logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Consiliul Afaceri Externe (Apărare) al UE pe tema pregătirii în domeniul apărării (19 noiembrie)

Imagine din galeria Agerpres

Consiliul Afaceri Externe (Apărare) al Uniunii Europene se reuneşte la 19 noiembrie 2024, la Bruxelles, pentru a discuta despre pregătirea în domeniul apărării şi despre sprijinul Uniunii pentru Ucraina, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Reuniunea va fi precedată de o reuniune a Comitetului director al Agenţiei Europene de Apărare, structură ce sprijină proiectele de cooperare în domeniul apărării şi oferă un forum pentru ministerele europene ale apărării. Agenţia Europeană de Apărare a fost înfiinţată printr-o Acţiune comună a Consiliului de miniştri din 12 iulie 2004. Promovează colaborarea, lansează iniţiative noi şi propune soluţii pentru îmbunătăţirea capacităţilor de apărare. De asemenea, ajută statele membre care doresc să îşi dezvolte împreună capacităţile de apărare şi are un rol fundamental în dezvoltarea capacităţilor care stau la baza politicii de securitate şi apărare comună a UE (PSAC).

Consiliul va purta o discuţie privind disponibilitatea şi pregătirea în domeniul apărării, în contextul raportului "Un nivel mai mare de siguranţă împreună - Consolidarea disponibilităţii şi pregătirii în domeniul apărării civile şi militare a Europei", prezentat la 30 octombrie 2024 de consilierul special al preşedintelui Comisiei Europene, Sauli Niinisto, care se va alătura miniştrilor pentru un schimb informal de opinii. Raportul are scopul de a evalua provocările complexe ale UE şi ale statelor sale membre, într-un peisaj geopolitic volatil şi să prezinte recomandări pentru a îmbunătăţi pregătirea UE. Între recomandările raportului se numără: punerea în aplicare pe deplin a Strategiei industriale europene de apărare şi a programului aferent, punerea la dispoziţie a finanţării necesare la nivelul UE pentru a stimula şi a consolida investiţiile comune în capacitatea de a pregăti Europa pentru situaţii militare majore, consolidarea capacităţii Europei de a furniza Ucrainei asistenţă militară pe termen mediu şi lung, dezvoltarea unei pieţe unice pentru apărare cu măsuri concrete etc, notează site-ul https://commission.europa.eu/.

În faţa noilor provocări în materie de securitate create de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, UE şi statele sale membre se angajează să stimuleze industria de apărare a UE. Potrivit Agenţiei Europene de Apărare, statele membre ale UE şi-au majorat în mod semnificativ cheltuielile pentru apărare în ultimii ani. Cheltuielile totale s-au ridicat la 240 de miliarde de euro în 2022 (+12,1% faţă de 2021), incluzând 58,1 miliarde de investiţii în domeniul apărării. Pe baza Fondului european de apărare, în 2023, Consiliul a adoptat un regulament de instituire a unui instrument de consolidare a industriei europene de apărare prin achiziţii publice în comun (EDIRPA) şi un regulament privind sprijinirea producţiei de muniţii (ASAP). În octombrie 2023, Consiliul a dat undă verde noilor norme care vizează stimularea achiziţiilor publice în comun în industria de apărare a UE, în timp ce, în martie 2024, UE s-a angajat să îşi sporească gradul de pregătire şi capabilităţile în materie de apărare, conform https://www.consilium.europa.eu/.

În privinţa sprijinului pentru Ucraina, Consiliul din 19 noiembrie va avea un schimb informal de opinii cu ministrul apărării al Ucrainei, Rustem Umerov, şi cu consilierul preşedintelui Zelenski pentru afaceri strategice, Alexander Kamyshin, prin videoconferinţă, precum şi cu secretarul general al NATO, Mark Rutte. Între 2022 şi 2024, UE a mobilizat 6,1 miliarde de euro în cadrul Instrumentului european pentru pace, pentru a răspunde nevoilor militare şi de apărare presante ale Ucrainei. În plus, în martie 2024, UE a decis să majoreze plafonul financiar al Instrumentului european pentru pace cu 5 miliarde de euro, prin instituirea unui fond specific de asistenţă pentru Ucraina. Astfel, sprijinul financiar total alocat prin intermediul Instrumentului european pentru pace ajunge la 11,1 miliarde euro.

