logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Premieră în istoria ansamblului ''Cindrelul - Junii Sibiului'': 500 de copii şi tineri pe scena Centrului Cultural "Ion Besoiu"

Image

Pentru prima dată în istoria de 80 de ani a celui mai vechi ansamblu de dansuri populare din România, "Cindrelul - Junii Sibiului", 500 de copii şi tineri din tot judeţul au urcat în ultimele două zile, pe scena Centrului Cultural "Ion Besoiu" din Sibiu, într-un spectacol de trei ore, numit "Copilărie în paşi de dans", în care au arătat că preţuiesc nu doar tradiţiile locale şi naţionale, dar pot impresiona şi cel mai pretenţios public prin dansuri pe ritmuri bulgăreşti, sârbeşti, germane, maghiare, greceşti, mexicane, americane, italiene.

A fost unul dintre spectacolele demne de o fostă capitală culturală europeană, deşi majoritatea celor care au urcat pe scenă nici nu erau născuţi în 2007, anul în care Sibiul scria istorie în cultura română.

 



Istoria de 80 de ani a brandului naţional, "Junii Sibiului", cei care au reprezentat România pe scenele de pe aproape toate continentele, se contopeşte cu istoria familiei de dansatori şi coregrafi Macrea din comuna Gura Râului. Fondat de coregraful Ioan Macrea, ansamblul a crescut şi a ajuns să aibă şi o şcoală de dans care îi poartă numele, după ce acesta a decedat. Prima profesoară a dansatorilor de acum care formează "Cindrelul - Junii Sibiului" este Silvia Macrea, soţia lui Ioan Macrea. Aceasta este prezentă la spectacolele "Junilor". Fiicele celor doi, Silvia şi Ioana, fac şi ele parte din această familie a "Junilor". În timp ce Ioana Macrea încă dansează în formaţia de veterani ai "Junilor", managerul şi coregraful ansamblului şi al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu este celebra coregrafă Silvia Macrea, recunoscută atât în ţară, cât şi în străinătate. Fiica Ioanei Macrea, Adriana Preda, coordonează activitatea Şcolii de dans "Ioan Macrea". Copilul acesteia, la rândul său, a apărut deja pe scenă alături de "Junii Sibiului". Trei generaţii de sibieni din familia Macrea şi din alte familii de iubitori ai folclorului românesc duc mai departe tradiţia şi poartă cu mândrie costumul tradiţional pe scenele din ţară şi din străinătate.

 



"În anul aniversar "Junii 80", am promis publicului evenimente speciale, inedite, organizate pe parcursul întregului an. Luna iunie este dedicată copiilor şi nu putea lipsi un spectacol realizat de copiii şi tinerii care reprezintă pepiniera 'Junilor Sibiului'. Cred că o premieră realizată la Sibiu a însemnat acest proiect spectacol intitulat "Copilăria în paşi de dans", prin care am dorit să readucem lumina şi energia pură a copilăriei în sufletul spectatorilor. Am dorit, de asemenea, să prezentăm frumoasă tradiţie a dansului popular, care de 80 de ani este vie la noi în Sibiu", a declarat, pentru AGERPRES, managerul coregraf Silvia Macrea.

Foarte rar spectatorii au ocazia să vadă spectacole în care apar copiii şi nepoţii unor artişti renumiţi alături de părinţii lor. Ce a fost o premieră la Sibiu este faptul că, de această dată, printre spectatori s-au numărat chiar artiştii consacraţi, care au putut să îşi aplaude copiii şi nepoţii aflaţi pe scenă.

"Am dorit ca profesioniştii de la "Junii Sibiului", o parte dintre ei, să fie spectatori şi să aplaude evoluţiile copiilor şi tinerilor, iar alţii, în calitate de profesori, să împărtăşească copiilor de la Şcoala de dans 'Ioan Macrea' şi de la Ansamblul 'Ceata Junilor' o parte din experienţa dobândită în cadrul Ansamblului 'Junii Sibiului'. Am dorit ca o parte din dansatorii 'Junilor' să îşi aplaude proprii copii care au evoluat pe scenă şi să trăiască emoţiile unui show, de data aceasta în calitate de spectatori-părinţi. Ceea ce ne-am propus am reuşit cu siguranţă, însă acest proiect a reuşit să depăşească aşteptările noastre datorită celor 500 de copii, tineri dansatori, instrumentişti, dascăli de excepţie care au transformat acest spectacol într -un proiect magic, plin de culoare, lumină sinceră, diversitate, energie debordantă şi profesionalism", a mai precizat managerul coregraf, Silvia Macrea.

