logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Educația nutrițională a viitorilor părinți joacă un rol esențial în prevenirea problemelor de sănătate ale copilului (specialist)

Image

De Ziua Mondială a Sănătății 2025 să ne amintim că fiecare masă, fiecare sfat și fiecare gest de sprijin în primele etape ale vieții poate face diferența pentru o generație mai sănătoasă, a declarat luni, pentru AGERPRES, președintele Colegiului Teritorial al Dieteticienilor Iași, Adina Rusu.

Organizația Mondială a Sănătății marchează, în data de 7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătății, tema acestui an fiind 'Începuturi sănătoase, viitoruri pline de speranță'. Această temă pune în centrul atenției sănătatea mamei și a nou-născutului, fiind subliniată nevoia de îngrijire atentă în cele mai vulnerabile și decisive momente ale vieții.

În opinia dieteticianului Adina Rusu, unul dintre cei mai importanți factori care pot influența pozitiv acest parcurs este nutriția, începând dinainte de concepție, continuând pe durata sarcinii și alăptării și extinzându-se până în primii doi ani de viață ai copilului.

Astfel, susține Adina Rusu, o alimentație echilibrată în sarcină contribuie la prevenirea complicațiilor și susține dezvoltarea optimă a fătului, influențând sănătatea viitorului adult.

'Nutriția maternă are un rol esențial în dezvoltarea intrauterină a fătului, dar și în prevenirea unor complicații obstetricale precum nașterea prematură, restricția de creștere intrauterină, diabetul gestațional sau hipertensiunea indusă de sarcină. O dietă echilibrată, bogată în micronutrienți esențiali, precum acid folic, fier, vitamina D, iod și calciu, susține formarea organelor vitale ale copilului și dezvoltarea normală a creierului. Influența pe care mediul intrauterin, inclusiv alimentația mamei, o are asupra sănătății viitorului copil a făcut subiectul a numeroase cercetări clinice, fiind cunoscută sub denumirea de programare prenatală. Cu alte cuvinte, ceea ce mănâncă mama în timpul sarcinii poate 'programa' modul în care corpul copilului va funcționa mai târziu în viață', a explicat, pentru AGERPRES, Adina Rusu.

Conform acesteia, dezechilibrele nutriționale acumulate fie prin carențe, fie prin aport excesiv, pot crește riscul ca un copil, devenit adult, să dezvolte boli cronice precum obezitatea, diabetul sau afecțiuni cardiovasculare.

'Așadar, alimentația în timpul sarcinii nu influențează doar greutatea la naștere sau starea de bine de moment a copilului, ci poate determina sănătatea pe termen lung, fiind o responsabilitate, dar și o oportunitate unică de a pune bazele unui viitor adult sănătos. Un alt factor important pentru sănătate, pe termen lung, este alimentația nou-născutului, laptele matern fiind cel mai complet aliment pentru primele luni de viață. Acesta conține toți nutrienții de care copilul are nevoie în primele șase luni de viață și îi oferă factori imunologici esențiali pentru protecția împotriva infecțiilor', explică Adina Rusu.

Potrivit studiilor, alăptarea exclusivă poate reduce riscul de boli respiratorii, gastrointestinale și de obezitate infantilă, având totodată beneficii asupra dezvoltării neurologice și a atașamentului mamă-copil.

'Însă rolul alimentației pentru un start sănătos în viață merge mult mai departe, nutriția în primele o mie de zile influențând sănătatea fizică și cognitivă pe termen lung. Astfel, conceptul celor 'o mie de zile' care acoperă perioada de la concepție până la vârsta de 2 ani este astăzi recunoscut ca esențial în determinarea stării de sănătate pe termen lung. În acest interval, organismul copilului trece printr-o dezvoltare accelerată: se formează sistemul nervos, sistemul imunitar, funcțiile metabolice și relația cu alimentația. Deficiențele nutriționale din această etapă pot avea efecte ireversibile asupra sănătății fizice și cognitive, diversificarea corectă și introducerea echilibrată a alimentelor complementare fiind extrem de importante', a precizat Adina Rusu.

