#Ucraina reacţionează cu indignare după apelul la negocieri cu Rusia lansat de Papa Francisc

Ambasada Ucrainei pe lângă Sfântul Scaun i-a răspuns duminică Papei Francisc că în al Doilea Război Mondial nimeni nu a vorbit "despre negocieri de pace cu Hitler", după ce suveranul pontif i-a sugerat Kievului într-un interviu să aibă curajul să negocieze cu Rusia pentru încheierea războiului declanşat de aceasta din urmă.
"Este foarte important să fim clari ! Când vorbim despre al Treilea Război Mondial, ceea ce avem acum, trebuie să învăţăm lecţiile celui celui de-al Doilea Război Mondial", a scris misiunea diplomatică ucraineană pe reţelele de socializare, potrivit agenţiei EFE.
"A vorbit atunci cineva serios despre negocieri de pace cu Hitler şi de steag alb pentru a-l mulţumi ? Deci, lecţia este una singură: dacă vrem să se termine războiul, trebuie să facem tot posibilul pentru a ucide Balaurul", a susţinut ambasada ucraineană.
Într-un interviu acordat radio-televiziunii elveţiene, din care sâmbătă au fost publicate deocamdată doar extrase, Papa Francisc a pledat pentru "negociere", care este un "cuvânt curajos".
"Când vezi că eşti învins, că lucrurile nu merg bine, trebuie să ai curajul să negociezi", a remarcat suveranul pontif. "Cred că cel mai puternic este acela care vede situaţia, se gândeşte la oameni şi are curajul steagului alb şi negociază. Iar astăzi se poate negocia cu ajutorul puterilor internaţionale. Cuvântul negociere este un cuvânt curajos" şi "a negocia nu înseamnă niciodată să te predai", a explicat Papa Francisc.
După publicarea acestor extrase, biroul său de presă a precizat că el s-a referit la negociere, nicidecum nu a sugerat Ucrainei să se predea în faţa Rusiei, în urma confuziei provocate de folosirea în interviu a expresiei "steag alb". Papa a folosit această expresie "pentru a indica prin ea încetarea ostilităţilor, armistiţiul cu scopul de a negocia", a clarificat purtătorul său de cuvânt, Matteo Bruni.
În pofida acestor precizări, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a criticat la rândul său declaraţiile suveranului pontif şi a promis că niciodată Kievul nu se va preda în faţa Moscovei. "Drapelul nostru este galben şi albastru. Este drapelul sub care noi trăim, vom muri şi vom triumfa. Nu vom înălţa niciodată alte drapele", a scris Kuleba pe reţeaua socială X, potrivit France Presse.
Moscova a susţinut de mai multe ori că este deschisă la negocieri cu Ucraina, dar a acuzat Kievul că sub influenţa aliaţilor săi occidentali, mai ales SUA, respinge orice dialog şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a emis un decret care interzice orice tratative cu preşedintele rus Vladimir Putin. Potrivit Moscovei, Occidentul l-ar fi determinat pe Zelenski să respingă acordurile convenite între Rusia şi Ucraina în aprilie 2022 la Istanbul.
La negocierile de pace desfăşurate atunci, Rusia a oferit Ucrainei încetarea invaziei în schimbul renunţării de către Kiev la orice ambiţii de aderare la NATO, a dezvăluit în noiembrie anul trecut David Arahamia, membru al delegaţiei ucrainene care a participat la acele negocieri, în prezent lider al grupului parlamentar al partidului Servitorul Poporului, formaţiunea politică a preşedintelui Volodimir Zelenski.
Ruşii "erau pregătiţi să oprească războiul dacă acceptam neutralitatea şi ne angajam că nu ne vom alătura NATO. Acesta a fost punctul esenţial", a precizat Arahamia. Însă aceasta, a explicat el, ar fi necesitat revizuirea Constituţiei ucrainene şi, pe de altă parte, preşedintele Zelenski şi ceilalţi oficiali ucraineni nu aveau încredere că Rusia se va ţine de cuvânt, şi anume că nu va ataca din nou.
