logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

O PERSONALITATE PE ZI: Compozitorul italian Giacomo Puccini

Image

Giacomo Puccini este unul dintre cei mai populari compozitori de operă prin creaţiile sale renumite în întreaga lume pentru dramatismul şi patosul intrigilor, pentru melodiile minunate şi pentru bogăţia de personaje.

S-a născut la 22 decembrie 1858, la Lucca, în Toscana, într-o veche familie de muzicieni. Puccini a fost ultimul descendent al unei familii care timp de două secole a asigurat directorii muzicali ai Catedralei San Martino din Lucca. O reprezentaţie a operei "Aida" a lui Giuseppe Verdi, pe care a văzut-o la Pisa, în 1876, l-a convins că adevărata lui vocaţie este opera, scrie www.britannica.com.

Primele studii le-a făcut la seminar, iar în 1874 a intrat la Institutul muzical din Lucca, unde a scris ''Preludiul simfonic'' (1876) şi lucrări religioase. În 1880, Puccini s-a înscris la Conservatorul din Milano, unde a beneficiat de o bursă excepţională din partea reginei, potrivit www.rbo.org.uk. A studiat cu Antonio Bazzini şi Amilcare Ponchielli, iar diploma a obţinut-o în 1883, cu ''Capriciu simfonic'', potrivit site-ului www.societateamuzicala.ro.

La 31 mai 1884, a avut loc premiera primei lui opere, ''Le Villi'', pe un libret de Ferdinando Fontana (bazat pe nuvela ''Les Willis'' de Jean-Baptiste Alphonse Karr), la Teatrul ''Dal Verme'' din Milano.

În februarie 1893 a avut loc, la Torino, premiera operei ''Manon Lescaut'', pe un libret de Luigi Illica, Giuseppe Giacosa, Marco Praga şi Ruggiero Leoncavallo (după romanul ''Manon Lescaut'' de Antoine François Prévost), cu opt zile înainte de premiera cu ''Falstaff'' de Giuseppe Verdi, la Milano. A fost un triumf, iar lucrarea a fost montată în acelaşi an în întreaga Italie, în America de Sud, în Rusia, în Spania şi în Germania. În 1894, a fost montată la Lisabona, Budapesta, Londra, Praga, Montevideo şi Philadelphia, în scurt timp la Mexico, Varşovia, New York, Atena etc., iar în 1906, la Nisa şi la Bordeaux, în Franţa. Începând cu această operă, Puccini a selectat cu atenţie subiectele pentru operele sale şi a acordat timp considerabil pregătirii libretelor.

După ce Puccini se stabileşte la Torre de Lago, lângă Lucca, are loc premiera operei ''Boema'' (''La boheme''), pe un libret de Luigi Illica şi Giuseppe Giacosa (după romanul ''Scenes de la vie de boheme'' de Henri Murger), la 1 februarie 1896, la Torino, sub bagheta lui Arturo Toscanini.

Premiera operei ''Tosca'', pe un libret de Luigi Illica şi Giuseppe Giacosa (după drama ''La Tosca'' de Victorien Sardou), a avut loc la 14 ianuarie 1900, la Roma, lucrarea fiind montată ulterior în întreaga lume. La 28 mai 1904, a avut loc premiera operei ''Madame Butterfly'', pe un libret de Luigi Illica si Giuseppe Giacosa (bazat pe o povestire de John Luther Long şi o piesă de David Belasco), la Brescia. Finalizarea operei a fost întârziată de gravul accident de automobil suferit de Puccini în 1903.

Partitura pentru "Manon Lescaut", într-un stil dramatic viu, prefigura rafinamentele operistice realizate în operele sale mature: "Boheme", "Tosca", ''Madame Butterfly'' şi "La fanciulla del west" (1910; "Fata Vestului de Aur"). Aceste patru lucrări mature spun şi o poveste de dragoste emoţionantă, una care se concentrează în întregime pe protagonistul feminin şi se termină într-o rezoluţie tragică. Muzica iese mereu din cuvinte, indisolubil legată de sensul lor şi de imaginile pe care le evocă. Pentru "Boheme", "Tosca" şi ''Madame Butterfly''", a colaborat cu entuziasm cu scriitorii Giuseppe Giacosa şi Luigi Illica.

