REPORTAJ/Vrancea: Orteze 3D create de echipa de Robotică de la Colegiul Cuza din Focșani pentru pacienții Spitalului Județean

Un grup de elevi pasionați de robotică de la Colegiul Național 'Al. I. Cuza' din Focșani a inițiat un proiect inovator de printare 3D a unor orteze reutilizabile, pe care le testează împreună cu medicii Spitalului Județean de Urgență (SJU) 'Sf. Pantelimon' din Focșani.
Proiectul echipei de elevi AICitizens a pornit dintr-o colaborare internațională și are ca scop sprijinirea comunității locale prin soluții medicale accesibile și eficiente.
'Proiectul a pornit de la colaborarea internațională cu echipele cu care am participat anul trecut la concursul de Robotică din Statele Unite. Am rămas în contact și, în urma discuțiilor, a apărut ideea unei activități în comunitate. Prietenii noștri din străinătate aveau deja proiecte prin care realizau orteze pe care le trimiteau în țările mai puțin dezvoltate. Am decis să aplicăm și noi această idee. Am printat mai multe orteze, inițial în ideea de a le dona în străinătate, dar apoi ne-am gândit că ar fi util să le folosim pentru comunitatea noastră, care ne-a fost alături și ne-a sprijinit pentru a ajunge la diverse competiții internaționale sau pentru a achiziționa echipamentele cu care noi astăzi lucrăm. Pentru că trebuie spus că am avut parte de o mobilizare continuă, atât din partea comunității, cât și a autorităților și ne-am dat seama că avem o responsabilitate către oamenii din comunitatea noastră. Și astfel s-a născut această idee, de a colabora cu Spitalul Județean Focșani', a declarat, pentru AGERPRES, Irina Curcă, elevă la Colegiul 'Al. I. Cuza' din Focșani.
Elevii au printat aproximativ 100 de orteze utilizând imprimante 3D și un material special care permite modelarea cu ajutorul căldurii. Procesul de producție este rapid și eficient, iar costurile sunt semnificativ mai mici decât ale gipsului tradițional.
'Plasticul folosit este special conceput pentru a putea fi modelat cu ajutorul căldurii, ceea ce îl face reutilizabil și mai confortabil pentru pacienți. Înlocuiește cu succes gipsul care este folosit în prezent pentru imobilizarea membrelor. În plus, putem printa până la șapte orteze în același timp, în aproximativ două ore', a explicat Irina Curcă.
Medici din cadrul spitalului județean au fost implicați activ în dezvoltarea prototipurilor, oferind feedback valoros pentru îmbunătățirea modelelor.
'Medicii din spital au avut observații pertinente, având experiență practică în utilizarea unor astfel de echipamente. Ne-au alocat din timpul lor, împreună am modificat și îmbunătățit modelele inițiale. Lucrăm încă la imprimarea lor, iar săptămâna viitoare urmează să le testăm pentru a vedea dacă sunt viabile sau necesită alte ajustări', a precizat Tudor Bernovici, un alt membru al echipei de robotică.
Elevii nu se opresc aici și intenționează să exploreze pe viitor noi soluții pentru sistemul medical.
'Din discuțiile cu echipele internaționale am descoperit că putem printa chiar și un stetoscop 3D, ceea ce ne propunem să realizăm în viitor. Costurile sunt un pic mai mari, timpii de producție și mai lungi, dar suntem încrezători că vom reuși. De asemenea, medicii ne-au sugerat să printăm o machetă, un schelet pe care aceștia să îl poată utiliza ca material didactic pentru instruirea celor aflați în practică sau pentru a le explica mai bine pacienților procedurile ce urmează să le pună în practică', a mai spus Tudor Bernovici.
Directorul medical al SJU Focșani, dr. Laurențiu Taban, a lăudat inițiativa elevilor, subliniind impactul pozitiv pe care aceasta îl poate avea asupra actului medical.
