logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Prahova: Orteze pentru animale, create de elevii calificați la Campionatul Mondial de Robotică - și necuvântătoarele au nevoie de ajutor

Image

Elevii de la Colegiul Național 'I. L. Caragiale' din Ploiești care formează echipa Eastern Foxes, recent calificată la Campionatul Mondial de Robotică din Houston, au creat orteze pentru animalele cu probleme motorii pentru că, spun ei, și necuvântătoarele au nevoie de ajutor.

Un număr de 15 copii proveniți din mediul rural și pasionați de ceea ce ei numesc 'domeniul viitorului' formează, în acest moment, nucleul activ al echipei Eastern Foxes care, zilele trecute, a obținut calificarea la Campionatul Internațional de Robotică 'First Tech Challenge', programat a avea loc la Houston, în Texas.

'În momentul de față, suntem 15 membri activi în echipă, iar anul acesta toți membrii noștri provin din mediul rural. Practic suntem o echipă adunată din mai multe colțuri ale acestui județ și ne-am strâns toți la Colegiul Național 'I. L. Caragiale' pentru a dezvolta și a atinge performanța în ceea ce privește domeniul STEM. A fost o întâmplare, așa s-a nimerit ca anul acesta să fim din diferite colțuri, însă ambiția a demonstrat că se poate. Echipa a fost formată acum cinci ani, în anul 2020, din dorința a șase copii care și-au dorit să dezvolte practic domeniul STEM și care și-au dorit să aducă un impact în comunitate și să se dezvolte. Și ulterior, pe măsură ce a trecut timpul, s-au alăturat mai multe persoane și am ajuns la numărul maxim pe care îl permite competiția (Campionatul Internațional de Robotică 'First Tech Challenge' - n.r.) la care participăm, numărul de 15 oameni. Domeniul STEM se referă la dezvoltarea științei, tehnologiei, ingineriei și a matematicii. Practic tot ce cuprinde această filieră de științe exacte, domeniul viitorului, cum îi spunem noi', a explicat, pentru AGERPRES, Raluca Buzatu, membră a echipei de robotică.

Competiția are două obiective, unul dintre acestea vizând implicarea în comunitate. Așa a luat naștere campania 'Fox Aid' a acestei echipe care, în urma unui brainstorming, și-a propus să facă lumea un loc mai accesibil pentru toți.

'Competiția are două obiective. În primul rând, trebuie ca în fiecare an să realizăm un robot în funcție de proba primită, iar cei de la First Tech Challenge încearcă să ne facă, cumva, să ne folosim de abilități și să facem ceva ce chiar ar fi util în viața reală, iar celălalt obiectiv, pe lângă acesta tehnic, este de a impacta, cumva, comunitatea, de a aduce contribuții în lumea în care trăim și, practic, ne stimulează și pe noi să dăm mai departe din ce noi știm. Adică să facem evenimente cum ar fi workshop-uri sau evenimente prin care să aducem specialiști din diferite domenii cu care să îi ajutăm pe copii să se conecteze', a precizat Iuliana Georgescu, altă membră a echipei.

În cadrul componentei care vizează impactul asupra societății, echipa a dezvoltat două mari proiecte, respectiv Paws Ability, care constă în dezvoltarea unei orteze pentru animalele care nu au funcții motorii, iar celălalt, Vision Beyond Borders, se referă la dezvoltarea unui aparat care să ajute oamenii nevăzători.

'Aparatul pentru nevăzători a fost proiectat și construit de colegii noștri, în așa fel încât un mic dispozitiv este atașat unui om nevăzător, măsurând prin diferiți senzori la ce distanță se află obiectele și spunându-i, într-o cască, dimensiunea și distanța și obiectul care se află în fața dumnealui, astfel încât să-l poată ajuta să se deplaseze cu ușurință', spune Raluca.

Pentru dezvoltarea sistemului, copiii au luat legătura cu Asociația Nevăzătorilor din Ploiești și cu specialiști care îi vor sfătui în vederea optimizării aparatului, în așa fel încât acesta să ofere utilizatorilor o experiență sigură și confortabilă.

