Ministerul Culturii/Proiect HG: Exportul temporar de bunuri culturale mobile restricționat pentru maxim șase luni

Restricționarea duratei exportului temporar pentru o perioadă de maxim șase luni a bunurilor culturale mobile, cu posibilitatea prelungirii exportului o singură dată, pentru o perioadă de șase luni, se numără printre principalele modificări ale legislației care reglementează condițiile în care se pot realiza expoziții în străinătate, potrivit unui proiect de act normativ, care poate fi consultat pe site-ul Ministerului Culturii.
Ministerul Culturii a anunțat, luni, deschiderea procesului de transparență decizională pentru proiectul de Hotărâre a Guvernului ce vizează modificarea și completarea Normelor metodologice privind exportul definitiv sau temporar al bunurilor culturale mobile, reglementate prin Hotărârea Guvernului nr. 518 din 7 aprilie 2004, cu modificările și completările ulterioare.
În proiectul de hotărâre a Guvernului se propun măsuri suplimentare de protecție a bunurilor culturale mobile, în cazul exporturilor, cum ar fi măsuri de securitate care includ pază umană pe toată durata exportului temporar: transport, depozitare, expunere. Se vor face analize de risc de către instituția organizatoare din străinătate, iar în cadrul contractului de împrumut, prevăzut la Anexa nr. 1, se propun prevederi în acest sens.
În vederea protejării bunurilor culturale mobile, se propun următoarele:
* restricționarea duratei exportului temporar pentru o perioadă de maxim 6 luni, existând posibilitatea prelungirii exportului o singură dată, pentru o perioadă de 6 luni;
* bunurile culturale mobile aflate în proprietate publică pot fi exportate temporar în vederea participării la expoziții, doar dacă s-au aflat pentru o perioadă de minim 6 luni pe teritoriul României.
În acest context, sunt prevăzute clarificări ale procedurii de export și detalierea conținutului documentației care trebuie depusă, în vederea eliberării certificatului de export.
'Astfel, se solicită documente suplimentare, cum ar fi declarația solicitantului, dată sub sancțiunea Codului Penal privind falsul în declarații, potrivit căreia, pe toată durata exportului temporar: transport, depozitare, expunere, este asigurată paza umană a bunurilor culturale mobile. Sunt prevăzute documente suplimentare necesare emiterii avizului de principiu pentru exportul bunurilor culturale mobile, respectiv: document care atestă îndeplinirea condițiilor de securitate fizică ale locației unde se expun bunurile culturale mobile împrumutate și hotărârea consiliului de administrație al solicitantului privind exportul bunurilor culturale mobile în vederea expoziției', precizează documentul.
Totodată, s-au extins termenele de depunere a documentațiilor corelate cu data scoaterii bunurilor culturale mobile de pe teritoriul României.
Se menționează necesitatea existenței de fotografii pentru toate bunurile culturale mobile, pentru care se solicită exportul, inclusiv pentru cărți, publicații, mărci și cărți poștale de frecvență și serie mare sau pentru unele bunuri de serie mare care se pot identifica precis prin înscrisuri, mărci sau alte caracteristici ale obiectelor respective.
De asemenea, se clarifică și tipul ștampilelor care se aplică pe fotografii și nu direct pe bunurile culturale mobile (operațiune ce ar putea duce la deteriorarea bunurilor).
În vederea creșterii măsurilor de securitate a bunurilor culturale mobile exportate, s-a modificat anexa nr. 1, contractul-cadru de împrumut și s-a adăugat anexa nr. 7, document care atestă îndeplinirea condițiilor de securitate fizică ale locației unde se expun bunurile culturale mobile împrumutate. S-au introdus clarificări privind conținutul dosarului care trebuie depus în vederea exportului bunurilor culturale mobile clasate în tezaur, aflate în proprietate privată.
Proiectul reglementează și situația referitoare la nerevenirea în interiorul frontierelor românești a bunurilor culturale mobile clasate sau neclasate exportate temporar, la termenul stabilit prin certificatul de export sau la termenul stabilit prin certificatul de export de prelungire a termenului emis potrivit prevederilor legale, care constituie operațiune de export ilegal.
