Buzău: Un român care realizează decoruri pentru filme de Hollywood, pictor pentru Francis Ford Copolla

Pictorul Gheorghe Stanciu, membru în cadrul unor echipe care au produs decoruri cinematografice pentru filme celebre precum 'Cold Mountain', 'Modigliani', 'Mirrors', 'Closer to the Moon' sau 'Wednesday', a realizat reproduceri, afișe și portrete pentru regizorul Francis Ford Copolla, care va fi onorat în luna aprilie cu premiul AFI Life Achievement Award.
Gheorghe Stanciu s-a născut la Buzău și s-a specializat în decoruri cinematografice. Cu toate că nu a lucrat la niciun film regizat de Francis Ford Copolla, a pictat la comanda acestuia mai multe reproduceri, afișe ale unor filme și portrete.
'A fost o comandă de fapt, în primă fază am făcut niște reproduceri după Paul Gauguin, apoi am continuat colaborarea de-a lungul mai multor ani cu Francis Ford Copolla. Ulterior, a mai comandat diverse picturi. A regizat un film în România, sunt mai bine de 16 ani de atunci, la acel film ne-am văzut, printr-o recomandare a unui alt regizor de film la care am lucrat. La filmul lui Copolla nu am lucrat, dar dorea pe cineva care să îi realizeze niște lucrări, acela a fost începutul. Erau reproduceri după Gauguin. Ulterior am ținut legătura printr-o persoană de contact care îmi spunea ce dorește, dimensiuni, cel mai probabil pentru niște locații pe care le deținea. Cred că în urmă cu doi, trei ani a fost ultima comandă, i-am mai realizat afișe ale unor filme regizate de el, dar le dorea fără înscrisurile de pe ele, le-am pictat, au mai fost niște portrete de familie, după niște fotografii. Când l-am cunoscut, mi-a dat impresia unui om foarte deschis și jovial. I-am urmărit filmele, cele mai importante, evident 'Nașul' sau 'Apocalypse Now', înainte de a-l cunoaște', a declarat, pentru AGERPRES, artistul plastic Gheorghe Stanciu.
A urmat Universitatea Națională de Arte București, în prezent având un atelier de creație artistică în Capitală. A realizat patina pentru decoruri în cadrul unor echipe care au lucrat pentru filme precum 'Hellraiser: Hellseeker'(2002) regizat de Rick Bota, 'Cold Mountain' (2003), cu Jude Law, Nicole Kidman, Renee Zellweger, Natalie Portman și Philip Seymour Hoffman, în regia lui Anthony Minghella, 'Vacuums' (2003) cu Chevy Chase, regizat de Luke Cresswell, '7 Seconds' (2004) cu Wesley Snipes, în regia lui Simon Fellows, 'Haute Tension' regizat de Alexandre Aja, cu Oana Pellea sau 'Modigliani' (2004) cu Andy Garcia și George Ivașcu.
Pe lista proiectelor la care a fost cooptat pentru producerea decorurilor se mai regăsesc producții precum 'Seed of chucky', 'Pumpkinhead: Ashes to Ashes' (2006) cu Lance Henriksen, 'Mirrors' (2007) cu Kiefer Sutherland, 'Closer to the Moon' regizat de Nae Caranfil, 'Harley and the Davidsons', 'The Sisters Brothers' (2018) cu John C. Reilly și Joaquin Phoenix, 'Washington' (2020), regizat de Roel Reine, 'Around the World in 80 days' (2021), 'Django' (2022) sau 'The Gray House' (2023), în regia lui Roland Jofee.
Printre ultimele proiecte la care a participat, având rolul de head-painter, se regăsește un film al celebrului regizor Tim Burton.
'Sunt buzoian, dar m-am mutat la București. De-a lungul anilor am lucrat foarte mult ca pictor de decoruri în cinematografie. În acest domeniu la decoruri nu se fac doar tablouri, învechim clădiri, obiecte. Am început cu pictura din facultate, iar în zona decorurilor am început prin anul 1998, 1999. Sunt cel puțin 25 de ani de activitate, cel mai recent film pentru care am lucrat a fost 'Wednesday', al lui Tim Burton. Am lucrat la acest proiect ca pictor de decoruri, am fost head-painter. Eu am fost o parte din proiect, este o întreagă echipă care lucrează la un astfel de film. Am fost implicat în 'Cold Mountain', am făcut parte la acel moment dintr-o echipă foarte mare. Când spun decor, vă dau exemplu, este nevoie în film de o stradă de epocă dintr-o anume parte lumii. Decorul acela se construiește din materiale ușoare, apoi noi îl pictăm pentru a părea vechi, contemporan cu perioada respectivă și atunci intervine cineva cu experiența necesară', a mai precizat Gheorghe Stanciu.
