logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

REPORTAJ Dâmboviţa: ''Doamna Maria Brâncoveanu'', unica lalea olandeză cu nume românesc, a înflorit la Palatul de la Potlogi

Imagine din galeria Agerpres

Laleaua "Doamna Maria Brâncoveanu", unica lalea olandeză cu nume românesc, a înflorit în această primăvară, pentru prima dată, la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, în judeţul Dâmboviţa.

Bulbii de lalea au fost dăruiţi în toamna anului trecut de către Asociaţia Femeilor Ortodoxe din parohia Sf. Grigorie Teologul din Olanda.

"A fost o mare bucurie că în toamna anului trecut, chiar pe 25 octombrie, când este Sf. Dumitru şi este praznicul Bisericii Domneşti de la Potlogi, am primit din Olanda un colet cu 50 de bulbi ai unei lalele despre care nu ştiam nimic la momentul acela. Nu ştiam că există o lalea care poartă numele unui personaj istoric din România. Ulterior, am aflat că este vorba despre laleaua 'Doamna Maria Brâncoveanu', că este singura lalea olandeză care poartă un nume românesc. Ea a fost creată de un olandez, un cultivator, se numeşte Christian Kolk, şi a înscris-o în nomenclatorul Asociaţiei Regale a cultivatorilor de flori cu bulbi din Ţările de Jos", a declarat, pentru AGERPRES, muzeograful de la Complexul Naţional Curtea Domnească Târgovişte, Irina Cârstina.

 

 

Laleaua "Doamna Maria Brâncoveanu" este o lalea roşie care are o margine aurie şi creşte până la înălţimea de 50 de centimetri.

"Cui datorăm noi această minunăţie, această frumuseţe, lalea cu nume românesc de mare rezonanţă, Maria Brâncoveanu, soţia binecunoscutului domnitor Constantin Brâncoveanu? În Olanda există o asociaţie a femeilor ortodoxe române a Parohiei Sf. Grigorie Teologul. Aceste doamne au depus demersuri pentru a crea această lalea şi, prin bunăvoinţa lor, începând cu anul 2018, au fost dăruite în România mai multor organizaţii, aşezăminte de cult, iată, şi muzee, cum suntem noi, aceste lalele pentru a fi cultivate şi pentru memoria personalităţii Mariei Brâncoveanu. O floare simbol, are şi acea coroană, mi s-a părut tare frumos. Am avut mare grijă de bulbii aceia, i-am plantat cu mare drag chiar în curtea de onoare a Palatului Potlogi. În primăvară am aşteptat ca ei să răsară şi acum sunt nişte lalele foarte frumoase, aşa cum erau în imaginile pe care le-am primit în octombrie anul trecut", a precizat muzeograful Irina Cârstina.

La Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, renovat în 2015, au fost refăcute şi curtea şi grădinile. De la Staţiunea Pomicolă Voineşti din Dâmboviţa au fost aduşi pomi fructiferi, iar de la pepiniera din Gura Foii, tot din judeţ, au fost donaţi şi plantaţi stejari aurii şi alte tipuri de arbori.

 

 

"Vrem să arate cât mai bine, să fie un paradis verde, dar trebuie să mai aşteptăm", a spus Irina Cârstina.

Aceasta a adăugat că vin la Potlogi din ce în ce mai mulţi vizitatori, dar încă sunt multe persoane care nu auzit de palatul brâncovenesc aflat la circa 50 de kilometri de Bucureşti.

"Nu ştiam că se poate vizita acest palat brâncovenesc. M-au adus nişte prieteni şi sunt încântată de cât de frumos e aici. Mi-a plăcut mult şi grădina şi îmi place cum a fost restaurată clădirea, am aflat că era o ruină", a spus Carmen, aflată în vizită la Potlogi.

 

 

Vizitatorii au fost plăcut surprinşi de povestea lalelelor de la Potlogi.

"Nu ştiam că există o lalea olandeză cu nume românesc, am aflat acum de la ghidul nostru. Nu le-am dat mare importanţă, dar ne-am uitat atent la ele şi acum ni se pare că se potrivesc aici", a spus Andreea, o altă vizitatoare.

 

 

Palatul Brâncovenesc de la Potlogi este în administrarea Complexul Naţional Curtea Domnească Târgovişte. Câteva lalele au fost plantate şi în curtea Muzeului de Istorie de la Târgovişte.

"Lalelele le-am plantat la Potlogi şi am oprit câteva la Târgovişte, în ideea că am mai plantat trandafiri la Potlogi, trei tipuri de flori şi, cumva, au fost nişte dăunători care le-au distrus. Ne-a fost teamă, Doamne, dacă noi nenorocim lalelele, ce o să le spunem acelor doamne drăguţe din Olanda?! Şi totuşi toate florile s-au prins, şi cele de la Târgovişte şi cele de la Potlogi. La Târgovişte vrem să le punem la anul chiar în faţa bisericii de la Curtea Domnească, pentru că a fost refăcută şi vedem acum pictura lui Brâncoveanu acolo", a mai spus Irina Cârstina.