'Apreciem inițiativa departamentului de Robotică de la Colegiul Cuza. Sunt niște tineri inimoși, foarte bine pregătiți și ne bucurăm de infuzia de prospețime și inteligență care vine în sprijinul nostru și în sprijinul pacienților. Au dezvoltat o formă de imobilizare, niște orteze mai rapid de aplicat, mai ușor de suportat de către pacienți și ne-am bucurat că am deschis un drum frumos. Am adus ceva modificări la prototipul prezentat de ei, chiar am încercat să extindem cercetarea pe alte linii, pe mulaje osoase, pe alte tipuri de imobilizări și pe alte tipuri de instrumente care ne-ar putea ajuta pe noi în creșterea actului medical și asigurarea confortului pacienților, care este cel mai important. Au avut o inițiativă frumoasă și nu a fost singura. Ne-au ajutat foarte mult și în pandemie. E cu atât mai salutară această inițiativă, cu cât nu au fost rugați să facă acest bine, au cerut voie ei să îl facă, iar noi îl primim cu brațele deschise, pentru că a venit din inimă', a declarat medicul ortoped Laurențiu Taban.
Elevii echipei AICitizens își propun să promoveze printarea 3D ca o soluție viabilă în domeniul medical, demonstrând că tehnologia poate fi folosită pentru a aduce beneficii reale pacienților și comunității.
'Ne dorim să promovăm acest proiect pentru a arăta care sunt avantajele printării 3D pentru sistemul medical. Deja auzim despre organe printate 3D, dar putem să facem și multe lucruri practice la o scară mai mică. Banii pe care i-am primit de la sponsori, donatori, instituții, noi nu i-am irosit și astfel putem să îi întoarcem către comunitate prin aceste proiecte', a concluzionat Irina Curcă. AGERPRES/(A - redactor: Dana Lepădatu, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
INSP: 42.568 de cazuri de infecții respiratorii, în perioada 28 aprilie - 4 mai
Un număr de 42.568 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 28 aprilie- 4 mai, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza grip
Galați: Invitați din țară și străinătate la Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală 'Galatia 2025'
Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală 'Galatia 2025', aflată la cea de-a IX-a ediție, care se desfășoară la Galați în perioada 7-11 mai, reunește medici psihiatri din țară și străinătate, medici de familie, farmaciști, psihologi, filosofi, sociologi, asistenți medicali și alți specialiști implicați în îngrijirea sănătății mi
Harghita: Realitatea Virtuală folosită în secția de terapie intensivă a SJU Miercurea-Ciuc, în premieră națională
Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Miercurea-Ciuc a anunțat, joi, începerea folosirii Realității Virtuale în secția de terapie intensivă, în premieră națională. 'Am atins o piatră de hotar istorică în îngrijirea pacienților de terapie intensivă: am lansat programul de terapie de Realitate Virtuală (VR) &ic
Timiș: Injecții intravitreene - tratament oftalmologic de înaltă precizie, gratuit, la Spitalul Feroviar
Un tratament revoluționar pentru afecțiuni oftalmologice, prin care substanțele medicamentoase injectabile se administrează în cavitatea vitreană a ochiului, direct în corpul vitros dintre cristalin și retină, se practică la Spitalul Feroviar Universitar (CF) din Timișoara. Intervenția aduce beneficii semnificative în combate
Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii/Camelia Șucu: Noi alegem umanitatea; mereu
Într-o lume care se confruntă cu polarizare, crize și incertitudine, Mișcarea Internațională a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii rămâne un punct de echilibru și de încredere - o rețea globală ancorată în acțiunea locală, afirmă Camelia Șucu, președintele Crucii Roșii Române. 'Astăzi este despre cei care, &icir
Alba: Sediu nou pentru Serviciul de ambulanță al Crucii Roșii, finanțat de o firmă privată
O companie din industria automotive va asigura întreaga investiție privind construirea unui nou sediu modern pentru serviciul de ambulanță al Crucii Roșii Române Filiala Alba, potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES. 'Cu ocazia Zilei Mondiale a Crucii Roșii, Crucea Roșie Română Filiala Alba anunță lansarea celui m
Dr.Viorel Jinga (UMF 'Carol Davila'): Platformă online cu informații despre studiile clinice în derulare în România
Membrii fondatori și partenerii Hubului de Inovație în Sănătate dezvoltă o platformă în limba română pe care pacienții, aparținătorii și comunitatea medicală vor găsi informațiile despre studiile clinice în derulare în România, a anunțat, miercuri, la Târgu Mureș, rectorul UMF 'Carol Davila', dr. Viorel Jinga.