În perioada 28 ianuarie-28 februarie 2025, Muzeul Județean Buzău a organizat expoziția internațională de grup 'Despre portrete #2', ce a reunit lucrări ale unor artiști din Statele Unite ale Americii, Republica Macedonia de Nord, Germania, Vietnam, Ucraina, România fiind reprezentată, alături de alți artiști, și de Gheorghe Stanciu.
'Gheorghe Stanciu a făcut parte din echipa internațională ale cărei lucrări au fost expuse la Muzeul Județean Buzău. În martie 2025 când am programat și deschis expoziția dedicată lui Gheorghe Munteanu Murgoci, Gheorghe Stanciu a fost cel care a realizat și a donat muzeului un portret al savantului român', a declarat, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache.
De-a lungul timpului, pictorul român a participat cu picturi la expoziții din țară și străinătate, inclusiv la Pintea ArtGallery din Viena - Austria, în anul 2014.
Consiliul de administrație al American Film Institute (AFI) a anunțat că Francis Ford Coppola va fi cel de-al 50-lea câștigător al premiului Life Achievement Award, pentru întrega sa carieră în film. Premiul va fi acordat lui Coppola în cadrul unei gale la Dolby Theatre din Los Angeles, în data de 26 aprilie 2025.
Regizorul american a realizat în România filmul 'Youth Without Youth' (2007), o dramă cu actorii Tim Roth, Marcel Iureș, Mircea Albulescu, Florin Piersic Jr., Adrian Pintea, după nuvela lui Mircea Eliade.
'Coppola a făcut un film despre Dracula, dar a și filmat în România 'Tinerețe fără tinerețe' după Mircea Eliade. A primit Oscar pentru 'Nașul', 'Apocalypse now' a primit premiul Cesar și un premiu Palme d'Or onorific. 'Cotton Club' este poate cel mai spectaculos film din punct de vedere estetic, și ca peliculă politică amintesc 'The Conversation', cu regretatul Gene Hackman. Francis Ford Coppola este foarte atent la detalii și decoruri, dar și la muzica pe care o compune uneori, talent moștenit de la tatăl lui', a transmis, pentru AGERPRES, criticul român de film Irina Margreta Nistor. AGERPRES/(A, AS - redactor: Florin Zafiu, editor: Irina Poenaru, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
O nouă brățară dacică de aur recuperată, prezentată la MNIR; Oberlander-Târnoveanu: Deschide un nou front de investigație
O nouă brăţară dacică de aur braconată din zona sitului arheologic de la Sarmizegetusa Regia, recuperată de autorităţile române, a fost prezentată, miercuri, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), fostul manager al instituţiei muzeale Ernest Oberlander-Târnoveanu declarând că aceasta nu face parte din brăţările urmărite până ac
PF Daniel, mesaj de Sfintele Paști: Să arătăm în jurul nostru iubire smerită și milostivă, iertare, pace și bucurie
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a transmis, miercuri, un mesaj în care îndeamnă cu ocazia Sfintelor Paști la 'iubire smerită și milostivă, iertare și bucurie' față de cei din jurul nostru, ca daruri ale lui Hristos Cel înviat. 'Prin iubirea Sa smerită și milostivă, Domnul
Ministrul Intotero, la finalul Programului RO-CULTURA: 34 de milioane de euro pentru punerea în valoare a patrimoniului cultural românesc
România a reușit să unească, să salveze și să pună în valoare patrimoniul cultural românesc cu ajutorul fondurilor externe alocate de Norvegia, Islanda și Liechtenstein - 34 de milioane de euro, a declarat ministrul Culturii, Natalia Intotero, miercuri, la conferința de presă prilejuită de închiderea Programului RO-CULTURA.
