REPORTAJ Iaşi: Pizzeria unui tânăr care a renunţat la neuroştiinţe, inclusă în Top 50 pizzerii din Europa
Un tânăr din Iaşi care a studiat domeniul neuroştiinţelor în Marea Britanie s-a întors acasă pentru a deschide o micuţă şi cochetă pizzerie la parterul unui cămin studenţesc din campusul Tudor Vladimirescu, iar anul acesta restaurantul a fost clasat de ghidul '50 Top Pizza' pe locul 49 în Europa. Această pizza pe care ieşenii o pot mânca la Zano se mai întâlneşte la pizzeria lui Giovani Santarpia din Florenţa, dar şi la For Seasons din Florenţa, un hotel de cinci stele al cărui restaurant este clasat cu o stea Michelin.
Pizzeria de la Iaşi a fost înfiinţată în urmă cu un an şi jumătate de Alex Gafiţeanu, un tânăr care la vremea respectivă nici nu împlinise 22 de ani, dar care până la această vârstă a studiat psihologia la UCL din Londra. Tot aici a urmat cursurile unui master în neuroştiinţe, urmat de un altul în Inteligenţă Artificială. După numai un an petrecut în domeniul cercetării, Alex a decis să se întoarcă acasă şi să îşi deschidă propria afacere în HORECA.
Locul ales pentru afacerea sa este campusul Tudor Vladimirescu, al doilea campus studenţesc din România ca mărime, după campusul Grozăveşti din Bucureşti. Aici, la parterul unui cămin, pe o alee înghesuită în spatele unor cunoscute restaurante, Alex a reuşit să se strecoare şi îşi deschidă o pizzerie. La un an şi jumătate de la inaugurare, pizzeria a fost clasată pe locul 49 în topul celor mai bune 50 restaurante de profil din Europa.
"A fost un şoc. Nu ne aşteptam niciunul să fim incluşi într-un astfel de top. Cu trei luni înainte de a primi informaţia că am fost selectaţi în Top 50 Pizzerii din Europa, noi ne mândream că am reuşit să colaborăm cu un pizzer din top 50 pizzeri din Italia. Nu aveam nicio speranţă să ajungem noi în topul ăsta. Dar după o imensă bucurie şi o perioadă de extaz, urmează o perioadă de responsabilitate. De acum nu mai suntem doar o pizzerie din Iaşi sau o pizzerie dintr-un campus studenţesc. Suntem o pizzerie din Top 50 Europa, iar în fiecare farfurie trebuie să fie o pizza de Top 50 Europa", povesteşte Alex Gafiţeanu.
Cum a ajuns pizzeria din Iaşi în acest select top, nici Alex nu ştie. Dar spune că secretul succesului constă nu doar în făina şi ingredientele aduse din Italia, ci şi într-o foarte bună colaborare cu unul dintre cei mai buni preparatori de pizza din Italia şi din lume.
"Secretul constă, în primul rând, în colaborarea cu Giovanni (Giovanni Santarpia - n.r.), pentru că el ne-a învăţat metodologii, secrete şi chiar filosofii despre pizza, pe care el le-a acumulat într-o experienţă de peste 30 de ani. Meritul nostru este că am făcut efortul de a ne informa, iar ulterior, noi şi echipa noastră de pizzeri respectăm cu stricteţe ceea ce el ne-a învăţat. Ne-am permis să creăm şi noi unele chestii, pe ici, pe colo, pentru cele 26 de sortimente de pizza pe care le avem", mai povesteşte Alex.
Numai că, aşa după cum singur mărturiseşte tânărul antreprenor plin de entuziasm, de la planul de afaceri la succes, drumul a trecut prin Italia, unde a fost să caute un specialist dispus să îi împărtăşească din secretele sale. Aşa că pentru început şi-a cumpărat bilet de avion doar dus. Înainte de asta şi-a întrebat un prieten, Mark, dacă vrea să îl însoţească în această aventură.
"Ajunşi în Italia, ne opream într-un oraş, purtam discuţii, ne luam alte bilete şi plecam mai departe. În fiecare zi alt oraş, alte întâlniri. (...) Am contactat 70 de pizzeri din Italia, au răspuns cinci, ne-am întâlnit cu trei dintre ei. Cu toţii, evident, se aflau în top pizzeri din Italia. Doi dintre cei cu care m-am întâlnit erau clasaţi mai sus decât Giovanni în top pizzeri Italia. Însă cu Giovanni am simţit entuziasmul şi iubirea pentru ceea ce face, am simţit o chimie între noi, iar faptul că el a văzut în mine potenţialul de a înţelege şi a aplica ceea ce el a creat, m-a făcut să mă apuc repede de proiect şi să lucrez cu el. Pizza de la noi e făcută după reţeta specială a lui Giovanni. El are propria lui combinaţie de făină cu diferite proprietăţi proteice care duc la aluatul pe care îl găsiţi şi aici. Noi doar respectăm cu stricteţe ce el a creat în peste 30 de ani", explică Alex.
