REPORTAJ Harghita: Centrul de recuperare şi reintegrare al Asociaţiei Persoanelor cu Dizabilităţi - o şansă pentru cei cu nevoie de ajutor
Centrul de recuperare şi reintegrare al Asociaţiei Persoanelor cu Dizabilităţi din judeţul Harghita, aflat în municipiul Miercurea-Ciuc, oferă o şansă celor care au nevoie de ajutor să înveţe o meserie, să îşi găsească un loc de muncă, dar şi să petreacă timp de calitate alături de prieteni.
Centrul a fost inaugurat în timpul pandemiei şi a fost visul de 35 de ani al preşedintelui Asociaţiei Persoanelor cu Dizabilităţi din Harghita, Fiko Csaba.
Construcţia imobilului a durat patru ani de zile şi a costat aproximativ 960.000 Euro, majoritatea banilor fiind obţinuţi din donaţii.
"Am primit donaţii de peste tot. Mă opreau oameni pe stradă, mă întrebau dacă pot să doneze 20 lei şi eu îi primeam. (...) Aici e viaţa mea", spune Fiko Csaba. El prezintă entuziasmat fiecare încăpere din imobilul cu două etaje şi se mândreşte că această clădire este un etalon în România în ceea ce priveşte accesibilizarea pentru persoanele cu dizabilităţi.
Centrul găzduieşte un atelier de croitorie, unde atât persoane cu dizabilităţi cât şi fără dizabilităţi lucrează împreună, pentru a onora comenzile venite de la clienţi.
"Lucrăm doar la comandă. Acum avem o comandă de la Spitalul Judeţean, pentru a realiza lenjerii de pat. Am mai lucrat şi pentru alţi clienţi, firme mai mari sau mai mici. Investiţia a fost realizată printr-un proiect", a precizat Fiko Csaba.
De asemenea, în centru funcţionează un atelier de broderie, unde se realizează tricouri personalizate, pentru firme sau pentru persoane fizice, un atelier de design şi unul de arhivare, dar şi un atelier de turnat lumânări, unde lucrează mai multe persoane cu dizabilităţi.
În atelierul de design îl întâlnim pe vicepreşedintele Asociaţiei Persoanelor cu Dizabilităţi din Harghita, Jozsa Csaba, care explică că în acel loc se fac o mulţime de lucruri extraordinare, de la reparat calculatoare, până la programare sau realizarea de formulare tipizate.
"Acum avem o comandă foarte mare de la Spitalul Judeţean pentru formularele care sunt folosite acolo pentru toată procedura care se face, de la primirea pacienţilor până la externare. Noi facem formularele, le tipizăm, pentru toate secţiile spitalului, de două-trei săptămâni asta facem. Cred că spitalul este unul dintre cei mai mari clienţi ai noştri, aşa că este foarte important pentru că în tot procesul este inclus aproape tot grupul nostru de persoane cu dizabilităţi", a menţionat Jozsa Csaba.
Aflat într-un scaun cu rotile de mulţi ani, Jozsa Csaba este mândru de acest centru, care este aproape 100% accesibilizat pentru persoanele cu dizabilităţi.
"Este total accesibil persoanelor cu dizabilitate gravă, cum sunt şi eu. Cu scaunul cu rotile pot să merg oriunde, numai în pod nu pot merge. Toate birourile sunt accesibile, pot să intru în birou, să ies, toate grupurile sanitare sunt accesibile şi sunt făcute în aşa fel încât să fie folosite cât mai uşor. Toate uşile au zăvoare digitale, ca să nu folosim chei, se poate şi cu amprentă digitală sau cu telefonul. (...) Nu avem praguri niciunde, şi curtea, totul este accesibil. Poarta mare poate fi deschisă cu telefonul şi de la distanţă. Deci, totul este făcut în aşa fel să fie, să nu spunem 100%, dar aproape 100% accesibil", a spus Jozsa Csaba.
El a punctat faptul că acest centru oferă posibilitatea persoanelor cu dizabilităţi să capete deprinderi pe care să le folosească atunci când îşi găsesc locuri de muncă.
