logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Dănescu (ARB): Relația dintre politică și economie trebuie să fie una incluzivă, nu extractivă

Imagine din galeria Agerpres

Relația dintre politică și economie trebuie să fie una incluzivă, nu extractivă, așa cum se întâmplă în America de Sud, a declarat, marți, președintele executiv al Asociației Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu.

'În decursul timpului, în Asociația Română a Băncilor, am constatat că niciodată nu e momentul să schimbăm și niciodată nu e momentul să facem ceea ce economia cere politicii. Nici acum nu e momentul și suntem chiar de acord cu asta. Probabil că o discuție este la fel de utilă pentru toate industriile de aici, pentru întreaga economie românească, să găsim cumva o modalitate de a eficientiza relația între economie și politică și o comunicare care să ducă la rezultate (...) Există o carte a lui Acemoglu și Richardson - 'De ce eșuează națiunile' - și de acolo o să extrag foarte repede ceva scurt. Politica și economia nu se includ neapărat una pe alta, iar politica se comportă cu economia extractiv. Dacă te întâlnești cu o industrie, încerci să extragi ceva de la ea. Asta e în America de Sud în cartea respectivă și explică de ce America de Sud e atât de diferită de America de Nord. În America de Nord lucrurile s-au dezvoltat invers, incluziv. Adică relația între politică și economie e cum să ne dezvoltăm împreună. Eu cred că și Europa, pe de o parte, și mai ales România, trebuie să țină seama de această evidență', a spus Dănescu.

Reprezentantul ARB a punctat, totodată, că, la capitolul indicatori economici, România se află departe de Uniunea Europeană. Totodată, el a explicat că un nivel de independență politică exagerat mai mare față de independența economică duce la un decalaj periculos, pentru că economia devine un instrument pentru politică și nu un instrument al promisiunilor pe care le face politica pentru bunăstarea oamenilor.

'Dacă ne uităm pe un tabel de indicatori între România și Uniunea Europeană, vom vedea cât de departe suntem cu indicatorii relevanți economici. Dacă veți pune un tabel comparativ între Europa și Statele Unite veți găsi aproape aceleași diferențe. E extraordinar. Cum e România față de media europeană, s-ar putea să găsiți că este Europa față de Statele Unite. Ori, asta ne duce la un fel de analiză mai profundă și la dorința de a duce o schimbare. Și aici mai vine o teorie care spune care-i nivelul de independență economică și care e nivelul de independență politică. Dacă nivelul de independență politică este exagerat mai mare față de independența economică, atunci e un decalaj periculos, pentru că economia devine un instrument pentru politică și nu un instrument al promisiunilor pe care le face politica pentru bunăstarea oamenilor', a afirmat specialistul.

Potrivit sursei citate, intermedierea financiară înregistrată în România este mult mai redusă față de media europeană iar în acest context Dănescu a amintit de taxe discriminatorii aplicate în România, precum cea pe active sau pe cifra de afaceri.

'Suntem dintre cei care, între 2014 și 2019, am avut o medie de prezență în Parlament de 60 de ori pe an. Niciodată pentru a construi ceva, mereu pentru a apăra industria. Au fost cei de la KPMG care au făcut un studiu și am fost surprins să aflu că în Parlament au fost 50 de legi în cinci ani. Dacă vă uitați la percepția antreprenorului în industria bancară, pentru că suntem antreprenori (...) Am plecat de la 42 de bănci la 30, între 2011 și prezent. Am plecat de la o intermediere financiară de 40% și poate vi se pare mult... N-o să vi se pară când o să vă spun că media europeană actuală este de 95% și că Statele Unite au un procent de 218% (...) Și totuși funcționăm cu o taxă pe active, discriminatorie față de celelalte industrii. Taxa pe cifra de afaceri de 2% nu mai există în nicio industrie și ne gândim dacă acesta nu este un mesaj dat politic către industria bancară din România. Nu-i doar o constatare. Și industria bancară judecă așa, ca și celelalte industrii', a subliniat Florin Dănescu.

Ministrul Finanțelor, Barna Tanczos, și reprezentanți din sectoarele financiar, industrie, sănătate, construcții, economie circulară și mediu și automotive discută, marți, cele mai importante teme pentru asigurarea echilibrelor macroeconomice, consolidarea rezilienței și creșterea competitivității în cadrul evenimentului PRIA Finance for Keys Business Sectors. AGERPRES/(AS - redactor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 132

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 08-05-2025 19:33

ANPC a dispus suspendarea temporară a activității pentru 11 societăți din zona șoselei de centură a Capitalei

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a dispus, joi, oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficiențelor, pentru 11 operatori economici care își desfășoară activitatea în zona șoselei de centură a Municipiului București. Potrivit unui comunicat al ANPC, este vorba despre societățile Coffe Cop, La Jardel

Economic 08-05-2025 19:02

Ministrul Economiei: Șantierul Naval 2 Mai din Mangalia are acum oportunități clare de dezvoltare pe termen lung

Șantierul Naval 2 Mai din Mangalia are acum oportunități clare de dezvoltare pe termen lung, care să păstreze locurile de muncă ale oamenilor și șantierul funcțional, susține ministrul Economiei, Bogdan Ivan, după ce reprezentanții Sindicatului Navalistul au anunțat proteste în Capitală pentru ziua de vineri. Într-o