După moartea lui Giacosa, în 1906, Puccini s-a străduit să găsească noi subiecţi şi colaboratori. Cu toate acestea, a continuat să creeze lucrări impresionante, precum: opera dramatică "La fanciulla del west" (1910), duioasa "comedie lirică", "La rondine" (1917) şi cel mai ambiţios proiect al său, cele trei opere într-un act "Il trittico" (1918). Întotdeauna interesat de compoziţiile operistice contemporane, Puccini a studiat lucrările lui Claude Debussy, Richard Strauss, Arnold Schoenberg şi Igor Stravinsky. Din acest studiu au apărut "Il trittico".

Opera ''La fanciulla del west'', pe un libret de Guelfo Civinini şi Carlo Zangarini (bazat pe piesa de teatru ''The Girl of the Golden West'' de David Belasco), a avut premiera la 10 decembrie 1910, la New York, în Statele Unite ale Americii, conform www.societateamuzicala.ro. Abia peste opt ani, la 14 decembrie 1918, a avut loc premiera operei comice ''Gianni Schicchi'', pe un libret de G. Forzano, la New York, în Statele Unite ale Americii.

În 1921, ilustrul compozitor se mută în oraşul Viareggio, unde începe să lucreze la compunerea operei ''Turandot''. Lucrarea a rămas însă neterminată, compozitorul îmbolnăvindu-se de cancer şi murind într-o clinică din Bruxelles, la 29 noiembrie 1924, după o intervenţie chirurgicală nereuşită. Opera a fost terminată de Franco Alfano, după schiţele rămase de la Puccini, şi a fost prezentată la Scala din Milano, la 25 aprilie 1926. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Ionela Gavril, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.imdb.com

Afisari: 50

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 24-04-2025 08:00

Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)

Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu

Documentare 24-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Jertfele oamenilor sunt florile care se aruncă în calea dreptății' - Al. Vlahuță (Dicționar de Maxime comentat, Ed. Științifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu)

Documentare 24-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 aprilie

Ortodoxe Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta Greco-catolice Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Romano-catolice Ss. Fidel di

Documentare 24-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie

Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 23-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române

Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197

Documentare 23-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)

În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î

Documentare 23-04-2025 09:30

23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)

Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De

Documentare 23-04-2025 09:00

23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)

Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază

Documentare 23-04-2025 08:30

23 aprilie - Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor (UNESCO)

Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie, începând cu 1996. Este o inițiativă UNESCO, cu scopul de a promova cărțile și plăcerea lecturii, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. În întreaga lume au loc

Documentare 23-04-2025 08:00

23 aprilie - Ziua Forțelor Terestre

Ziua Forțelor Terestre este marcată la 23 aprilie, odată cu sărbătoarea creștină a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, patronul spiritual și ocrotitorul acestei categorii de forțe ale armatei. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, reprezentat în iconografie călare pe un cal și străpungând cu sulița un balaur, a rămas peste

Documentare 23-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Bătrânețea e și trebuie să fie suprema realizare a înțelepciunii.' - Nicolae Mărgineanu (Omul și conviețuirea socială - 'Cugetări și reflecții', Ed. Albatros, 1975 )

Documentare 23-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 23 aprilie

Ortodoxe Sf. Mare Mc. Gheorghe, purtătorul de biruință; Sf. Mc. Valerie Greco-catolice Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință Romano-catolice Ss. Gheorghe, m.; Adalbert, ep. m. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, sărbătorit de Bis

Documentare 23-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 aprilie

Este a 113-a zi a anului 2025. Au mai rămas 252 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 19 m și apune la 20 h 10 m. Luna răsare la 04 h 13 m și apune la 14 h 45 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 22-04-2025 12:06

Ritualuri funerare - funeraliile papei emerit Benedict al XVI-lea și ale papei Ioan Paul al II-lea

Papa Francisc a prezidat, în 2023, funeraliile predecesorului său, papa emerit Benedict al XVI-lea. *** Papa emerit Benedict al XVI-lea a murit pe 31 decembrie 2022, la vârsta de 95 de ani. În zilele premergătoare funeraliilor, aproape 200.000 de persoane au trecut pe la catafalcul său în interiorul Bazilicii San

Documentare 22-04-2025 11:48

Ritualurile funerare pentru Suveranul Pontif

Funeraliile Papei Francisc vor avea loc sâmbătă 26 aprilie la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru, a anunțat Vaticanul într-un comunicat. Ceremonia, la care se așteaptă să participe șefi de stat din întreaga lume, va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista Re. La final sicriul va fi dus la Bazilica Sa