REPORTAJ Iaşi: Pizzeria unui tânăr care a renunţat la neuroştiinţe, inclusă în Top 50 pizzerii din Europa

Un tânăr din Iaşi care a studiat domeniul neuroştiinţelor în Marea Britanie s-a întors acasă pentru a deschide o micuţă şi cochetă pizzerie la parterul unui cămin studenţesc din campusul Tudor Vladimirescu, iar anul acesta restaurantul a fost clasat de ghidul '50 Top Pizza' pe locul 49 în Europa. Această pizza pe care ieşenii o pot mânca la Zano se mai întâlneşte la pizzeria lui Giovani Santarpia din Florenţa, dar şi la For Seasons din Florenţa, un hotel de cinci stele al cărui restaurant este clasat cu o stea Michelin.
Pizzeria de la Iaşi a fost înfiinţată în urmă cu un an şi jumătate de Alex Gafiţeanu, un tânăr care la vremea respectivă nici nu împlinise 22 de ani, dar care până la această vârstă a studiat psihologia la UCL din Londra. Tot aici a urmat cursurile unui master în neuroştiinţe, urmat de un altul în Inteligenţă Artificială. După numai un an petrecut în domeniul cercetării, Alex a decis să se întoarcă acasă şi să îşi deschidă propria afacere în HORECA.
Locul ales pentru afacerea sa este campusul Tudor Vladimirescu, al doilea campus studenţesc din România ca mărime, după campusul Grozăveşti din Bucureşti. Aici, la parterul unui cămin, pe o alee înghesuită în spatele unor cunoscute restaurante, Alex a reuşit să se strecoare şi îşi deschidă o pizzerie. La un an şi jumătate de la inaugurare, pizzeria a fost clasată pe locul 49 în topul celor mai bune 50 restaurante de profil din Europa.
"A fost un şoc. Nu ne aşteptam niciunul să fim incluşi într-un astfel de top. Cu trei luni înainte de a primi informaţia că am fost selectaţi în Top 50 Pizzerii din Europa, noi ne mândream că am reuşit să colaborăm cu un pizzer din top 50 pizzeri din Italia. Nu aveam nicio speranţă să ajungem noi în topul ăsta. Dar după o imensă bucurie şi o perioadă de extaz, urmează o perioadă de responsabilitate. De acum nu mai suntem doar o pizzerie din Iaşi sau o pizzerie dintr-un campus studenţesc. Suntem o pizzerie din Top 50 Europa, iar în fiecare farfurie trebuie să fie o pizza de Top 50 Europa", povesteşte Alex Gafiţeanu.
Cum a ajuns pizzeria din Iaşi în acest select top, nici Alex nu ştie. Dar spune că secretul succesului constă nu doar în făina şi ingredientele aduse din Italia, ci şi într-o foarte bună colaborare cu unul dintre cei mai buni preparatori de pizza din Italia şi din lume.
"Secretul constă, în primul rând, în colaborarea cu Giovanni (Giovanni Santarpia - n.r.), pentru că el ne-a învăţat metodologii, secrete şi chiar filosofii despre pizza, pe care el le-a acumulat într-o experienţă de peste 30 de ani. Meritul nostru este că am făcut efortul de a ne informa, iar ulterior, noi şi echipa noastră de pizzeri respectăm cu stricteţe ceea ce el ne-a învăţat. Ne-am permis să creăm şi noi unele chestii, pe ici, pe colo, pentru cele 26 de sortimente de pizza pe care le avem", mai povesteşte Alex.
Numai că, aşa după cum singur mărturiseşte tânărul antreprenor plin de entuziasm, de la planul de afaceri la succes, drumul a trecut prin Italia, unde a fost să caute un specialist dispus să îi împărtăşească din secretele sale. Aşa că pentru început şi-a cumpărat bilet de avion doar dus. Înainte de asta şi-a întrebat un prieten, Mark, dacă vrea să îl însoţească în această aventură.