Noul proiect de act normativ va fi supus, potrivit legii, consultării structurilor asociative ale autorităților administrației publice locale.
Acest proiect de act normativ poate fi consultat pe site-ul ministerului, www.cultura.ro, la Secțiunea Transparență/Proiecte de acte normative, accesând link-ul: https://www.cultura.ro/proiect-de-hotarare-192.
Ministerul Culturii va propune înăsprirea cadrului legislativ care reglementează condițiile în care se pot realiza expoziții în străinătate, o propunere de hotărâre de guvern urmând să fie publicată, vineri, pe site-ul ministerului, a anunțat, vineri, ministrul Natalia Intotero.
'Lucrăm la înăsprirea cadrului legislativ pentru realizarea acestor tipuri de expoziții. În cursul zilei de astăzi vom ieși cu o propunere de modificare a acestor condiții printr-o hotărâre de guvern, care va reglementa realizarea acestor expoziții, acestor exporturi. Această hotărâre de guvern va fi pusă în transparență 15 zile. Instituțiile care vor aviza ulterior (...) vor veni cu completări, vor veni în sprijin. Dar, în egală măsură, vom face și dezbateri, unde vom invita toți specialiștii din domeniu să vină cu propuneri pentru îmbunătățirea cadrului legislativ', a spus ministrul Culturii la B1 TV.
Natalia Intotero a arătat că aceste reguli au fost stabilite de specialiștii de la Direcția Patrimoniu din Ministerul Culturii, alături de cei de la Serviciul Juridic, urmând ca propunerile acestora să fie îmbunătățite de toți specialiștii din domeniu. AGERPRES/(AS - redactor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Dirijorul Paavo Jarvi și Orchestra Tonhalle din Zurich concertează la Sala Palatului pe 2 și 3 septembrie
Dirijorul Paavo Jarvi și Orchestra Tonhalle din Zurich, alături de Alisa Weilerstein, concertează la Sala Palatului din Capitală, în cadrul Festivalului 'Enescu' din acest an, pe 2 și 3 septembrie, de la ora 20:00, informează un comunicat transmis, luni, AGERPRES. Primul concert propune: Preludiu la Oedip de George Enescu, Concer
Bihor: Simpozion internațional pe tema Art Nouveau, cu invitați de renume, la Casa Darvas
Casa Darvas-La Roche din Oradea, monument istoric și de arhitectură, obiectiv turistic, va găzdui, în data de 5 aprilie, un simpozion internațional unic, pe tema Art Nouveau, cu trei specialiști invitați de renume, a informat luni, Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Bihor (Oradea Heritage). 'Acest eveniment inedit întrunește trei
ICR: Expoziție cu portretele unor condamnați la moarte în timpul 'Marii terori din URSS' (1937 - 1938)
Expoziția 'Ultima privire sub gloanțele comunismului', în cadrul căreia sunt prezentate 25 de portrete ale unor victime ale 'Marii terori din URSS' din perioada 1937 - 1938, va putea fi vizitată în perioada 4 aprilie - 15 iunie, la sediul Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței. La deschiderea expoziției vor lua cuv&a
Ziua Internațională a Păsărilor - sărbătorită, marți, la Muzeul Antipa
Muzeul Național de Istorie Naturală 'Grigore Antipa' invită, marți, elevii și cadrele didactice din unitățile de învățământ să descopere frumusețea și diversitatea păsărilor, printr-o serie de activități educative și interactive, cu ocazia Zilei Internaționale a Păsărilor. Potrivit unui comunicat al Muzeului Antipa transmis
'Traviata' de Verdi, producție 'Oleg Danovski' - luni, la Sala Palatului
Spectacolul extraordinar 'Traviata' de Giuseppe Verdi, cu regia artistică semnată de Anghel I. Arbore, producție a Teatrului Național de Operă și Balet 'Oleg Danovski', va aduce 100 de artiști pe scena Sălii Palatului din Capitală, luni, de la ora 19:00. Potrivit site-ului salapalatului.ro,
Lucrarea 'Măști' de Ion Țuculescu - în licitație la 40.000-60.000 de euro
Lucrarea 'Măști' de Ion Țuculescu este cel mai bine cotată la licitația colecției de artă a familiei filosofului Ioan Drăgan organizată de casa Artmark pe 8 aprilie la Palatul Cesianu-Racoviță, fiind pusă în vânzare la suma estimativă de 40.000-60.000 de euro. Sesiunea cuprinde peste 200 de loturi, între lucrările sco
