REPORTAJ/Mureş: Hotărârea Dietei de la Cluj din 1622, de înfiinţare a colegiilor reformate, expusă în original la Târgu Mureş
Hotărârea Dietei de la Cluj din anul 1622, considerată actul de înfiinţare a colegiilor reformate din Transilvania, este prezentată în original în expoziţia temporară "Oratio, Studio et Collectio. 400 de ani de existenţă a colegiilor reformate din Transilvania", care poate fi vizitată la Secţia de Istorie a Muzeului Judeţean Mureş, în Cetatea Târgu Mureş.
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
Curatorii expoziţiei, Mária Márta Kovács, cercetător la Secţia de Istorie a Muzeului Judeţean Mureş, Iringó Tamás, muzeograf la Muzeul Reformat din Ardeal Cluj Napoca şi Hunor Szasz, istoric şi muzeograf la Muzeul Haáz Rezső din Budapesta, susţin că primii paşi spre înfiinţarea învăţământului superior au fost făcuţi de către principele Gabriel Bethlen, care a propus Dietei de la Cluj din 1622 înfiinţarea unui colegiu, iar astfel primul colegiu reformat în Transilvania a luat fiinţă la Alba Iulia.
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
Din expoziţie aflăm astfel că modelul primului colegiu reformat din Transilvania a fost colegiul iezuit din 1581, de pe vremea lui Ştefan Báthory, de la Cluj, însă dezideratului înfiinţării unei şcoli sau academii superioare s-a materializat în 1622, după modelul Academiei din Heidelberg.
Decizia înfiinţării primului colegiu a fost validată de Parlamentul sau Dieta transilvăneană din 14 mai 1622 de la Cluj, iar din documentul expus la Târgu Mureş se evidenţiază o abordare teologică şi misionar-politică a colegiului nou înfiinţat la Alba Iulia, sub denumirea de Colegiu Academic. Acest colegiu era gândit pentru a sluji atât la răspândirea credinţei protestante în Transilvania, cât şi la întărirea identităţii cultural-politice a principatului, care se afla atunci între două mari puteri europene, Imperiul Habsburgic şi Imperiul Otoman.
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
Acest colegiu a dus la dezvoltare economică de tip negustoresc şi, în plus, pe fondul războiului de 30 de ani din Europa de Vest, când marile universităţi erau în paragină, la Colegiul Academic au fost atraşi profesori de renume, care primeau salarii similare cu ale miniştrilor, acest fapt ducând la o educaţie extraordinară a studenţilor.
Între marii profesori care au predat se remarcă Bisterfeld, Piscator, Opitz, Alstedt, Durham, Isak Basire, cei care au contribuit la elaborarea unei Schema Educationis, prima de acest gen din istoria Transilvaniei.
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
Principele Gabriel Bethlen a procurat proiectele clădirilor universitare din Herborn şi Heidelberg şi a iniţiat construirea unei clădiri noi în Alba Iulia, începând cu 1626, clădire care există şi astăzi în cadrul Unităţii de Geniu din Cetatea din Alba. Din documente aflăm că expediţia turco-tătară din 1658 a produs pagube majore Colegiului din Alba Iulia, fiind incendiat, ocazie cu care a ars şi biblioteca.
Acesta a fost motivul pentru care, în 1662, Mihail Apafi a mutat Colegiul de la Alba Iulia la Aiud, pe proprietăţile sale. Între exponate regăsim şi documentul principelui Mihail Apafi I, din 1662, prin care a hotărât mutarea colegiul reformat, considerând că "nu există un loc mai potrivit pentru a preda la Schola decât Aiud".
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
Clădirile fostului colegiu din Alba Iulia au fost renovate ulterior, iar în perioada 1672-1716, au fost gazda Colegiului din Sárospatak din Ungaria, care s-a refugiat aici, fapt ce a creat o concurenţă acerbă între cele două instituţii de educaţie.
