Consiliul Concurenței: Trebuie realizate investiții și restructurate tarifele pentru a crește atractivitatea porturilor fluviale românești

Infrastructura fluvială are nevoie de investiții semnificative pentru a fi dezvoltată, iar tarifele trebuie restructurate, pentru a utiliza eficient porturile și pentru a valorifica potențialul de transport fluvial, mai ieftin și mai puțin poluant, conform unui studiu realizat de Consiliul de Supraveghere din Domeniul Naval (CSDN) din cadrul Consiliului Concurenței.
CSDN a analizat modul de organizare și administrare a infrastructurii de transport fluvial, precum și activitățile economice relevante desfășurate în fiecare port de la Dunăre, cu scopul de a identifica noi oportunități de dezvoltare, care să crească competitivitatea acestui tip de transport, se menționează într-un comunicat al autorității de concurență.
Astfel, în urma studiului, CSDN a constatat că porturile fluviale românești au o infrastructură slab dezvoltată, neadecvată pentru un transport fluvial modern, comparativ cu celelalte porturi europene dunărene.
În România, cu excepția infrastructurii de transport fluvial administrată prin zone libere, există un număr de 43 de porturi/locuri de operare/puncte de lucru, din care 53,5% se află în administrarea Companiei Naționale Administrația Porturilor Dunării Fluviale SA Giurgiu (CN APDF SA), 25,6%% sunt gestionate de Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Maritime SA Galați (CN APDM SA), 9,3% din porturile fluviale sunt administrate de Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile SA Constanța (CN CAN SA), restul fiind în administrarea Unităților Administrativ Teritoriale.
Un loc important în asigurarea navigației pe Dunăre revine Regiei Autonome 'Administrația Fluvială a Dunării de Jos' Galați (RA AFDJ Galați), ale cărei atribuții sunt stabilite în concordanță cu prevederile Convenției de la Belgrad, convenție aplicabilă tuturor statelor riverane Dunării, la care România este parte.
'Dintre cele 23 de porturi administrate de CN APDF SA, doar 11 au înregistrat trafic de mărfuri în perioada 2021-2023, 70% din trafic derulându-se în 5 porturi. În același timp, 10 din cele 23 de porturi nu dețin dotări tehnice sau facilități de operare și nu au acces la utilități (apă, energie electrică, canalizare), în unele dintre acestea, acostarea realizându-se la mal natural (neamenajat). Doar 41,14% din suprafața portuară administrată de CN APDF SA este utilizată, existând porturi/puncte de lucru ce nu sunt deloc utilizate (Baziaș, Dr. Turnu Severin - agabaritice, Dubova, punctul de lucru Rast, și Svinița). În decurs de trei ani (2021-2023), CN APDF SA a efectuat investiții în 10 din cele 23 porturi ale sale, în sumă de aproximativ 1.000.000 lei, atât din surse proprii (36,79%), cât și din alte surse (63,21%)', se arată în comunicat.
Pe de altă parte, toate cele 9 porturi administrate de către CN APDM SA sunt conectate la rețeaua electrică, două se află în curs de reabilitare și modernizare (Tulcea și Măcin, cu locurile de operare Gura Arman și Turcoaia), dar doar patru porturi sunt racordate la rețeaua de apă și canalizare (Galați, Brăila, Isaccea și Chilia Veche).
'CN APDM SA are un grad de utilizare a suprafeței portuare de 86,07% (porturi fluvio-maritime) și de 74,26% (porturi interioare). Dintre porturile fluvio-maritime, portul Galați are cel mai are grad de utilizare, de 95,12%. În porturile aflate în administrarea autorităților locale investițiile sunt aproape inexistente, doar trei administrații (Turnu Măgurele, AZL Sulina, AZL Galați) realizând investiții în dezvoltarea infrastructurii portuare', subliniază sursa citată.
Raportul mai semnalează că porturile fluviale românești sunt administrate atât de companii naționale, precum și de companii locale aflate în subordinea unităților administrativ - teritoriale, iar o parte din infrastructura de transport fluvial se află în subordinea unor companii. De exemplu, Casa de Cultură a Municipiului Brăila a preluat activitatea portuară administrată de către Serviciul de Transport Public Local de Călători și Administrare Portuară Brăila.
De asemenea, administrarea unui port de către mai multe administrații portuare (Brăila este administrat de APDM, Administrația Zonei Libere Brăila și Casa de Cultură a Municipiului Brăila), precum și existența a numeroase administrații în sectorul românesc al Dunării, organizate diferit (regie autonomă, companie națională, societate, instituție publică în subordinea primăriei sau chiar administrație organizată în cadrul primăriei), cu viziuni, bugete și priorități diferite, creează dificultăți legate modalitatea de stabilire a tarifelor și nu permite elaborarea unei strategii unitare de dezvoltare a porturilor românești de la Dunăre.
'În acest context, CSDN consideră că este necesară reoganizarea administrării porturilor, având în vedere că actualul mod de administrare s-a dovedit ineficient. Astfel, CSDN recomandă reorganizarea în așa fel încât porturile fluviale, în special cele care fac parte din rețeaua TEN-T, să fie administrate integral de către o singură entitate, în timp ce altele pot fi desființate, încredințate spre administrarea autorităților locale sau, dacă există cerere, operatorilor privați, așa cum se întâmplă în țările membre UE', precizează Consiliul Concurenței.
În ceea ce privește tarifele, analizele arată faptul că porturile românești nu sunt atractive comparativ cu alte porturi europene și din acest punct de vedere.
Pe fondul conflictului de Ucraina și al reorientării traseelor de transport prin România, traficul de mărfuri a înregistrat o majorare semnificativă în porturile de la gurile Dunării, ceea ce a condus la reducerea tarifului de tranzitare a Canalului Sulina cu 49,8% față de anul 2023. În același timp, în ultimii ani, a scăzut numărul de nave intrate/ieșite din celelalte porturi fluviale.
'Tarifele trebuie să fie stabilite în mod corect, iar administrațiile nu trebuie să își recupereze, prin tarife, de mai multe ori sumele cheltuite. Rolul nostru, al autorității de supraveghere, este să ne asigurăm că aceste tarife sunt fundamentate corect și asigură predictibilitate pentru operatorii economici care își desfășoară activitatea în porturi și pentru transportatorii de mărfuri', a declarat Dan Virgil Pascu, președintele CSDN, vicepreședinte al Consiliului Concurenței, citat în comunicat.
În anul 2024 s-au înregistrat diminuări de tarife, față de 2023, în cazul mai multor administrații portuare. Spre exemplu, în cazul Administrației Canalelor Navigabile SA Constanța, tariful de tranzitare a canalelor navigabile (tranzit tone capacitate) s-a redus cu 14,2%, în timp ce tariful de pilotaj a înregistrat o diminuare cu 57,3%. De asemenea, Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Fluviale SA Giurgiu a diminuat tariful de acces în limita zonei portuare cu 20% în anul 2024 comparativ cu 2023.
Din datele deținute și analizate de CSDN, reiese că cea mai mare parte a cheltuielilor directe ale administrațiilor portuare sunt cheltuieli cu salarizarea personalului. În unele cazuri (RA AFDJ Galați), cheltuielile cu salarizarea depășesc 70% din totalul cheltuielilor. Aceste cheltuieli s-au majorat semnificativ de la un an la altul, având un impact direct asupra tarifului plătit de beneficiarii serviciilor portuare.
Ca urmare, CSDN a recomandat Ministerului Transporturilor să realizeze o analiză aprofundată din perspectiva alocării eficiente a resurselor umane implicate, analiză care ar trebui să aibă în vedere și costurile cu forța de muncă ale fiecărei administrații, în special a celor organizate sub formă de regii autonome
O altă recomandare se referă la restructurarea tipurilor de tarife practicate, care să confere o mai mare predictibilitate și o identificare facilă a acestora de către transportatorii de mărfuri. De asemenea, trebuie avută în vedere și o posibilă stabilire prin act normativ a unei rate rezonabile a profitului practicată de administrațiile portuare.
În același timp, CSDN consideră necesară delimitarea clară a atribuțiilor administrațiilor portuare, respectiv a celor în baza cărora acestea acționează în calitate de autoritate publică și pentru care nu ar trebui să existe profit, de cele în care acționează ca o companie, desfășurând activități economice, prin aplicarea principiului transparenței relațiilor financiare, respectiv evidența contabilă separată pe cele două tipuri de activități.
Pe de altă parte, CSDN consideră că este importantă asigurarea finanțării pentru construirea canalului București - Dunăre, astfel încât să se conecteze cel mai mare pol de dezvoltare locală, București - Ilfov, cu portul Constanța. În plus, amenajarea râurilor Argeș și Dâmbovița va asigura necesarul de apă pentru irigații, protecția împotriva inundațiilor și amenajări piscicole. Astfel, activitatea economică, zonele logistice și parcurile industriale ar urma să se dezvolte.
În plus, este importantă implementarea de soluții digitale integrate pentru a spori siguranța și securitatea transporturilor de mărfuri, prin automatizarea containerelor, monitorizare în timp real a traficului de nave și integrarea cu rețelele logistice digitale. Astfel, eficiența operațională va fi îmbunătățită, iar timpii de transport ai mărfurilor vor scădea.
O altă recomandare a CSDN vizează investiția în terminale multimodale, pentru a reduce transporturile poluate și a utiliza versiunile fluvial-feroviare, respectând, astfel, țintele privind reducerea emisiilor poluante până în anul 2050. AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Mariana Nica, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Tanczos: Avem nevoie în cel mai scurt timp de un guvern responsabil și reforme pentru restabilirea echilibrului macroeconomic
Riscul politic generat de rezultatul alegerilor poate afecta indicatorii economici și este nevoie în cel mai scurt timp posibil de formarea unui guvern responsabil și reforme imediate pentru a restabili echilibrul macroeconomic, consideră ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Vedem semne de ameliorare a condițiilor de piață: cursul l
ANPDCA: 8.074 de copii aveau, la finele lunii decembrie 2024, ambii părinți plecați la muncă în străinătate
Numărul total al copiilor din România care aveau ambii părinți plecați la muncă în străinătate era, la sfârșitul lunii decembrie 2024, de 8.074, cu 821 mai puțini comparativ cu situația de la finele lunii septembrie 2024, conform datelor centralizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA).
RetuRO avertizează asupra unor tentative de fraudare a sistemului de către un număr restrâns de comercianți
RetuRO SGR, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), a intensificat recent măsurile de monitorizare și control, în urma identificării unor tentative de fraudare a sistemului de către un număr restrâns de comercianți. 'Este vorba despre 11 comercianți contractați, pentru care există suspiciuni rezonabile de compor
Unitatea 2 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată din 11 mai
Unitatea 2 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată începând cu data de 11 mai iar desincronizarea de la Sistemul Energetic Național va avea loc la ora 11:00, a anunțat vineri SN Nuclearelectrica. 'Opririle planificate reprezintă proiecte complexe, inițiate cu 24 de luni anterior datei planificate, av&aci
Prezidențiale2025/IMM România le-a solicitat celor doi candidați la funcția de președinte prezentarea viziunii lor economice
IMM România a solicitat prezentarea viziunii economice din partea celor doi candidați la funcția de președinte, care este importantă pentru antreprenori și are la bază dezvoltarea dialogului cu decidenții politici în scopul consolidării mediului de afaceri, conform unui comunicat al confederației patronale, remis, vineri, AGERPRES.
Societatea Națională a Sării a sistat de luni activitatea de producție și de vizitare la Salina Praid
Societatea Națională a Sării S.A - Salrom a sistat, de luni, activitatea de producție și cea de vizitare la Salina Praid, județul Harghita, unde s-au produs infiltrații în urma ploilor din ultima perioadă. 'Începând cu data de 05.05.2025, la Sucursala Salina Praid s-a sistat activitatea de producție și cea de vizitar
ANCOM: Conținutul generat cu IA, neetichetat clar, se raportează platformelor online unde a fost publicat
Platformele online și motoarele de căutare online ale căror servicii ar putea fi utilizate pentru a crea sau disemina conținut generat de Inteligența Artificială (IA) ar trebui să le ofere utilizatorilor interfețe și instrumente standard, ușor de utilizat, care să le permită să adauge etichete la conținutul generat de această tehnologie, se arată într-un comuni
DNSC a participat la exercițiul NATO de apărare cibenetică Locked Shields 2025
Specialiști din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) au participat, în perioada 5-9 aprilie 2025, la Locked Shields 2025, cel mai complex exercițiu de securitate și apărare cibernetică organizat sub egida NATO și găzduit în premieră la Biblioteca Centrală a Universității Politehnica din București, informează instituția înt
CFA România: Economia românească ar avea extrem de mult de suferit în cazul îndepărtării României de Uniunea Europeană
Economia românească ar avea extrem de mult de suferit în cazul îndepărtării României de Uniunea Europeană, iar fără accesul la fondurile europene, aceasta nu ar mai putea furniza nici pe departe nivelul actual de bunăstare, susțin economiștii Asociației CFA România, într-un material de opinie. 'O lectură
Ivan: Peste 800 de angajați de la șantierul naval din Mangalia vor primi salariile în două tranșe
Peste 800 de angajați activi de la șantierul naval din Mangalia vor primi salariile în două tranșe și am identificat 13 proiecte suplimentare de reparații navale, care vor începe de îndată, pentru a susține redresarea financiară a companiei, a declarat, vineri, pe Facebook, ministrul interimar al Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turis
AFM a validat 121 de dealeri pentru participarea în Programul 'Rabla pentru tractoare'
Lista cu 121 de dealeri validați pentru a participa în cadrul programului 'Rabla pentru tractoare' a fost publicată, vineri, pe site-ul Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). 'Deși în urma etapelor de evaluare și de soluționare a contestațiilor au fost validați mai mulți dealeri, doar 121 au semnat contractele și su
Autoritatea de concurență analizează tranzacția prin care Metlife vrea să preia administratorul de investiții PineBridge
Tranzacția prin care Metlife, Inc. intenționează să preia PineBridge Investments Americas Holdings Limited și, indirect, Digital Cable Systems S.A. și Akta Telecom S.A., este analizată de Consiliul Concurenței, se arată într-un comunicat de presă al instituției, transmis vineri AGERPRES. Conform prevederilor Legii concurenței nr. 21/1996
Ministrul Energiei a semnat un proiect de energie regenerabilă pentru administrația publică din Constanța
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat contractul de finanțare pentru unul dintre cele mai ambițioase proiecte de producere a energiei din surse regenerabile dedicate autoconsumului în sectorul public, realizat cu sprijinul Fondului pentru Modernizare, prin Programul-cheie 1 - Surse regenerabile de energie și stocarea energiei - Sprijinirea investițiil
Moneda națională se apreciază după trei zile de cotații record; cursul coboară la 5,1165 lei/euro
Moneda națională s-a apreciat vineri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1165 lei, în scădere cu 0,57 bani (-0,11%) față de cotația precedentă, de 5,1222 lei. Pe de altă parte, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5490 lei, în creșter
Boloș: Europa e realitatea care ne pune țara în mișcare: drumuri, școli, spitale, locuri de muncă
Într-un moment în care curentele izolaționiste încearcă să pună ziduri în jurul valorilor noastre, e bine să nu uităm unde am fi fost fără apartenența la UE, fără cele peste 100 de miliarde de euro care au intrat în România, a scris vineri ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, într-o postare pe Facebo