MARTIE LA FEMININ/Julieta, profesoara care de 35 de ani predă în spital copiilor bolnavi

Julieta Toma este una dintre profesoarele care predau copiilor bolnavi, în spitalele din România, ajutându-i să învețe, nu doar să facă tratamente.
Juli sau Julieta, așa cum o strigă copiii din Spitalul Clinic de Psihiatrie din Sibiu, coordonează alte 22 de profesoare, care nu predau în clase normale, cu bănci multe, ci în săli de spital. Aceste profesoare au reușit, de-a lungul anilor, să transforme educația într-o formă de terapie pentru copiii bolnavi, aducând școala pe holurile spitalelor, în saloane, la paturile celor mici aflați în suferință.
Specializată în Psihologie, Pedagogie și Terapia Montessori, Julieta Toma este profesoară la Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 Sibiu, unde practic învață copiii care fac terapii în Spitalul Clinic de Psihiatrie din Sibiu. Ca să le fie și mai ușor copiilor și profesorilor, Consiliul Județean a construit sediul școlii, chiar în vecinătatea clădirii unde sunt tratați copiii.
La parterul spitalului, pe hol așteaptă mai mulți părinți cu copii nerăbdători, majoritatea în scaune cu rotile, să intre în Sala Montessori. Dincolo de ușa albă, pe care este lipită o etichetă albă care are pe margini cunoscutele personaje din 'Familia Flinstone', se deschide o sală cu câteva băncuțe și scăunele, o tablă mică, dar modernă, pereți acoperiți de rafturile unui mobilier îngrijit, multe cărți, jocuri de tot felul. Ne întâmpină o doamnă veselă, cu ochelari, luată imediat în brațe de copii. Ea este Julieta. Nu 'doamna profesoară', nu 'profa', ci Juli sau Julieta. O știu toți copiii și o iubesc.
Julieta pare că are zilnic aceeași rutină pe care o face, însă, cu dragoste, pentru că, spune ea, ceea ce face o împlinește. Zilnic să înveți să citești și să scrii. Cu aceeași răbdare. Timp de 35 de ani. Zilnic să te joci aceleași jocuri și să nu te plictisești niciodată. Zilnic să te dedici fiecărui copil, indiferent dacă merge sau nu, dacă își folosește bine mâinile sau se recuperează după un accident vascular sau după o paralizie. Zilnic să descifrezi sunetele, silabele, cuvintele de pe buzele fiecărui copil, chiar dacă poate vorbi clar sau are un tub de oxigen cu ajutorul căruia respiră. Mai mari sau mai mici, sprijiniți în cărucioare sau puși pe fugă tot timpul, copii din toată România veniți la tratament în secția de recuperare a Spitalului Clinic de Psihiatrie au făcut și fac școală, de trei decenii cu Julieta.
'Haide să-l găsim pe 'G' mare și pe 'g' mic!', am auzit-o pe Julieta, spunându-i calm unui băiețel care se uita la mai multe cartonașe colorate. Și așa mi-am dat seama că fiecare zi este o aventură, o călătorie incredibilă și o luptă pentru toți acești copii, care au o prietenă, nu doar o profesoară, pe Julieta. După câteva minute, copilul a găsit cele două cartonașe, cu literele 'surori', 'G' și 'g'. Bucuria de pe fața lui exprimă cel mai sincer și mare 'mulțumesc'.
'Eu am primit repartiție la spital și predau toate materiile aferente ciclului primar. Eu am venit din Liceul Pedagogic, unde nu am fost pregătite să luăm contactul cu copiii bolnavi. A fost un mic șoc. Nici nu știam în primul an dacă voi rămâne, pentru că nu știam cum să încep. Totul este diferit. Nu este o clasă în fața ta. Era o suferință care se revărsa și nu știam cum să o gestionăm la început. După care treptat, a venit dragostea. Anul acesta se fac 35 de ani de când fac asta. În 1990 am venit aici', și-a amintit Julieta Toma.
Vorbitoare de limbă germană, Julieta a fost și în Germania ca să învețe metoda Montessori, o modalitate de a educa copiii bazându-se pe activitatea independentă a acestora.
'Ce facem noi este foarte interesant, foarte important. Unii dintre copii fac progrese semnificative, dar și cu ajutorul părinților. (...) Cel mai bun exemplu este Nicoleta Todirișcă. Am preluat o mogâldeață într-un scaun cu rotile și a ajuns să fie o absolventă de Psihologie și avem și alți copii cu progrese', a explicat Julieta Toma.
Cu sprijinul medicilor și al tuturor terapiilor, mulți dintre copiii cu afecțiuni psihiatrice, neurologice sau care au nevoie de recuperare medicală, reușesc totuși să învețe să scrie, să citească, să socotească și termină primele patru clase, cu ajutorul metodelor de predare ale Julietei Toma. Acești copii muncesc însă mult mai mult decât elevii sănătoși pentru a absolvi ciclul primar, cu o programă adaptată lor.
'Ce mă impresionează pe mine cel mai mult la acești copii? Muncesc de zece ori mai mult față de un copil obișnuit și strădania asta a lor mă motivează pe mine să îi ajut necondiționat. (...) Multă lume mă întreabă ce fac eu la serviciu. Nu pot să spun că sunt psiholog, deși am terminat Psihologia. M-am specializat la locul de muncă, am vrut să înțeleg mai bine tot ce fac. Se spune că empatia este o superputere și tocmai aceasta îi face pe copii să vină, să se apropie de mine și pe mine să îmi doresc să îi înțeleg și să-i pot ajuta', mărturisește Julieta Toma.
Și totuși încă mai există cazuri care o șochează și pe ea: copii care se nasc sănătoși și după o perioadă se îmbolnăvesc din cauze multiple, cum ar fi copiii cu AVC, cei cu pareze sau care au diverse accidente și viața lor se transformă total. Acești copii o motivează și mai mult să meargă mai departe.
'Fiecare zi e o primă zi, aici, pentru că vin tot mai mulți copii bolnavi. Nu mă plictisesc niciodată, pentru că eu sunt aici ca să-i ajut pe copii, ca să le fac partea aceea din zi mai bună, mai frumoasă, specială, ca să poată suporta altfel spitalizarea', a declarat Julieta Toma.
De ce continuă de 35 de ani profesoara Julieta Toma să lupte cu suferințele și neputințele tot mai multor copii? 'Pentru că mă învăluie copiii aceștia cu sufletele lor. Eu nu știu dacă aș putea să fac altă meserie. Pe mine serviciul acesta m-a ajutat și să depășesc situații grele în viață. Pentru mine nu este un serviciu, este o bucurie. Nu știu unde să zic că vin... vin acolo unde în viața mea este ceva care mă împlinește', explică Julieta.
Dan Kondort, directorul Centrului Școlar de Educație Inclusivă nr. 1 Sibiu, unde este încadrată profesoara Julieta Toma, spune că școala din spitale este 'o cale diferită pentru copil de a face față bolii de care suferă'.
'Necesitatea cursurilor școlare în spital vine din faptul că există copii cu boli cronice, spitalizări succesive sau care necesită o perioadă lungă de spitalizare, iar întreruperea repetată a activităților școlare pentru câteva săptămâni sau chiar luni face imposibilă recuperarea cunoștințelor care au fost predate în acest timp de profesor la școală, riscul fiind repetenția sau chiar abandonul școlar. Atunci când este posibil, este benefic pentru copil să țină pasul cu sarcinile școlare. În acest fel nu rămâne în urmă la învățătură, face față mai bine la stres și, cel mai important, activitățile școlare pot oferi o rutină, un simț al normalității, o distragere a atenției de la durere sau anxietate. Școala din spital poate oferi, de asemenea, o cale diferită pentru copil de a face față bolii de care suferă', a subliniat Dan Kondort.
Potrivit acestuia, anii de experiență pe care îi are Julieta Toma au ajutat-o să învețe să colaboreze cu personalul medical și părinții pentru a înțelege condițiile elevilor și a ajusta programele de învățare în funcție de nevoile acestora, iar acest lucru a recomandat-o și pentru funcția de profesor coordonator.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Sibiu, profesorul Constantin Dincă, are cuvinte de laudă pentru Julieta, remarcându-i vocea calmă și empatia, calitate cu atât mai importantă atunci când lucrezi cu copii bolnavi.