"Aici putem să avem şi activităţi de petrecere a timpului liber, dar să dăm activitate şi persoanelor care vor să se integreze în societate. De aici, de la noi, au plecat zeci de persoane cu dizabilităţi care au învăţat ceva cu care au primit o slujbă. La Casa Jakab Antal sau la Harviz lucrează foarte multe persoane care au învăţat la noi arhivarea documentelor. (...) Asta e cea mai importantă activitate a noastră: să ajutăm alte persoanele cu dizabilităţi să înveţe ceva, să fie foarte bune în lucrul acela şi să primească şi o slujbă, dacă nu la noi, la altă firmă", a arătat vicepreşedintele Asociaţiei Persoanelor cu Dizabilităţi din Harghita.
În clădire funcţionează şi un centru de zi, unde participă la activităţi un număr de 28 de tineri.
Programele derulate aici sunt complexe, multe se desfăşoară în aer liber, iar tinerii participă cu bucurie, pentru că se simt utili.
În clădirea Asociaţiei Persoanelor cu Dizabilităţi din Harghita funcţionează şi o sală de evenimente, dar şi săli pentru logopedie sau kinetorepie.
De asemenea, există şi mai multe locuinţe, în care stau persoane cu dizabilităţi, care au un loc de muncă şi care aici se simt ca într-o mare familie.
De fapt, preşedintele Asociaţiei, Fiko Csaba, a menţionat că aceste locuinţe sunt reunite sub denumirea de "Casa Solidarităţii", un loc unde persoanele cu dizabilităţi învaţă să fie independente şi sunt ajutate, când au nevoie.
Potrivit administratorului "Casei Solidarităţii", Marton Panna Imola, cei care locuiesc aici gătesc împreună, fac lucruri creative, merg în excursii sau sunt duşi la medic, dacă au nevoie.
"Încercăm să fim ca într-o familie, că ei nu au parte de aşa ceva şi cât timp sunt aici, eu aşa consider, că este sarcina mea de a oferi cât mai mult pentru ei", a spus Marton Panna Imola.
La Centrul de recuperare şi reintegrare al Asociaţiei Persoanelor cu Dizabilităţi funcţionează şi unul dintre puţinele locuri de joacă din România accesibilizate pentru copiii cu dizabilităţi locomotorii.
"Tot ce este la locul de joacă, leagănul, toboganul, totul poate fi folosit de persoane cu dizabilităţi care se deplasează în scaun cu rotile. (...) Copiii pot să se joace în scaun cu rotile, în nisip şi pe sol, pot intra în leagăn cu scaunul cu rotile, deci accesibilizat 100%", au explicat reprezentanţii asociaţiei.
Serviciile oferite de Centrul de zi de recuperare şi reintegrare al Asociaţiei Persoanelor cu Dizabilităţi s-au înmulţit foarte mult, în ultima perioadă, ceea ce impune obţinerea de finanţări suplimentare.
"Noi am crescut foarte repede şi foarte mult şi lipsesc banii. Trebuie finanţare intensă pentru că avem multiple activităţi, avem şi la Odorhei şi la Gheorgheni şi la Sândominic (centre de zi - n. red.), sunt multe nopţi nedormite, cum să acopăr salariile, e greu. (...) Încercăm să îmbunătăţim şi să înmulţim serviciile, să fim în sprijinul oamenilor şi să nu simtă nevoile pe care le avem. (...) Noi mergem către nevoia oamenilor, nu unde sunt fonduri, de aceea riscul e mai mare legat de finanţare", a arătat preşedintele asociaţiei, Fiko Csaba.
Un vis al său, pe care îl vede realizat în câţiva ani, este amenajarea unei ferme sociale la câţiva kilometri de Miercurea-Ciuc, unde membrii asociaţiei au plantat, pe un teren primit donaţie, câteva sute de pomi şi arbuşti fructiferi.
"Nu e în linie, acest rând de pomi plantat. E ca noi, cu defecţiuni", spune Fiko Csaba, care a ţinut să îmi arate acest loc, unde prind viaţă atât plantele cât şi ideile bune.