Economic 08-05-2025 15:53

Dumitru Costin a fost reales în funcția de președinte al BNS

Dumitru Costin a fost reales, joi, președinte al Blocului Național Sindical (BNS), cu 304 voturi favorabile și 12 împotrivă, la cel de-al 13-lea Congres al Confederației Sindicale. Costin se află la conducerea BNS încă din 1993, mai întâi ca președinte interimar, în urma demisiei lui Matei Brătianu. Ulterior, Dumitru Costin a fost

Economic 08-05-2025 14:49

România raportează o scădere de 70% a înmatriculărilor de autoturisme full electrice, în aprilie (APIA)

Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut cu 24%, în luna aprilie 2025, față de aceeași perioadă din anul anterior, în timp ce autoturismele full electrice au raportat o diminuare de 70% și o cotă de piață de 2,2%, arată datele Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI), prelucrate de Asociația Producătorilor și Importatorilor

Economic 08-05-2025 14:24

Ministerul Energiei anunță reducerea cu 25% a cheltuielilor salariale și desființarea a 91 de posturi

Cheltuielile salariale din Ministerul Energiei se vor reduce cu 25%, iar numărul posturilor va scădea cu 23%, echivalentul a 91 de poziții, a anunțat Ministerul Energiei într-un comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES. Proiectul de Hotărâre de Guvern privind reorganizarea instituției a fost aprobat în ședința de Guvern de joi, 8 mai, după

Economic 08-05-2025 13:39

Olimpicii din Alexandria, față în față cu tehnologia viitorului la ICI București

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI București a fost, în această săptămână, gazda unei vizite a zeci de elevi cu rezultate academice excepționale din Alexandria, participanți în programul educativ și vocațional ''Clubul Olimpicilor Alexandria - România Inteligentă''. Po

Economic 08-05-2025 13:31

Boloș, despre un acord cu FMI: Nu se pune problema; reformele ar fi mult mai usturătoare decât cele din PNRR

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, susține că nu se pune problema încheierii unui acord de împrumut cu Fondul Monetar Internațional, care ar presupune reforme mult mai ''usturătoare'' decât cele din Planul Național de Redresare și Reziliență, motiv pentru care angajamentele față de Comisia Europeană trebui

Economic 08-05-2025 13:15

Euro înregistrează joi un nou maxim istoric: 5,1222 lei

Moneda națională s-a depreciat joi, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1222 lei, în creștere cu 2,31 bani (0,45%) față de cotația precedentă, de 5,0991 lei, înregistrând un nou maxim istoric.   

Economic 08-05-2025 13:09

Ministrul Muncii: România are o creștere de 44% a nivelului de trai față de acum zece ani

România are o creștere de 44% a nivelului de trai, față de acum zece ani, conform celor mai recente date Eurostat, a afirmat, joi, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu. ''România, față de acum zece ani, pe datele Eurostat recente, are o creștere de 44% a nivelului de trai.

Economic 08-05-2025 12:52

VIDEO Marcel Boloș: Renegocierea PNRR este extrem de complexă; sperăm să avem decizia Consiliului ECOFIN în iulie

Renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) cu Comisia Europeană este extrem de complexă și sperăm să existe o decizie finală pe acest subiect a Consiliului ECOFIN în luna iulie, a declarat, joi, la finalul ședinței de Guvern, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Economic 08-05-2025 12:19

VIDEO Boloș: Cererea de plată numărul 3 va fi încasată, parțial, la sfârșitul lunii mai

Cererea de plată numărul 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) urmează să fie încasată, parțial, la sfârșitul lunii mai și va fi în valoare de 1,3 miliarde de euro, a declarat, joi, la finalul ședinței de Guvern, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Economic 08-05-2025 12:03

Ministrul Muncii: 1,3 milioane de români au ieșit din risc de deprivare socială și risc de sărăcie extremă

Peste 1,3 milioane de români au ieșit din risc de deprivare socială și risc de sărăcie extremă în anii 2023-2024, a declarat, joi, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu. ''Uitați-vă pe datele relevante anilor 2023-2024. Ei bine, 1,3 milioane de români au ieșit din risc

Economic 08-05-2025 11:49

CFR Călători: Mai multe trenuri vor circula pe trasee modificate, din 2 iunie

Circulația mai multor trenuri va fi modificată în perioada 2 - 19 iunie, ca urmare a unor lucrări la infrastructura feroviară solicitate și realizate de către CNCF CFR S.A. - managerul căii ferate, informează CFR Călători, într-un comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES. Astfel, o serie de lucrări la infrastructura feroviară &ic

Economic 08-05-2025 11:39

Pistol (CNAIR): S-a deschis primul hub de mare putere din România pentru încărcarea autovehiculelor electrice

Primul hub de mare putere din România pentru încărcarea autovehiculelor electrice s-a deschis joi, pe A1, în zona localității Miercurea Sibiului, a anunțat directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol. ''S-a deschis astăzi primul hub de mare putere din Româ

Economic 08-05-2025 11:34

IMM-urile din România se confruntă cu scăderi ale veniturilor cu până la 50% (analiză)

Întreprinderile Mici și Mijlocii (IMM) din România se confruntă cu o serie de probleme critice, care le pun la încercare dezvoltarea și chiar existența, printre care scăderea veniturilor cu până la 50% și cheltuieli mai mari decât câștiguri, relevă o analiză de specialitate, publicată joi. Potrivit datelor c