logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Vâlcea: Muzeul Satului de la Bujoreni păstrează peste 70 de monumente de arhitectură populară, unele unicat

Image

Locul în care se păstrează cel mai bine tradiţia şi arta populară din Vâlcea - Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni - a sărbătorit luna aceasta 50 de ani de la deschiderea oficială, fiind printre primele instituţii muzeale în aer liber realizate în ţară şi deţinătorul unui patrimoniu arhitectural deosebit, care include cea mai veche biserică din lemn din Oltenia şi prima şcoală de tip Spiru Haret expusă într-un astfel de muzeu.

Înfiinţat în 1966 printr-o decizie a autorităţilor culturale de la acea vreme, muzeul s-a constituit în jurul unei cule de la începutul secolului al XIX-lea din comuna Bujoreni, ca o staţiune etnografică de cercetare pentru cei interesaţi de patrimoniul material şi imaterial din zonele rurale şi de găsirea unor monumente de arhitectură populară deosebite în Vâlcea, potrivit directorului Muzeului Judeţean "Aurelian Sacerdoţeanu", Claudiu Tulugea.

 

Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES



"A fost făcută o cerere de către conducerea de atunci a Muzeului Judeţean Vâlcea către Comitetul de Stat pentru Cultura Socialistă, pentru un aviz favorabil pentru înfiinţarea unei secţii de etnografie în comuna Bujoreni. După 1967, 1968 a început restaurarea Culei Bujoreanu, în jurul căreia s-a constituit Muzeul Satului Vâlcean. În anii '70 a fost definitivată restaurarea, dar între timp au început să fie transferate monumente de arhitectură vernaculară din judeţul Vâlcea, aici, în comuna Bujoreni, luând fiinţă ceea ce se cheamă astăzi generic Muzeul Satului Vâlcean, pentru că oficial se numeşte Secţia de etnografie, secţie componentă a Muzeului Judeţean 'Aurelian Sacerdoţeanu' Vâlcea, constituit ca o staţiune de cercetare etnografică, unde cei care doresc să facă cultură tradiţională şi să studieze arta populară pot să o facă fără nicio restricţie", a precizat, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Judeţean Vâlcea.

Cel care a venit cu ideea realizării acestui spaţiu în aer liber, unde lumea satului de odinioară să fie păstrată pentru generaţiile viitoare, a fost un profesor care a lansat şi ipoteza că actualul imn naţional "Deşteaptă-te, române!" s-a cântat pentru prima dată într-un cadru oficial la Râmnicu Vâlcea, dar care a contribuit esenţial şi la înfiinţarea unor edificii culturale importante din judeţ, între care Memorialul "Nicolae Bălcescu" şi Complexul muzeistic "Culele de la Măldăreşti".

 

Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES



"Ideea asta a pornit de la un om local, vâlcean şi bujorean de fel, Vasile Roman, care a făcut studiile universitare la Cluj şi, bineînţeles, că acolo a văzut muzeul din Parcul Vuia şi a venit cu ideea aici şi, fiind vicepreşedinte al sfatului raional Râmnicu Vâlcea, a cerut ajutorul experţilor din Bucureşti (...). Atunci nu ne gândeam la ce o să devină acest loc, că eram la început, dar speram să fie cumva de aceeaşi talie precum muzeele similare din judeţele vecine", spune Nicolae Georgescu, unul dintre oamenii care s-au implicat de la început în acest proiect.

"Sunt aici de când era iarbă goală. În '69, am început trasferul primelor unităţi - casa de la Măldăreşti 'Belciu Maria' şi casa de la Tomşani. Pe urmă au urmat şi altele... A fost greu, pentru că în 1969, ţin minte, nu erau şosele asfaltate, nu erau mijloace de transport şi ne ajutam cum puteam, cu ajutorul maşinilor, al basculantelor de la Hidrocentrala Ciunget... Când veneau de acolo încoace goale, ne încărcau şi nouă materialele şi le aduceau aici. Aşa am adus în acest muzeu, în 1970, 300 de metri cubi de lemn de brad şi molid de pe Valea Latoriţei, de la Ciunget, şi stejar cu care am construit aceste case", a mai spus fostul muzeograf vâlcean, restaurator al multor dintre casele aflate acum la muzeul de la Bujoreni.

În prezent, Muzeul Satului Vâlcean are în componenţă circa 12.000 de piese muzeistice şi peste 70 de monumente de arhitectură populară - de la case ţărăneşti, o şcoală primară, biserici din lemn şi chiar un han şi până la pătule, hambare, ateliere meşteşugăreşti şi multe alte anexe din gospodăria tradiţională a ţăranului vâlcean de acum 100 şi chiar 200 de ani, toate amplasate în cadrul natural în aşa fel încât să reconstituie fidel o aşezare rurală tradiţională din cel mai vechi judeţ din România.