Aici, preşedintele Asociaţiei are în plan oferirea de servicii de hipoterapie, dar şi construirea unui heleşteu, a unui loc de joacă total accesibilizat, precum şi amenajarea unei bucătării şi a unui mic punct de procesare, unde să se folosească ceea ce se va produce în ferma socială.
Până atunci, conducerea Asociaţiei Persoanelor cu Dizabilităţi din Harghita se străduieşte să găsească finanţare pentru toate serviciile pe care le oferă şi să îi ajute pe cei care au cea mai mare nevoie.
Iar celor care nu se confruntă cu probleme, le transmite să fie înţelegători cu persoanele cu dizabilităţi şi să înveţe de la ele că viaţa este extraordinar de frumoasă.
"Să fie înţelegători cu persoanele cu dizabilităţi, să le accepte şi dacă nu ştiu cum şi ce să facă, să întrebe fără nicio reţinere persoanele cu dizabilităţi, să vorbească cu ele, să întrebe ce probleme au sau cât de frumoasă este viaţa lor, că şi asta este important. Şi atunci o să vadă că este ceva extraordinar să ai astfel de oameni în jurul tău, fiindcă dau un plus şi vieţii tale şi societăţii", a fost mesajul transmis de Jozsa Csaba, vicepreşedintele Asociaţiei Persoanelor cu Dizabilităţi din Harghita. AGERPRES / (A, AS, autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Foto: (c) Gina Ştefan/AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Hunedoara: Două persoane au fost rănite de un utilaj agricol în localitatea Răchitova; a fost chemat elicopterul SMURD
Două persoane au fost rănite, sâmbătă, în urma răsturnării unui utilaj agricol, în localitatea Răchitova, una dintre acestea fiind transportată la Timișoara cu elicopterul SMURD, iar cealaltă la spitalul din municipiul Hunedoara.
Teleorman: Șofer de 18 ani care nu a oprit la semnalele polițiștilor, prins după focuri de avertisment
Un șofer de 18 ani care nu a oprit la semnalele polițiștilor în comuna teleormăneană Nenciulești a fost prins abia după ce au fost trase focuri de avertisment, informează, sâmbătă, IPJ Teleorman. În fuga sa, șoferul a lovit și un cap de pod, dar și-a continuat drumul. 'În noaptea de 1 februarie a.c.,
Constanța: Anchetă a poliției după ce două fete s-au bătut într-un loc de joacă
Polițiștii au deschis un dosar penal după ce două minore s-au bătut într-un loc de joacă din municipiul Constanța, cercetările fiind derulate după ce imaginile cu agresiunea au apărut în mediul online. Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța a informat, sâmbătă, că în urma imaginilor apărute în spațiul p
REPORTAJ/Satu Mare/Concurs de sacrificat porci; Președintele CJ: E o tradiție care a rezistat peste decenii, respectăm legislația UE
Aproape 40 de porci au fost sacrificați, sâmbătă, în comuna Halmeu, după metode tradiționale specifice comunităților maghiare și șvăbești din zonă, în cadrul celei de-a XII-a ediții a concursului de tăiat porci organizat de UDMR Satu Mare. În cadrul competiției un 'henteș', adică măcelar, a reușit să tranșeze un
Consiliul Fiscal: Construcția bugetară pentru 2025, compatibilă cu un deficit cash în jurul valorii de 7,7% din PIB
Construcția bugetară pentru anul 2025 este compatibilă cu un deficit cash situat în jurul valorii de 7,7% din PIB, pe baza unei abordări prudente a veniturilor și cheltuielilor, apreciază Consiliul Fiscal (CF) în opinia preliminară privind Legea bugetului de stat pe anul 2025, transmisă sâmbătă AGERPRES. 'Pe baza unei abo
Hunedoara: Bărbat rănit după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări, în Lupeni
Un bărbat de 57 de ani a ajuns la spital cu multiple arsuri, în urma unui incendiu izbucnit sâmbătă la locuința sa din Lupeni, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara. Potrivit sursei citate, pompierii militari din Petroșani și Lupeni au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din Lu