"Cel mai înalt nivel al educaţiei reformate din Transilvania a fost reprezentat de colegiile întemeiate succesiv în cursul secolelor XVII-XIX. Expoziţia îşi propune să sintetizeze patru secole de schimbări şi procese derulate în istoria colegiilor, cu un accent special pe cultura transilvăneană de colecţionare", susţin curatorii expoziţiei.
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
Alături de "certificatul de naştere" al colegiilor reformate din Transilvania şi alte documente originale, în expoziţia temporară de la Târgu Mureş, organizată de Muzeul Judeţean Mureş - Secţia de Istorie, Muzeul Haáz Rezső din Budapesta şi Muzeul Reformat din Ardeal, găsim o serie de obiecte extrem de valoroase din colecţiile colegiilor reformate din Alba Iulia, Aiud, Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Odorheiu Secuiesc şi Orăştie, colecţionate până la mijlocul secolului al XIX-lea.
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
Aici regăsim un uranograf din secolul al XVIII-lea, o piesă cu scop didactic, care era folosit în laboratorul de geografie al colegiului ca material didactic auxiliar, dar putem admira şi potirul donat colegiului în anul 1762 de Barcsai Ágnes, o capodoperă de argintărie, realizat de meşterul Michael Mayr din Augsburg.
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
De asemenea, printre exponate se află şi portretul restaurat al lui Szentkereszti Zsigmond, general al cavaleriei şi cel mai important susţinător al colegiului reformat din Târgu Mureş, decorat pentru meritele sale cu Ordinul Militar Maria Teresa sau pictura lui Miklós Barabás, din anul 1865, care îl reprezintă pe József Kis Backamadarasi, cel mai mare binefăcător şi donator al Colegiului Reformat din Odorheiu Secuiesc, care şi-a donat întreaga avere şcolii.
Tot aici aflăm că şcoala elementară din Târgu Mureş a avut rectori renumiţi de nivel european în secolul al XVI-lea, cum ar fi Péter Laskai Csókás, unul dintre redactorii dicţionarului Calepinus, al cărui volum de prelegeri din 1581 este prezentat în expoziţie.
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
Între elevii care au frecventat Colegiul Reformat din Târgu Mureş, Mihály Venter este menţionat ca fiind unul dintre cei care au contribuit la îmbogăţirea colecţiilor şcolii, în 1758, când a comandat o ladă pentru păstrarea documentelor financiare ale colegiului, iar cărţile sale proprii au fost cumpărate de biblioteca şcolii.
În colecţia Colegiului Reformat din Târgu Mureş mai găsim şi cel mai modern echipament al vremii, un stereoscop fabricat în anul 1895 la filiala austriacă a firmei H. C. White Co din North Bennington, cu care era dotat cabinetul de fizică, dar şi ierbarul contelui Domokos Teleki, colecţionat între anii 1784 şi 1788.
O altă piesă remarcabilă din colecţia Colegiului Reformat din Odorheiu Secuiesc, de această dată, este stema funerară din argint a patronului principal, István Daniel de Vargyas (1684-1774), opera argintarului clujean János Szakáll.
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
"Colegiile reformate au devenit centre nu doar ale educaţiei, ci şi ale vieţii ştiinţifice. Gama largă de obiecte care deserveau activităţilor desfăşurate în cadrul şcolilor fac ca aceste colecţii din secolul al XIX-lea să fie cele mai variate fonduri muzeale din Transilvania. Deşi pot fi considerate primele colecţii publice, fondul lor a fost dispersat după naţionalizarea din anul 1948. Ele au reprezentat pe de o parte baza muzeelor şi bibliotecilor regionale nou înfiinţate, în timp ce unele obiecte continuă să îmbogăţească colecţiile scoase din uz ale diferitelor şcoli succesoare, iar altele rămân neidentificate. Mijlocul secolului al XIX-lea marchează un punct de turnură în colecţionismul transilvănean. Această sarcină fusese îndeplinită exclusiv de şcoli, dar muzeele înfiinţate după căderea regimului comunist au preluat obligaţia de a colecta şi conserva obiecte cu valoare istorică. De atunci, colecţiile şcolare s-au concentrat exclusiv pe achiziţia de materiale didactice auxiliare. Acesta este motivul pentru care am stabilit mijlocul secolului al XIX-lea ca fiind limita cronologică superioară a expoziţiei", a arătat Muzeul Judeţean Mureş.