Patriarhul Daniel - mesaj transmis arhiepiscopului Albaniei, la întronizare: Vă felicităm cu ocazia acestui eveniment binecuvântat
Patriarhul Daniel i-a transmis sâmbătă un mesaj, cu prilejul întronizării, arhiepiscopului Tiranei, Durresului și al Întregii Albanii, Preafericitului Părinte Ioan. 'Biserica Ortodoxă Română a primit, cu multă bucurie, vestea întronizării Preafericirii Voastre în demnitatea de Arhiepiscop al Tiranei, Dur
Botond Nagy, regizorul spectacolului 'Proorocul Ilie': Voi continua să îmi desfășor activitatea cu aceeași pasiune
Regizorul Botond Nagy a anunțat că, în contextul controversei create în jurul spectacolului 'Proorocul Ilie', montat la Teatrul Național 'I.L. Caragiale'' din București, a primit mesaje cu caracter amenințător și discriminator pe platformele de socializare, drept pentru care a făcut plângeri penale și a sesizat Consiliul Național
Spectacolul 'Procesul lui Eichmann' - sâmbătă, în premieră absolută, pe scena Operei Naționale București
Opera 'Procesul lui Eichmann' de Gil Shohat, un libret (în două acte și 66 de scene) bazat pe piesa de teatru omonimă a dramaturgului israelian Motti Lerner, va fi prezentată, sâmbătă, de la ora 18:30, în premieră absolută, pe scena Operei Naționale București. Acest proiect cultural își propune, potrivit ONB, să
ActiveWatch: CNA nu trebuie să cenzureze abuziv dreptul constituțional al cetățenilor la libertatea de opinie
ActiveWatch și Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) constată 'cu îngrijorare' că 'CNA și-a lărgit de facto jurisdicția la tot conținutul video online, într-un mod abuziv, dincolo de baza legală și, mai mult, a ajuns să ia decizii care echivalează cu acte de cenzură, dispunând ștergerea din online a unor conținuturi protejate de dreptul
Jose Luis Peixoto și Goncalo M. Tavares - printre scriitorii care vor fi prezenți la Bookfest 2025
Jose Luis Peixoto și Goncalo M. Tavares se numără printre scriitorii care vor fi prezenți la Salonul Internațional de Carte Bookfest, care se desfășoară între 28 mai și 1 iunie și are ca oaspete Portugalia. Mottoul salonului este 'Unde marea s-a sfârșit și pământul așteaptă' - cuvintele care încheie romanul 'Anul morții lui
CNA: 37 de eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, YouTube, Facebook
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 24 - 28 martie, 37 de ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online, publicate pe platformele TikTok (15), YouTube (cinci), Facebook (17), însoțite de solicitări pentru o eventuală închidere a unor conturi. 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea c
Bănescu, despre afirmațiile privind 'fișa postului' jurnalistului obiectiv: Regret profund formularea atât de deficitară
Vasile Bănescu, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a afirmat, vineri, că regretă 'profund' formularea 'atât de deficitară, deci grav interpretabilă', susținută în sprijinul eliminării de pe Internet a unui comentariu făcut de jurnalistul Marius Tucă, precizând că aceasta 'se referea strict contextual' exclusiv la BEC
Ana Blandiana: Literatura română a stat foarte bine și stă minunat
Scriitoarea Ana Blandiana afirmă că literatura română 'stă minunat' și avem scriitori de primă mărime 'în toate generațiile', iar faptul că niciun autor român n-a obținut încă Premiul Nobel poate fi o întâmplare. 'Literatura română întotdeauna a stat foarte bine. Și acum stă minunat. Efectiv,
APADOR-CH solicită comisiilor parlamentare de cultură demiterea lui Vasile Bănescu din CNA
Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a solicitat comisiilor de cultură din Senat și Camera Deputaților retragerea din funcția de membru al Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a reprezentantului Guvernului, Vasile Bănescu, în urma eliminării de către Consiliu de pe Internet a unui material de opinie