Gorj: Hora de pomană, organizată a doua zi de Paști la Tismana
Hora de pomană, un obicei vechi, va fi organizată în a doua zi de Paști în orașul Tismana, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj, Ionuț Bordeiași. Potrivit acestuia, hora de pomană are un caracater deosebit, fiind spe
Cardinalul Lucian: Să ne trăim viața cu inimi luminate, cu minți limpezi, cu suflete bune, cu vieți înnoite
Cardinalul Lucian, Arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, adresează, în Scrisoarea Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2025, un îndemn la a trăi viața 'cu inimi luminate, cu minți limpezi, cu suflete bune, cu vieți înnoite'. 'Nu putem să rostim 'Cristos a î
Instituțiile muzeale din cadrul Muzeului Municipiului București vor fi închise de Paști
Unitățile muzeale din cadrul Muzeului Municipiului București (MMB) vor fi închise de Paști, conform unui anunț făcut miercuri. Potrivit paginii de Facebook a MMB, cu prilejul Sărbătorilor Pascale, Palatul Suțu, Muzeul 'Theodor Aman', Casa 'Filipescu-Cesianu', Muzeul 'George Severeanu', Muzeul 'Victor Babeș'
Muzeul Național de Artă al României - închis de Paști
Muzeul Național de Artă al României și instituțiile muzeale satelit - Muzeul Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady - vor fi închise de Paști. Potrivit site-ului MNAR, programul în perioada Sărbătorilor Pascale este următorul: * Sediul central și muzeele-satelit: închise în zilele de 18, 19 și 20 apri
Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar
Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhi
Concert tribut Gabriel Cotabiță, pe 28 aprilie, la TNB
Un concert tribut pentru Gabriel Cotabiță, unul dintre cei mai populari artiști ai României din ultimii 40 de ani, va avea loc pe 28 aprilie, de la ora 19:30, la Sala 'Ion Caramitru' a Teatrului Național 'I.L. Caragiale' din Capitală. 'Concertul va fi numai cu melodiile cântate de Gabi, melodii ajunse în s
CNA a luat noi decizii privind mesajele cu conținut ilegal de pe rețelele de socializare
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis o serie de decizii față de materialele audiovizuale cu conținut ilegal identificate pe rețelele de socializare. Potrivit unui comunicat al CNA transmis, marți, AGERPRES, întrunit în ședință, Consiliul a analizat rapoartele întocmite de Direcția Monitorizare ca urmare a autose
Arhiepiscopul Aurel Percă, în Pastorala de Paști: Ca popor pascal, să ne rugăm pentru darul păcii, al Domnului înviat
Arhiepiscopul-mitropolit romano-catolic de București, Aurel Percă, salută, în Scrisoarea pastorală pentru Solemnitatea Învierii Domnului, sărbătorirea Paștelui de către toți creștinii, aparținând diferitelor confesiuni, și îndeamnă la rugăciunea pentru pace în țară, în lume și în inimile credincioșilor.
Tulcea: Expoziția multimedia 'Corp comun. Vol. 2', la Muzeul de artă
Muzeul de artă din orașul Tulcea găzduiește, începând de marți, expoziția 'Corp comun. Vol. 2', semnată de artiștii Magdalena și Bogdan Pelmuș, o continuare a evenimentului derulat în primăvara anului trecut în București, care cuprinde atât desene, cât și lucrări textile, video, realizate în lemn, plastic și metal.
CNA: Niciun partid nu folosește timpii de antenă în favoarea altui candidat decât cel înregistrat inițial
Niciun partid nu poate folosi timpii de antenă în favoarea unui alt candidat decât cel înregistrat inițial, afirmă CNA, care citează decizia BEC potrivit căreia 'atât timp cât partidul USR are un candidat care participă în competiția electorală, în primul tur de scrutin, această formațiune politică nu poate face campanie
Hunedoara: Fresce importante din Castelul Corvinilor, restaurate în Sala Dietei
Mai multe fresce importante din Castelul Corvinilor sunt restaurate, în această perioadă, de specialiști atestați, în cadrul unui proiect de conservare și punere în valoare a acestui monument istoric, finanțat din fonduri europene, în plan fiind cuprinsă și restaurarea frescei exterioare a Turnului Buzdugan. 'De c&a
A paisprezecea brățară dacică recuperată va fi prezentată la Muzeul Național de Istorie a României
Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) anunță că va organiza o conferință de presă, miercuri, cu ocazia recuperării celei de-a paisprezecea brățări dacice de aur descoperite ilegal în cadrul activităților de braconaj întreprinse în zona siturilor din patrimoniul UNESCO din zona Munților Orăștiei. 'Muzeul Național de Istorie a