În opinia sa, informarea corectă a părinților este un pas esențial pentru prevenirea malnutriției și a obezității infantile.

'Educația nutrițională a viitorilor părinți joacă un rol esențial în prevenirea problemelor de sănătate ale copilului. Dieteticienii, medicii și alți profesioniști din domeniul sănătății au responsabilitatea de a oferi informații bazate pe dovezi, accesibile și adaptate fiecărui caz. Consilierea în perioada preconcepțională, în timpul sarcinii și după naștere ajută la formarea unor obiceiuri alimentare sănătoase în familie, contribuind la prevenirea malnutriției, a carențelor sau a excesului ponderal, fenomene care au consecințe nu doar individuale, ci și asupra sistemului de sănătate în ansamblu. Este evident, așadar, că începuturile sănătoase nu sunt întâmplătoare, ci se construiesc cu grijă, cu educație, cu sprijin și cu decizii informate, iar nutriția este una dintre cele mai puternice unelte pe care le avem pentru a oferi copiilor noștri un viitor plin de speranță', a mai afirmat Adina Rusu. AGERPRES/(A - redactor: Daniela Malache, editor: Irina Poenaru, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 745

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 28-07-2025 13:41

Colegiul Medicilor din București s-a autosesizat în cazul de la Spitalul Floreasca

Colegiul Medicilor din Municipiul București s-a autosesizat pentru a verifica aspectele semnalate la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca referitoare la lipsa analgezicelor și prezența gândacilor în saloane. 'Am citit mărturia unei persoane care, dând dovadă de profund altruism, a devenit donator de piele pentru un apropi

Sanatate 28-07-2025 12:22

Alexandru Rogobete: Am dispus încă de săptămâna trecută un control amplu la Spitalul Floreasca

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a informat, luni, că a dispus încă de săptămâna trecută un 'amplu' control la Centrul de Arși al Spitalului Clinic de Urgență Floreasca din București, care vizează aspecte privind igiena, infecțiile asociate asistenței medicale și respectarea protocoalelor de dezinsecție. Potrivit mi

Sanatate 28-07-2025 11:58

Ziua Națională a Ambulanței - Rogobete: Pentru mine, este esențial să susțin dezvoltarea continuă a acestor servicii

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a subliniat, luni, importanța consolidării și modernizării sistemului de urgență, menționând că va continua să contribuie 'activ' la acest proces. 'Astăzi, de

Sanatate 28-07-2025 11:42

Ministrul Sănătății a trimis Corpul de control la Spitalul Floreasca (surse)

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a trimis Corpul de control și Inspecția Sanitară la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca după ce o fostă pacientă ar fi semnalat pe o rețea de socializare lipsa analgezicelor și prezența gândacilor în salon, au declarat, luni, pentru AGERPRES, surse medicale. Potrivit surselor citate, contro

Sanatate 28-07-2025 10:06

Spitalul ''Prof. Dr. Agrippa Ionescu'': Ion Iliescu - stabil cardiovascular, asistat respirator

Fostul președinte Ion Iliescu rămâne internat la terapie intensivă, este stabil cardiovascular și asistat respirator pentru asigurarea unei ventilații eficiente, a anunțat, luni, Spitalul Clinic de Urgență ''Prof. Dr. Agrippa Ionescu''. 'Pacientul a prezentat o evoluție relativ staționară a stării generale, însă

Sanatate 28-07-2025 09:31

Buzău: Meniuri variate pentru pacienții de la Spitalul Județean, ciorbe, fripturi, pește sau mămăliguță cu brânză

Medicii curanți din Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău au stabilit 20 de regimuri alimentare, cu o valoare cuprinsă între 20 și 30 de lei, care acoperă cele trei mese zilnice pentru pacienți, mic dejun, prânz și cină, inclusiv un meniu destinat medicilor de gardă. Produsele oferite variază de la ceaiuri, iaurturi, ciorbe și s

Sanatate 26-07-2025 15:24

Ministrul Sănătății anunță că l-a numit pe medicul Berkovits Herman în funcția de consilier onorific