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
Expoziţia temporară "Oratio, Studio et Collectio. 400 de ani de existenţă a colegiilor reformate din Transilvania" poate fi vizitată până în data de 31 august, în clădirea muzeului din Cetatea Târgu Mureş. AGERPRES/(A, AS - autor: Dorina Matiş, editor: George Onea, editori online: Andreea Lãzãroiu, Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Expoziție foto dedicată creațiilor lui Brâncuși, la Palatul Parlamentului, în luna februarie
Expoziția 'Brâncuși universal - În preajma capodoperei', semnată de fotograful gorjean Ionel Scăunașu, poate fi vizitată în perioada 1 - 28 februarie, la Palatul Parlamentului. Expoziția este găzduită de Sala 'Constantin Brâncuși', iar intrarea e gratuită, cu respectarea condițiilor de acces, informează
Buzău/Peste 500 de piese de tezaur de la Muzeul Județean nu au nicio copie, doar Tezaurul de la Pietroasa are o replică
În patrimoniul cultural al Muzeului Județean Buzău se regăsesc aproximativ 500 de bunuri încadrate în categoria juridică de clasare tezaur național, pentru niciuna dintre piese nefiind comandată o replică, singura copie expusă fiind cea a Tezaurului de la Pietroasa - 'Cloșca cu puii de aur', originalul aflându-se în patrimoniul M
Vâlcea: Cursuri gratuite de limba chineză pentru adulți, la Biblioteca Județeană
Interesul tot mai mare al vâlcenilor pentru cultura asiatică din ultimii ani i-a determinat pe bibliotecari să organizeze cursuri gratuite la Biblioteca Județeană 'Antim Ivireanul' pentru adulții care vor să se inițieze în tainele celei mai vorbite limbi din lume. Cursurile de limbă chineză de la instituția de cultură din Râmnicu V&ac
MNIR: Expoziția deschisă la Muzeul Drents din Assen (Olanda) a înregistrat 84.336 vizitatori
Expoziția 'Dacia! Regatul aurului și argintului', deschisă la Muzeul Drents din Assen, Olanda, ale cărei bunuri culturale din metale prețioase aflate în colecțiile a 18 muzee din Rom&a
Oberlander-Târnoveanu: Intenționam să-i cer doamnei ministru Intotero, pe 29 ianuarie, să nu-mi mai prelungească mandatul
Managerul interimar al Muzeului Național de Istorie a României , Ernest Oberlander-Târnoveanu, a declarat pentru AGERPRES, că, la expirarea mandatului, în 29 ianuarie, urma să-i solicite ministrului Culturii, Natalia Intotero, să nu i se mai prelungească mandatul. 'Oficial sunt manager interimar, până expiră
UPDATE Oberlander-Târnoveanu: Restul pieselor din expoziția de la Muzeul Drents au sosit în România
Piesele din cadrul expoziției Muzeului Național de Istorie a României de la Muzeul Drents din Assen, cu excepția celor patru artefacte de tezaur furate, au sosit, vineri, în România. 'Au aterizat, încă nu au intrat în muzeu. Le așteptăm', a declarat, pentru AGERPRES, managerul interimar al MNIR, Ernest Obe
O expoziție despre deportarea românilor de etnie germană în lagăre de muncă din URSS, vernisată la Institutul Goethe
O expoziție dedicată comemorării a 80 de ani de la deportarea românilor de etnie germană în lagăre de muncă din URSS, care cuprinde documente din arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), a fost vernisată, vineri, la Institutul Goethe.
