MARTIE LA FEMININ/Vâlcea: Ștefania Uță, cea mai promițătoare atletă din România, nominalizată la premiile Laureus

Campioană națională în ultimii doi ani și deținătoare a mai multe medalii obținute în diferite competiții internaționale, Ștefania Uță e considerată de mulți cea mai promițătoare atletă din România, fiind și printre sportivii nominalizații la premiile Laureus Sport Awards, categoria 'Debut - revelațiile anului 2024', ai căror câștigători vor fi anunțați pe 21 aprilie, la Madrid.
Deși are doar 17 ani, Ștefania și-a croit cu multă muncă și ambiție drumul în lumea atletismului mare încă de acum doi ani, când a devenit campioană națională la seniori la proba de 400 metri garduri, titlu pe care și l-a menținut și anul trecut. Ba chiar și-a adăugat în palmares și alte premii și medalii la competiții internaționale importante atât la categoria ei de vârstă, cât și peste, deși mai are câțiva ani de juniorat.
De câteva zile, Ștefania merge și se antrenează în Salina de la Ocnele Mari. O răceală o ține de ceva timp departe de pista de alergare, astfel că s-a gândit că mediul salin din subteran o va ajuta să se recupereze mai repede, mai ales că o așteaptă o perioadă intensă de pregătire pentru competițiile din primăvară și vară. A luat cu ea, însă, și caietele de teme pentru școală. 'E și o elevă foarte silitoare', ne lămurește repede antrenoarea ei, Alina Enescu, cea care a descoperit-o în urmă cu cinci ani și a îndrumat-o către acest sport.
'Ștefania face una dintre cele mai grele probe din atletism, cea de 400 de metri garduri. Și chiar e foarte greu, credeți-mă. Acum poți să alergi și să fii cel mai bun din lume, iar peste o săptămână, să alergi și să nu mai ieși nici campion național. Este de ajuns o mică neatenție, o mică ezitare la unul dintre cele 10 garduri și ai muncit un an degeaba. Eu am însă încredere în ea, pentru că este și foarte deșteaptă și știe și ce vrea. Știe de la 14 ani ce vrea de la viață și atunci când știi ce îți dorești și ce așteptări ai de la tine și de la cei din jurul tău, lucrurile, cumva, vin mai mai ușor', o descrie Alina pe eleva ei, cea mai titrată din câte pregătește în prezent.
'Este modelul exemplar de atlet, de sportiv în general', continuă ea, în timp ce Ștefania, pe care a luat-o de la înot și a transformat-o într-o sportivă de performanță, își face încălzirea ca să înceapă antrenamentul zilnic, de data aceasta pe un teren de sport din salină.
'Când am văzut cum arată, am rugat-o pe mama ei să mi-o aducă să văd dacă se împiedică în momentul în care aleargă că era ceva așa, gen Olive din 'Popeye marinarul'. Erau niște chestii, niște picioare foarte lungi, mâinile foarte lungi, foarte haioasă, spre 30 de kilograme, înaltă și slabă. Am întrebat-o și pe ea dacă vrea să facă sport. A spus da și de atunci, din clasa a V-a, a început drumul nostru', își aminește Alina Enescu.
Și pentru Ștefi, cum îi spun apropiații și familia, acesta a fost momentul în care a decis că vrea să facă atletism și să devină o mare campioană așa cum este și idolul ei, o altă atletă originară din Vâlcea, Ionela Târlea, multiplă campioană națională și europeană, dar și vicecampioană olimpică. Mărturisește însă că nu i-a fost ușor să aleagă acest drum, dar a perseverat conștientă că nimic nu se obține fără sacrificii.
'Nu mă gândisem niciodată până atunci să mă îndrept către atletism. Nici nu știam despre acest sport atunci. A fost un pic greu la început. Am vrut să mă las de câteva ori, sincer, pentru că voiam să stau mai mult afară. Eram mică atunci, nu știam exact cum e și totuși am continuat, pentru că mi-a plăcut. Mereu mi-a plăcut să alerg și când am observat că e mai ok decât mă așteptam, am rămas. Chiar dacă a devenit din ce în ce mai greu, m-am obișnuit. Nu mai știu exact care a fost primul premiu pe care l-am câștigat, dar îmi vine în minte prima medalie. A fost de bronz, când eram copilă, eram foarte mică și îmi amintesc că am fost foarte dezamăgită de mine, pentru că mă așteptam să fug mai tare. Toată lumea îmi spunea că fug bine, că o să fie bine și am venit pe locul trei. Am fost un pic dezamăgită de mine, dar așa începem toți', povestește Ștefania.
Ambițioasă și pe pistă și în afara ei, Ștefania e și printre primii la învățătură la Colegiul Energetic din Râmnicu Vâlcea, unde este elevă în clasa a XI-a. Spune că pe lângă sport, îi place la fel de mult să citească, să picteze, să se vadă cu prietenii, iar peste ani, când nu va mai putea alerga, i-ar plăcea să aibă propria afacere.
'Nu știu exact să zic, pentru că nu știu când s-ar putea termina viața asta de sportiv. E foarte imprevizibilă cumva cariera de sportiv, dar mi-ar plăcea să fiu antrenoare, ori să îmi deschid ceva al meu, poate o brutărie, o florărie, orice. Probabil o să mi se mai schimbe părerile în timp, pentru că nu sunt prea statornică pe ceva ce vreau să fac în afară de sport', spune zâmbind Ștefi.
Visul ei cel mare este să ajungă la Jocurile Olimpice de peste trei ani de la Los Angeles, asta după ce anul trecut a ratat participarea la Paris din cauza unei accidentări grave care a ținut-o departe de competiții o perioadă destul de îndelungată. Muncește din greu pentru a-și atinge acest țel, astfel că nominalizarea la aceste prestigioase premii Laureus, la care, dintre sportivii români, au mai fost nominalizați Simona Halep și David Popovici, a fost o adevărată surpriză. În competiția pentru titlu de cel mai bun debutant din 2024, ea se întrece cu fotbalistul spaniol în vârstă tot de 17 ani Lamine Yamal, dar nici ea și nici antrenoarea ei nu se vor supăra dacă nu vor câștiga, numai simpla nominalizare fiind suficientă.
'Nu ne-am așteptat. Ștefania a fost cea mai tânără dintre cei 1.551 de participanți la Campionatele Europene de seniori de anul trecut de la Roma și probabil că a contat foarte mult la această nominalizare că avea 16 ani, atletismul fiind un sport greu în care nu prea te vezi în lumea seniorilor când ești junior. Vă dați seama cu cine e nominalizată, adică nicio șansă bănuiesc că nu avem să ne ducem pe acolo nici în vizită. Dar e un pas mare și să sperăm că în timp o să și câștige', a precizat Alina Enescu.
Până la Olimpiada de la Los Angeles însă, Ștefania se pregătește pentru competițiile mai apropiate, apogeul fiind Campionatul European Under -20 din vară, unde speră să câștige o nouă medalie 'mult mai strălicitoare' decât cea din 2023, când a obținut-o pe cea de bronz.
Tot în 2023, Ștefania a câștigat o medalie de argint la 400 de metri garduri și pe cea de aur, împreună cu lotul României, la ștafeta de sprint combinat, la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) de la Maribor (Slovenia).
Și anul trecut, deși a avut o accidentare gravă chiar înainte de a intra în competiție la Campionatul European de seniori de la Roma, unde s-a calificat ca cea mai tânără participantă din cei peste 1.500 de atleți, a câștigat, printre alte titluri, și două medalii de bronz la Campionatele Balcanice de seniori de la Izmir (Turcia) și încă una de bronz, obținută alături de celelalte componente ale lotului României la Gimnaziada din Bahrain.
Sportivă legitimată la CS Vâlcea 1924 și la CSM Onești, Ștefania a fost desemnată anul trecut și atleta anului în Vâlcea. AGERPRES/ (AS - redactor: Ramona Dincă, editor: Cătălin Alexandru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Mureș: Cinematograful Patria, predat Primăriei Reghin de ministrul Dezvoltării; investiție de peste 15 milioane de lei
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a predat, marți, municipiului Reghin Cinematograful Patria, o investiție de peste 15 milioane de lei, derulată prin Compania Națională de Investiții, care a constat în reparații capitale și modernizarea unei clădiri în ruină, abandonată timp de 20 de ani.
