logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Chipăilă (APT): Dacă nu sunt bani la buget, e și pentru că nu investim suficient în promovarea României, pentru a atrage turiști străini

Imagine din galeria Agerpres

Faptul că nu investim suficient în promovarea României pentru a convinge mai mult de 2,3 milioane de turiști străini să vină să aducă bani în țară este una dintre cauzele pentru care nu sunt bani la bugetul de stat, în condițiile în care Albania, de exemplu, înregistrează 14 milioane de turiști străini, deci de șase ori și ceva mai mult decât noi, a afirmat, joi, Alin Chipăilă, Alianța pentru Turism.

'Dacă stăm să ne uităm care este bugetul de promovare al României și faptul că nu reușim să mobilizăm, într-adevăr, o strategie coerentă de marketing la nivel național vedem motivul pentru care am ajuns în situația în care BNR prognozează pentru anul 2024 un deficit al balanței comerciale în turism de 5 miliarde de euro. Deci, în momentul în care vorbim că nu sunt bani la buget e și pentru faptul că nu investim suficient în promovarea României pentru a convinge mai mult de 2,3 milioane de turiști străini să vină să aducă bani în România, pentru că, până la urmă, acesta este un export clar de servicii. Ne uităm la țări, la Albania, spre exemplu, care are 14 milioane de turiști străini, deci de șase ori și ceva mai mult decât România. Este incredibil!', a afirmat Chipăilă, la un eveniment de specialitate.

El a atras atenția că și Bucureștiul, care e principala destinație a României, aproape că nu există 'în momentul în care ne prezentăm în afară'. În acest context, el a subliniat că înființarea Organizației de Management al Destinației la nivel de capitală 'trenează din motive care efectiv încep să scape logicii'.

'Pornind de la nivel național, într-adevăr, avem o legislație, dar, din păcate, observăm că lucrurile nu se mișcă. Tot acolo unde au existat niște inițiative și unde oamenii au înțeles că numai împreună, lucrând mână-n mână, cu autoritatea publică locală care are fonduri și care își propune să dezvolte o destinație, împreună cu actorii privați, numai așa, lucrând împreună, lucrurile se pot dezvolta. Și am exemplu aici de la Oradea, de la Timișoara, de la Sibiu. Mi-ar plăcea să avem cât de curând exemple pozitive și din București, unde crearea acestei organizații la nivel de destinație (OMD - n. r.) durează de prea mult timp și trenează din motive care efectiv încep să scape logicii, pentru că e totuși principala destinație a României Bucureștiul și, în momentul în care ne prezentăm în afară, aproape că nu există. În campanii de comunicare București nu există, în campanii de participare la târguri, atragere de influenceri sau altceva, la fel, nu există. Bine, nu că am sta mai bine la nivel de țară. Și aici lucrurile se întâmplă foarte disparat și dificil și cu investiții minime', a susținut acesta.

Potrivit sursei citate, Alianța pentru Turism încearcă să 'coaguleze ceea ce ar trebui să fie Organizația de Management al Destinației România'.

'Laud implicarea FIHR-ului în toate structurile asociative și faptul că împreună am creat ONG-ul Alianța pentru Turism, pentru că este modelul care trebuie replicat în țară, în sensul în care să avem autoritățile publice locale - primării, consilii județene - care să lucreze cu filialele teritoriale, cu organizațiile de la nivel local ale industriei hoteliere în ansamblu, fie că vorbim de hotelieri, de restaurante, de furnizorii de servicii. La nivel național, Alianța pentru Turism, prin forma de organizare și prin modul în care este structurată, din 2020 încoace, încercăm să coagulăm ceea ce ar trebui să fie Organizația de Management al Destinației România. Și cred că fiecare dintre noi trebuie să fim ambasadorii implicării actorilor privați în aceste structuri patronale, profesionale și asociative, pentru că nu e nimeni mai în măsură să apere drepturile și să promoveze interesele decât aceste structuri. (...) Avem o dorință foarte mare, și anume aceea ca, prin legislație, să reușim să consfințim organizarea acestui OMD național. Sperăm să se întâmple într-un orizont de timp rezonabil și care să nu ne mai pună în situația de a participa sau de a avea prezențe pe scena internațională nepregătite, nesusținute, pe niște piețe care nu sunt studiate, fără un profil al turiștilor și fără rezultate cuantificabile. Toți știm că în business ne trebuie rezultate. Am investit atâția bani în promovare, cât mi s-a întors înapoi?', a transmis Chipăilă.