"Ajunşi în Italia, ne opream într-un oraş, purtam discuţii, ne luam alte bilete şi plecam mai departe. În fiecare zi alt oraş, alte întâlniri. (...) Am contactat 70 de pizzeri din Italia, au răspuns cinci, ne-am întâlnit cu trei dintre ei. Cu toţii, evident, se aflau în top pizzeri din Italia. Doi dintre cei cu care m-am întâlnit erau clasaţi mai sus decât Giovanni în top pizzeri Italia. Însă cu Giovanni am simţit entuziasmul şi iubirea pentru ceea ce face, am simţit o chimie între noi, iar faptul că el a văzut în mine potenţialul de a înţelege şi a aplica ceea ce el a creat, m-a făcut să mă apuc repede de proiect şi să lucrez cu el. Pizza de la noi e făcută după reţeta specială a lui Giovanni. El are propria lui combinaţie de făină cu diferite proprietăţi proteice care duc la aluatul pe care îl găsiţi şi aici. Noi doar respectăm cu stricteţe ce el a creat în peste 30 de ani", explică Alex.
Acelaşi entuziasm şi aceeaşi pasiune pot fi observate şi la Giovanni Santarpia, un italian de 50 de ani din Florenţa cotat de ghidul 50 Top Pizza ca fiind numărul 61 în lume şi 29 în Italia. Ca orice "italiano vero", Giovanni are propria pizzerie în Florenţa.
"Am fost uimit să văd cât de interesat este Alex să afle cum trebuie să fie o pizza, gustul pe care trebuie să îl aibă o pizza adevărată, cum trebuie să arate. Am fost impresionat că Alex mă bombarda cu astfel de întrebări şi că era nerăbdător să cunoască mai multe despre meseria mea. A găsi un tânăr de 23 de ani care este foarte interesat de a vedea, cunoaşte ceea ce înseamnă pizza este mai greu în zilele noastre, mai ales că el vrea să aducă ceva special pentru oamenii de aici", spune Giovanni Santarpia.
Pentru el, viaţa este o continuă şi mare provocare.
"Tot ceea ce încep este tot timpul o provocare. Plecarea mea din Italia este o provocare. Acceptarea propunerii lui Alex este o provocare. Această provocare, aşa cum am făcut-o în Italia, am vrut să o realizez şi în România. Am avut diferite colaborări şi în Ucraina, şi la Tel Aviv, Helsinki, Stockholm, unde am dus produsul meu în diferite părţi ale lumii. Aşa cum am făcut acolo, am vrut să fac şi în România, la Iaşi. Practic, şi în Italia am diferite colaborări cu diferite restaurante, pizzerii. De când am venit prima dată aici, la Iaşi, m-am îndrăgostit de acest oraş. Consider că România de acum este Italia anilor '70 - '80, care creşte încet, încet, care vrea să meargă mai departe, lăsând tot ceea ce s-a întâmplat rău în urmă", descrie Giovanni pasiunea sa de a dărui tuturor reţetele sale.
Cu bucuria unui copil şi nostalgia unui adult, revede cum bunica maternă i-a devoalat magia din bucătărie.
"Influenţele au venit de la bunica din partea mamei. Ea lucra în patiserie. În Napoli se face casatiello, care se face din toate resturile ce rămân de la Paşte: salam, resturi de pâine şi multe altele. De asta se numeşte casatiello, pentru că se face dintr-o întâmplare. Dintr-o întâmplare am început să fac aluatul de pizza. Toată lumea făcea acest aluat - mama, bunica, sora - iar eu mă uitam la ele de după geam, mai ales pentru că în zona de unde sunt eu, Napoli, se face pizza la metru. Aşa că era foarte, foarte mult aluat de făcut. Vedeam cum aluatul acela mare se izbea de făină, iar tot ceea ce se vedea în jur era impresionant pentru un copil. Vedeam cum o mână de aluat se întindea şi se întindea, iar la sfârşit ieşea un metru de pizza. Îţi creează o anumită satisfacţie în momentul în care vezi că din ceva mic iese ceva care are un gust extraordinar", povesteşte Giovanni.
Secretele nu pot fi dezvăluite aşa uşor, aşa că un sfat de la un expert este întotdeauna binevenit.
"Poţi să pui orice vrei în pizza. Important este să ştii să găteşti ceea ce pui în pizza, astfel încât la sfârşit să obţii acea savoare. Poţi să pui şi ananas, gândeşte-te chiar şi la căpşuni. Pot fi diferite ingrediente. Practic, poţi să pui tot ce vrei pe pizza. Important e să găseşti echilibrul necesar, astfel încât la sfârşit să obţii un produs de calitate. Important e să ştii să îi dai gustul care trebuie, gustul de care să rămâi impresionat. Am început să fac primul aluat la 14 ani, dar eu încă învăţ", sunt recomandările lui Giovanni Santarpia. AGERPRES/(A - autor: Daniela Malache, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)
Foto: (c) Daniela MALACHE / AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Harghita: Pompierii intervin și pe timpul nopții la Salina Praid, unde s-au produs infiltrații în urma ploilor
Pompierii harghiteni continuă și pe timpul nopții intervenția la Salina Praid, unde s-au produs infiltrații în urma ploilor abundente, a informat Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. 'Pompierii Detașamentului Gheorgheni vor acționa și pe parcursul nopții pentru evacuarea apei, cu ajutorul moto
Vâlcea: Mocănița de pe valea Bistriței, propusă pentru un circuit turistic prin Oltenia de sub munte
Mocănița care aducea calcar de la Costești până pe platforma chimică din Râmnicu Vâlcea ar putea circula din nou, la inițiativa Asociației Kogayon, care vrea să o salveze și să o introducă într-un circuit turistic prin zona geoparcului aspirant UNESCO Oltenia de sub munte printr-un parteneriat pe care-l propune autorităților județului și celor
Timiș: Activitatea unei pensiuni/motel, oprită de Protecția Consumatorului, după nereguli depistate la control
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș a oprit temporar activitatea unei pensiuni/motel din localitatea Moșnița Nouă, limitrofă municipiului Timișoara, pentru neregulile depistate în urma unui control efectuat marți. Totodată, comisarii CJPC Timiș au dat o amendă contravențională de 5.000 lei, au oprit definitiv de
Sector 3: Primăria deschide, pe 12 mai, platforma online pentru înscrieri la școli și grădinițe de vară
Primăria Sectorului 3 deschide, pe 12 mai, pe www.primarie3.ro, platforma online pentru înscrieri la școlile și grădinițele participante la programele educaționale de vară, ce se vor derula, în perioada iulie-august, a căror finanțare este asigurată de autoritatea locală pentru aproximativ 7.000 de copii.
MApN: Deplasări de tehnică și trupe pe teritoriul României, în cadrul exercițiului multinațional Dacian Spring 2025
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a transmis marți că până pe 23 mai au loc deplasări de tehnică și trupe pe teritoriul României, în cadrul exercițiului multinațional Dacian Spring 2025 (DASP 25). Astfel, arată sursa citată, în zilele de 16 și 17 mai sunt planificate mișcări ale unităților din cadrul Grupului de Luptă Înaintat
Seară dedicată Academiei Europaea și Academiei Române și concerte regale - printre evenimentele prilejuite de 10 Mai
O seară a Palatului Elisabeta dedicată Academiei Europaea și Academiei Române și două concerte regale se numără printre evenimentele care se regăsesc în programul sărbătorii naționale de 10 Mai, Ziua Coroanei Române și Ziua Independenței Naționale. Potrivit
IGPR: Concurs de fotografie cu tema 'Școală în siguranță' pentru elevii de gimnaziu, în perioada aprilie-mai
Direcția Siguranța Școlară din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) organizează, în perioada aprilie-mai, concursul de fotografie cu tema 'Școală în siguranță', prin care elevii din învățământul gimnazial sunt invitați să își exprime opiniile cu privire la importanța unui mediu școlar sigur, prin intermediul fot
Colonel Marian Bârsan: SEESOF 2025 va consolida și coagula structurile FOS din regiunea Mării Negre
Șeful de Stat Major la Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale, colonel Marian Bârsan, a declarat, marți, în cadrul conferinței de promovare a proiectului Southeast Europe Special Operations Forces Forum 2025 (SEESOF 2025), care va avea loc la Târgu Mureș, în 4-5 iunie, că această manifestare va consolida și coagula structurile FOS din regiune
Prahova: Operatorul regional de apă, amendat de Protecția Consumatorilor în cazul infestării apei de la Breaza
Operatorul regional de apă Hidro Prahova a fost amendat, cu 20.000 de lei, de către comisarii de la Protecția Consumatorilor în urma depistării bacteriei clostridium perfringens în apa livrată în oraș
Cluj: Crește frecvența zborurilor directe spre Istanbul de pe Aeroportul Internațional 'Avram Iancu'
Aeroportul Internațional 'Avram Iancu' din Cluj-Napoca anunță creșterea frecvenței de la 7 la 9 a zborurilor directe săptămânale spre Istanbul. 'Aeroportul Internațional 'Avram Iancu' Cluj, Consiliul Județean Cluj și compania aeriană Turkish Airlines anunță creșterea frecvenței zborurilor directe spre Istanbul începând din
Covasna: Festivalul SepsiRUN, precedat de conferințe motivaționale; campionul Virag Andras, printre invitați
Organizatorii SepsiRUN, cea mai mare competiție de alergare din municipiul Sfântu Gheorghe, vor susține mai multe conferințe motivaționale înaintea acestui eveniment programat în luna iunie, menite să ofere inspirație și sprijin mental participanților, iar publicului larg posibilitatea de a cunoaște sportivi cu performanțe deosebite. Printre
Timiș: Municipalitatea a alocat 25 milioane de lei către compania de termoficare Colterm, pentru pierderi tehnologice
Aleșii Consiliului Local Timișoara (CLT) au votat, în ședința de marți, alocarea a 25 de milioane de lei de la bugetul local companiei locale de termoficare Colterm, pentru acoperirea pierderilor tehnologice induse în anul 2023, apărute în transportul, distribuția și furnizarea energiei termice, în rețeaua sistemului centralizat de încălzire.
Sibiu: Transfăgărășanul se va deschide în următoarele două săptămâni
Drumul Național 7C - Transfăgărășan se va deschide în următoarele două săptămâni, cu aproape o lună și jumătate mai devreme față de termenul obișnuit care era 1 iulie, de la km 104+000 (Piscu Negru) până la km 130+800 (Bâlea Cascadă) a anunțat Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov pe pagina de Facebook. 'Datorită stratului
INHGA: Cod galben de inundații pe râuri din 24 de județe, până miercuri la prânz
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marți, o atenționare Cod galben de inundații, ce vizează râuri de pe raza a 24 de județe, până miercuri la prânz. Potrivit hidrologilor, în intervalul 6 mai, ora 13:00 - 7 mai, ora 12:00, se vor înregistra viituri, creșteri de debite și de n
IGSU: Voluntarii salvatori au participat la peste 53.700 de intervenții în sprijinul pompierilor, în anul 2024
Voluntarii salvatori din cadrul proiectului național ''Salvator din pasiune'', inițiat de Departamentul pentru Situații de Urgență, au participat, în 2024, la 53.700 de intervenții și la peste 6.000 de activități de informare și educare preventivă. ''Astăzi marcăm nouă ani de la lansarea proiectului național '