Comunicat de presă - Teatrul Dramatic 'Fani Tardini' Galați
În acest weekend la Teatrul Dramatic 'Fani Tardini':
FANTOMA | ACASÃ LA TATA
Teatrul Dramatic 'Fani Tardini' prezintă în acest weekend două spectacole:
Vineri, 5 aprilie, ora 19.00, se va juca spectacolul FANTOMA, un proiect dedicat aniversării de 70 de ani a Teatrul Dramatic 'Fani Tardini'.
Spectacolul este o docu-ficțiune care readuce la viață povestea misterioasă a actriței Fani Tardini, prima femeie care a condus o trupă de teatru din Principatele Române. Un spectacol despre trecut și viitor, despre puterea femeilor de a schimba lumea, despre teatru și despre cei care îl fac posibil. Creat de tineri artiști care rescriu istoria într-o viziune proaspătă și perspective îndrăznețe care fac din FANTOMA un spectacol aniversar unic.
FANTOMA este mai mult decât un simplu spectacol.
Este o poveste despre puterea femeilor, despre recuperarea unei părți esențiale din istoria teatrului și despre conflictele dintre generații. Cu accente comice, suprarealiste și feministe, acest spectacol îmbină adevărul istoric cu ficțiunea, aducând în fața publicului o experiență captivantă și plină de emoție.
Pe lângă o tematică profundă, spectacolul este și un loc de întâlnire a două regii distincte, semnate de Tudor Licu, Ana Maria Țîrlea, fiecare aducând propria viziune asupra textului semnat de Ioana Toloargă și Tudor Licu. Această alegere a fost făcută pentru a oferi o diversitate de perspective asupra aceleași povești.
- FANTOMA, un proiect realizat integral de tineri artiști din diverse colțuri ale României
Tudor Licu, Ana Maria Țîrlea - o alegere care reflectă angajamentul teatrului gălățean de a sprijini tinerii artiști și de a aduce noi perspective în teatrul românesc. Am optat pentru un duo de regizori, unul masculin și unul feminin, amândoi provenind din aceeași generație, dar cu formări diferite: Tudor Licu, absolvent al UNATC București și Ana Maria Țîrlea, absolventă a FTF Cluj. Aceștia au semnat regia unor scene specifice, fiecare aducând o viziune unică asupra poveștii:
Regie scenele 1, 3, 4, 6: Ana Maria Țîrlea, text de Ioana Toloargă
Regie scenele 2, 5, 7: Tudor Licu, după propriul text, și monologul 8, final, după un text de Ioana Toloargă
2 texte, 2 regii și o FANTOMÄ‚ care refuză să părăsească scena
Spectacolul are două texte, cele semnate de Ioana Toloargă au fost regizate de Ana Maria Țîrlea, iar Tudor Licu și-a regizat propriile texte
Pe lângă regizori și autori, echipa de tineri este completată de scenografa Andreea-Maria Pană, designerul de sunet Robert Găgeată și designerul de lumină Tudor Nicorici. Decorul este inspirat din renovarea Teatrului Dramatic și utilizează scaunele originale ale acestuia, o alegere simbolică care leagă trecutul de prezent.
Actorii care joacă în spectacol sunt: Ama Beschieru, Lică Dănilă, Vlad Vasiliu, Robert Ioan, Tamara Constantinescu, Ana-Maria Ciucanu, Carmen Albu, Mihaela Lecca, Elena Emandi, Maria Niță , Oana Preda, Svetlana Friptu, Dan Căpățână, Aureliu Bâtcă, Silviu Dobre, Laurențiu Bobeică, Nică Bargan, Mihai Păun.
Fani Tardini este jucată în ambele regii de Ama Beschieru. La Tudor Licu există o scenă cu Fani Tardini mai în vârstă, acolo e jucată de Mihaela Lecca. Personajele principale ale spectacolului sunt FANTOMA (Ama Beschieru) și REGIZORUL TEHNIC al teatrului, bântuit, care va fi chiar LICÄ‚ DÄ‚NILÄ‚, regizorul tehnic al teatrului și al spectacolului.
POVESTEA: Actrița Fani Tardini, prima femeie care a condus o trupă de teatru din Principatele române, se stabilește în Galați în jurul anului 1872.
În 1908, moare în circumstanțe cel puțin bizare, lăsând loc speculației și neliniștii. Fantoma ei bântuie teatrul care îi poartă numele și îi descoperă istoria pe măsură ce timpul trece. Fantoma actriței Fani Tardini așteptă momentul potrivit pentru a-și spune propria poveste, povestea unei femei care a revoluționat teatrul, în ciuda unei lumi care a respins-o și a uitat-o.
Descoperim prin ea universul din spatele spectacolului, jocurile de putere și conflictele dintre generații.
Duminică, 1 aprilie, ora 19.00, Teatrul Dramatic 'Fani Tardini' prezintă
ACASÃ LA TATA de Mimi Brănescu, unul dintre cei mai populari dramaturgi români contemporani, apreciat pentru textele sale, recognoscibile prin umorul acid și prin capacitatea de a surprinde autentic viața de zi cu zi a românilor, cu toate nuanțele și conflictele ei.
Produs în perioada octombrie 2024 - decembrie 2024, ACASÄ‚ LA TATA este un spectacol dureros și comic, despre dificultățile de zi cu zi, despre dramele și marile speranțe ale oamenilor, aflați neîncetat în goana după fericire. Un spectacol în care mulți se vor regăsi.
Florin Toma: Acasă la tata este despre cum cei pe care îi iubești, și te iubesc la rândul lor, sunt și cei care te rănesc cel mai tare.
'Iubirea și iertarea au un preț pe care nu suntem, întotdeauna, dispuși să îl plătim. Și te trezești într-o luptă, ca multe altele, în care, adesea, nimeni nu câștigă. Doar ne facem sufletele țăndări.' - ne-a declarant Florin Toma, directorul teatrului și cel care-l interpretează pe Tatăl lui Robert.
Distribuția: Robert - Radu Horghidan, Petrică - Răzvan Clopoțel, PAULA - Oan Mogoș, TATÃL LUI ROBERT - Florin Toma, IULIANA - Cristina Uja Neagu, MIA - Eloena Anghel, PROFERSORUL PLESNEA - Vlad Ajder
Regia: Mimi Brănescu
Scenografia: Ionuț Vișan
Lithing design: Șerban Ionescu
'Acasă la tata, un text care îmi aparține și pe care îl 'pun în scenă ' la Galați. Excepțională întâlnire, actori minunați, echipa tehnică grozavă, toți oameni cu care e realmente o plăcere și o bucurie să lucrezi.' - declară Mimi Brănescu
Durata: 1 h 50 | Casa de Cultură a Studenților Galați, strada Științei nr.115
Spectacol nerecomandat spectatorilor sub 12 ani
Biletele la spectacole pot fi cumpărate online de pe bilete.fanitardini.ro sau de la Agenția Teatrală din Științei nr.115. Informații și rezervări: 0336 423025/0758 049 850.
Programul de spectacole al Teatrului Dramatic 'Fani Tardini' poate fi consultat pe fanitardini.ro/program.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].