El a subliniat că acele destinații în care au existat OMD-uri sau precursori ai OMD-urilor și-au revenit mai ușor din pandemie, au lucrat inclusiv în timpul pandemiei pentru a încerca să diminueze și să atenueze efectele asupra industriei.

'Și acolo unde acestea, din motive politice, din motive de schimbări, din varii motive nu mai există, se vede clar că promovarea scade și destinația începe să dispară de pe hartă. Mă gândesc aici la colegii noștri de la Asociația de Management al Destinației Delta Dunării, care era activă, prezentă. (...) Așteptăm să-i vedem, pentru că în ultimii doi ani nu au mai fost prezenți nici la târguri, nu au mai fost prezenți nici în mediul online cu promovare, pentru o zonă care merită tot interesul nostru și care este un ambasador al României pe plan internațional', a adăugat reprezentantul APT.

Alin Chipăilă i-a îndemnat pe membrii FIHR, prezenți la eveniment, să se implice în structurile asociative, pentru a participa la modificarea legislației secundare în interesul industriei.

'Implicați-vă în structurile asociative, nu doar prin adeziune și prezența la întâlniri, pentru că FIHR-ul, APT-ul și celelalte au grupuri de lucru cu care discutăm cu ministerul despre legislație. Ne chinuim acum împreună să provocăm transformarea legislației pentru a include în sfârșit și la noi partea de digitalizare în ceea ce privește raportarea turiștilor, monitorizarea fluxului turiștilor și, pentru fiecare grup de lucru - că vorbim de legislație, că vorbim de marketing -, este nevoie de specialiști, este nevoie de voi toți. Altfel, autoritățile noastre sunt foarte reactive în cel mai bun caz. Nu sunt neapărat competențe, ministerele se schimbă, am trecut de la un minister la celălalt, le-am comasat, politicienii se schimbă. Noi trebuie să fim coloana vertebrală a ceea ce prezintă susținerea și interesul industriei. Noi suntem aceia care trebuie să fie interlocutori permanenți și strategici pentru autorități și care să le ceară să promoveze interesele industriei, pentru că noi aducem bani în România', a mai spus el.

Federația Industriei Hoteliere din România a organizat, joi, conferința 'Transformarea industriei hoteliere: creșterea competitivității în noul context strategic din turism', marcând 35 de ani de activitate a organizației.

La eveniment, profesioniști relevanți din România și din alte țări și-au prezentat opiniile despre schimbările și reglementările locale și europene, direcțiile strategice pentru turism la nivel de Europa, politicile publice locale necesare pentru turism, dar și tendințele din zona investițională. AGERPRES/(A - autor: Oana Tilică, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 274

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 09-05-2025 10:16

Numărul sacrificărilor și greutatea în carcasă au crescut în martie la porcine și au scăzut la bovine, ovine și caprine și la păsări(statistică)

Numărul sacrificărilor și greutatea în carcasă au crescut în martie 2025, față de aceeași lună a anului trecut, la porcine și au scăzut la bovine, la ovine și caprine și la păsări, arată datele Institutului Național de Statistică (INS), publicate vineri. În luna martie 2025, față de luna februarie 2025, numărul sacrificărilor

Economic 09-05-2025 10:13

ANAF: Proiecte europene privind asigurarea interoperabilității sistemelor de tip chatbot în domeniul fiscal, finalizate la București

România a avut rolul de lider în coordonarea a două proiecte europene finalizate cu succes privind asigurarea interoperabilității sistemelor de tip chatbot în domeniul fiscal, a anunțat vineri Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). 'În perioada 6 - 7 mai 2025, la București, a avut loc reuniunea reprezenta

Economic 09-05-2025 09:39

Burduja: România nu poate închide termocentralele pe cărbune din cauze obiective

Ministerul Energiei insistă pentru renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și amânarea termenului de închidere a termocentralelor pe cărbune, în caz contrar acest lucru ar pune și mai multă presiune pe prețuri, a scris, vineri, ministrul Sebastian Burduja, pe pagina sa de Facebook. 'Securitatea en

Economic 09-05-2025 09:21

AMOFM București: Bursa generală a locurilor de muncă va avea loc la Colegiul Economic 'Viilor', pe 23 mai

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) organizează Bursa Generală de Locuri de Muncă la Colegiul Economic 'Viilor' în data de 23 mai 2025, informează instituția într-un comunicat transmis vineri AGERPRES. Potrivit sursei citate, obiectivul principal al evenimentului îl constituie creștere

Economic 08-05-2025 19:33

ANPC a dispus suspendarea temporară a activității pentru 11 societăți din zona șoselei de centură a Capitalei