Bulbii de lalele au fost trimişi inclusiv cu instrucţiuni de îngrijire a florilor.

Despre această lalea se vorbeşte şi pe site-ul ambasadei României în Regatul Ţărilor de Jos, unde se precizează că numele lalelei a fost dat în 2018.

"Ambasadorul României la Haga, Brânduşa Predescu, a participat, la 25 martie 2018, la Parohia Ortodoxă Română Sf. Grigorie Teologul din Schiedam, la botezul lalelei 'Doamna Maria Brâncoveanu', prima lalea olandeză care a primit nume românesc (...). Iniţiativa aparţine Asociaţiei femeilor ortodoxe române "Doamna Maria Brâcoveanu" din cadrul Parohiei Ortodoxe Române Sf. Grigorie Teologul din Schiedam", se arată pe pagina de internet a ambasadei.

 

 

Pe site-ul Asociaţiei femeilor ortodoxe române "Doamna Maria Brâncoveanu" a Parohiei "Sfântul Grigorie Teologul" din Schiedam/Rotterdam se arată care a fost procesul prin care a fost creat şi denumit acest soi de lalea.

"Genealogic, laleaua hibrid purtând iniţial numele tehnic 02KTK8431 a fost obţinută prin încrucişarea dintre soiurile Groenland şi Prinţesa Victoria. Istoria ei începe în anul 2002, în 'laboratorul' botanic al cultivatorului Christian Kolk unde a fost creată şi, ulterior, validată din punct de vedere biologic, de-a lungul mai multor ani de creştere şi testare. După semnarea contractului de vânzare/cumpărare a lalelei între asociaţia noastră şi firma mai sus numită, cultivatorul Christian Kolk a înaintat cererea privitoare la rezervarea numelui la Asociaţia Generală Regală a Cultivării Florilor cu Bulbi (KAVB). De remarcat faptul că Asociaţia Generală Regală a Cultivării Florilor cu Bulbi este singura instituţie internaţională recunoscută pentru înregistrarea florilor cu bulbi (...). Laleaua '02KTK8431' va rămâne pentru totdeauna în Nomenclatorul de specialitate ca laleaua 'Doamna Maria Brâncoveanu'", se arată pe site-ul asociaţiei.

 

 

Tot acolo este precizat că 20 de bulbi ai lalelei "Doamna Maria Brâncoveanu" au fost oferiţi Regelui Willem-Alexander al Ţărilor de Jos şi Reginei Maxima, care au trimis apoi asociaţiei o scrisoare de mulţumire. AGERPRES/(A-autor: Cornelia Dumitru, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)

 

Foto: (c) CORNELIA DUMITRU / AGERPRES FOTO

Afisari: 38

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Social 06-05-2025 22:15

Harghita: Pompierii intervin și pe timpul nopții la Salina Praid, unde s-au produs infiltrații în urma ploilor

Pompierii harghiteni continuă și pe timpul nopții intervenția la Salina Praid, unde s-au produs infiltrații în urma ploilor abundente, a informat Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. 'Pompierii Detașamentului Gheorgheni vor acționa și pe parcursul nopții pentru evacuarea apei, cu ajutorul moto

Social 06-05-2025 20:06

Vâlcea: Mocănița de pe valea Bistriței, propusă pentru un circuit turistic prin Oltenia de sub munte

Mocănița care aducea calcar de la Costești până pe platforma chimică din Râmnicu Vâlcea ar putea circula din nou, la inițiativa Asociației Kogayon, care vrea să o salveze și să o introducă într-un circuit turistic prin zona geoparcului aspirant UNESCO Oltenia de sub munte printr-un parteneriat pe care-l propune autorităților județului și celor

Social 06-05-2025 19:13

Timiș: Activitatea unei pensiuni/motel, oprită de Protecția Consumatorului, după nereguli depistate la control

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș a oprit temporar activitatea unei pensiuni/motel din localitatea Moșnița Nouă, limitrofă municipiului Timișoara, pentru neregulile depistate în urma unui control efectuat marți.   Totodată, comisarii CJPC Timiș au dat o amendă contravențională de 5.000 lei, au oprit definitiv de

Administratie 06-05-2025 18:35

Sector 3: Primăria deschide, pe 12 mai, platforma online pentru înscrieri la școli și grădinițe de vară

Primăria Sectorului 3 deschide, pe 12 mai, pe www.primarie3.ro, platforma online pentru înscrieri la școlile și grădinițele participante la programele educaționale de vară, ce se vor derula, în perioada iulie-august, a căror finanțare este asigurată de autoritatea locală pentru aproximativ 7.000 de copii.

