logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

REPORTAJ Cluj: Povestea pasiunii care a adunat cea mai mare colecție de mărțișoare din România

Image

Inimioare, coșari (hornari), trifoi cu patru foi, ghiocei și alte flori, soarele, luna, fel de fel de alte simboluri, toate aducătoare de noroc, bunăstare și vestitoare de primăvară se regăsesc în cea mai mare colecție de mărțișoare din România, adunate de colecționara clujeană Ingeborg Marta Bogdan și care poate fi vizitată în această perioadă la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj.

La cei 84 de ani ai săi, Ingeborg Marta Bogdan a reușit să adune, în ultimii 65 de ani, peste 5.200 de mărțișoare, pe care le-a aranjat cu grijă pe diferite categorii tematice și materiale din care sunt confecționate și pe care acum le-a cedat Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Deși a adunat un număr impresionant de mărțișoare, unele și din aur și argint, Ingeborg Marta Bogdan a declarat, pentru AGERPRES, că se simte legată cel mai mult de un mărțișor din plastic, dar despre care spune că este unicat.


'Mărțișorul de care mă leagă cea mai plăcută amintire este unul din masă plastică, care reprezintă o tricicletă. Este unicat absolut, nu știu cine l-a făcut. Într-o bună zi, m-am trezit la ușă cu o fată de 17-18 ani, nu știu de unde a știut adresa mea, care în mână avea acest mărțișor. A zis că l-a făcut tatăl său. Dar să știți că este o bijuterie fantastică. Deci, o tricicletă, lucrată foarte frumos, micuță, foarte, foarte frumoasă. A venit cu această bijuterie în mână, mi-a lăsat-o, a zis că nu vrea bani, nu vrea nimic, doar atât, să o pun în colecție, că tatăl ei a făcut-o și că e singura în lume, o tricicletă frumoasă. În rest, mărțișoare de care să mă lege amintiri mai deosebite nu am', a relatat Ingeborg Marta Bogdan, pentru AGERPRES, povestea celui mai drag mărțișor din colecția sa.


Primul dintre mărțișoarele pe care le-a colecționat Ingeborg Marta Bogdan datează din perioada adolescenței sale, un mărțișor din aur primit de la un băiat care îi făcea curte.

'Sigur că îmi amintesc de primul mărțișor. Am primit un mărțișor din aur, care reprezenta un triptic, adică o cruce, o ancoră și o inimă. Aceste trei piese erau din aur, erau unite și el e primul mărțișor pe care l-am primit, de la un băiat care mi-a făcut curte atunci, aveam 18 ani. Dar nu mai e în colecție acel mărțișor, l-am pierdut demult', povestește Ingeborg Marta Bogdan.

 

Colecționara clujeană s-a născut în 17 iule 1941, în Câmpina, Prahova, într-o familie de sași. A urmat studiile gimnaziale și liceale la Sibiu, apoi, din 1962, facultățile de zootehnie din Cluj-Napoca și medicină veterinră din București. A primi repartiție la Cluj, unde a parcurs ierarhia didactică până la gradul de profesor universitar, la Facultatea de Medicină Veterinară. Pasiunea sa pentru mărțișoare a prins-o mai tare în pragul pensionării și a ținut-o ocupată cu micile obiecte aproape 60 de ani.

'Colecția este realizată de doamna Ingeborg Marta Bogdan, care este o colecționară extraordinară și care s-a ocupat de colectarea de mărțișoare începând din 1960 și până în prezent și care a realizat cea mai spectaculoasă și mai completă colecție de mărțișoare existentă în România. O colecție cu atât mai valoroasă cu cât mărțișorul este, din anul 2017, inclus pe lista reprezentativă UNESCO pentru patrimoniul cultural imaterial. Ne bucurăm mult că putem oferi publicului vizitator, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, prima mare colecție de mărțișoare din România și ne dorim foarte mult ca această colecționare, această patrimonializare a mărțișorului să continue în toate muzeele țării', a spus directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, istoricul Tudor Sălăgean.

 

Ingeborg Marta Bogdan n-a putut, din motive de sănătate, să fie prezentă la vernisajul expoziției intitulată 'Din pasiune pentru mărțișor', care prezintă efortul său de zeci de ani, însă ruda sa Maria Cișman a vorbit în câteva cuvinte despre pasiunea ei.

'O știu pasionată, din poveștile ei, încă din perioada de liceu, când fetele primeau mărțișoare. Dânsa fiind de etnie germană, a fost fascinată de acest obicei cu tradiție românească și încă de atunci și-a dorit să primească cât mai multe mărțișoare', a spus Maria Cișman.

 


Mărțișorul are origini care se pierd în adâncurile istoriei, fiind și acum discutate de specialiști, și a devenit obicei doar în câteva țări din jurul României.

'Originea mărțișorului este discutată încă de specialiști, este arhaică, este precreștină, fapt care a permis dezvoltarea acestui obicei și în perioada 1945-1989. În prezent, mărțișorul este cea mai vie, probabil, dintre tradițiile din România, este singura tradiție, singurul element de patrimoniu imaterial care a fost preluat în mediul urban și care s-a impus și pentru care nu mai este niciun fel de îndoială referitoare la supraviețuirea sa', mai spune Tudor Sălăgean.

El a adăugat că mărțișorul a devenit tradiție în România, în Republica Moldova, Bulgaria, Macedonia de Nord și alte câteva state învecinate.

Muzeograful Dana Maria Câmpean a descris și o serie de obiceiuri legate de mărțișor, unul dintre cele mai interesante fiind punerea acestora în pomi.

 


'În unele zone ale țării, mărțișoarele, după ce erau purtate trei, cinci, nouă, cincisprezece zile sau chiar toată luna martie, se agățau în pomi, așa că am adus și noi din secția în aer liber câțiva pomi, i-am replantat și am reușit să punem câteva mărțișoare în ei. De asemenea, se mai legau mărțișoarele la uși sau la ferestre, pentru belșug, pentru sporul casei, pentru a feri de rele', spune Dana Maria Câmpean.

Cele peste 5.200 de mărțișoare din colecția Ingeborg Marta Bogdan sunt cusute pe 57 de rame din lemn, pot fi împărțite în tradiționale (clasice) și atipice (deosebite). 87% din aceste mărțișoare sunt confecționate în perioada comunistă, iar 13% sunt adunate după Revoluție. Cele mai multe sunt confecționate din metal, dar sunt și piese din plastic, ceramică, textile și lemn. Mărțișoarele tradiționale din colecția Muzeului Etnografic al Transilvaniei sunt: flori, coșari, hornari, inimi, ancore, potcoave și trifoi cu patru foi, într-o varietate de forme, iar cele atipice reprezintă personaje din desene animate, obiecte casnice, accesorii pentru sport, tarot, zodii, icoane și cărți. AGERPRES / (A - redactor: Marius Septimiu Avram, editor: Marius Frățilă, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 887

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Cultura - Media 05-05-2025 16:22

Senat/Comisia de cultură: Marți - 'De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie', eveniment de diplomație culturală

Comisia pentru cultură și media a Senatului organizează marți, la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului, un eveniment de diplomație culturală, memorie colectivă și afirmare identitară, intitulat 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie'. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Agenția Națională de

Cultura - Media 05-05-2025 15:39

Bihor: Expoziția 'Maria a României, Regină și artistă', la Muzeul Țării Crișurilor timp de două luni

Muzeul Țării Crișurilor Oradea a anunțat luni vernisajul expoziției 'Maria a României, Regină și artistă', ce va avea loc vineri, 9 mai, și va putea fi vizitată timp de două luni. 'Expoziția explorează latura artistică a Reginei Maria a României, care a fost nu doar ocrotitoare a artelor, colecționară de artă, scriitoar

Cultura - Media 05-05-2025 15:33

Sesiunea comemorativă '75 de ani de la Noaptea demnitarilor' - marți, la Academia Română

Sesiunea comemorativă '75 de ani de la Noaptea demnitarilor', despre încarcerarea mai multor persoane de către regimul comunist, va avea loc, marți, începând cu ora 10:00, în Aula Academiei Române. Potrivit unui comunicat al Academiei Române transmis, luni, AGERPRES, evenimentul, organizat de Institu

Cultura - Media 05-05-2025 08:38

Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' - prezentat de Tudor Gheorghe, la Sala Palatului

Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' va fi prezentat de Tudor Gheorghe, luni, la Sala Palatului din Capitală, începând cu ora 19:00. Potrivit site-ului www.tudor-gheorghe.ro, artistul va fi acompaniat de Orchestra Concertino din Chișinău, sub bagheta dirijorului și orchestratorului Marius Hristescu.