Brigada Rutieră: Pieton accidentat de o mașină de poliție aflată în misiune, pe linia de tramvai a șoselei Colentina
O mașină de poliție aflată în misiune a accidentat, marți, un pieton aflat în traversarea șoselei Colentina, pe linia de tramvai, potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei. 'La data de 13 mai, în jurul orei 18:00, Brigada Rutieră a fost sesizată prin 112 cu privire la producerea unui accident de circulație care a avut loc pe șoseaua Colentina
Sector 5: O zonă de relaxare cu parcuri și terenuri de sport va fi amenajată pe circa 3,5 hectare în zona Șinei
O zonă de relaxare cu terenuri de sport, parcuri și locuri de joacă pentru copii va fi amenajată pe circa 3,5 hectare în zona Șinei din Sectorul 5. Reprezentanții autorității locale au scris, marți,
Sector 1: Un parc tematic de educație rutieră va fi amenajat pe terenul Academiei de Poliție
Primăria Sectorului 1, în parteneriat cu Academia de Poliție 'Alexandru Ioan Cuza', va amenaja pe terenul instituției de învățământ un parc tematic de educație rutieră, complet echipat cu semne de circulație, intersecții și semafoare, asigurând un mediu sigur și educativ pentru tinerii participanți. Reprezentanții autorității lo
Harghita: CJ a alocat de urgență 400.000 lei comunei Praid pentru stoparea infiltrațiilor de apă în salină
Consiliul Județean Harghita a alocat, marți, în cadrul unei ședințe extraordinare, suma de 400.000 lei comunei Praid, pentru efectuarea de lucrări de urgență în cazul infiltrațiilor de apă din Salina Praid. Potrivit unei informări transmise Biroul de Presă al Consiliului Județean Harghita, această sumă va fi utilizată 'pentru realizarea unor lu
Brașov: Patru turiști străini, blocați în Bucegi; ei nu ar avea echipament adecvat
Salvamontiștii brașoveni intervin, marți, în Masivul Bucegi în sprijinul a patru turiști străini, pentru evacuarea acestora fiind solicitat și elicopterul SMURD Brașov. Conform Salvamont Brașov, cei patru au rămas blocați pe Brâna Caprelor, sub Vârful Bucșoiu, iar un salvator montan este în contact telefonic permanent cu e
Galați: Pod nou peste pârâul Suhurlui, în locul celui distrus în inundațiile din septembrie 2024
Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat, marți, că a început construcția unui pod nou peste pârâul Suhurlui, în locul celui distrus în urma inundațiilor din septembrie 2024. Investiția este de 5,4 milioane lei, iar noul pod rutier, care va lega localitățile Cudalbi și Băleni, va fi supraînălțat cu 4
UPDATE Vrancea: Şoferul autoutilitarei implicată în accidentul feroviar de la Haret-Modruzeni a decedat
Șoferul autoutilitarei implicată, marți, în accidentul feroviar produs la trecerea la nivel cu calea ferată Haret-Modruzeni, pe magistrala București - Suceava, un a decedat, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vrancea. Potrivit sursei citate, este vorba de un bărbat de 57 de ani, din județul Galați. Accidentul a avut loc &ic
Timiș/ Primarul Fritz: Timișoara, de la orașul libertății, la orașul ideilor care schimbă lumea
Primarul Dominic Fritz a declarat că miza administrației locale este ca Timișoara să devină un oraș mai mult decât atractiv pentru marile companii, unul în care se nasc idei și se dezvoltă start-up-uri, în acest sens urmând să fie organizată, în data de 28 mai, o întâlnire ce va reuni mediul privat, universitățile și investit
CTP Arad nu găsește suficienți șoferi pentru autobuze deși oferă inclusiv școlarizare gratuită
Compania de Transport Public (CTP) Arad caută de câteva săptămâni să angajeze 25 de șoferi care ar trebui să lucreze din iunie, când tramvaiele de pe o linie principală vor fi înlocuite cu autobuze, dar la interviuri se prezintă puțini doritori, astfel că doar patru au fost angajați până acum. Directorul CTP Arad, Claudiu Godja,
Maramureș: Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, reamenajată arhitectonic
Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, situată în zona centrală a orașului, a intrat într-un amplu program de modernizare și implementare a unui nou concept arhitectonic menit să pună în valoare zona, a declarat, marți, într-o conferință de presă, primarul Doru Dăncuș. 'Azi, deschidem șantierul de lucru pentru o
Sector 6: Grădini inspirate din cărți, decorațiuni și proiecții pe apă la 'West Side Flower Fest'
Decorațiuni de până la cinci metri înălțime, cincisprezece grădini inspirate din cărți și proiecții pe apă se numără printre atracțiile festivalului 'West Side Flower Fest', organizat de Primăria Sectorului 6, care va avea loc, în perioada 30 mai - 1 iunie, în Parcul Drumul Taberei. Potrivit unui comunicat al au
Sibiu: S-a înregistrat cea mai friguroasă noapte din ultimii 46 de ani la Bâlea Lac
Meteorologii au înregistrat o temperatură minimă de minus 6,3 grade Celsius în cursul nopții la Bâlea Lac, aceasta fiind cea mai friguroasă noapte de 12 mai din ultimii 46 de ani, după ce termometrele au arătat minus 5,5 grade în 1979 aici, a declarat, pentru AGERPRES, meteorologul Narcisa Milian, purtător de cuvânt de la Serviciul Regio
Harghita: Continuă căutările persoanei posibil înecate în râul Mureș, în municipiul Toplița
Pompierii militari și civili, precum și polițiștii, continuă căutările persoanei posibil înecate în râul Mureș, în municipiul Toplița, a anunțat Biroul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. 'În această dimineață (marți - n.red.), s-au reluat căutările persoanei posibil în
Sibiu: Trafic alternativ pe DN 7 Valea Oltului, în zona Lazaret, din cauza lucrărilor la carosabil
Traficul rutier se desfășoară marți, alternativ, pe pe DN 7, Valea Oltului, în zona Lazaret, din cauza lucrărilor la carosabil, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sibiu, Isabela Brad. 'Vă informăm că astăzi, până la ora 19.00, pe DN 7, Valea Oltului, pe tronsonul cuprins într