Acelaşi entuziasm şi aceeaşi pasiune pot fi observate şi la Giovanni Santarpia, un italian de 50 de ani din Florenţa cotat de ghidul 50 Top Pizza ca fiind numărul 61 în lume şi 29 în Italia. Ca orice "italiano vero", Giovanni are propria pizzerie în Florenţa.
"Am fost uimit să văd cât de interesat este Alex să afle cum trebuie să fie o pizza, gustul pe care trebuie să îl aibă o pizza adevărată, cum trebuie să arate. Am fost impresionat că Alex mă bombarda cu astfel de întrebări şi că era nerăbdător să cunoască mai multe despre meseria mea. A găsi un tânăr de 23 de ani care este foarte interesat de a vedea, cunoaşte ceea ce înseamnă pizza este mai greu în zilele noastre, mai ales că el vrea să aducă ceva special pentru oamenii de aici", spune Giovanni Santarpia.
Pentru el, viaţa este o continuă şi mare provocare.
"Tot ceea ce încep este tot timpul o provocare. Plecarea mea din Italia este o provocare. Acceptarea propunerii lui Alex este o provocare. Această provocare, aşa cum am făcut-o în Italia, am vrut să o realizez şi în România. Am avut diferite colaborări şi în Ucraina, şi la Tel Aviv, Helsinki, Stockholm, unde am dus produsul meu în diferite părţi ale lumii. Aşa cum am făcut acolo, am vrut să fac şi în România, la Iaşi. Practic, şi în Italia am diferite colaborări cu diferite restaurante, pizzerii. De când am venit prima dată aici, la Iaşi, m-am îndrăgostit de acest oraş. Consider că România de acum este Italia anilor '70 - '80, care creşte încet, încet, care vrea să meargă mai departe, lăsând tot ceea ce s-a întâmplat rău în urmă", descrie Giovanni pasiunea sa de a dărui tuturor reţetele sale.
Cu bucuria unui copil şi nostalgia unui adult, revede cum bunica maternă i-a devoalat magia din bucătărie.
"Influenţele au venit de la bunica din partea mamei. Ea lucra în patiserie. În Napoli se face casatiello, care se face din toate resturile ce rămân de la Paşte: salam, resturi de pâine şi multe altele. De asta se numeşte casatiello, pentru că se face dintr-o întâmplare. Dintr-o întâmplare am început să fac aluatul de pizza. Toată lumea făcea acest aluat - mama, bunica, sora - iar eu mă uitam la ele de după geam, mai ales pentru că în zona de unde sunt eu, Napoli, se face pizza la metru. Aşa că era foarte, foarte mult aluat de făcut. Vedeam cum aluatul acela mare se izbea de făină, iar tot ceea ce se vedea în jur era impresionant pentru un copil. Vedeam cum o mână de aluat se întindea şi se întindea, iar la sfârşit ieşea un metru de pizza. Îţi creează o anumită satisfacţie în momentul în care vezi că din ceva mic iese ceva care are un gust extraordinar", povesteşte Giovanni.
Secretele nu pot fi dezvăluite aşa uşor, aşa că un sfat de la un expert este întotdeauna binevenit.
"Poţi să pui orice vrei în pizza. Important este să ştii să găteşti ceea ce pui în pizza, astfel încât la sfârşit să obţii acea savoare. Poţi să pui şi ananas, gândeşte-te chiar şi la căpşuni. Pot fi diferite ingrediente. Practic, poţi să pui tot ce vrei pe pizza. Important e să găseşti echilibrul necesar, astfel încât la sfârşit să obţii un produs de calitate. Important e să ştii să îi dai gustul care trebuie, gustul de care să rămâi impresionat. Am început să fac primul aluat la 14 ani, dar eu încă învăţ", sunt recomandările lui Giovanni Santarpia. AGERPRES/(A - autor: Daniela Malache, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)
Foto: (c) Daniela MALACHE / AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Hunedoara: Două persoane au fost rănite de un utilaj agricol în localitatea Răchitova; a fost chemat elicopterul SMURD
Două persoane au fost rănite, sâmbătă, în urma răsturnării unui utilaj agricol, în localitatea Răchitova, una dintre acestea fiind transportată la Timișoara cu elicopterul SMURD, iar cealaltă la spitalul din municipiul Hunedoara.