Cultura - Media 05-05-2025 06:00

Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei' - la Muzeul Geologic Național

Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei', dedicată prezentării valorilor patrimoniului național din județele Constanța și Tulcea, se deschide, luni, la Muzeul Geologic Național. Expoziția cuprinde 50 de panouri grupate în cinci secțiuni: Patrimoniul cultural construit, Patrimoniul cultural imaterial al etniilor dob

Culte 04-05-2025 18:22

Prezidențiale2025/ Patriarhul Daniel s-a prezentat la urne; a votat la o secție din Capitală

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a votat, duminică după-amiază, la primul tur al alegerilor prezidențiale. Patriarhul a ajuns în jurul orei 17:30 la secția de votare amenajată în cadrul Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' din Capitală, unde și-a exercitat dreptul de a alege, informează Agenția de

Cultura - Media 04-05-2025 18:21

Prezidențiale2025/ Artiștii îndeamnă românii să meargă la vot

Regizoarea și scenarista Lia Bugnar, regizorul Vlad Massaci, cântărețele Alina Eremia și Andra și actrița Ofelia Popii sunt câțiva dintre artiștii care îi îndeamnă pe români să își exprime, duminică, la alegerile prezidențiale, dreptul la vot. Lia Bugnar este de părere că alegerile 'vor fi o oglindă în care vom afl

Cultura - Media 04-05-2025 15:27

Botoșani: Casa Memorială 'George Enescu' din Liveni, resfințită la 70 de ani de la moartea marelui muzician român

Casa Memorială 'George Enescu' din Liveni a fost resfințită, duminică, în urma unui proces de restaurare printr-un proiect cu fonduri europene. Ceremonia de resfințire a casei în care s-a născut Enescu a avut loc cu prilejul marcării a 70 de ani de la moartea marelui muzician român.  

Cultura - Media 04-05-2025 15:25

CNA: România TV - obligată să difuzeze pe 7 mai doar textul deciziei de sancționare

Postul România TV este obligat să difuzeze, în data de 7 mai, în intervalul 18:00 și 21:00, doar decizia de sancționare primită de la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA). Potrivit unui comunicat al CNA transmis, duminică, AGERPRES, întrunit în ședință publică, Consiliul a analizat raportul de monitorizare întocmit de

Cultura - Media 04-05-2025 14:50

Prezidențiale2025/ Artiștii îndeamnă românii să meargă să voteze

Artiștii îi îndeamnă pe români să meargă la urne duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, subliniind importanța votului. Regizorul Erwin Șimșensohn a afirmat c

Culte 04-05-2025 09:07

CORECTURĂ Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare

În știrea cu titlul 'Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare', difuzată duminică, la ora 9:07, pe fluxurile Culte și Muntenia, în al doilea, al treilea și al optulea paragraf se va citi corect Marian Măcăilă Ivanov, în loc de Marian Mihăilă Ivanov. Retransmitem știrea în forma cor

Cultura - Media 03-05-2025 10:04

Ziua mondială a libertății presei/ Mediasind cere clasei politice să înceteze atacurile împotriva valorilor jurnalismului

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind solicită clasei politice, într-un mesaj transmis de Ziua mondială a libertății presei, să înceteze atacurile împotriva valorilor fundamentale ale jurnalismului și să respecte clauza

Cultura - Media 02-05-2025 17:49

CNA: România TV, obligată să difuzeze 10 minute numai decizia de sancționare pentru abateri în 'Punctul culminant'

România TV a fost sancționată de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) cu obligarea de a difuza, sâmbătă, timp de zece minute, în intervalul orar 19:00 - 19:10, numai textul deciziei de sancționare, pentru abateri în emisiunea 'Punctul culminant' de joi. Potrivit unui comunicat al CNA, întrunit &icir

Cultura - Media 02-05-2025 10:17

Sibiu: Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, la Muzeul Brukenthal

Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, în 2027, la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, în urma unui schimb cultural cu Galeria Borghese din Roma (Italia), a anunțat muzeul sibian printr-un comunicat de presă. Managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chit

Cultura - Media 01-05-2025 14:15

Timiș: MNArT trece la orarul de vară; simezele - pline de lucrări din arta românească și europeană

Muzeul Național de Artă din Timișoara trece de joi la orarul de vară și așteaptă publicul, în minivacanța de 1 Mai, cu un 'Bufet al simțurilor', proiect lansat în anul Capitalei Europene a Culturii - Timișoara 2023, prin care se dorește deschiderea instituției spre comunitate, dar și promovarea inițiativelor care și-au lăsat amprenta asupra potenț