Ulterior, mai spune David Arahamia, premierul britanic de la acea vreme, Boris Johnson, a venit într-o vizită surpriză la Kiev şi a încurajat Ucraina "să nu semneze nimic" cu Rusia şi "pur şi simplu să lupte". De atunci, nu au mai avut loc niciun fel de negocieri oficiale între Kiev şi Moscova.
La sfârşitul anului 2022, preşedintele Zelenski a enunţat un plan de pace care prevede retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internaţional şi crearea unui tribunal internaţional pentru judecarea crimelor de război ruseşti. Rusia consideră aceste puncte ca fiind de fapt o cerere de capitulare, astfel că a respins planul şi a cerut Kievului să accepte pierderea Crimeii şi a celorlalte teritorii ucrainene ocupate de Rusia.
În prezent, după eşecul contraofensivei ucrainene din vara trecută, armata rusă a revenit în ofensivă şi pune presiune pe toată linia frontului, profitând de deficitul de muniţii şi de efective cu care se confruntă armata ucraineană, în timp ce ajutorul american pentru Ucraina este în continuare blocat în Congresul SUA, iar Kievul încearcă să mobilizeze noi soldaţi pentru a înlocui pierderile şi a face măcar o rotaţie parţială a trupelor epuizate de doi ani de război.AGERPRES/(AS - editor: Sorin Popescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Reuniuni ale miniștrilor apărării și miniștrilor de externe marți la Bruxelles, cu războiul din Ucraina și reînarmarea UE pe agendă
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Miniștrii apărării și miniștrii de externe din statele membre UE se vor întâlni marți, la Bruxelles, în două reuniuni succesive în formatul Consiliului Afaceri Externe, care vor avea pe agendă ajutorul militar pentru Ucraina și situația din Orientul Mijlociu, dar și implementa
BTA: Împăratul Japoniei Naruhito l-a primit în audiență pe președintele Radev
Împăratul Japoniei Naruhito l-a primit luni în audiență pe președintele bulgar Rumen Radev. Întâlnirea a durat o jumătate de oră și a avut loc la Palatul Imperial din Tokyo și face parte din vizita oficială a președintelui Radev în Japonia. Luni, mai devreme, președintele Rumen Radev a participat la o recepție la
Putin și Trump, în favoarea unei 'normalizări' a relațiilor ruso-americane (Kremlin)
Vladimir Putin și Donald Trump și-au exprimat luni sprijinul pentru o 'normalizare' a relațiilor dintre țărilor lor, a declarat Kremlinul, în urma unei convorbiri 'de două ore și cinci minute' între cei doi lideri care au discutat în special despre Iran, relatează AFP. 'Cei doi președinți s-au exprimat &ic
Putin a refuzat să dispună o încetare a focului imediată în #Ucraina după discuția telefonică cu Trump
Convorbirea telefonică de peste două ore cu Donald Trump nu a reușit să-l convingă pe președintele rus Vladimir Putin să dispună o încetare a focului imediată în Ucraina, relatează luni seara The Moscow Times. Trump a făcut cunoscută poziția SUA cu privire la încetarea focului și armistițiu, dar Rusia va fi gata pentru acestea doar după ce se
Un avion militar de antrenament s-a prăbușit în Egipt; întregul echipaj a murit
Un avion de antrenament militar egiptean s-a prăbușit luni în timpul unui exercițiu, niciunul dintre membrii echipajului nesupraviețuind, a declarat un purtător de cuvânt al armatei într-un comunicat, fără să precizeze numărul victimelor, potrivit AFP. 'În cadrul desfășurării activității de antrenament a forțelor aeriene, un avion d
Prezidențiale2025/Premierul ungar Viktor Orban s-a întâlnit la Budapesta cu liderul UDMR, Kelemen Hunor
Premierul ungar Viktor Orban a discutat luni, la Budapesta, cu Kelemen Hunor, liderul Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), a declarat pentru MTI biroul de presă al cabinetului șefului guvernului ungar. Orban a declarat că guvernul de la Budapesta a salutat unitatea demonstrată de comunitatea maghiară din Transilvania pentru a împiedica un
#Ucraina/Donald Trump l-a sunat mai întâi pe Zelenski și apoi pe Putin
Președintele american Donald Trump i-a sunat luni separat pe omologii săi ucrainean și rus, Volodimir Zelenski, respectiv Vladimir Putin, în eforturile sale de a găsi o modalitate de rezolvare a conflictului din Ucraina, relatează EFE. Casa Albă a confirmat doar că discuția cu președintele rus este în curs de desfășurare și nu a of
#Ucraina: Donald Trump și Vladimir Putin au discutat telefonic luni după-amiază
Președintele american Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin au avut luni o discuție telefonică având obiectivul de 'a pune capăt băii de sânge' din Ucraina, potrivit afirmațiilor liderului de la Casa Albă, după convorbirile fără rezultat între Kiev și Moscova desfășurate la finalul săptămânii trecute, relatează AFP.
SUA reiau supravegherea cu drone de mare altitudine în Marea Neagră după o pauză de 11 luni
Datele serviciului de urmărire în timp real a poziției avioanelor aflate în zbor Flightradar24, cu sediul la Stockholm, au arătat că sămbătă o dronă de recunoaștere strategică RQ-4B Global Hawk americană a efectuat un nou zbor în zona Mării Negre, relatează luni publicația Kyiv Post. Datele au arătat că aparatul fără pilot, c
Donald Trump i-a trimis o scrisoare Papei Leon al XIV-lea pentru a-l invita la Casa Albă
Papa Leon al XIV-lea l-a primit în audiență luni dimineață la Vatican pe vicepreședintele american JD Vance, care i-a înmânat suveranului pontif o scrisoare din partea președintelui Donald Trump prin care acesta îl invită în vizită la Washington, a anunțat o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, relatează AFP și ANSA
Israelul va 'prelua controlul asupra întregii' Fâșii Gaza, susține premierul Benjamin Netanyahu
Premierul Benjamin Netanyahu a declarat luni că Israelul va 'prelua controlul asupra întregii' Fâșii Gaza, unde armata israeliană a ucis 52 de persoane de noaptea trecută până acum, potrivit apărării civile din enclava palestiniană devastată și înfometată, care așteaptă reluarea efectivă a ajutorului umanitar, potrivit France Presse.
Israelul ar trebui exclus de la Eurovision, a declarat prim-ministrul Spaniei
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a declarat luni că Israelul ar trebui exclus de la Eurovision, cel mai mare concurs televizat din lume, afirmând că este necesar 'să arătăm solidaritate cu poporul palestinian care trăiește absurditatea războiului și a bombardamentelor', informează AFP. 'Nu putem avea un dublu standard &ic
Regatul Unit și UE au semnat un nou parteneriat strategic, la cinci ani după Brexit
Regatul Unit și Uniunea Europeană au semnat luni un 'nou parteneriat strategic' pentru a consolida relațiile dintre ele, în special în domeniul apărării, cu ocazia unui summit inedit desfășurat la cinci ani de la Brexit, informează Reuters și AFP.
Gaza: Israelul a emis un ordin de evacuare în Khan Yunis, înaintea unui 'atac fără precedent'
Armata israeliană le-a ordonat luni locuitorilor din Khan Yunis și din orașele învecinate din sudul Fâșiei Gaza să părăsească imediat zona, relatează dpa. Ordinul de evacuare, transmis luni în limba arabă, avertizează că va avea loc un 'atac fără precedent' și le cere locuitorilor să plece către zona al-Mawasi, î
Amnesty International, declarată organizație 'indezirabilă' în Rusia
Parchetul general din Rusia a anunțat luni că a interzis Amnesty International, pe care a clasificat-o drept o 'organizație indezirabilă', relatează Reuters. Fondată în 1961 și având sediul central la Londra, organizația neguvernamentală Amnesty International militează pentru drepturile omului în întreaga lume,