, în urma unui control la Spitalul de Psihiatrie Săpoca.
'Am găsit câteva drepturi care nu sunt respectate ale pacienților, faptul că în unele pavilioane nu sunt îndeplinite condițiile de cazare, am găsit mizerie, saltele îmbibate în urină, murdare, perne, mâncarea pot să vă spun că este foarte bună, am gustat din mâncare. Am găsit 21 de kilograme de carne de pui care era expirată. Iar cu privire la acele abuzuri, au fost doar abuzuri și rele tratamente, nu au fost bătuți. Eu nu am văzut bătaie pe camerele de filmat, am văzut doar îmbrânceală, împins, o palmă în cap și, singura care a fost mai gravă, un infirmier a ridicat salteaua și a trântit jos un pacient care în timpul căderii s-a lovit de zid și după aceea a căzut jos. Dar aici, în Ojasca, există și o secție paliativă și o secție de copii pe care am găsit-o în ordine, perfect. (...) Numai la Ojasca (au fost găsite problemele - n.r.), atât. Ojasca, aici, unde sunt majoritatea cu Cod penal. Secția de copii, secția paliativă din Ojasca respectă normele legale', a declarat pentru AGERPRES în data de 18 iunie, cu ocazia controlului, inspectorul Clara Mica de la Consiliul de Monitorizare.
Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Buzău, cercetările sunt efectuate sub coordonarea procurorilor.
'Polițiștii au fost sesizați de către reprezentantul unei structuri cu atribuții de control cu privire la faptul că, pe timpul unui control aflat încă în derulare, din activitățile de verificare ar fi reieșit indicii ale unor posibile nereguli referitoare la monitorizarea și îngrijirea pacienților unei unități medicale de neuropsihiatrie și pentru măsuri de siguranță Buzău. Ca urmare a sesizării a fost constituită o echipă complexă de polițiști care a demarat cercetările specifice sub coordonarea parchetului, pentru clarificarea sesizării, cu mențiunea că va pune la dispoziția polițiștilor un raport cuprinzând concluziile, la finalizarea acestuia. În cauză au fost demarate cercetări și s-a deschis un dosar penal pentru a stabili, sub coordonarea parchetului și în urma materialului probator administrat, dacă sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu', a declarat anterior purtătorul de cuvânt al IPJ Buzău, Ane-Mari Vrapciu.
Unitatea spitalicească are obligația să comunice Consiliului de Monitorizare, în termen de 30 de zile, un răspuns motivat privind recomandările și măsurile dispuse. AGERPRES/(A, AS-redactor: Florin Zafiu, editor: Antonia Niță, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministrul Sănătății anunță că l-a numit pe medicul Berkovits Herman în funcția de consilier onorific
Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete a anunțat, sâmbătă, că l-a numit pe medicul Berkovits Herman în funcția de consilier onorific. 'Astăzi (sâmbătă - n.r.) am avut onoarea să îl primesc la Ministerul Sănătății pe domnul dr. Berkovits Herman, o personalitate medicală de renume internațional. Domnul doctor activează în Israe
Ministerul Sănătății: Serviciile de ambulanță rămân în subordinea ministerului, nu trec la DSU; reforma nu va afecta personalul
Serviciile de ambulanță rămân în continuare în subordinea Ministerului Sănătății și nu vor fi transferate la Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), a transmis, vineri, MS, arătând că reforma sistemului nu va afecta personalul medical sau auxiliar și măsurile nu vor afecta calitatea serviciilor oferite pacienților.
Procedură de radioembolizare hepatică cu microsfere de Yttrium-90, realizată în premieră la Spitalul Militar 'Dr. Carol Davila'
Prima procedură de radioembolizare hepatică cu microsfere de Yttrium-90, destinată tratamentului unor tumori hepatice secundare, a fost realizată în premieră, în cursul acestei luni, în cadrul Laboratorului de Angiografie Intervențională al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central 'Dr. Carol Davila', împreună cu echipa din Lab
Iași: Copil de 5 ani, mușcat de șobolan, internat la Spitalul de Boli Infecțioase
Un copil în vârstă de 5 ani, din localitatea Ciurea, a fost internat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, după ce a fost mușcat de un șobolan. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase, dr Florin Roșu, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că starea copilului este stabilă, acestuia fiindu-i administrat și tratament antirabic.