Producători de medicamente: Din cauza birocrației, genericele așteaptă până la doi ani să fie compensate
Medicamentele generice așteaptă până la doi ani să fie compensate, 'din cauza birocrației', în detrimentul pacienților și al bugetului public, au transmis, miercuri, producătorii. Potrivit acestora, în România, medicamentele generice și biosimilare - alternative 'accesibile și sigure' la tratamentele inovative - așteaptă
Iași: Un nou Centru de Îngrijiri Paliative va fi construit la Spitalul pentru Copii 'Sf. Maria'
Conducerea Spitalului pentru Copii 'Sfânta Maria'' Iași intenționează să înființeze un Centru de Îngrijiri Paliative, cu fonduri obținute prin Programul de Sănătate. Managerul Spitalului pentru Copii, Alina Belu, a declarat, pentru AGERPRES, că viitorul Centru de Îngrijiri Paliative va răspunde ultimelor standarde eu
Iași: Aproape 3.000 de pacienți așteaptă să fie operați de ortopezii de la Spitalul de Recuperare
Peste 2.700 de pacienți figurează pe lista de așteptare pentru a fi operați la Clinica de Ortopedie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iași. Șeful Clinicii de Ortopedie - Traumatologie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iași, Paul Sârbu, a precizat că pacienții sunt din toată zona Moldovei, dar și din alte județe, precum Brașov și Cluj.
INSP: 48 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 32%
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 28 aprilie - 4 mai, au fost înregistrate 48 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 32% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 19 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o peri
Specialiști: Tratamentele inhalatorii pot face pentru pacienții cu astm diferența dintre viață și moarte
Tratamentele inhalatorii pot face pentru pacienții cu astm diferența dintre viață și moarte, medicamentele inhalatorii cu corticosteroizi fiind esențiale pentru controlul bolii și pentru prevenirea crizelor de astm, susțin specialiștii cu prilejul Zilei Mondiale a Astmului. Anul acesta, de Ziua Mondială a Astmului, specialiștii atrag atenția asupra acestei cri
Galați: Spitalul Județean, dotat cu un RMN în valoare de peste 1,2 milioane de euro
Spitalul Clinic Județean de Urgență ''Sf. Apostol Andrei'' din Galați a fost dotat cu un nou echipament medical de ultimă generație, un RMN 3 Tesla, în valoare de peste 1,2 milioane de euro, achiziționat de Consiliul Județean în cadrul unui proiect cu fonduri europene, prin Programul Sănătate. Noul aparat medical RM
Satu Mare: Organe prelevate de medici din Germania de la o pacientă aflată în moarte cerebrală
Două echipe de medici din Germania au prelevat, în premieră, organe de la o pacientă aflată în moarte cerebrală la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Satu Mare, care a suferit un accident vascular, informează, marți, unitatea medicală. 'Donatoarea de 47 de ani a suferit un accident vascular cerebral cu inundare tetraventricular
Gala Stomatologiei Românești - pe 30 mai; vor fi premiați profesioniștii și inițiativele ce au contribuit semnificativ la îmbunătățirea sănătății orale
Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) va organiza pe 30 mai Gala Stomatologiei Românești, eveniment la care vor fi premiați profesioniștii și inițiativele ce au contribuit semnificativ la îmbunătățirea sănătății orale în țara noastră. Potrivit unui comunicat remis marți AGERPRES, se vor decerna premii la cin