'Am cunoscut-o pe doamna profesor Julieta Toma cu ocazia unor inspecții de grad pe care le-am efectuat la o colegă profesor de geografie. De atunci m-a surprins plăcut modul în care relaționa cu elevii internați la recuperare, după traume fizice (accidente) sau erau la tratament. Vorba calmă, organizarea ireproșabilă a activității unității, înțelegerea trăirilor și suferinței copiilor, empatia de care dă dovadă, o evidențiază ca omul potrivit la locul potrivit', spune Constantin Dincă.
Am ieșit din încăperea unde e clasa Montessori lăsând în urmă câțiva copii în băncuțe. Fiecare face altceva, învață azi cum să urce muntele său. Fiecare copil știe că Julieta este 'Julieta lui'. Afară, pe hol, încep să vină mamele internate împreună cu copiii lor, ca să-i ia în saloane. Urmează ziua de mâine, vinerea poveștilor terapeutice, în care Julieta reușește să-i ajute pe acești pacienți elevi să depășească ce îi supără, ce îi doare, ce îi frustrează, ce îi macină.
'Cum mai pot? Păi cum să nu pot? Cei de la Urgență spun că nu mai pot? Așa e firescul lucrurilor', concluzionează Julieta, profesoara din spital. AGERPRES(A - redactor: Isabela Paulescu, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
TPBI: Stații noi pe traseele liniilor 97, 105, 182 și N117, de marți
Troleibuzele liniei 97 și autobuzele liniei de noapte N117 vor opri și în stația nou-înființată 'Polizu', situată pe Calea Griviței, pe sensul spre Bulevardul Dacia, începând de marți, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). De asemenea, de la aceeași dată, autobuzele
Timiș: Centru de colectare legume-fructe pentru sprijinirea micilor producători; marfa va fi preluată de supermarketuri
Micii producători de legume și fructe din județul Timiș vor avea la dispoziție, din acest an, un prim centru de depozitare a produselor, amenajat în comuna Tomnatic. Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alin Popoviciu, a declarat, pentru AGERPRES, că marfa va fi preluată de marile lanțuri de magazine din Timișoara și nu numai, oferin
Vreme mai rece, regim termic oscilant și averse aproape în fiecare zi, în perioada 5-18 mai
Regimul termic va fi, în general, oscilant la nivelul întregii țări, pe parcursul următoarelor două săptămâni (5 - 18 mai), iar mediile termice maxime vor scădea în primele zile din intervalul de prognoză, în timp ce din punct de vedere pluviometric se întrevăd perioade cu averse aproape în fiecare zi, se arată în progn
Unele obiceiuri zilnice pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală (studiu)
Obiceiuri obișnuite, de zi cu zi, cum ar fi discuțiile cu prietenii, petrecerea timpului în natură sau activitățile antrenante din punct de vedere mental, pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală, conform unui nou studiu realizat la Universitatea Curtin din Australia, transmite luni agenția Xinhua. Studiul, la care au participat peste 600 de a
Prahova: Controale la rafinăriile din arealul Ploieștiului după reclamațiile privind poluarea aerului
Garda de Mediu Prahova a anunțat, luni, că a demarat acțiuni de inspecție și control la rafinăriile din arealul municipiului Ploiești după ce, în ultimele zile, locuitorii au reclamat faptul că aerul este irespirabil. 'Ca urmare a disconfortului olfactiv resimțit de locuitorii municipiului Ploiești în ultima perioadă, precum și
STS: Peste 86.600 de apeluri la numărul de urgență 112 în minivacanța de 1 mai
Serviciul de Telecomunicații Speciale a transmis, luni, că, în perioada 1 - 4 mai, la nivel național, au fost preluate și procesate 86.603 de apeluri primite la numărul de urgență 112. Potrivit unui comunicat al STS transmis AGERPRES, din totalul acestora, 59,27% (51.333) au reprezentat cazuri de urgență și au fost transferate către agen
