logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

2 aprilie - Ziua internațională de conștientizare a autismului (ONU)

Imagine din galeria Agerpres

La 2 aprilie este marcată Ziua internațională de conștientizare a autismului, care a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007.

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi internațională de conștientizare a autismului ('World Autism Awareness Day') pentru a evidenția necesitatea de a contribui la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu autism, astfel încât acestea să poată duce o viață împlinită, ca parte integrantă a societății, potrivit site-ului www.un.org. Rata autismului în toate regiunile lumii este ridicată, iar lipsa înțelegerii are un impact enorm asupra persoanelor cu autism, a familiilor lor și a comunităților.

Ziua internațională de conștientizare a autismului este dedicată creșterii gradului de conștientizare cu privire la Tulburarea de Spectru Autist (TSA), precum și promovării acceptării, incluziunii și sprijinului pentru persoanele cu autism. Această zi este o oportunitate de a educa publicul cu privire la provocările și punctele forte ale celor din spectrul autismului, de a celebra contribuțiile persoanelor cu autism, și de a pleda pentru o mai mare înțelegere și acceptare în societate a acestora, conform site-ului https://www.awarenessdays.com/.

Autismul afectează milioane de oameni din întreaga lume, având impact asupra abilităților lor sociale, de comunicare și comportamentale în diferite grade. Ziua internațională de conștientizare a autismului servește drept platformă pentru a aborda concepțiile greșite și stigmatizarea din jurul autismului, pentru a promova diagnosticarea și intervenția precoce și pentru a sprijini drepturile și bunăstarea persoanelor cu autism. Este, de asemenea, un moment pentru a sărbători perspectivele și talentele unice pe care persoanele cu autism le aduc în comunitățile lor. ( https://www.awarenessdays.com/)

Există mai multe modalități de a participa la marcarea Zilei internaționale de conștientizare a autismului și de a promova acceptarea și înțelegerea autismului. Astfel, spre exemplu, în această zi ne putem alătura campaniei globale ''Light It Up Blue'' purtând îmbrăcăminte sau accesorii albastre ori prin luminarea clădirilor și a reperelor în albastru. Acest simbol al solidarității ajută la creșterea gradului de conștientizare și la arătarea sprijinului față de persoanele cu autism.

În 2025, marcarea acestei zile se face sub sloganul ''Promovarea neurodiversității și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU'', evidențiind intersectarea dintre neurodiversitate și eforturile globale de sustenabilitate, arătând modul în care politicile și practicile incluzive pot genera schimbări pozitive pentru persoanele cu autism din întreaga lume și pot contribui la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, după cum indică site-ul https://www.un.org/.

Reunind experți la nivel global, factori de decizie și voci ale autismului, evenimentul include discursuri, discuții de grup și sesiuni interactive, abordând domenii precum sănătatea, educația, ocuparea forței de muncă incluzivă și dezvoltarea urbană. Discuția din acest an explorează rolul neurodiversității în modelarea politicilor care promovează accesibilitatea, egalitatea și inovația în mai multe sectoare. Discuțiile se concentrează pe asistența medicală incluzivă, educație de calitate, accesibilitate la locul de muncă, reducerea inegalităților și proiectarea de orașe și comunități prietenoase cu autismul.

În 2025, Ziua internațională de conștientizare a autismului este organizată de Institute of Neurodiversity (ION), cu sprijinul Departamentului Națiunilor Unite pentru Comunicații Globale. Institute of Neurodiversity (ION) este o organizație globală, cu sediul în Elveția, cu prezență în 40 de țări din întreaga lume, fiind cea mai mare și cea mai reprezentată inițiativă privind neurodiversitatea la nivel global.

În 2008 a intrat în vigoare Convenția privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, care reafirmă principiul fundamental al drepturilor universale ale omului pentru toți. Scopul acesteia este de a promova, proteja și asigura exercitarea deplină și egală a tuturor drepturilor omului și a libertăților fundamentale de către toate persoanele cu dizabilități și de a promova respectul pentru demnitatea lor. Convenția privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități reprezintă un instrument vital pentru promovarea unei societăți incluzive, care să se preocupe de toți, ca și pentru garantarea faptului că toți copiii și adulții cu autism vor putea duce o viață împlinită.

În România, începând din 2010, Asociația Help Autism a susținut peste 3.300 de copii și adolescenți diagnosticați cu TSA (Tulburare de Spectru Autist) în programe de terapie desfășurate în cele 6 centre și la domiciliu. De la terapie specifică la programe de integrare școlară, de la sprijin pentru părinți la campanii de conștientizare și advocacy, Help Autism caută să ofere constant un spectru de soluții pentru copiii cu autism și familiile lor. Asociația Help Autism este astăzi cea mai mare organizație dedicată cauzei din România, fondator al rețelei RO TSA formată din peste 180 de organizații în autism, se amintește într-un comunicat de presă al Asociației Help Autism din 13 decembrie 2024.