Baletul 'Cenușăreasa' - în coregrafia lui Renato Zanella - premieră, pe 8 februarie, la Opera Națională București
Premiera de balet 'Cenușăreasa' de Serghei Prokofiev, o poveste despre puterea dragostei adevărate și triumful binelui, va fi prezentată, pe 8 februarie, de la ora 18,30, pe scena Operei Naționale București (ONB). Regia și coregrafia poartă semnătura lui Renato Zanella, iar la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Daniel Jinga, inform
Neamț: Povestea tezarului de la Rădeni, care a stat 10 ani pe holurile unei școli, aurul fiind confundat cu alama
Artefacte din aur, vechi de aproape 3.000 de ani, parte a unui tezaur de mare valoare materială și de o valoare istorică inestimabilă, au stat zece ani pe holurile unei școli dintr-un sat, până când au fost remarcate de un specialist care a făcut demersuri pentru a fi introduse în patrimoniul național, susține dr. Vasile Diaconu, cercetător în
Vâlcea: Trilogia 'Cancerul, o poveste de dragoste', la Teatrul 'Anton Pann', de Ziua mondială de luptă împotriva cancerului
Teatrul 'Anton Pann' din Râmnicu Vâlcea va marca Ziua mondială de luptă împotriva cancerului de pe 4 februarie prin prezentarea a trei spectacole care își propun să sensibilizeze publicul față de experiențele și provocările celor care suferă de această boală și familiilor acestora. Trilogia, intitulată 'Canc
Arad: 21 de situri arheologice, identificate pe șantierul noii căi ferate
Arad, 30 ian /Agerpres/ - Mai multe descoperiri arheologice au avut loc în ultimul an pe șantierul noii căi ferate dintre Arad și Timișoara, unde au fost identificate 21 de situri, cel mai mare fiind în zona localității Vinga, unde ies la iveală urmele unei civilizații din epoca bronzului. Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a vizitat, joi, situl
Arad: Intotero spune că a 'rugat' Ministerul Finanțelor ca bugetul Culturii să fie măcar la nivelul din 2024
Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a declarat joi, în timpul unei vizite în județul Arad, că a 'rugat', în discuțiile de la Ministerul Finanțelor, ca bugetul instituției sale din acest an să fie cel puțin la nivelul celui de anul trecut și a spus că nu crede că la nivelul instituțiilor deconcentrate din subordine vor avea loc restructurări.
Ministrul Culturii spune că trebuie îmbunătățită securitatea la scoaterea obiectelor de patrimoniu din țară
Ministrul Culturii, Natalia Intotero, afirmă că legislația trebuie îmbunătățită astfel încât obiectele de patrimoniu să fie în siguranță atunci când sunt scoase din țară la expoziții, arătând că și metodele de furt au evoluat de-a lungul anilor. Prezentă într-o vizită la un sit arheologic din zona Vinga, județul Arad,
Patriarhul Daniel, mesaj la slujba de înmormântare a Arhiepiscopului Anastasie al Albaniei
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de condoleanțe la slujba de înmormântare a Arhiepiscopului Anastasie al Albaniei, care a murit săptămâna trecută la vârsta de 95 de ani, într-un spital din Atena, în urma complicațiilor survenite după ce contractase un virus. Potrivit PF Daniel, &I
Mureș: Premiera documentarului 'Bölöni - Povestea unei legende', programată în aprilie, la Budapesta
Premiera documentarului 'Bölöni - Povestea unei legende', în care se face un portret foarte detaliat despre viața fostului internațional român, Ladislau (László) Bölöni, este programată pentru luna aprilie, la Budapesta, a anunțat, joi, la Târgu Mureș, unul dintre regizorii peliculei, Szabó Attila.