Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene din 22 iulie 2024

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE) se reuneşte la 22 iulie 2024, la Bruxelles, principalele subiecte pe ordinea de zi fiind războiul din Ucraina, situaţia din Orientul Mijlociu sau diplomaţia digitală, conform https://www.consilium.europa.eu/.
Consiliul Afaceri Externe va fi prezidat de actualul Înalt Reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell.
Miniştrii afacerilor externe din UE vor discuta despre războiul din Ucraina, după un schimb de opinii informal cu ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba, prin videoconferinţă.
Ultimele evoluţii cu privire la războiul din Ucraina sunt legate de cel de-al 14-lea pachet de sancţiuni al Uniunii la adresa Rusiei. Consiliul a adoptat cel de-al 14-lea pachet de măsuri restrictive economice şi individuale la 24 iunie 2024, acestea fiind concepute să vizeze sectoare cu valoare ridicată ale economiei ruse, cum ar fi energia, finanţele şi comerţul, şi să facă şi mai dificilă eludarea sancţiunilor Uniunii. Pachetul de sancţiuni vizează un număr suplimentar de 116 persoane şi entităţi răspunzătoare pentru acţiuni care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei. Concret, printre măsurile impuse, se numără: interzicerea de către UE a serviciilor de reîncărcare de GNL rusesc pe teritoriul UE în scopul unor operaţii de transbordare către ţări terţe; interzicerea utilizării "Sistemului de transfer de mesaje financiare" (SPFS), un serviciu specializat de mesagerie financiară dezvoltat de Banca Centrală a Rusiei pentru a neutraliza efectul măsurilor restrictive; interdicţia pentru partidele, fundaţiile politice, organizaţiile neguvernamentale, inclusiv grupurile de reflecţie, şi furnizorii de servicii mass-media din UE de a mai accepta finanţare din partea statului rus şi a interpuşilor săi etc, informează https://www.consilium.europa.eu/.
De asemenea, Consiliul va purta o discuţie despre situaţia din Orientul Mijlociu, din perspectiva ultimelor evoluţii. Consiliul European din 27 iunie 2024 a adoptat concluzii privind situaţia din această regiune. Referitor la situaţia umanitară, Consiliul European a reafirmat nevoia urgentă de a acorda acces deplin, rapid, sigur şi neîngrădit la un ajutor umanitar pe scară largă palestinienilor care au nevoie de acest lucru, de a permite şi de a facilita desfăşurarea efectivă a activităţii lucrătorilor umanitari şi a organizaţiilor internaţionale în Gaza. Totodată, liderii UE au subliniat importanţa respectării şi a punerii în aplicare a ordinelor Curţii Internaţionale de Justiţie şi au salutat adoptarea Rezoluţiei 2735 a Consiliului de Securitate al ONU privind un acord de încetare a focului în trei etape pentru a pune capăt războiului din Gaza. Ei au solicitat aplicarea deplină, fără întârziere şi fără condiţii, a termenilor propunerii de încetare a focului, care cuprinde: încetarea imediată a focului în Gaza, eliberarea tuturor ostaticilor, o creştere semnificativă şi susţinută a asistenţei umanitare în toată Gaza, o încetare de durată a focului şi încetarea crizei.
Miniştrii afacerilor externe din UE vor aborda, de asemenea, subiectul diplomaţiei digitale. Consiliul a aprobat concluzii privind acest domeniu la 26 iunie. Concluziile subliniază că sunt necesare o politică şi acţiuni ale UE mai puternice, mai strategice, mai coerente şi mai eficace în domeniul afacerilor digitale la nivel mondial şi stabilesc o serie de acţiuni prioritare, în baza progreselor realizate în ceea ce priveşte punerea în aplicare a Concluziilor Consiliului din 2022 privind diplomaţia digitală a UE. Pentru ca diplomaţia digitală a UE să treacă la un nivel superior, Uniunea trebuie să acţioneze în cadrul unei abordări "Echipa Europa", apărându-şi în mod colectiv interesele strategice şi promovând abordarea sa centrată pe factorul uman în ceea ce priveşte tranziţia digitală, mai subliniază concluziile.
Nu în ultimul rând, miniştrii afacerilor externe din UE vor desfăşura un schimb informal de opinii cu preşedinta Băncii Europene de Investiţii, Nadia Calvino.
***
Anterioara reuniune a Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene s-a desfăşurat în 24 iunie 2024, când a fost adoptat cel de-al 14 pachet de sancţiuni la adresa Rusiei. De asemenea, Consiliul Afaceri Externe a discutat despre evoluţiile din Orientul Mijlociu, concentrându-se asupra situaţiei de pe teren, inclusiv asupra situaţiei umanitare din Gaza şi asupra suferinţei ostaticilor. În context, Consiliul a discutat despre sprijinul acordat Autorităţii Palestiniene şi UNRWA, precum şi altor agenţii ale ONU. A mai avut loc şi o discuţie informală cu cei şase miniştri ai afacerilor externe din ţările partenere din Balcanii de Vest cu privire la un angajament comun mai puternic în domeniul politicii externe şi de securitate, informează https://www.consilium.europa.eu/.
***
Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene (CAE) este alcătuit din miniştrii afacerilor externe din toate statele membre ale UE. În funcţie de ordinea de zi, Consiliul îi reuneşte, de asemenea, pe: miniştrii apărării (politica de securitate şi apărare comună), miniştrii competenţi în materie de dezvoltare (cooperarea pentru dezvoltare), miniştrii comerţului (politica comercială comună).