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a dispus, joi, oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficiențelor, pentru 11 operatori economici care își desfășoară activitatea în zona șoselei de centură a Municipiului București. Potrivit unui comunicat al ANPC, este vorba despre societățile Coffe Cop, La Jardel

Economic 08-05-2025 19:02

Ministrul Economiei: Șantierul Naval 2 Mai din Mangalia are acum oportunități clare de dezvoltare pe termen lung

Șantierul Naval 2 Mai din Mangalia are acum oportunități clare de dezvoltare pe termen lung, care să păstreze locurile de muncă ale oamenilor și șantierul funcțional, susține ministrul Economiei, Bogdan Ivan, după ce reprezentanții Sindicatului Navalistul au anunțat proteste în Capitală pentru ziua de vineri. Într-o

Economic 08-05-2025 15:53

Dumitru Costin a fost reales în funcția de președinte al BNS

Dumitru Costin a fost reales, joi, președinte al Blocului Național Sindical (BNS), cu 304 voturi favorabile și 12 împotrivă, la cel de-al 13-lea Congres al Confederației Sindicale. Costin se află la conducerea BNS încă din 1993, mai întâi ca președinte interimar, în urma demisiei lui Matei Brătianu. Ulterior, Dumitru Costin a fost

Economic 08-05-2025 14:49

România raportează o scădere de 70% a înmatriculărilor de autoturisme full electrice, în aprilie (APIA)

Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut cu 24%, în luna aprilie 2025, față de aceeași perioadă din anul anterior, în timp ce autoturismele full electrice au raportat o diminuare de 70% și o cotă de piață de 2,2%, arată datele Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI), prelucrate de Asociația Producătorilor și Importatorilor

Economic 08-05-2025 14:24

Ministerul Energiei anunță reducerea cu 25% a cheltuielilor salariale și desființarea a 91 de posturi

Cheltuielile salariale din Ministerul Energiei se vor reduce cu 25%, iar numărul posturilor va scădea cu 23%, echivalentul a 91 de poziții, a anunțat Ministerul Energiei într-un comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES. Proiectul de Hotărâre de Guvern privind reorganizarea instituției a fost aprobat în ședința de Guvern de joi, 8 mai, după

Economic 08-05-2025 13:39

Olimpicii din Alexandria, față în față cu tehnologia viitorului la ICI București

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI București a fost, în această săptămână, gazda unei vizite a zeci de elevi cu rezultate academice excepționale din Alexandria, participanți în programul educativ și vocațional ''Clubul Olimpicilor Alexandria - România Inteligentă''. Po

Economic 08-05-2025 13:31

Boloș, despre un acord cu FMI: Nu se pune problema; reformele ar fi mult mai usturătoare decât cele din PNRR

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, susține că nu se pune problema încheierii unui acord de împrumut cu Fondul Monetar Internațional, care ar presupune reforme mult mai ''usturătoare'' decât cele din Planul Național de Redresare și Reziliență, motiv pentru care angajamentele față de Comisia Europeană trebui

Economic 08-05-2025 13:15

Euro înregistrează joi un nou maxim istoric: 5,1222 lei

Moneda națională s-a depreciat joi, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1222 lei, în creștere cu 2,31 bani (0,45%) față de cotația precedentă, de 5,0991 lei, înregistrând un nou maxim istoric.   

Economic 08-05-2025 13:09

Ministrul Muncii: România are o creștere de 44% a nivelului de trai față de acum zece ani

România are o creștere de 44% a nivelului de trai, față de acum zece ani, conform celor mai recente date Eurostat, a afirmat, joi, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu. ''România, față de acum zece ani, pe datele Eurostat recente, are o creștere de 44% a nivelului de trai.

Economic 08-05-2025 12:52

VIDEO Marcel Boloș: Renegocierea PNRR este extrem de complexă; sperăm să avem decizia Consiliului ECOFIN în iulie

Renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) cu Comisia Europeană este extrem de complexă și sperăm să existe o decizie finală pe acest subiect a Consiliului ECOFIN în luna iulie, a declarat, joi, la finalul ședinței de Guvern, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Economic 08-05-2025 12:19

VIDEO Boloș: Cererea de plată numărul 3 va fi încasată, parțial, la sfârșitul lunii mai

Cererea de plată numărul 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) urmează să fie încasată, parțial, la sfârșitul lunii mai și va fi în valoare de 1,3 miliarde de euro, a declarat, joi, la finalul ședinței de Guvern, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș.