Expoziţia ''Ion Andreescu, marele pictor al Buzăului - Reîntoarcerea acasă'', vernisată la Galeriile de Artă din municipiu

O expoziţie intitulată "Ion Andreescu, marele pictor al Buzăului - Reîntoarcerea acasă", cu picturi originale ale acestuia, din colecţiile Muzeului Naţional de Artă al României, a fost vernisată, luni, la Galeriile de Artă din municipiul Buzău, fiind totodată lansată a doua ediţie a albumului "Ion Andreescu", sub semnătura lui Radu Bogdan.
Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Buzău, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România şi Muzeul Naţional de Artă al României, fiind ocazionată de sărbătorirea a 150 de ani de impresionism în oraş.
Totodată, la Pasajul Pietonal Unirii din Buzău a fost deschisă o expoziţie foto permanentă, de popularizare a operelor pictorului. Albumul "Ion Andreescu", ediţia a doua, sub semnătura lui Radu Bogdan, este rezultatul a 20 de ani de studiu, prima ediţie fiind tipărită în 1969 sub patronajul Academiei Române.
Foto: (c) Florin ZAFIU/AGERPRES
Ion Andreescu (1850 - 1882) a fost unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi români ai impresionismului, alături de Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza sau Gheorghe Petraşcu, el debutând ca profesor de "desen liniar şi caligrafie'' la Gimnaziul Comunal "Tudor Vladimirescu'', actualul Colegiu Naţional "Bogdan Petriceicu Hasdeu'' din Buzău, oraş în care a mai predat şi la Seminarul Teologic, actualul Seminar Teologic Ortodox "Chesarie Episcopul''. În acei ani a pictat în mod deosebit Buzăul şi împrejurimile sale.
"El a predat la o şcoală care îi pregătea pe viitorii slujitori ai bisericii, respectiv pe viitorii preoţi. A considerat meseria de profesor drept misiune sau apostolat, iar episopul Dionisie la acea vreme a dorit şcoala să aibă cei mai pregătiţi profesori, cu o înaltă ţinută. Ion Andreescu era primul profesor titular de desen din oraş, dar şi cel mai tânăr din cei 10 profesori ai Seminarului 'Chesarie Episcopul', fiind perceput la cei 22 de ani drept un tânăr cu mari calităţi didactice. Din 13 septembrie 1872 Ion Andreescu funcţiona la toate cele patru clase ale seminarului, având un total de 12 ore de desen şi caligrafie pe care le-a predat până în data de 20 decembrie 1878. În amintirea elevilor, Ion Andreescu a rămas un om blajin, cu tragere de inimă, dar era şi foarte sever", a precizat vicar adm eparh al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, preot Marian Gegea.
Cu ocazia vernisajului, senatorul Lucian Romaşcanu, fost ministru al Culturii, a făcut o paralelă între viaţa pictorului român şi cea a marelui poet naţional Mihai Eminescu.
Foto: (c) Florin ZAFIU/AGERPRES
"Şi eu am avut întâlnirile mele cu Andreescu, absolvent de Hasdeu. Dumnezeu în mila lui faţă de fiecare neam trimite soli ai frumuseţii sale, am avut această coincidenţă ca Andreescu să fie născut sub acelaşi cer ca Mihai Eminescu. Naşterea ca pictor recunoscut în România a fost în anul morţii lui Mihai Eminescu, când Delavrancea a scris primele rânduri despre cât de mare este pictorul Andreescu. Lecţia pe care am învăţat-o este că în 32 de ani poţi să faci imens, pentru că 32 de ani a trăit Ion Andreescu şi este un mesaj pentru toţi, timpul este o resursă nepreţuită, iar cantitatea de timp care ne revine nu stă în voinţa noastră şi atunci e bine să folosim fiecare secundă care am primit-o ca dar pentru a lăsa în urma noastră câte ceva", a transmis fostul ministru al Culturii, Lucian Romaşcanu.
Ion Andreescu se remarca la catedră ca fiind un dascăl dedicat, dar şi sever, punând în catalog note de la zero la zece.
"Când am intrat la Liceul Hasdeu, copiii de clasa a IX-a erau duşi la un fel de muzeu şi trebuia ca noi să fim conştienţi de exigenţele acestei şcoli buzoiene şi unul din lucrurile pe care trebuia să îl vedem era o filă dintr-un catalog în care profesorul de desen şi caligrafie Ion Andreescu dădea nota zero tăiat în patru. Însemna că pentru fiecare sfert din acel zero trebuia să iei un zece. Numele lui Andreescu este legat de oraşul nostru. Are un destin asemănător cu cel al lui Mihai Eminescu, erau născuţi în acelaşi an, amândoi au lăsat în urmă legenda unui copac, teiul lui Eminescu şi stejarul din Parcul Crâng", a precizat vicepreşedintele Academiei Române, Marius Andruh.
Foto: (c) Florin ZAFIU/AGERPRES
Pictorul Ion Andreescu, unul dintre reprezentanţii impresionismului românesc şi un admirabil peisagist al secolului al XIX-lea, s-a născut la 15 februarie 1850, la Bucureşti. În ceea ce priveşte peisajele, Ion Andreescu ''este chiar primul pictor al nostru despre care putem afirma că încă de la începutul carierei şi-a manifestat fără ezitare preferinţa pentru acest gen'', menţionează cunoscutul critic de artă Radu Bogdan în monumentala sa monografie a cărei a doua ediţie a fost prezentată luni la Buzău. Printre creaţiile sale se numără peisaje inedite precum "Pădurea de fagi", "Stejarul", "Stânci şi mesteceni", "Mesteceni la marginea bălţii", dar şi naturi statice sau portrete care i-au adus recunoaşterea în rândul artiştilor plastici din epocă.
Debutul public al lui Ion Andreescu a avut loc la finele anului 1874, la ''Expoziţia artiştilor în viaţă'' de la Bucureşti, unde a prezentat tabloul ''Coacăze''. În ianuarie 1876 a participat la cea de-a treia expoziţie a ''Societăţii Amicilor Belle-Artelor", de la Bucureşti, cu o serie de compoziţii, între care: "Oală cu flori", "Plopi la marginea satului", "Peisaj din crângul Buzăului", "Peşti", ''Peisaj cu plopi''. Din această perioadă datează şi primul său "Autoportret", ca şi o serie de tablouri, între care: "Natură moartă cu coş şi legume", "Târg de Drăgaică", "Bâlci în preajma Buzăului".
Foto: (c) Florin ZAFIU/AGERPRES
În ultimii ani de viaţă, grav bolnav, Ion Andreescu a continuat să lucreze. ''Picta îndeosebi flori şi portrete, astfel de subiecte fiindu-i cel mai la îndemână în starea de sănătate în care se afla, căci nu-l sileau să iasă din casă'', arată criticul de artă Radu Bogdan în lucrarea sa. A pictat în această perioadă, spre exemplu, numeroase chipuri de ţărănci (''O ţărancă din profil'', ''Broboada roşie'', ''Ţăranca cu broboada verde'').
Ion Andreescu a murit la Bucureşti, la 22 octombrie 1882, răpus de tuberculoză, la numai 32 de ani. A fost ales membru de onoare post-mortem al Academiei Române, la 28 octombrie 1948. Tablouri purtând semnătura marelui artist pot fi admirate în Bucureşti, la Muzeul Naţional de Artă al României şi la Muzeul de Artă K. H. Zambaccian. AGERPRES / (A, AS - autor: Florin Zafiu, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bihor: Expozița 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism', din 16 mai la Oradea
Aproape o sută de bibelouri și obiecte din sticlă folosite pentru 'înfrumusețarea' interioară a caselor în perioada comunistă vor face obiectul expoziției temporare 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism', ce va fi vernisată pe 16 mai în Muzeul Orașului Oradea. Cei doi curatori -
Călin Pop a lansat single-ul 'Locul retras'
Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'Locul retras'. ''Locul retras' este un cântec care are povestea mea, a celor din jurul meu, a celor ca și mine. Cei care suntem învățați cu valoarea, frumosul și firescul, demnitatea, onestitatea și onoarea. Cei ce-
'Pop Simfonic' - vineri, la Arenele Romane din Capitală
Paula Seling, Misha Miller, Holy Molly și Pasha Parfeni concertează în cadrul show-ului 'Pop Simfonic', vineri, de la ora 20:00, la Arenele Romane din București. Pe scena bucureșteană vor mai urca Mihail, Cătălin Josan și Ana Cernicova alături de Orchestra Națională de Tineret a Moldovei și 50 de muzicieni de peste Prut și Rom&ac
Patriarhul Daniel - mesaj pentru Papa Leon: Suntem pe deplin convinși că veți continua să promovați dialogul
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de felicitare Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea, în care își exprimă deplina convingere că noul Suveran Pontif va continua să promoveze 'spiritul dialogului, al păcii și al cooperării între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă'.
VIDEO Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde' a deschis Festivalul Filmului European
Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde', regia Mark Cousins, peliculă câștigătoare a celei mai recente ediții a Festivalului de film de la Karlovy Vary, a deschis, joi seară, la Cinema Luceafărul, cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. 'Avem o ediție record cu multe î
PF Daniel: Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei - ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință
Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei constituie o zi de recunoștință pentru toți cei care au susținut și au adus contribuția lor la înființarea acesteia și o ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință între românii aflați de o parte și de alta a Prutului, transmite Patriarhul Bisericii Ortodoxe R
BOR: Problemele de disciplină canonică se rezolvă prin cerere de apel sau de recurs la instanțele bisericești superioare
Problemele de disciplină canonică în Biserica Ortodoxă Română și aplicarea de către Consistoriile Eparhiale a unor sancțiuni disciplinare se rezolvă nu prin mesaje video publice, ci prin cerere scrisă de apel sau de recurs depusă la instanțele de judecată bisericești superioare, precizează Patriarhia Română, joi, în legătură cu cazul caterisir
VIDEO Harghita: Studenți și profesori de la universități de artă din țară și străinătate, la Festivalul Unscene de la Miercurea-Ciuc
Studenți și profesori de la universități de artă din România, dar și din Ungaria și Serbia, participă în perioada 9-15 mai la a cincea ediție a Festivalului Unscene din Miercurea-Ciuc, organizat de Teatrul Municipal 'Csíki Játékszín', în cadrul căruia vor fi prezentate zeci de spectacole, completate cu concerte și
Timiș: 'Sarmale și serotonină', volum lansat de antropologul cultural Camelia Burghele
O întrebare care stă pe buzele tuturor, de ce iubim sarmalele, își poate afla răspunsul joi, de la ora 18:00, la librăria Cărturești din Piața Victoriei din Timișoara unde are loc lansarea cărții inedite, despre 'Sarmale și serotonină', apărută la Editura Gastroart și scrisă de etnolog și antropolog cultural al Muzeului Satului Bănățean, Camelia B
Laborator artistic la Romanian Creative Week: zeci de filme-cult și concerte neconvenționale la Iași
Romanian Creative Week (RCW), cel mai amplu eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, propune publicului din Iași, în perioada 14 - 25 mai, filmul de autor, muzica emergentă și reflecția critică asupra culturii contemporane într-un program divers, dedicat tuturor celor care trăiesc prin și pentru creativitate. 'Publicul est
Prezidențiale2025/ FJSC face un apel la întreaga societate să trateze cu deplin respect reprezentanții mass-media și comunicatorii publici
Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din Universitatea București le transmite sprijinul său și le mulțumește tuturor jurnaliștilor, lucrătorilor media și comunicatorilor publici care și în această perioadă de campanie electorală marcată de tensiuni sociale majore, cu prețul unor eforturi, de multe ori, nu doar profesionale, ci și personale, informea
Bihor: Festivalul Sounds of Oradea (13 - 15 iunie), cu zarzuela spaniolă, opera italiană și jazz contemporan
Cele trei zile ale Festivalul 'Sounds of Oradea' (13 - 15 iunie) vor aduce în oraș nume sonore ale scenei internaționale, în trei stiluri muzicale complet diferite: zarzuela spaniolă, opera italiană și jazz contemporan, concerte ce vor avea loc în trei locații emblematice ale orașului: Piața Unirii, Teatrul Regina Maria și Bazilica Romano-Ca
Ministerul Culturii - la cea de-a XXI-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Salonic
Ministerul Culturii participă, de joi și până luni, la cea de-a XXI-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Salonic, invitații ministerului fiind poeta Ruxandra Novac, traducătorul Victor Ivanovici și istoricul Florin Marineskou. Standul României este amplasat în Pavilionul 13, poziția 119, în imediata ve
Expoziția 'Hotelul Caracaș-Victoria. O istorie recuperată' - din 16 mai, la Palatul Suțu
Expoziția 'Hotelul Caracaș-Victoria. O istorie recuperată', care propune descoperirea poveștii unei clădiri emblematice de pe Strada Șelari nr. 4, dispărută din peisajul urban, dar readusă la viață prin intermediul unei cercetări arheologice minuțioase, se va deschide, pe 16 mai, la Palatul Suțu. Proiectul își propune să prezinte
Vâlcea: Bătălia de la Benești, reconstituită după 200 de ani la Conacul Otetelișanu
Conacul Otetelișanu din Bălcești, locul unde a copilărit Petrache Poenaru, inventatorul stiloului, își va deschide larg porțile în acest weekend pentru turiștii interesați de istorie, care sunt invitați să participe la reeditarea celebrei Bătălii de la Benești din martie 1821. Organizatorii evenimentului sunt cei de la Asociația Historia Renascita