US News Best Global Universities 2025-2026: UMFCD - locul I în România în rândul universităților cu profil medical
Universitatea de Medicină și Farmacie 'Carol Davila' din București ocupă prima poziție în România în rândul universităților cu profil medical și locul 806 la nivel global, dintr-un total de 2.551 de universități clasificate, conform clasamentului US News Best Global Universities 2025 - 2026. 'UMFCD a obținut
Cătălina Poiană (CMR): România are nevoie de o reformă sistemică în sănătate, nu de intervenții izolate
România are nevoie de o reformă sistemică în sănătate, nu de intervenții izolate sau care să țină doar de efecte, trebuie văzute cauzele, a transmis joi președintele Colegiului Medicilor din România, Cătălina Poiană. ''Trebuie să recunoaștem toți că sunt probleme, că așa nu mai poate merge mult timp. Avem politici fragmentate, schimbă
ASSMB: S-au lansat înscrierile pentru proiectul 'Testare Babeș Papanicolau în mediu lichid'
Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București anunță începerea înscrierilor pentru proiectul de prevenție 'Testare Babeș Papanicolau în mediu lichid'. ''Am lansat înscrierile pentru proiectul de prevenție 'Testare Babeș Papanicolau în mediu lichid'. Primăria Capitalei, prin ASSMB, oferă persoan
Pacienții oncologici pot beneficia de un sprijin financiar pentru servicii de recuperare; înscrierile, pe site-ul ASSMB
Pacienții oncologici din București pot beneficia de un sprijin financiar de 5.850 de lei pentru ședințe de kinetoterapie, drenaj limfatic și consiliere psihologică, informează Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București. 'Începând de astăzi, 23 iulie, vă puteți înscrie în proiectul 'Recuperare onc
Raed Arafat: Echipele de medici și managementul de la 'Cuza Vodă' au acționat în baza procedurilor
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat, miercuri, că incendiul de la Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie 'Cuza Vodă' din Iași nu s-a exti
Ministrul Sănătății a felicitat conducerea Maternității din Iași și medicii pentru reacția rapidă după incendiu
Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a felicitat conducerea și echipa medicală a Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie 'Cuza Vodă' din Iași pentru reacția promptă în cazul
Incendiu la Maternitatea 'Cuza Vodă'/Trei gravide, dintre care una în travaliu, transferate la Spitalul 'Elena Doamna'
Trei femei gravide, dintre care una aflată în travaliu, au fost preluate de echipaje ale Serviciului Județean de Ambulanță Iași și au fost transportate la Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie 'Elena Doamna' pentru a naște, ca urmare a incendiului de la Maternitatea 'Cuza Vodă, au transmis, miercuri, oficialii Ministerului Sănătății (MS).
Incendiu la Maternitatea 'Cuza Vodă'/ MS: Ministrul Alexandru Rogobete merge la Iași
Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, se deplasează la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie 'Cuza Vodă' din Iași, unde miercuri a avut loc un incendiu. Acesta va fi însoțit de secretarul de stat în MAI Raed Arafat.
Iași: Femeie adusă la Spitalul de Boli Infecțioase după ce a fost mușcată de un șacal care avea rabie
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, dr Florin Roșu, a declarat, miercuri, o femeie din mediul rural a ajuns la unitatea medicală după ce a fost atacată în grădină de un șacal, analizele efectuate ulterior confirmând că acesta avea rabie. 'Plăgile mușcate au fost importante și au afectat membrele superioare și inferioare ale pacie
Consultații endocrinologice, dermatologice și pediatrice gratuite, în 5 stațiuni de pe litoral, în perioada 11-16 august
Medici dermatologi, endocrinologi, pediatri și pneumologi vor oferi consultații gratuite, în perioada 11-16 august, în stațiunile Olimp, Neptun, Venus, Saturn și Mangalia. Demersul face parte din campania de prevenție 'Asumă-ți să fii sănătos!' al Universității de Medicină și Farmacie 'Carol Davila' din București, reiese dintr-un co