Proiectul Paws Ability a fost realizat în baza unor cercetări, cu sprijinul medicilor de la un cabinet veterinar, iar elevii au realizat și printat 3D câteva astfel de orteze pe care acum le perfecționează. Mecanismul poate fi modificat în funcție de înălțimea și diametrul piciorului animalului.

'Am dezvoltat primul prototip alături de un cabinet veterinar, iar în momentul de față încercăm să perfecționăm cât mai mult acest prototip, în așa fel încât să putem să-l implementăm cât mai bine în comunitate. Sunt destul de multe aceste tipuri de orteze dezvoltate, doar că noi am venit cu un sistem puțin mai diferit. Noi vrem să reușim să le dezvoltăm cât mai mult, pentru că, până la urmă, și necuvântătoarele au nevoie de ajutor. Mai mult de atât, noi ne dorim să le oferim practic pe gratis, vrem să le facem pentru că noi ne dorim să ajutăm. Noi folosim obiecte printate 3D sau obiecte de la noi, pe care oricum noi le folosim în realizarea robotului sau putem achiziționa și în plus și încercăm să le oferim gratis ca să ajutăm, pentru că știm că sunt foarte multe probleme de genul acesta', a explicat Iuliana.

Dacă totul merge conform planificării, cele două proiecte ar putea fi finalizate în următoarele câteva luni, dorința copiilor fiind aceea ca lucrul lor să aibă un real impact în comunitate.

'Noi ne dorim ca aceste două proiecte să fie finalizate 100% până la începutul verii din anul acesta. Însă, în funcție de sfaturile pe care le primim de la domnii specialiști și optimizările care trebuie aduse, timpul poate fi mai scurt sau mai lung. Vrem ca ele să fie implementate bine și chiar să aibă un impact în comunitate, nu doar să le facem pe moment', punctează Raluca.

În această perioadă, cei 15 membri ai Eastern Foxes se pregătesc intens pentru confruntarea de la Campionatul Mondial, iar sesiunile de brainstorming au fost reluate.

'Ce ne-a ajutat pe noi să ne calificăm mai departe a fost performanța robotului în ceea ce privește rapiditatea. Avem cel mai ușor robot, are 10,5 kilograme, iar un robot în cadrul competiției FTC are în medie între 12 și 13 kilograme. Noi am reușit să-l optimizăm, să-l aducem la această masă, în așa fel încât să fie cel mai rapid. De asemenea, liftul său este cel mai rapid, reușind să se extindă în 0,6 secunde. Este recunoscut la nivel global faptul că liftul nostru se extinde cel mai rapid, nu doar în România, și asta a însemnat foarte multe ore de muncă la sediu. (...) Suntem încrezători în abilitățile noastre, știm că mereu este loc de mai bine, de aceea ne vom dezvolta și vom optimiza robotul cât mai mult. Cât pe partea de non-tehnic, vom continua să ne implicăm activ în comunitate, să organizăm evenimente, să dezvoltăm noi abilitățile, să ajutăm cât mai mulți copii să se apropie de domeniul roboticii. Și considerăm că suntem pregătiți de ceea ce înseamnă experiența noastră din America și vom reprezenta România așa cum trebuie', a spus Raluca.

Echipa a obținut în cadrul etapei naționale a concursului și premiul Control Award, pentru cea mai bună autonomie și pentru programarea robotului.

Iuliana a subliniat rolul important al profesorilor coordonatori, între care Lica Daniela, director al Centrului Județean de Excelență Prahova, cunoscută și drept 'antrenorul de genii'.

'Este foarte important să avem sprijin și pe partea de orientare, de sfaturi, pentru că doamnele noastre mentori, doamna Lica Daniela, care este și director al Centrului Județean de Excelență Prahova, și doamna Iulia Suditu, care este profesor de limba engleză și jurnalistă și coordonator de proiecte în cadrul colegiului nostru, ne ajută foarte mult. Doamna Lica Daniela ne ajută pe partea mai mult tehnică, pe parte de programare și contează foarte mult asta pentru noi, deoarece este un om care are o experiență, care ne împărtășește din cunoștințele dumneaei, iar doamna Suditu pe partea aceasta de marketing, ne ajută foarte mult cu promovarea', a explicat Iuliana Georgescu.