Teleorman: Șofer de 18 ani care nu a oprit la semnalele polițiștilor, prins după focuri de avertisment
Un șofer de 18 ani care nu a oprit la semnalele polițiștilor în comuna teleormăneană Nenciulești a fost prins abia după ce au fost trase focuri de avertisment, informează, sâmbătă, IPJ Teleorman. În fuga sa, șoferul a lovit și un cap de pod, dar și-a continuat drumul. 'În noaptea de 1 februarie a.c.,
Constanța: Anchetă a poliției după ce două fete s-au bătut într-un loc de joacă
Polițiștii au deschis un dosar penal după ce două minore s-au bătut într-un loc de joacă din municipiul Constanța, cercetările fiind derulate după ce imaginile cu agresiunea au apărut în mediul online. Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța a informat, sâmbătă, că în urma imaginilor apărute în spațiul p
REPORTAJ/Satu Mare/Concurs de sacrificat porci; Președintele CJ: E o tradiție care a rezistat peste decenii, respectăm legislația UE
Aproape 40 de porci au fost sacrificați, sâmbătă, în comuna Halmeu, după metode tradiționale specifice comunităților maghiare și șvăbești din zonă, în cadrul celei de-a XII-a ediții a concursului de tăiat porci organizat de UDMR Satu Mare. În cadrul competiției un 'henteș', adică măcelar, a reușit să tranșeze un
Consiliul Fiscal: Construcția bugetară pentru 2025, compatibilă cu un deficit cash în jurul valorii de 7,7% din PIB
Construcția bugetară pentru anul 2025 este compatibilă cu un deficit cash situat în jurul valorii de 7,7% din PIB, pe baza unei abordări prudente a veniturilor și cheltuielilor, apreciază Consiliul Fiscal (CF) în opinia preliminară privind Legea bugetului de stat pe anul 2025, transmisă sâmbătă AGERPRES. 'Pe baza unei abo
Hunedoara: Bărbat rănit după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări, în Lupeni
Un bărbat de 57 de ani a ajuns la spital cu multiple arsuri, în urma unui incendiu izbucnit sâmbătă la locuința sa din Lupeni, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara. Potrivit sursei citate, pompierii militari din Petroșani și Lupeni au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din Lu
Vrancea/Încasările de la lansarea unei cărți pentru copii, donate unei asociații care ajută copiii cu cancer
Încasările de la lansarea cărții pentru copii 'Fulg-de-Nea Povestea mea', scrisă de Maria Chiriac, o educatoare dintr-o comună de munte a județului, au fost donate în întregime către o asociație din Focșani care luptă pentru ajutorarea unor copii bolnavi de cancer sau leucemie. Zeci de persoane, părinți, copii și repr
Iași: Bilete și abonamente mai scumpe pentru autobuzele și tramvaiele CTP
Compania de Transport Public (CTP) Iași, a anunțat, sâmbătă, că au intrat în vigoare noile prețuri pentru călătoriile cu mijloacele de transport în comun. Conform sursei citate, prețul unei călătorii de 120 de minute a fost majorat de la 3,5 lei la 4 lei, iar biletul cu două călătorii va costa 8 lei. '&Icir
Hunedoara: Fetiță de 12 ani, la spital, după ce s-a aruncat de pe o clădire din Lupeni
O fată de 12 ani, din Lupeni, a suferit grave traumatisme după ce s-a aruncat de pe o clădire din oraș, de la circa 10 metri înălțime, tânăra fiind fiind internată, ulterior, la un spital din Timișoara pentru îngrijiri medicale, a informat sâmbătă Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara. Incidentul a avut loc
Cod galben de ceață densă în localități din șase județe, sâmbătă dimineața
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis sâmbătă dimineața atenționări nowcasting Cod galben de ceață densă în zone din șase județe, valabile în următoarele ore. Potrivit meteorologilor, până la ora 12:00, în zeci de localități din județele: Gorj, Olt, Vâlcea și Dolj se va semnala ceață, fenomen
UPDATE Alba: Incendiu lichidat la Aiud; nu au mai fost găsite alte victime
Pompierii militari nu au mai descoperit alte victime în incendiul produs, vineri seara, la o casă din municipiul Aiud, în care o persoană a fost găsită carbonizată. 'Incendiul este lichidat. În incendiu nu au fost identificate alte victime', a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de U
Vrancea: Parc voltaic de peste 27 de milioane de lei, pentru a asigura independența energetică a orașului Focșani
Primăria municipiului Focșani a semnat, vineri, la Ministerul Energiei, contractul de finanțare pentru construcția unui parc fotovoltaic care va asigura independența energetică pentru consumul public de energie electrică al orașului, proiect în valoare de peste 27 de milioane de lei, a informat administrația locală. 'Viceprimarul municipiului Focșani
Maramureș: Cinci tineri ucraineni, de negăsit în Munții Maramureșului; Salvamont a suspendat căutările
Salvatorii montani și polițiștii de frontieră au suspendat, vineri seara, căutările în Munții Maramureșului a cinci tineri ucraineni care potrivit apelului lansat de familii ar fi trecut granița în România, a informat directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Din păcate, aparținătorii nu au putut oferi absolu
Tulcea: Pelicanii creți s-au întors pe insula Ceaplace
Primele 160 de exemplare de pelicani creți, specie periclitată la nivel mondial, s-au întors zilele acestea pe insula Ceaplace din Rezervația Biosferei Delta Dunării (RBDD), consolidată recent de inspectorii ecologi ai Administrației RBDD, a anunțat vineri instituția din subordinea Ministerului Mediului pe pagina sa de Facebook. Insula Ceaplace, strict p
Nicușor Dan spune că Termoenergetica datorează ELCEN aproximativ 500 de milioane de lei, nu 1,18 miliarde de lei
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat vineri că Termoenergetica datorează ELCEN 400 - 500 de milioane de lei, nu 1,18 miliarde, iar banii provin dintr-o o serie de regularizări care trebuie făcute între operatorii economici. 'Nu este de un miliard (datoria către Elcen, n.r.). De 15 ani, primarii Bucureștiului doresc să preia CET-urile în