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete a anunțat, sâmbătă, că l-a numit pe medicul Berkovits Herman în funcția de consilier onorific. 'Astăzi (sâmbătă - n.r.) am avut onoarea să îl primesc la Ministerul Sănătății pe domnul dr. Berkovits Herman, o personalitate medicală de renume internațional. Domnul doctor activează în Israe

Sanatate 25-07-2025 16:34

Ministerul Sănătății: Serviciile de ambulanță rămân în subordinea ministerului, nu trec la DSU; reforma nu va afecta personalul

Serviciile de ambulanță rămân în continuare în subordinea Ministerului Sănătății și nu vor fi transferate la Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), a transmis, vineri, MS, arătând că reforma sistemului nu va afecta personalul medical sau auxiliar și măsurile nu vor afecta calitatea serviciilor oferite pacienților.

Sanatate 25-07-2025 15:01

Procedură de radioembolizare hepatică cu microsfere de Yttrium-90, realizată în premieră la Spitalul Militar 'Dr. Carol Davila'

Prima procedură de radioembolizare hepatică cu microsfere de Yttrium-90, destinată tratamentului unor tumori hepatice secundare, a fost realizată în premieră, în cursul acestei luni, în cadrul Laboratorului de Angiografie Intervențională al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central 'Dr. Carol Davila', împreună cu echipa din Lab

Sanatate 25-07-2025 10:41

Iași: Copil de 5 ani, mușcat de șobolan, internat la Spitalul de Boli Infecțioase

Un copil în vârstă de 5 ani, din localitatea Ciurea, a fost internat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, după ce a fost mușcat de un șobolan. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase, dr Florin Roșu, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că starea copilului este stabilă, acestuia fiindu-i administrat și tratament antirabic.

Sanatate 24-07-2025 21:22

US News Best Global Universities 2025-2026: UMFCD - locul I în România în rândul universităților cu profil medical

Universitatea de Medicină și Farmacie 'Carol Davila' din București ocupă prima poziție în România în rândul universităților cu profil medical și locul 806 la nivel global, dintr-un total de 2.551 de universități clasificate, conform clasamentului US News Best Global Universities 2025 - 2026. 'UMFCD a obținut

Sanatate 24-07-2025 13:36

Cătălina Poiană (CMR): România are nevoie de o reformă sistemică în sănătate, nu de intervenții izolate

România are nevoie de o reformă sistemică în sănătate, nu de intervenții izolate sau care să țină doar de efecte, trebuie văzute cauzele, a transmis joi președintele Colegiului Medicilor din România, Cătălina Poiană. ''Trebuie să recunoaștem toți că sunt probleme, că așa nu mai poate merge mult timp. Avem politici fragmentate, schimbă

Sanatate 24-07-2025 08:46

Buzău: Pacienți loviți și contenționați, relevă raportul Consiliului de Monitorizare, la Spitalul de Psihiatrie Săpoca

Doi pacienți bruscați, o femeie lovită cu palma peste cap, fără justificare, o altă pacientă târâtă pe jos prin salon, legată ulterior, având o pătură pe cap și alți pacienți contenționați, deși erau calmi și cooperanți, sunt o parte dintre aspectele relevate în raportul privind vizita de monitorizare desfășurată la Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de

Sanatate 24-07-2025 08:37

ASSMB: S-au lansat înscrierile pentru proiectul 'Testare Babeș Papanicolau în mediu lichid'

Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București anunță începerea înscrierilor pentru proiectul de prevenție 'Testare Babeș Papanicolau în mediu lichid'. ''Am lansat înscrierile pentru proiectul de prevenție 'Testare Babeș Papanicolau în mediu lichid'. Primăria Capitalei, prin ASSMB, oferă persoan

Sanatate 23-07-2025 19:39

Pacienții oncologici pot beneficia de un sprijin financiar pentru servicii de recuperare; înscrierile, pe site-ul ASSMB

Pacienții oncologici din București pot beneficia de un sprijin financiar de 5.850 de lei pentru ședințe de kinetoterapie, drenaj limfatic și consiliere psihologică, informează Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București. 'Începând de astăzi, 23 iulie, vă puteți înscrie în proiectul 'Recuperare onc