Vrancea/Încasările de la lansarea unei cărți pentru copii, donate unei asociații care ajută copiii cu cancer
Încasările de la lansarea cărții pentru copii 'Fulg-de-Nea Povestea mea', scrisă de Maria Chiriac, o educatoare dintr-o comună de munte a județului, au fost donate în întregime către o asociație din Focșani care luptă pentru ajutorarea unor copii bolnavi de cancer sau leucemie. Zeci de persoane, părinți, copii și repr
Iași: Bilete și abonamente mai scumpe pentru autobuzele și tramvaiele CTP
Compania de Transport Public (CTP) Iași, a anunțat, sâmbătă, că au intrat în vigoare noile prețuri pentru călătoriile cu mijloacele de transport în comun. Conform sursei citate, prețul unei călătorii de 120 de minute a fost majorat de la 3,5 lei la 4 lei, iar biletul cu două călătorii va costa 8 lei. '&Icir
Hunedoara: Fetiță de 12 ani, la spital, după ce s-a aruncat de pe o clădire din Lupeni
O fată de 12 ani, din Lupeni, a suferit grave traumatisme după ce s-a aruncat de pe o clădire din oraș, de la circa 10 metri înălțime, tânăra fiind fiind internată, ulterior, la un spital din Timișoara pentru îngrijiri medicale, a informat sâmbătă Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara. Incidentul a avut loc
Cod galben de ceață densă în localități din șase județe, sâmbătă dimineața
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis sâmbătă dimineața atenționări nowcasting Cod galben de ceață densă în zone din șase județe, valabile în următoarele ore. Potrivit meteorologilor, până la ora 12:00, în zeci de localități din județele: Gorj, Olt, Vâlcea și Dolj se va semnala ceață, fenomen
UPDATE Alba: Incendiu lichidat la Aiud; nu au mai fost găsite alte victime
Pompierii militari nu au mai descoperit alte victime în incendiul produs, vineri seara, la o casă din municipiul Aiud, în care o persoană a fost găsită carbonizată. 'Incendiul este lichidat. În incendiu nu au fost identificate alte victime', a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de U
Vrancea: Parc voltaic de peste 27 de milioane de lei, pentru a asigura independența energetică a orașului Focșani
Primăria municipiului Focșani a semnat, vineri, la Ministerul Energiei, contractul de finanțare pentru construcția unui parc fotovoltaic care va asigura independența energetică pentru consumul public de energie electrică al orașului, proiect în valoare de peste 27 de milioane de lei, a informat administrația locală. 'Viceprimarul municipiului Focșani
Maramureș: Cinci tineri ucraineni, de negăsit în Munții Maramureșului; Salvamont a suspendat căutările
Salvatorii montani și polițiștii de frontieră au suspendat, vineri seara, căutările în Munții Maramureșului a cinci tineri ucraineni care potrivit apelului lansat de familii ar fi trecut granița în România, a informat directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Din păcate, aparținătorii nu au putut oferi absolu
Tulcea: Pelicanii creți s-au întors pe insula Ceaplace
Primele 160 de exemplare de pelicani creți, specie periclitată la nivel mondial, s-au întors zilele acestea pe insula Ceaplace din Rezervația Biosferei Delta Dunării (RBDD), consolidată recent de inspectorii ecologi ai Administrației RBDD, a anunțat vineri instituția din subordinea Ministerului Mediului pe pagina sa de Facebook. Insula Ceaplace, strict p
Nicușor Dan spune că Termoenergetica datorează ELCEN aproximativ 500 de milioane de lei, nu 1,18 miliarde de lei
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat vineri că Termoenergetica datorează ELCEN 400 - 500 de milioane de lei, nu 1,18 miliarde, iar banii provin dintr-o o serie de regularizări care trebuie făcute între operatorii economici. 'Nu este de un miliard (datoria către Elcen, n.r.). De 15 ani, primarii Bucureștiului doresc să preia CET-urile în