În cadrul secţiunii afaceri curente a reuniunii, se preconizează că miniştrii apărării din UE vor fi informaţi cu privire la Capacitatea de desfăşurare rapidă a UE şi la revizuirea strategică a PESCO, mai informează site-ul Consiliului.

***
O reuniune anterioară a miniştrilor apărării din UE a avut loc la 30 august 204, fiind una informală. Miniştrii au discutat despre misiunea EUMAM Ucraina şi următorii paşi, progresul în mobilizarea veniturilor provenite din activele ruseşti imobilizate ("profituri extraordinare") pentru furnizarea de echipamente militare Ucrainei, iniţiativele conduse de statele membre şi continuarea cooperării cu NATO, în lumina rezultatului Summitului de la Washington. Miniştrii au abordat, de asemenea, modul în care UE poate contribui la creşterea gradului de pregătire generală în domeniul apărării, mai ales în materie de capacităţi. Au participat şi secretarul general adjunct al ONU, Jean-Pierre Lacroix, şi secretarul general adjunct al NATO, Angus Lapsley, conform https://www.eeas.europa.eu/ şi https://www.consilium.europa.eu/.

***
Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene (CAE) este alcătuit din miniştrii afacerilor externe din toate statele membre ale UE. În funcţie de ordinea de zi, Consiliul îi reuneşte, de asemenea, pe: miniştrii apărării (politica de securitate şi apărare comună), miniştrii competenţi în materie de dezvoltare (cooperarea pentru dezvoltare), miniştrii comerţului (politica comercială comună).

Reuniunile Consiliului Afaceri Externe sunt prezidate de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, în prezent Josep Borrell Fontelles. Înaltul Reprezentant este sprijinit de Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE).

Doar atunci când Consiliul Afaceri Externe discută teme de politică comercială comună, acesta este prezidat de reprezentantul statului membru al UE care deţine preşedinţia Consiliului UE, asigurată prin rotaţie pentru perioade de şase luni.

Consiliul Afaceri Externe se reuneşte, de obicei, cel puţin o dată pe lună, notează site-ul www.consilium.europa.eu. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 78

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei

Documentare 24-04-2025 09:30

24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat

Documentare 24-04-2025 09:00

24 aprilie - Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace (ONU)

La 24 aprilie 2025 este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace, conform https://www.un.org/. Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace recunoaște utilizarea deciziilor multilaterale și a dip

Documentare 24-04-2025 08:30

24 aprilie - Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor (ONU)

Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor este sărbătorită în fiecare an în a patra zi de joi din luna aprilie. Anul acesta, ziua va fi marcată la 24 aprilie. 'Fetele în tehnologia informației și comunicațiilor - ICT pentru transformarea digitală incluzivă' ('Gi

Documentare 24-04-2025 08:00

Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)

Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu

Documentare 24-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Jertfele oamenilor sunt florile care se aruncă în calea dreptății' - Al. Vlahuță (Dicționar de Maxime comentat, Ed. Științifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu)

Documentare 24-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 aprilie

Ortodoxe Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta Greco-catolice Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Romano-catolice Ss. Fidel di

Documentare 24-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie

Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 23-04-2025 14:11

Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)

Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, s-a produs la 23 aprilie 2025, la ora 12:49 (09:49 GMT) în Turcia. Epicentrul cutremurului a fost în zona Silivri, la aproximativ 80 de kilometri vest de Istanbul, la o adâncime de 6,92 kilometri, a anunțat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia. Acesta a

Documentare 23-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române

Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197

Documentare 23-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)

În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î

Documentare 23-04-2025 09:30

23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)

Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De

Documentare 23-04-2025 09:00

23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)

Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază

Documentare 23-04-2025 08:30

23 aprilie - Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor (UNESCO)

Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie, începând cu 1996. Este o inițiativă UNESCO, cu scopul de a promova cărțile și plăcerea lecturii, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. În întreaga lume au loc

Documentare 23-04-2025 08:00

23 aprilie - Ziua Forțelor Terestre

Ziua Forțelor Terestre este marcată la 23 aprilie, odată cu sărbătoarea creștină a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, patronul spiritual și ocrotitorul acestei categorii de forțe ale armatei. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, reprezentat în iconografie călare pe un cal și străpungând cu sulița un balaur, a rămas peste