 

Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES


"Muzeul Satului Vâlcean a fost creat şi dezvoltat ca un sat adevărat, cu toate instituţiile socio-culturale. La noi nimic nu este betonat, nimic nu este asfaltat. Totul te duce în atmosfera unui sat tradiţional românesc de secol al XIX-lea şi tot ce se întâmplă aici te face practic să te întorci la origini. Sunt case aduse din tot judeţul Vâlcea, din toate subzonele reprezentative ale judeţului. Vorbim aici de două zone distincte etnografice - Ţara Loviştei şi zona Vâlcea, care la rândul ei se împarte în diferite subzone etnografice. Şcoala primară de care amintiţi este o şcoală de tip Spiru Haret, de sfârşit de secol XIX şi început de secol XX, cu care noi ne mândrim pentru că este prima instituţie de acest gen apărută într-un muzeu în aer liber din România. La fel şi Hanul lui Bogdan din comuna Malaia, datat din 1889, e un monument extraordinar şi e primul han-cârciumă transferat într-un muzeu în aer liber din România. Iar ceea ce nu ştie multă lume este faptul că toate aceste case nu sunt refăcute. Ele sunt originale. Au fost demontate bucată cu bucată şi remontate aici, pentru a le arăta generaţiilor viitoare şi peste 100 de ani cum se trăia odinioară în satul românesc", a precizat şeful secţiei de etnografie din cadrul Muzeului Judeţean "Aurelian Sacerdoţeanu" Vâlcea, Ionuţ Dumitrescu, cel care are acum în grijă acest muzeu.

Cele mai multe dintre construcţiile expuse au fost aduse încă din primii ani de la înfiinţarea muzeului, dar şi în ultimele decenii s-au mai făcut achiziţii, printre cele mai importante fiind lăcaşul de cult strămutat în 2009 din comuna Pietrari, considerat a fi cea mai veche biserică din lemn din Oltenia, dar şi unicat datorită arhitecturii aparte pe care o are.

 

Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES



"Este vorba de o biserică de la jumătatea secolului al XVI-lea, 1546 dacă nu mă înşel, care a fost adusă de la Angheleşti, din comuna Pietrari şi care este unicat pentru simplul motiv că seamănă foarte bine cu bisericile care au arhitectură primară, tip navă. Este destul de interesantă pentru că se pare că este şi mai veche decât jumătatea secolului al XVI-lea, ea fiind demontată şi transferată, dar nu ştim concret de unde, în satul Angheleşti", a adăugat directorul Muzeului Judeţean Vâlcea.

Muzeografii vâlceni spun că au în vedere şi alte construcţii vechi din judeţ care să fie aduse la Bujoreni, mai ales din zona Bălceşti, care este mai puţin reprezentată în cadru muzeului.

 

Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES



"Avem o listă de aşteptare. Din păcate, multe dintre aceste monumente sunt într-o stare avansată de degradare, iar dacă nu reuşim să recuperăm măcar jumătate din piesele originale, deja nu poţi să mai spui că este de patrimoniu, că este monument", a mai spus directorul Muzeului Judeţean Vâlcea.

Vizitatorii sunt aşteptaţi în această perioadă la Muzeul Satului pentru a admira, la şcoala din incinta muzeului, o expoziţie de cămăşi tradiţionale, pe care muzeografii vâlceni le-au scos special pentru această aniversare din lada de zestre pe care o deţin. AGERPRES/ (AS- autor: Ramona Dincă, editor: Anamaria Constantin, editor online: Irina Giurgiu)






 

Afisari: 93

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Cultura - Media 17-04-2025 17:27

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare. &#

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir

Cultura - Media 17-04-2025 16:15

Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie

 Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi

Culte 17-04-2025 14:20

Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală

Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea

Culte 17-04-2025 14:14

Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja

Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M

Culte 17-04-2025 13:32

Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică

Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.  

Cultura - Media 17-04-2025 12:17

CNA: 12 eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 12 - 17 aprilie, 12 ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (7), Facebook (3), X (2). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările conținutu

Cultura - Media 17-04-2025 12:00

REPORTAJ/Neamț: Casa Memorială 'Calistrat Hogaș', locul de unde chipul scriitorul încă scrutează munții Neamțului

În inima municipiului Piatra-Neamț, pe strada care îi poartă numele și la câțiva pași de liceul care îi cinstește memoria, un chip cioplit în piatră încă mai scrutează munții din fața cerdacului casei, așa cum o făcea în urmă cu aproape 150 ani.  

Culte 17-04-2025 10:00

Scrisoarea Pastorală a episcopului de Cluj-Gherla, Claudiu

Onoratului cler împreună slujitor, cuvioșilor călugări și călugărițe, dragilor credincioși greco-catolici și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu. Har, pace și binecuvântare de la Domnul nostru Isus Cristos! Iubiți credincioși, Am străbătut timpul Postului Mare pregătindu-ne prin rugăciu

Culte 17-04-2025 10:00

Scrisoarea Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului a Cardinalui Lucian

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2025 Cardinal LUCIAN prin harul și mila Bunului Dumnezeu, Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, în deplină comuniune de credință cu Sfântul Scaun Apos