O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Claudiu Bleonţ

Actorul Claudiu Bleonţ s-a născut la Bucureşti, la 27 august 1959. A absolvit Liceul German din Capitală (1978) şi Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti (1983), la clasa profesorului Grigore Gonţa, potrivit www.cinemagia.ro, www.imdb.com şi www.tnb.ro.
A debutat în 1983, la Teatrul din Petroşani, în piesa "Un bărbat şi mai multe femei" de Leonid Zorin, pe care a şi regizat-o. Tot aici a mai jucat în "Anonimul Veneţian" de Giuseppe Berto şi în piesa "Într-un parc, pe o bancă" de Alexander Ghelma.
Pe scena Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti (TNB), a debutat cu rolul Sir Andrew din "A douăsprezecea noapte" de William Shakespeare, în regia Ancăi Ovanez Doroşenco (stagiunea 1983-1984). Aici a realizat roluri memorabile în numeroase piese dintre care amintim: "Zbor deasupra unui cuib de cuci" (1983), "Torquato Tasso" (rol principal), "Trilogia antică" după Seneca, Sofocle şi Euripide şi "Cine are nevoie de teatru?" de Timberlake Wartenbaker, ambele în regia lui Andrei Şerban (1990), "Romeo şi Julieta" (1994-1995), "Macbett" (de E. Ionesco, 1999-2000), "Legenda ultimului împărat" (2002), "Crimă pentru pământ" (2003), "O scrisoare pierdută" (regia Grigore Gonţa, 2003), "Ultima oră" (2003), "Apus de soare" (regia Dan Piţa, 2004), "Burghezul gentilom" (2006), "Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal" (regia Florin Fătulescu, 2007), "Revizorul" (regia Felix Alexa, 2013), Visul unei nopţi de vară" (regia Petrică Ionescu, 2015), "Papagalul mut - Istorii aproape adevărate despre un spion aproape uitat" (regie Nae Caranfil, 2018), "D'ale carnavalului" (regia Alexandru Dabija, 2021), "Craii de Curtea-Veche" (regia Dragoş Galgoţiu, 2023), "Gertrude" (regia Silviu Purcărete, 2023).
În stagiunea curentă la TNB joacă în piesele "Craii de Curtea-Veche", "D'ale carnavalului", "Gertrude", "Orchestra Titanic", "Papagalul mut - Istorii aproape adevărate despre un spion aproape uitat".
Artistul a jucat şi pe scena teatrelor de Comedie, "Constantin Nottara", Odeon, "Lucia Sturdza Bulandra" şi pe scenele altor teatre din ţară (Craiova, Drobeta Turnu Severin, Slatina, Galaţi, Târgu Mureş, etc.).
În cinematografie a debutat în 1983, cu filmul "Concurs", regizat de Dan Piţa. A jucat în filme precum: "Să mori rănit din dragoste de viaţă", regia Mircea Veroiu (1984); "Pas în doi" şi "Dreptate în lanţuri", regia Dan Piţa (1986); "Flăcări pe comori" regia Nicolae Mărgineanu (1988); "Rochia albă de dantelă" regia Dan Piţa (1989); "Polul Sud", regia Radu Nicoară (1991); "O vară de neuitat", regia Lucian Pintilie (1994); "Cortul", regia Bogdan Cristian Drăgan (1997); "Călătoria lui Grüber" (2008); "Eva" (2009); "Liceenii, în 53 de ore şi ceva" (2011); "Ursul" (2011); "Brâncuşi" (2013).
Claudiu Bleonţ a avut roluri secundare în filme internaţionale: "The Impaler" (Prinţul nopţii), regia Joe Sapel, 2000; "Final Countdown", coproducţie Parafilm International şi ZDF Film (Germania), 2003; Ossac - "Boudica", regia Bill Anderson, BBC, 2003; "Vlad", regia Michael D. Sellers, 2003; "Dracula Ressurection", regia Patrick Loussier; "Returns of the Living Dead: Rave to the Grave", regia Ellory Elkayem, 2005; "Dracula III", regia Patrick Lussier, 2005; "Catherine the Great", regia Paul Burgess şi John-Paul Davidson, 2005; "Anaconda 4: Trail of Blood", regia Don E. FauntLeRoy, film de televiziune, 2009; "Born to Raise Hell", cu Steven Segal, regia Lauro Chartrand, 2010, potrivit www.tnb.ro.
În televiziune i-a întruchipat pe Jacques - "Cum vă place" de William Shakespeare, regia Olimpia Arghir, pe Nae Girimea - "D'ale carnavalului" de I.L. Caragiale, regia Dominic Dembinski şi pe Andronic - "Şarpele" de Mircea Eliade, regia Viorel Sergovici.
Pentru activitatea sa artistică a fost recompensat cu: Premiul pentru cel mai bun actor în filmul "Concurs", regia Dan Piţa, Costineşti, 1983; Premiul pentru cel mai bun actor pentru rolul El din piesa "Un bărbat şi mai multe femei", Petroşani; Premiul pentru cel mai bun actor pentru rolul Tasso în "Torquato Tasso" de Johann Wolfgang von Goethe, regia Anca Ovanez Doroşenco, TNB; Premiul pentru cel mai bun actor în filmul "Pas în doi", regia Dan Piţa, Costineşti 1985; Premiul pentru cel mai bun actor, la Festivalul de Comedie, Galaţi, pentru "Caii la fereastră" de Matei Vişniec (regia Radu Dinulescu, 2006); Premiul presei "Coup de Coeur de la presse" la Festivalul de la Avignon, secţiunea Off, pentru spectacolul "Himnus" de Gyorgy Schwajda, al Teatrului Fani Tardini din Galaţi (regia Radu Dinulescu, 2007). AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiţă, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu
La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel
CITATUL ZILEI
'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai
Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c
Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)
Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.
14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel
La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci
14 mai - Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste
La 14 mai este celebrată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, potrivit prevederilor Legii nr. 127/2017, indică www.cdep.ro. Această zi este marcată în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri intelec
CITATUL ZILEI
'Un om care în viața lui n-a făcut un bine este tocmai ca un puț frumos, adânc, fără apă.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)
În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 14 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Isidor din Hios; Sf. Sfințit Mc. Terapont, episcopul Ciprului Greco-catolice Sf. m. Isidor din Chios Romano-catolice Sf. Matia, ap. Sfântul Mucenic Isidor din Hios este pomenit în calendarul creștin ortodox în
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 mai
Este a 134-a zi a anului 2025. Au mai rămas 231 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 50 m și apune la 20 h 35 m. Luna răsare la 22 h 55 m și apune la 06 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii
Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a
Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)
În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B