În ceea ce privește partea financiară, echipa beneficiază de sponsorizări din partea oamenilor care doresc să susțină domeniul științei, costurile pentru robotul care le-a adus celor 15 elevi calificarea la Huston depășind suma de 10.000 de euro, în condițiile în care unele piese au fost importate din America.

Pentru viitor, fetele își doresc să rămână în România și să își continue studiile în domeniu.

'Personal mă gândesc să mă îndrept spre automatică, spre robotică în continuare, deoarece am descoperit acest domeniu și m-am îndrăgostit de el. În principiu, vreau să rămân în România, cu toate că majoritatea persoanelor tinde să plece pentru că da, este adevărat, nu avem neapărat cea mai mare tehnologie. Mă gândesc că poate dacă până acum noi, ca echipă, am reușit să aducem un impact și să facem ceva, poate o să reușesc să fac asta și în facultate și după, și să îi ajut și pe alții și să evoluez', spune Iuliana.

Raluca nu este decisă către ce specializare va merge, însă va rămâne tot în domeniul STEM pentru că o pasionează tot ceea ce implică matematică, fizică și informatică. AGERPRES / (AS - redactor: Anamaria Constantin, editor: Marius Frățilă, editor online: Anda Badea)

 

Sursa foto: Eastern Foxes/Facebook

Afisari: 707

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 09-04-2025 19:04

Mihai Constantin: 14,5 milioane de lei - pentru lucrări la 175 de școli care funcționează cu toalete în curte

Guvernul a aprobat miercuri alocarea a 14,5 milioane lei pentru lucrări la unitățile școlare care funcționează cu grupuri sanitare neconforme, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.  

Educatie - Stiinta 09-04-2025 12:05

Asistent AI conceput pentru a interacționa cu studenții, lansat la ASE

Asistentul AI SARO, conceput pentru a interacționa cu studenții și care facilitează comunicarea dintre tineri și cadrele didactice, oferind sprijin, a fost lansat miercuri la Academia de Studii Economice în prezența ministrului Educației și Cercetării, Daniel David. Academia de Studii Economice din București (ASE) devine astfel prima uni

Educatie - Stiinta 09-04-2025 10:00

Ministerul Educației și Cercetării: Programul Euro200 se derulează și în 2025

Programul Euro200, care constă în acordarea unui ajutor financiar pentru achiziția de calculatoare, se derulează și în 2025, a informat miercuri Ministerul Educației și Cercetării. Ajutorul financiar care se acordă pentru achiziția unui calculator reprezintă echivalentul în lei a 200 de euro. Beneficiari ai ace

Educatie - Stiinta 08-04-2025 15:30

Mureș: Peste 40 de hoteluri de insecte, realizate de preșcolari, într-o expoziție inedită pentru salvarea polenizatorilor

Secția de Științele Naturii a Muzeului Județean Mureș, în colaborare cu Grădinița cu Program Prelungit 'Ștefania' din Târgu Mureș, a vernisat, marți, expoziția 'Hoteluri de insecte', deschisă în perioada aprilie - iunie, în cadrul Proiectului județean 'Ziua Polenizatorilor', având ca scop salvarea insectelor polenizatoare

Educatie - Stiinta 08-04-2025 14:43

Președintele CJ Galați: Am semnat contractul pentru achiziționarea a încă 30 de microbuze hibrid pentru transportul elevilor

Președintele Consiliului Județean (CJ) Galați, Costel Fotea, a anunțat marți că a semnat contractul pentru achiziționarea a încă 30 de microbuze hibrid pentru transportul elevilor. 'Am semnat contractul pentru achiziționarea a încă 30 de microbuze hibride noi, pentru transportul elevilor din comunele județului Galați. Odată cu această investiți

Educatie - Stiinta 08-04-2025 14:35

Cluj: Universitatea 'Babeș-Bolyai' și Mobexpert au încheiat un parteneriat strategic pentru susținerea culturii și educației

Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca și Mobexpert au încheiat un parteneriat strategic pentru susținerea culturii, educației și a creativității. 'Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) continuă să își consolideze rolul de promotor activ al culturii și inovației prin încheierea unui parteneriat strategic cu

Educatie - Stiinta 08-04-2025 13:27

SNSPA: Dispariția lui Bogdan Teodorescu - o grea pierdere pentru societatea românească