 



Profesorii Alesia şi Ovidiu Sas, Livia Lazăr, Ioan Cracea, Maria Ilieş, Adrian Dragomir, Adriana Ioniţă şi George Streng - cunoscuţi publicului mai mult din ipostaza de dansatori profesionişti - au reuşit să scrie o poveste cu ajutorul a 500 de copii, cei mai mici având doar patru ani. Şi această poveste a avut nevoie de o muzică pe măsură. Unul dintre cele mai aplaudate momente a fost apariţia pe scenă a Orchestrei de Tineret a Ansamblului Folcloric Profesionist "Cindrelul-Junii Sibiului", condusă de profesorul dirijor Adrian Grecu, unul dintre instrumentiştii orchestrei "Junilor". După ce a apărut într-un concert la Filarmonica din Sibiu, dedicat absolvenţilor Liceului de Artă, fiul taragotistului Adrian Neamţu, instrumentist al orchestrei "Junilor", Răzvan Neamţu a impresionat şi el prin talent, în primul spectacol al copiilor din marea "familie" a "Junilor Sibiului".

Spectacolul a adus pe scenă nu doar copii talentaţi la dans, ci şi copii solişti de muzică populară: Ioana Brad, Cristina Posa, Amina Vintilă, fiica interpretei Alina Pinca Vintilă, Daria Cîrţoroşan, Sonia Cîrţoroşan şi Natalia Popescu.

 



Povestea muzicală a copiilor pasionaţi de tradiţiile româneşti a fost spusă de un prezentator profesor şi interpret de muzică populară şi religioasă, Traian Stoiţă.

"Spectacolul 'Copilărie în paşi de dans' - parte a proiectului aniversar 'Junii Sibiului 80 de ani' - aş spune că a fost un adevărat regal. Ca prezentator, ca interpret de folclor şi chiar în calitate de profesor nu mi-a fost dat vreodată să văd un spectacol realizat cu tineri şi copii la un asemenea nivel de profesionalism. Şcoala de dans 'Ioan Macrea' şi Ansamblul folcloric 'Ceata Junilor' au fost protagoniştii care pe scena Centrului Cultural 'Ion Besoiu', vreme de două seri au făcut spectacol şi ne-au liniştit cumva, confirmându-ne că România de mâine va fi mai frumoasă, mai energică, mai senină şi lumina lor am simţit-o, fiecare dintre noi, pătrunzându-ne sufletele. Asta este România, pe care fiecare ne-o dorim: colorată, minunată, veselă şi înainte de toate, pură! Felicitări profesorilor, instructorilor coregrafi şi înainte de toate, felicitări Silviei Macrea, omului care poartă toată această minunată în sufletul ei, un suflet din care izvorăsc lucruri măreţe puse în slujba folclorului, puse în slujba neamului românesc şi în slujba noastră a tuturor", a declarat, pentru AGERPRES, Traian Stoiţă.

Povestea "Junilor Sibiului" merge mai departe. De 80 de ani. Următoarea întâlnire cu publicul iubitor de tradiţii româneşti va avea loc, în perioada 21-30 iunie, pe scena celui mai mare festival al artelor spectacolului din România - Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, considerat unul din cele mai importante evenimente de acest fel din lume. AGERPRES (A - autor: Isabela Paulescu, editor: Florentina Peia, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 56

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Cultura - Media 17-04-2025 17:27

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare. &#

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir

Cultura - Media 17-04-2025 16:15

Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie

 Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi

Culte 17-04-2025 14:20

Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală

Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea

Culte 17-04-2025 14:14

Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja

Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M

Culte 17-04-2025 13:32

Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică

Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.  

Cultura - Media 17-04-2025 12:17

CNA: 12 eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 12 - 17 aprilie, 12 ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (7), Facebook (3), X (2). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările conținutu

Cultura - Media 17-04-2025 12:00

REPORTAJ/Neamț: Casa Memorială 'Calistrat Hogaș', locul de unde chipul scriitorul încă scrutează munții Neamțului

În inima municipiului Piatra-Neamț, pe strada care îi poartă numele și la câțiva pași de liceul care îi cinstește memoria, un chip cioplit în piatră încă mai scrutează munții din fața cerdacului casei, așa cum o făcea în urmă cu aproape 150 ani.  

Culte 17-04-2025 10:00

Scrisoarea Pastorală a episcopului de Cluj-Gherla, Claudiu

Onoratului cler împreună slujitor, cuvioșilor călugări și călugărițe, dragilor credincioși greco-catolici și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu. Har, pace și binecuvântare de la Domnul nostru Isus Cristos! Iubiți credincioși, Am străbătut timpul Postului Mare pregătindu-ne prin rugăciu

Culte 17-04-2025 10:00

Scrisoarea Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului a Cardinalui Lucian

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2025 Cardinal LUCIAN prin harul și mila Bunului Dumnezeu, Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, în deplină comuniune de credință cu Sfântul Scaun Apos