Reuniunile Consiliului Afaceri Externe sunt prezidate de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, în prezent Josep Borrell Fontelles. Înaltul Reprezentant este sprijinit de Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE).
Doar atunci când Consiliul Afaceri Externe discută teme de politică comercială comună, acesta este prezidat de reprezentantul statului membru al UE care deţine preşedinţia Consiliului UE, asigurată prin rotaţie pentru perioade de şase luni.
Consiliul Afaceri Externe se reuneşte, de obicei, cel puţin o dată pe lună, notează site-ul www.consilium.europa.eu. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CITATUL ZILEI
''Bine-i când la a durerii școală te deprinzi să fii înțelept'' - Eschil (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 30 aprilie
Ortodoxe Sf. Ap. Iacob al lui Zevedeu Greco-catolice Sf. ap. Iacob cel Mare, fratele Sf. ap. Ioan Romano-catolice Ss. Pius al V-lea, pp.; Iosif Cottolengo, pr.; Sofia, fc. m. Sfântul Apostol Iacob este pomenit în calendarul creștin ortodox
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)
În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost anulat d
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014, 2019 și 2024 (turul I, pe ore)
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2014 s-a desfășurat în ziua de 2 noiembrie, iar primul tur al alegerilor prezidențiale din 2019 a avut loc la 10 noiembrie. În 2024, primul tur al alegerilor prezidențiale s-a desfășurat la 24 noiembrie, dar a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin Hotărârea nr.
CSAT, convocat pentru 30 aprilie: pe agendă, Planul de Răspuns European - Readiness 2030 (procedura reuniunilor)
Președintele interimar, Ilie Bolojan, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru 30 aprilie, ora 14:00, la Palatul Cotroceni, informează Administrația Prezidențială. Potrivit sursei citate, pe ordinea de zi a ședinței CSAT sunt incluse subiecte referitoare la: * Participarea României la Planul de Răspuns European - Read
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din perioada 1990-2024
Alegerile prezidențiale din 1990 au fost singurele, din istoria electorală de după 1989, în urma cărora președintele României a fost ales din primul tur de scrutin. S-au prezentat la urne 86,19% dintre cetățenii cu drept de vot, procent care nu a putut fi egalat ulterior. În 1992, la primul tur al alegerilor prezidențiale au venit să voteze 1
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 30 aprilie
Este a 120-a zi a anului 2025. Au mai rămas 245 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 08 m și apune la 20 h 19 m. Luna răsare la 07 h 27 m. Luna nu apune în această zi. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Explozii și incendii la uzine și laboratoare de armament (cronologie 2005-2025)
O explozie, urmată de un incendiu, a avut loc marți, 29 aprilie 2025, în incinta Laboratorului artileristic al Armatei, din localitatea Pantelimon, județul Ilfov, în urma căreia și-a pierdut viața un angajat civil al unității.
A murit Valeriu Tabără, președintele ASAS și fost ministru al Agriculturii (fișă biografică)
Academia de Științe Agricole și Silvice 'Gheorghe Ionescu-Șișești' a anunțat, la 29 aprilie, decesul președintelui instituției și fost ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. 'Cu imens regret, Academia de
Summitul Inițiativei celor Trei Mări de la Varșovia, din 29 aprilie 2025 (prezentare și cronologie)
Cea de-a 10-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M/3SI) se desfășoară la 29 aprilie 2025, la Varșovia, Polonia. Summitul din Polonia marchează 10 ani de la implementarea acestei inițiative, iar discuțiile se vor axa atât pe subiecte de interconectivitate regională în transport și energie, cât și pe problemele curente de securitate. Precedent
29 aprilie - Ziua internațională a dansului
La 29 aprilie este celebrată, anual, Ziua internațională a dansului, din inițiativa Comitetului de Dans al Institutului Internațional de Teatru (ITI) din cadrul UNESCO. A fost instituită în 1982 pentru a aniversa dansul și pe fondatorul baletului modern, Jean-Georges Noverre, născut la 29 aprilie 1727. Potrivit tradiției, în fiecare an, o personali
BISERICA CATOLICÃ: Perioada Scaunului vacant și alegerea noului papă
La demisia sau moartea Papei înainte de alegerea unui succesor, Scaunul Petrin al Romei devine vacant ('sede vacante'). Legile canonice care guvernează această perioadă de interreg - interimat - sunt precizate în Constituția Apostolică Universi Dominici gregis, modificată ulterior prin Motu Proprio Normas nonnullas. (sursa:
29 aprilie - Ziua veteranilor de război
Ziua veteranilor de război este marcată anual, la 29 aprilie, în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României. Această zi a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007. Data aleasă este cea
Prezidențiale2025/ Alegerile prezidențiale după anul 1989 (1990-2024)
După Revoluția din decembrie 1989, în țara noastră au avut loc opt alegeri prezidențiale, în anii 1990, 1992, 1996, 2000, 2004, 2009, 2014 și 2019. În urma acestora, au fost aleși patru președinți ai României: Ion Iliescu, cu trei mandate (1990-1992, 1992-1996, 2000-2004); Emil Constantinescu, cu un mandat (1996-2000); Traian Băsescu, cu două mandate
CITATUL ZILEI
''Numai trecerea timpului îl arată pe cel cu adevărat drept; pe ticălos îl poți recunoaște și într-o singură zi'' - Sofocle (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)