O PERSONALITATE PE ZI: Compozitorul italian Giacomo Puccini

Giacomo Puccini este unul dintre cei mai populari compozitori de operă prin creaţiile sale renumite în întreaga lume pentru dramatismul şi patosul intrigilor, pentru melodiile minunate şi pentru bogăţia de personaje.
S-a născut la 22 decembrie 1858, la Lucca, în Toscana, într-o veche familie de muzicieni. Puccini a fost ultimul descendent al unei familii care timp de două secole a asigurat directorii muzicali ai Catedralei San Martino din Lucca. O reprezentaţie a operei "Aida" a lui Giuseppe Verdi, pe care a văzut-o la Pisa, în 1876, l-a convins că adevărata lui vocaţie este opera, scrie www.britannica.com.
Primele studii le-a făcut la seminar, iar în 1874 a intrat la Institutul muzical din Lucca, unde a scris ''Preludiul simfonic'' (1876) şi lucrări religioase. În 1880, Puccini s-a înscris la Conservatorul din Milano, unde a beneficiat de o bursă excepţională din partea reginei, potrivit www.rbo.org.uk. A studiat cu Antonio Bazzini şi Amilcare Ponchielli, iar diploma a obţinut-o în 1883, cu ''Capriciu simfonic'', potrivit site-ului www.societateamuzicala.ro.
La 31 mai 1884, a avut loc premiera primei lui opere, ''Le Villi'', pe un libret de Ferdinando Fontana (bazat pe nuvela ''Les Willis'' de Jean-Baptiste Alphonse Karr), la Teatrul ''Dal Verme'' din Milano.
În februarie 1893 a avut loc, la Torino, premiera operei ''Manon Lescaut'', pe un libret de Luigi Illica, Giuseppe Giacosa, Marco Praga şi Ruggiero Leoncavallo (după romanul ''Manon Lescaut'' de Antoine François Prévost), cu opt zile înainte de premiera cu ''Falstaff'' de Giuseppe Verdi, la Milano. A fost un triumf, iar lucrarea a fost montată în acelaşi an în întreaga Italie, în America de Sud, în Rusia, în Spania şi în Germania. În 1894, a fost montată la Lisabona, Budapesta, Londra, Praga, Montevideo şi Philadelphia, în scurt timp la Mexico, Varşovia, New York, Atena etc., iar în 1906, la Nisa şi la Bordeaux, în Franţa. Începând cu această operă, Puccini a selectat cu atenţie subiectele pentru operele sale şi a acordat timp considerabil pregătirii libretelor.
După ce Puccini se stabileşte la Torre de Lago, lângă Lucca, are loc premiera operei ''Boema'' (''La boheme''), pe un libret de Luigi Illica şi Giuseppe Giacosa (după romanul ''Scenes de la vie de boheme'' de Henri Murger), la 1 februarie 1896, la Torino, sub bagheta lui Arturo Toscanini.
Premiera operei ''Tosca'', pe un libret de Luigi Illica şi Giuseppe Giacosa (după drama ''La Tosca'' de Victorien Sardou), a avut loc la 14 ianuarie 1900, la Roma, lucrarea fiind montată ulterior în întreaga lume. La 28 mai 1904, a avut loc premiera operei ''Madame Butterfly'', pe un libret de Luigi Illica si Giuseppe Giacosa (bazat pe o povestire de John Luther Long şi o piesă de David Belasco), la Brescia. Finalizarea operei a fost întârziată de gravul accident de automobil suferit de Puccini în 1903.
Partitura pentru "Manon Lescaut", într-un stil dramatic viu, prefigura rafinamentele operistice realizate în operele sale mature: "Boheme", "Tosca", ''Madame Butterfly'' şi "La fanciulla del west" (1910; "Fata Vestului de Aur"). Aceste patru lucrări mature spun şi o poveste de dragoste emoţionantă, una care se concentrează în întregime pe protagonistul feminin şi se termină într-o rezoluţie tragică. Muzica iese mereu din cuvinte, indisolubil legată de sensul lor şi de imaginile pe care le evocă. Pentru "Boheme", "Tosca" şi ''Madame Butterfly''", a colaborat cu entuziasm cu scriitorii Giuseppe Giacosa şi Luigi Illica.
După moartea lui Giacosa, în 1906, Puccini s-a străduit să găsească noi subiecţi şi colaboratori. Cu toate acestea, a continuat să creeze lucrări impresionante, precum: opera dramatică "La fanciulla del west" (1910), duioasa "comedie lirică", "La rondine" (1917) şi cel mai ambiţios proiect al său, cele trei opere într-un act "Il trittico" (1918). Întotdeauna interesat de compoziţiile operistice contemporane, Puccini a studiat lucrările lui Claude Debussy, Richard Strauss, Arnold Schoenberg şi Igor Stravinsky. Din acest studiu au apărut "Il trittico".
Opera ''La fanciulla del west'', pe un libret de Guelfo Civinini şi Carlo Zangarini (bazat pe piesa de teatru ''The Girl of the Golden West'' de David Belasco), a avut premiera la 10 decembrie 1910, la New York, în Statele Unite ale Americii, conform www.societateamuzicala.ro. Abia peste opt ani, la 14 decembrie 1918, a avut loc premiera operei comice ''Gianni Schicchi'', pe un libret de G. Forzano, la New York, în Statele Unite ale Americii.
În 1921, ilustrul compozitor se mută în oraşul Viareggio, unde începe să lucreze la compunerea operei ''Turandot''. Lucrarea a rămas însă neterminată, compozitorul îmbolnăvindu-se de cancer şi murind într-o clinică din Bruxelles, la 29 noiembrie 1924, după o intervenţie chirurgicală nereuşită. Opera a fost terminată de Franco Alfano, după schiţele rămase de la Puccini, şi a fost prezentată la Scala din Milano, la 25 aprilie 1926. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Ionela Gavril, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.imdb.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
15 mai - Ziua chimiștilor militari
La 15 mai 2025 este marcată Ziua chimiștilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică și Chimică). Marcarea acestei zile face trimitere la înființarea în anul 1923, la nivelul Ministerului de Război, a unui Comitet Consultativ pe probleme privind războiul chimic. În anii Primului Război Mondial (1914-1918) a apăr
15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu
La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)
Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo
Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)
George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.
CITATUL ZILEI
'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)
Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)
Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai
Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c
Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)
Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.
14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel
La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci
14 mai - Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste
La 14 mai este celebrată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, potrivit prevederilor Legii nr. 127/2017, indică www.cdep.ro. Această zi este marcată în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri intelec
CITATUL ZILEI
'Un om care în viața lui n-a făcut un bine este tocmai ca un puț frumos, adânc, fără apă.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)
În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost