logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Ziua națională a lecturii la Sibiu; cum au citit mii de copii cărțile la care părinții lor au renunțat

Image

Peste 2.000 de copii din tot județul Sibiu au acceptat provocarea bibliotecarilor de la Biblioteca Județeană 'ASTRA' și au reușit să sărbătorească, pentru al treilea an consecutiv, lectura, nu doar de ziua ei, sâmbătă, ci în fiecare zi, în această săptămână, împreună cu invitați veniți în grădinițe, școli și licee, oameni cunoscuți în domeniile lor, totul sub deviza #SibiulmeuCITEȘTE.

Fie că și-au propus sau nu să citească o carte, sâmbătă, de Ziua națională a lecturii, cei care conduc Consiliul Județean Sibiu, dar și alte diverse instituții publice, medici, oameni de cultură, cei de la universitatea de stat din oraș au mers să citească, timp de o oră, în fața unor copii sau chiar împreună cu aceștia, acolo unde ei învață, în 25 de localități din județ, printre care cele două municipii, orașe mai mici, dar și la țară, în localități precum Alămor, Biertan, Cașolț, Cristian, Gura Râului, Iacobeni, Nocrich, Orlat, Poplaca, Rășinari, Sadu, Șelimbăr, Șura Mică, Slimnic, Tălmaciu sau Vurpăr.

Pentru prima dată în proiectul #SibiulmeuCITEȘTE, copiii și-au dat întâlnire vineri, la Biblioteca Județeană ASTRA, cu vârstnici din azile, care au jucat rolul unor 'bunici' cititori.

 



'O acțiune aparte în cadrul proiectului #SibiulmeuCITEȘTE a fost atelierul interactiv 'Povești de la bunicii noștri'. În cadrul acestuia, seniori de la centrele de servicii sociale au interacționat cu elevi de gimnaziu prin intermediul lecturii unor opere literare clasice și al poveștilor din copilăria de altădată. Bunicii participanți au avut ocazia să cunoască preferințele de lectură ale tinerei generații', a declarat, pentru AGERPRES, purtătoarea de cuvânt a bibliotecii sibiene, Monica Marin.

Una dintre bunicile care le-au citit povești copiilor a recunoscut că 'poveștile de azi sunt diferite' de cele pe care obișnuia ea să le citească în copilărie.

'E minunat să vedem că pasiunea pentru lectură îi animă în continuare pe copii, chiar dacă lumile zugrăvite în literatura contemporană s-au schimbat, iar poveștile de azi sunt diferite de cele pe care le citeam noi. Important este că lectura încă îi mai captivează și cărțile continuă să le ofere posibilități de explorare', a spus una dintre bunicile care le-au lecturat copiilor.




'Cartea tipărită are viitor?' Aceasta este o întrebare pe care și-o pun bibliotecarii, editurile, profesorii și care își caută răspunsul la generațiile ce vin.

Cunoscut istoric local Răzvan Pop, directorul Bibliotecii Județene ASTRA din Sibiu, spune că biblioteca nu mai este locul unde te duci să împrumuți sau să citești o carte, ci a devenit un spațiu cultural, unde se întâmplă mult mai multe lucruri: spectacole, expoziții, proiecții de filme, dezbateri etc. Altfel, cititorii de astăzi nu prea mai sunt atrași să intre în biblioteci și să caute cărțile tipărite.

'Da, cartea tipărită are viitor, dar cred că va deveni, ușor, cum este vinilul. Va fi o chestie de fiță să îți iei o carte în casă. Oamenii renunță la cărți. Este un fenomen foarte curios în România: toți se mută la casă mai mare și reduc numărul de biblioteci. Uită-te cum este creat un film, un cadru într-un apartament în anii '90, efectiv vezi că este în mod constant cartea. Acum nu mai e, acum nu mai sunt cărți', a precizat, pentru AGERPRES, directorul Bibliotecii Județene ASTRA, Răzvan Pop.

O mică parte dintre sibienii care renunță la cărțile din casele lor aleg să le doneze bibliotecilor sau singurului anticariat, condus de un jurnalist local, Călin Blaga.

Cu un milion de cărți și unul dintre sedii inaugurat în 2007, anul Capitalei Culturale Europene Sibiu, biblioteca, plus un spațiu de lectură modern, la standarde internaționale, cum este spre exemplu American Corner, Biblioteca Județeană ASTRA reușește să își crească ușor, de la an la an, numărul de abonați.

Dacă în 2023 erau 24.000 de abonați, în anul 2024 numărul acestora a crescut la 25.786. De trei ori mai mare este însă numărul celor care au intrat în 2024 în Biblioteca Județeană ASTRA din Sibiu, atrași de evenimentele culturale de aici, nu doar de o anumită carte. Ce impresionează este însă diferența dintre cei care au venit anul trecut la cea mai mare bibliotecă sibiană, peste 75.000 de oameni, față de 1,7 milioane de vizite pe site-ul bibliotecii în 2024, potrivit directorului Răzvan Pop.

Lupta pentru a-i face pe români să citească o carte tipărită din biblioteci este 'o luptă de existență', crede Răzvan Pop. Mai degrabă realist, decât optimist, directorul bibliotecii sibiene spune că este nevoie și de investiții în cultură, pentru ca lumea să citească volumele tipărite, mai ales în perioada aceasta în care tot mai mult se discută de tehnologie și inteligență artificială.

'Eu sunt realist. Dacă s-ar investi în cultură mai mult și dacă ar exista mai multă apetență pentru cultură, eu cred că putem cât de cât remedia, măcar să scoatem acea elită și să o fortificăm. Atunci elita aceea poate să crească. Dar atâta timp cât noi construim numai stadioane... Și acelea sunt bune, sunt și ele un standard de civilizație, dar nu doar aia trebuie. Câte biblioteci s-au construit în România? Trei - patru. La Sibiu este una din ele', a atras atenția directorul Răzvan Pop.



Neavând bani ca să facă publicitate cărților pe care le are, Biblioteca Județeană ASTRA a ales o altă formă inedită de a face cunoscute cărțile pe care le deține: a atras de la an la an tot mai mulți oameni din comunitate ca să citească pentru copiii sibieni și cu aceștia.

Una din școlile la care au fost diverși invitați să le citească celor mici este Școala 'Regina Maria' din centrul municipiului Sibiu. Biblioteca Județeană ASTRA a ales cărțile pe care le-a dat cititorilor, iar aceștia s-au dus la școală pentru a-i convinge pe copii să citească. Printre cei care au jucat acel rol, al cititorului, se numără și directorul Răzvan Pop.

Profesoara Delia Căzilă, directoarea adjunctă a Școlii 'Regina Maria' din Sibiu, a declarat pentru AGERPRES că întâlnirile copiilor cu diverse personalități locale înseamnă pentru cei mici și 'un prilej de a identifica modele'. La această școală există și un concurs dedicat lecturii și elevii se întrec în a citi cât mai multe cărți. Copilul care a câștigat cea mai recentă ediție a acestui concurs de citit a reușit să citească 3.314 pagini în trei luni de zile, ceea ce înseamnă peste 30 de pagini pe zi.

'Campania inițiată de Biblioteca ASTRA din Sibiu este binevenită în școala noastră deoarece, în ultimii ani, elevii au avut oportunitatea să cunoască personalități ce performează în diferite domenii, fiind scriitori, profesori universitari, medici, jurnaliști, actori, regizori, bibliotecari etc. Aceștia le vorbesc copiilor despre experiențele personale de lectură, despre rolul acesteia în devenirea proprie și le citesc din cărțile preferate. Întâlnirile cu cei mici trezesc în sufletele lor curiozitate, entuziasm, dorința de a comunica și de a urma literalmente îndemnurile primite, în timp ce pentru cei mari reprezintă o experiență de cunoaștere, de autoanaliză, un prilej de a identifica modele, de a stabili obiective pe termen lung. Ne bucurăm să fim parte a acestei campanii și le mulțumim tuturor celor care au făcut-o posibilă', a afirmat profesoara Delia Căzilă.

 


Una dintre întâlnirile de la școala sibiană, cu prilejul Zilei naționale a lecturii, a fost cu doi medici psihiatri de la spitalul de profil din oraș, directorul medical Ciprian Băcilă și medicul rezident Andreea Grama. Psihiatrul Ciprian Băcilă le-a explicat copiilor că lectura unei cărți pe hârtie este cel mai simplu mod de a avea mintea sănătoasă.

'În momentul în care citiți și în momentul în care faceți foarte mult sport o să vă dezvoltați foarte bine și o să fiți cei mai sănătoși. Dacă stați foarte mult timp la televizor și la tabletă, care sunt într-adevăr foarte apetisante, - și mie, la vârsta asta, îmi place să mă mai uit pe tabletă -, dar vă spun foarte clar că nu sunt sănătoase. În orice moment în care voi citiți, cu cât citiți mai mult și cu cât stați afară la sport, cu atât sunteți mai sănătoși și creierașul vostru se dezvoltă foarte, foarte bine. Noi putem să dezvoltăm creierul acesta, foarte sănătos, prin cărți și principii', le-a spus copiilor psihiatrul Ciprian Băcilă.

Unul dintre copii a vrut să știe ce diferență este între cititul pe tabletă și cel dintr-o carte tipărită. Psihiatrul sibian a explicat că diferența dintre a citi de pe tabletă și a citi o carte este precum cea dintre a te spăla pe dinți și a te uita, pe ecranul unei tablete, la cineva care se spală pe dinți.

'Dacă citești de pe tabletă, nu e același lucru ca dintr-o carte. Tableta este un mijloc modern, care a fost inventată să ne ușureze anumite aspecte ale vieții noastre de zi cu zi, dar nu să le înlocuiască. E ca și cum ai spune că te uiți pe tabletă la cineva care se spală pe dinți și să nu te mai speli pe dinți. Este bine să nu te speli pe dinți? E bine să nu faceți duș? Dacă vedeți pe tabletă că cineva se spală pe dinți sau face duș înseamnă că ați făcut voi? Tableta este foarte bună, dar este o lume virtuală. Virtual ce înseamnă? Ceva artificial', a explicat psihiatrul.

După dialogul cu copiii, medicul psihiatru rezident Andreea Grama le-a citit acestora povestea lui Charlie și a fabricii de ciocolată. Așa cum personajul Charlie este înnebunit după ciocolată și are nevoie de un singur bilet de aur pentru ca toate dulciurile din fabrica lui Willy Wonka să fie ale lui, tot așa fiecare dintre noi are nevoie să (re)înceapă să citească, cât de puțin, pe hârtie, ca să înțeleagă că Ziua națională a lecturii poate să fie în fiecare zi. Spre exemplu, un abonament anual la Biblioteca Județeană ASTRA din Sibiu costă 40 de lei. 'Biletul de aur' pentru o minte sănătoasă costă zilnic în jur de zece bani la biblioteca ce a reușit să facă o săptămână națională a lecturii la Sibiu. AGERPRES/(A - redactor: Isabela Paulescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 874

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 24-04-2025 16:59

Ministerul Educației: Înscrierile la concursul național 'Școală Europeană' - până pe 9 mai

Școlile se pot înscrie până pe 9 mai la concursul național 'Școală Europeană', a anunțat joi Ministerul Educației și Cercetării. Potrivit sursei citate, în premieră în acest an școlar, candidaturile vor fi transmise în format electronic către Ministerul Educației. 'Informațiile privind depunerea candidat

Educatie - Stiinta 24-04-2025 15:44

David: Guvernul a aprobat specializările și programele de studii universitare din toamnă; sunt câteva noi

Guvernul a aprobat, joi, domeniile de licență, master, doctorat, precum și specializările și programele de studii pentru anul universitar următor, a anunțat ministrul Educației și Cercetării, Daniel David. 'Prin hotărâri de Guvern am stabilit domeniile de licență, domeniile de masterat, domeniile de doctorat și, foarte important, specializările și pr

Educatie - Stiinta 24-04-2025 15:22

Daniel David: Guvernul a aprobat OUG care permite organizarea examenelor de titularizare; începem cu 30 aprilie

Guvernul a aprobat, joi, o ordonanță de urgență care permite organizarea examenelor de titularizare în urma cărora 62.000 de posturi didactice de predare în învățământul preuniversitar și universitar vor putea fi ocupate în acest an. 'Această ordonanță de urgență ne permite organizarea examenelor de titularizare. Începem

Educatie - Stiinta 24-04-2025 12:00

Ministerul Educației va organiza o sesiune specială a Evaluării Naționale la începutul lunii iulie

Ministerul Educației și Cercetării va organiza o sesiune specială a Evaluării Naționale la începutul lunii iulie, a anunțat joi, într-o conferință de presă, secretarul de stat Sorin Ion. Potrivit acestuia, pe 2 iulie va avea loc proba de Limba și literatura română, iar pe 3 iulie proba la Matematică. Elevii din partea minorit

Educatie - Stiinta 24-04-2025 11:29

David: Procentul absolvenților de studii superioare prin raportare la populația generală arată rău

Ministrul Educației, Daniel David, a declarat joi că procentul absolvenților de studii superioare raportat la populația generală sau la grupul de tineri cu vârste cuprinse între 24-34 de ani 'arată rău' în comparație cu media europeană. 'Avem câteva probleme mari în zona universitară, așa cum știți. Pr

Educatie - Stiinta 24-04-2025 11:29

Daniel David: Ordinul de ministru privind 'butonul roșu' se află pe circuitul de avizare

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a anunțat joi că ordinul privind 'butonul roșu' prin care vor fi semnalate cazurile de violență și de consum de droguri în școli se află pe circuitul de avizare. 'Avem pe circuit ordinul de ministru cu 'butonul roșu' pentru a permite să se semnaleze cazurile de violență

Educatie - Stiinta 24-04-2025 10:58

Daniel David: Vom organiza în toamnă o conferință Smart Diaspora

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat joi că în toamnă va fi organizată o nouă conferință internațională de cercetare-dezvoltare-inovare 'Smart Diaspora'. 'În zona de cercetare-dezvoltare-inovare am convenit că vom organiza o nouă sesiune, o nouă conferință internațională a Diasporei - Smart Diaspo

Educatie - Stiinta 23-04-2025 09:55

România, pe podiumul mondial la Campionatul de Robotică FIRST Championship 2025

Echipele românești au urcat pe podium la Campionatul de Robotică FIRST Championship 2025, destinat liceenilor, care s-a desfășurat în perioada 16 - 19 aprilie la Houston, SUA, informează Ministerul Educației și Cercetării. Rezultate remarcabile au obținut echipa CSH Timișoara & Eastern Foxes Ploiești - alianță de excepție, care

Educatie - Stiinta 17-04-2025 12:48

Prezidențiale2025/Cluj: UBB lansează busola pentru alegerile prezidențiale

Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca lansează busola RefreshVote.ro pentru alegerile prezidențiale din luna mai. 'Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca lansează, pentru al doilea an consecutiv, busola digitală pentru alegerile prezidențiale. RefreshVote.ro este o platformă digitală gratuită, cunoscută și ca '

Educatie - Stiinta 17-04-2025 11:15

Politehnica București organizează în perioada 9 - 11 mai ediția a III-a a SpaceFEST

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA), va organiza, în perioada 9 - 11 mai, cea de-a treia ediție a SpaceFEST 2025, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat explorării spațiului. Cam

Educatie - Stiinta 16-04-2025 18:51

Rectorul UPB: Memorandumul semnat cu instituții din Coreea de Sud - un pas înainte în inovații în industria de apărare

Memorandumul de înțelegere semnat miercuri de către Hanwha Aerospace România- o filială a Hanwha Aerospace - cu Universitatea Națională Pusan (PNU) și Universitatea Politehnica de Știință și Tehnologie București (UPB) este 'un pas înainte' în ceea ce privește inovațiile în industria de apărare, a afirmat rectorul UPB, Mihnea Cost

Educatie - Stiinta 16-04-2025 17:15

Cluj: Omul de afaceri Dorel Goia a înființat un afterschool gratuit pentru elevii din cartierul Mănăștur

Omul de afaceri clujean Dorel Goia a înființat, prin intermediul fundației sale 'Ioan și Maria', un centru afterschool în Cluj-Napoca, unde elevii de la școlile din cartierul Mănăștur, în special cei cu dificultăți materiale, vor putea, ajutați de profesori, să-și consolideze informațiile primite la cursuri și să desfășoare diverse alte acti

Educatie - Stiinta 16-04-2025 16:27

Reprezentanții Universității din București au transmis un apel pentru o Românie democratică și euroatlantică

Universitatea din București a transmis miercuri un Apel pentru o Românie democratică și euroatlantică, în contextul în care, susțin reprezentanții instituției de învățământ superior, libertatea obținută 'cu sânge' în 1989 și 1990 este amenințată de 'vectorii regimurilor antidemocratice, autoritariste și dictatoria

Educatie - Stiinta 16-04-2025 14:52

Cursurile se pot desfășura online în unitățile de învățământ care vor fi centre de examen la Bacalaureat

Cursurile se pot desfășura în format online asincron în unitățile de învățământ desemnate centre de examen sau din care provin resursele umane implicate în desfășurarea examenului de Bacalaureat, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației și Cercetării, în zilele în care sunt programate probe

Educatie - Stiinta 16-04-2025 13:36

CONAF/Peste 100 de elevi din Buzău și Iași, participanți în semifinale ale Maratonului pentru Educație Antreprenorială

Peste 100 de elevi și-a expus viziunea asupra lumii de mâine în cadrul semifinalelor Maratonului pentru Educație Antreprenorială care au avut loc la Buzău și Iași. Potrivit unor comunicate transmise AGERPRES de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Maratonul pentru Educație Antreprenorială face parte din pro