Dispariția lui Bogdan Teodorescu reprezintă o grea pierdere pentru societatea românească, arată reprezentanții Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. Comunitatea academică din SNSPA și-a exprimat marți regretul pentru dispariția conf. univ. dr. Bogdan Teodorescu, ''cel care va rămâne unul dintre cei mai impo

Educatie - Stiinta 08-04-2025 12:58

A murit Bogdan Teodorescu

Profesorul Bogdan Teodorescu, analist politic, a murit marți, la vârsta de 61 de ani. ''O minte limpede, un analist de elită, un român educat, cosmopolit, un intelectual rafinat. Profesor și scriitor. Am realizat zeci de emisiuni împreună și regret enorm dispariția sa prematură. Mulțumesc pentru tot, Bogdan Teodorescu

Educatie - Stiinta 08-04-2025 11:51

Simulare Bacalaureat: 67.793 de elevi au luat note mai mari sau egale cu 5 la Limba și literatura română

Un număr de 67.793 de elevi au luat note mai mari sau egale cu 5 (66,84%) la proba de Limba și literatura română din cadrul simulării examenului de Bacalaureat, care a avut loc în perioada 24 - 27 martie, potrivit unei centralizări a Ministerul Educației și Cercetării. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de minister, în

Educatie - Stiinta 08-04-2025 06:00

Rezultatele la simularea Bacalaureatului vor fi comunicate marți

Rezultatele la simularea Bacalaureatului vor fi comunicate marți, conform calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Simularea Bacalaureatului a început pe 24 martie cu proba scrisă la Limba și literatura română, care a fost urmată pe 25 martie de proba obligatorie a profilului. Pe 26 martie a fost s

Educatie - Stiinta 07-04-2025 18:29

Ambasada României în Marea Britanie: Doctoranzi români - laureați ai Premiilor Sir George Iacobescu

Mai mulți specialiști români au primit, la finalul săptămânii trecute, premii de excelență academică acordate de către Sir George Iacobescu, în cadrul primei competiții dedicate doctoranzilor români din Regatul Unit. Potrivit Ambasadei României în UK, organizatorul evenimentului, competiția promovează excele

Educatie - Stiinta 07-04-2025 10:08

Bihor: Conferință despre noile realități geopolitice din SUA și Europa, cu un profesor de la Universitatea Columbia, la MȚC

Academicianul John S. Micgiel, profesor la Universitatea Columbia și expert în studii europene, va susține, vineri, 11 aprilie, la Muzeul Țării Crișurilor (MȚC) din Oradea, conferința 'New Realities - U.S. Geopolitical Politics and Europe', analizând relațiile transatlantice în contextul geopolitic actual. 'Î

Educatie - Stiinta 06-04-2025 19:27

Mureș: Peste 240 de elevi participă la Olimpiada Națională de Biologie, sub egida aniversării de 80 de ani a UMFST

Peste 240 de elevi participă, începând de duminică până în data de 10 aprilie, la Olimpiada Națională de Biologie, organizată la Târgu Mureș de Ministerul Educației și Cercetării și Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ), în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) 'George Emil Palade',

Educatie - Stiinta 06-04-2025 12:58

Competiții de gaming, în perioada 10-13 aprilie, la Universitatea Politehnică; evenimentul a ajuns la ediția a treia

Cea de-a treia ediție a Poli E-FEST 2025, cel mai mare eveniment dedicat industriei jocurilor video din România, va avea loc în perioada 10 - 13 aprilie, la Universitatea Politehnica. Evenimentul va aduna mii de elevi, studenți și tineri din întreaga țară pentru a participa 'la cele mai electrizante' competiții de gam

Educatie - Stiinta 04-04-2025 18:43

Vâlcea: Aproape 2.000 de liceeni au venit la Târgul Educațional pentru Universități

Aproximativ 2.000 de elevi din clasele a XI-a și a XII-a din tot județul Vâlcea au participat vineri, la mall-ul din nordul municipiului reședință, la târgul de oferte educaționale pentru universități, eveniment organizat de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) cu scopul de a-i ajuta pe viitorii absolvenți să aleagă cariera potrivită după terminarea liceul