''Asociația Help Autism continuă eforturile pentru a facilita accesul persoanelor cu Tulburare de Spectru Autist (TSA) pe piața muncii. În acest context, a lansat în România Ghidul de Angajare, un instrument valoros destinat companiilor care doresc să adopte politici de incluziune. Acest ghid este rezultatul proiectului european Autism Spectrum Pathways (ASP). Autism Spectrum Pathways (ASP) este un efort colaborativ care implică cinci organizații partenere: PAGS - Profile, Assessment and Goal Setting (Belgia), coordonatorul proiectului, Asociația Help Autism (România), Fundația Synapsis (Polonia), Autism-Europe (Belgia) și Babel Idiomas (Spania). Pe lângă Ghidul de Angajare, pe website-ul oficial al proiectului european este disponibil și Raportul Național despre autism, care furnizează detalii despre cadrul legislativ referitor la angajarea persoanelor cu autism'', se menționează în comunicatul de presă amintit. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Doina Lecea, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 645

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Documentare 02-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Fostul internațional de fotbal David Beckham

Fostul internațional de fotbal David Beckham s-a născut la 2 mai 1975, în zona Leytonstone din Londra, conform https://www.footballhistory.org/. Beckham a fost primul jucător de fotbal englez care a câștigat titlul de campion în campionate din patru țări diferite: Anglia, Spania,

Documentare 02-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Designerul Donatella Versace împlinește 70 de ani (2 mai)

Designerul Donatella Versace s-a născut la 2 mai 1955, la Reggio di Calabria. A absolvit cursurile Universității din Florența, specializarea limbi străine, potrivit www.biography.com. În anii '70, l-a urmat pe fratele ei, Gianni Versace, care își deschisese o afacere în domeniul des

Documentare 02-05-2025 09:00

2 mai - Ziua națională a tineretului

La 2 mai 2025 este marcată Ziua națională a tineretului. Aniversarea acestei zile se realizează prin textul Legii nr. 425/2004. Proiectul legislativ privind decretarea marcării acestei zile a fost inițiat în 2004, de 15 deputați din formațiunile politice parlamentare. Respinsă de Senat, la 1 aprilie 2004, propunerea legislativă a fost adoptată de plenul

Documentare 02-05-2025 08:00

2 mai - Ziua mondială a tonului (ONU)

Ziua mondială a tonului este marcată anual la data de 2 mai și a fost stabilită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, prin Rezoluția 71/124 din 7 decembrie 2016. Rezoluția 71/124 din 7 decembrie 2016 invită toate statele membre ONU, organizațiile internaționale și regionale dar și societatea civilă să acționeze pentru creșterea gradului de conștientizare a

Documentare 02-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Pe dușmanul puternic nu-l respingi numai când te atacă, ci îți iei și măsuri de prevedere'' - Tucidide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981) 

Documentare 02-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 2 mai

Ortodoxe Sf. Ier. Atanasie al III-lea (Patelarie), patriarhul Constantinopolului; Aducerea moaștelor Sf. Ier. Atanasie cel Mare; Sf. Matrona de la Moscova Greco-catolice Aducerea moaștelor Sf. Atanasie cel Mare al Alexandriei Romano-catolice Ss. Atanasiu, ep. înv.; Antonin din Florența, ep.

Documentare 02-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 mai

Este a 122-a zi a anului 2025. Au mai rămas 243 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 05 m și apune la 20 h 21 m. Luna răsare la 09 h 33 m și apune la 01 h 21 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 01-05-2025 09:30

Barometrul statistic al lunii aprilie 2025

Banca Mondială estimează o încetinire a creșterii economice în economiile în curs de dezvoltare din regiunea Europa și Asia Centrală, pentru România previzionând o creștere economică de 1,2% în 2025 și de 1,9% în 2026. Totodată, instituția financiară estimează că reducerea creșterii economiei mondiale va duce la scăderea prețurilor m

Documentare 01-05-2025 09:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

*Peste 400 de piese arheologice, incluzând un tezaur monetar medieval, vor putea fi văzute la expoziția expoziția itinerantă 'De la Potaissa la Turda. Abordări contemporane în arheologia urbană', la Muzeul de Istorie Turda, deschisă în perioada 30 aprilie-14 iunie 2025. Pe lângă artefactele reprezentative, expoz

Documentare 01-05-2025 08:30

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Situl arheologic de la Göbekli Tepe, Turcia

Situl arheologic de la Göbekli Tepe, situat în Munții Germuș din sud-estul Anatoliei, a fost înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 2018, indică https://whc.unesco.org/. Situl prezintă structuri megalitice monumentale, rotunde-ovale și dreptunghiulare, ridicate de vână

Documentare 01-05-2025 08:00

1 Mai - Ziua internațională a muncii

Ziua internațională a muncii este o celebrare a muncitorilor, a clasei muncitoare, în general, și a luptei lor istorice în vederea obținerii unor drepturi sociale și economice, și este marcată în fiecare an la data de 1 mai, potrivit https://www.calendarpedia.com/. În multe al

Documentare 01-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Cale de mijloc între dușmani nu există'' - Herodot (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)

Documentare 01-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 1 mai

Ortodoxe Sf. Proroc Ieremia; Sf. Cuv. Mc. Eftimie, Ignatie și Acachie; Sf. Cuv. Isidora Greco-catolice Sf. pf. Ieremia; Sf. Iosif Muncitorul Romano-catolice Ss. Iosif Muncitorul; Ieremia, profet Sfântul Proroc Ieremia, unul dintre profeții mari a

Documentare 01-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 mai

Este a 121-a zi a anului 2025. Au mai rămas 244 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 06 m și apune la 20 h 20 m. Luna răsare la 08 h 25 m și apune la 00 h 19 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 30-04-2025 17:05

Săptămâna europeană 28-30 aprilie 2025

Evenimente desfășurate la nivelul instituțiilor europene în perioada 28-30 aprilie 2025: Consiliul a decis să prelungească măsurile restrictive ale UE împotriva celor responsabili de acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova; În Balcanii de Vest, Muntenegru și Albania sunt cel mai