Vreme instabilă, cu cer noros, averse și intensificări ale vântului, până joi seara în București
Meteorologii prognozează pentru București vreme instabilă pentru următoarele patru zile, cu cer noros, averse, descărcări electrice, grindină și intensificări ale vântului. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în Capitală, în intervalul 5 mai, ora 12:00 - 6 mai, ora 9:00, deși vremea va fi deosebit de caldă
Informare de vreme instabilă în toată țara, până joi seara; Cod galben de averse și vânt în 25 de județe, marți
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o atenționare Cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă pe parcursul acestei zile pe raza de 25 de județe, precum și o informare de vreme rea, ce vizează toate regiunile, până joi seara. Conform prognozei de specialitate, luni, între orele 12:00 - 23:00, vor fi per
Giurgiu: Timp de așteptare de 70 de minute pe Podul Prieteniei, la întoarcerea din minivacanța de 1 Mai
Traficul pe Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse, Bulgaria, se desfășoară alternativ, pe o singură bandă din cauza lucrărilor de reparații la pod efectuate de partea bulgară, timpul de așteptare la întoarcerea din minivacanța de 1 Mai fiind de aproximativ 70 de minute. 'Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu informează că
Mureș: Locuitorii comunei Corunca au spus ''Nu'' la referendumul privind construirea de blocuri în zonele rezidențiale
Din cei 1.646 (47,50%) de alegători din Corunca, care s-au prezentat la vot, duminică, la referendumul local pentru a răspunde la întrebarea ''Sunteți de acord să se construiască blocuri în zone rezidențiale din comuna Corunca?'', 1.423 (87,30 %) au răspuns ''Nu'', iar 207 (12,70 %) au răspuns ''Da'', potriv
Sălaj/Florin Florian: De azi începe un nou drum pentru Zalău
Noul primar ales al Zalăului, Florin Florian, declară, după anunțarea rezultatelor scrutinului, că va fi atât primarul celor care l-au susținut, cât și al celor care nu l-au votat. 'Este o onoare și o mare responsabilitate să fiu ales primar al orașului nostru. Victoria de ieri nu este despre un om, ci despre o comunitate care
Expert Forum: Sesizări privind nereguli la vot; majoritatea sunt legate de continuarea campaniei electorale
Coaliția VotCorect a centralizat, până la ora 18:30, o serie de nereguli și incidente semnalate de observatori și cetățeni prin intermediul aplicației Vote Monitor, call center 0800 460 002, care a înregistrat peste 230 de apeluri, și al platformei online www.votcorect.ro, majoritatea sesizărilor vizând
Alba: Turistă accidentată pe Piatra Secuiului, la Rimetea
O turistă s-a accidentat duminică în timpul unei drumeții în zona Șanțul Mare, pe Piatra Secuiului, la Rimetea, la o zi după ce o altă femeie s-a rănit pe traseul respectiv. 'Echipajul Salvamont Alba a intervenit în cursul după-amiezii de duminică în zona Șanțul Mare, Piatra Secuiului, localitatea Rimetea, în urma unui a
Brașov: Un bărbat și-a fracturat picioarele după ce a căzut cu parapanta
Un bărbat, în vârstă de 48 de ani, s-a accidentat, duminică, după ce a căzut cu parapanta, a informat ISU Brașov. Accidentul a avut loc în localitatea Săcele. 'Din informațiile preliminare, bărbatul în vârstă de 48 de ani este conștient, însă a suferit fracturi la nivelul membrelor inferioare. I se acordă
Prezidențiale2025/Tulcea: Peste 300 de acte de identitate, înmânate alegătorilor
Serviciul Județean de Evidență a Persoanelor (SJEP) din Tulcea a eliberat sâmbătă și duminică, până la ora 16:00, peste 300 de acte de identitate persoanelor care au dorit să-și exercite dreptul constituțional la alegerile prezidențiale. Șeful SJEP Tulcea, Nicoleta Furtună, a declarat pentru AGERPRES că sâmbătă personalul angajat din