Social 06-05-2025 17:20

MApN: Deplasări de tehnică și trupe pe teritoriul României, în cadrul exercițiului multinațional Dacian Spring 2025

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a transmis marți că până pe 23 mai au loc deplasări de tehnică și trupe pe teritoriul României, în cadrul exercițiului multinațional Dacian Spring 2025 (DASP 25). Astfel, arată sursa citată, în zilele de 16 și 17 mai sunt planificate mișcări ale unităților din cadrul Grupului de Luptă Înaintat

Social 06-05-2025 16:58

Seară dedicată Academiei Europaea și Academiei Române și concerte regale - printre evenimentele prilejuite de 10 Mai

O seară a Palatului Elisabeta dedicată Academiei Europaea și Academiei Române și două concerte regale se numără printre evenimentele care se regăsesc în programul sărbătorii naționale de 10 Mai, Ziua Coroanei Române și Ziua Independenței Naționale. Potrivit

Social 06-05-2025 16:42

IGPR: Concurs de fotografie cu tema 'Școală în siguranță' pentru elevii de gimnaziu, în perioada aprilie-mai

Direcția Siguranța Școlară din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) organizează, în perioada aprilie-mai, concursul de fotografie cu tema 'Școală în siguranță', prin care elevii din învățământul gimnazial sunt invitați să își exprime opiniile cu privire la importanța unui mediu școlar sigur, prin intermediul fot

Social 06-05-2025 16:28

Colonel Marian Bârsan: SEESOF 2025 va consolida și coagula structurile FOS din regiunea Mării Negre

Șeful de Stat Major la Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale, colonel Marian Bârsan, a declarat, marți, în cadrul conferinței de promovare a proiectului Southeast Europe Special Operations Forces Forum 2025 (SEESOF 2025), care va avea loc la Târgu Mureș, în 4-5 iunie, că această manifestare va consolida și coagula structurile FOS din regiune

Social 06-05-2025 16:22

Prahova: Operatorul regional de apă, amendat de Protecția Consumatorilor în cazul infestării apei de la Breaza

Operatorul regional de apă Hidro Prahova a fost amendat, cu 20.000 de lei, de către comisarii de la Protecția Consumatorilor în urma depistării bacteriei clostridium perfringens în apa livrată în oraș

Social 06-05-2025 15:59

Cluj: Crește frecvența zborurilor directe spre Istanbul de pe Aeroportul Internațional 'Avram Iancu'

Aeroportul Internațional 'Avram Iancu' din Cluj-Napoca anunță creșterea frecvenței de la 7 la 9 a zborurilor directe săptămânale spre Istanbul. 'Aeroportul Internațional 'Avram Iancu' Cluj, Consiliul Județean Cluj și compania aeriană Turkish Airlines anunță creșterea frecvenței zborurilor directe spre Istanbul începând din

Social 06-05-2025 15:41

Covasna: Festivalul SepsiRUN, precedat de conferințe motivaționale; campionul Virag Andras, printre invitați

Organizatorii SepsiRUN, cea mai mare competiție de alergare din municipiul Sfântu Gheorghe, vor susține mai multe conferințe motivaționale înaintea acestui eveniment programat în luna iunie, menite să ofere inspirație și sprijin mental participanților, iar publicului larg posibilitatea de a cunoaște sportivi cu performanțe deosebite. Printre

Administratie 06-05-2025 15:18

Timiș: Municipalitatea a alocat 25 milioane de lei către compania de termoficare Colterm, pentru pierderi tehnologice

Aleșii Consiliului Local Timișoara (CLT) au votat, în ședința de marți, alocarea a 25 de milioane de lei de la bugetul local companiei locale de termoficare Colterm, pentru acoperirea pierderilor tehnologice induse în anul 2023, apărute în transportul, distribuția și furnizarea energiei termice, în rețeaua sistemului centralizat de încălzire.

Social 06-05-2025 14:56

Sibiu: Transfăgărășanul se va deschide în următoarele două săptămâni

Drumul Național 7C - Transfăgărășan se va deschide în următoarele două săptămâni, cu aproape o lună și jumătate mai devreme față de termenul obișnuit care era 1 iulie, de la km 104+000 (Piscu Negru) până la km 130+800 (Bâlea Cascadă) a anunțat Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov pe pagina de Facebook. 'Datorită stratului

Social 06-05-2025 12:17

INHGA: Cod galben de inundații pe râuri din 24 de județe, până miercuri la prânz

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marți, o atenționare Cod galben de inundații, ce vizează râuri de pe raza a 24 de județe, până miercuri la prânz. Potrivit hidrologilor, în intervalul 6 mai, ora 13:00 - 7 mai, ora 12:00, se vor înregistra viituri, creșteri de debite și de n

Social 06-05-2025 11:57

IGSU: Voluntarii salvatori au participat la peste 53.700 de intervenții în sprijinul pompierilor, în anul 2024

Voluntarii salvatori din cadrul proiectului național ''Salvator din pasiune'', inițiat de Departamentul pentru Situații de Urgență, au participat, în 2024, la 53.700 de intervenții și la peste 6.000 de activități de informare și educare preventivă. ''Astăzi marcăm nouă ani de la lansarea proiectului național '