Reuniunea informală a miniştrilor Apărării din UE din 30-31 ianuarie 2024
.jpg)
Miniştrii Apărării din Uniunea Europeană se reunesc într-o şedinţă informală a Consiliului Afaceri Externe (Apărare), sub egida preşedinţiei belgiene a Uniunii, în zilele de 30 şi 31 ianuarie 2024, la Egmont Palace din Bruxelles. Principalele subiecte luate în discuţie sunt reprezentate de ameninţările de securitate actuale şi proiectele de apărare ale Uniunii, informează site-ul https://belgian-presidency.consilium.europa.eu/.
Scopul reuniunii informale este acela de a aborda provocările stringente de securitate cu care se confruntă Uniunea Europeană, de a promova o abordare coerentă a politicii de apărare, dar şi de a pregăti reuniunea formală a CAE (Apărare), programată pentru mai 2024.
De asemenea, întâlnirea informală oferă statelor membre o platformă prin care se aduc la cunoştinţă actualizări privind cooperarea UE în materie de securitate şi apărare (PSAC), precum şi cele mai recente proiecte şi iniţiative europene. Discuţiile vor acoperi iniţiative comune de cercetare, strategii de achiziţii şi eforturi pentru a eficientiza capacităţile militare în întreaga UE, mai notează site-ul preşedinţiei belgiene a Uniunii (ian. - iun. 2024).
Astfel, miniştrii vor avea o discuţie despre ameninţările de securitate actuale şi emergente, insistând pe necesitatea unui răspuns comun la provocările privind ameninţările hibride sau conflictele regionale.
Pe site-ul de prezentare a reuniunii, se mai arată că aceste întâlniri informale sunt mai puţin structurate şi mai puţin formale decât întâlnirile obişnuite, reprezentând o oportunitate de a explora probleme importante, de a împărtăşi puncte de vedere şi de a promova cooperarea în domeniul apărării. În plus, întâlnirile informale oferă adesea spaţiu pentru discuţii bilaterale între miniştri, permiţându-le acestora să aprofundeze iniţiative specifice de cooperare, interese reciproce de securitate şi probleme regionale de apărare. Rezultatele reuniunilor informale nu sunt, de obicei, obligatorii, dar discuţiile şi concluziile pot servi drept contribuţii valoroase pentru negocierile oficiale şi elaborarea politicilor în cadrul Consiliului UE în domeniul apărării şi securităţii.
***
Anterioara reuniune formală a miniştrilor Apărării din Uniunea Europeană (CAE-Apărare) a avut loc la 14 noiembrie 2023. În context, Înaltul Reprezentant a subliniat necesitatea de a conveni urgent asupra acordării de sprijin militar suplimentar Ucrainei, pentru a răspunde nevoilor imediate ale acesteia în ceea ce priveşte apărarea aeriană, instruirea, muniţiile şi echipamentele de iarnă, care i-ar permite acesteia să se apere împotriva agresiunii Rusiei. Pe acelaşi subiect, miniştrii au purtat o discuţie cu privire la misiunea de asistenţă militară a UE în sprijinul Ucrainei (EUMAM Ucraina), care şi-a atins deja obiectivul de a instrui 30.000 de soldaţi ucraineni şi vizează în prezent instruirea altor 10.000, scrie https://www.consilium.europa.eu/.
De asemenea, în cadrul reuniunii, Consiliul a aprobat concluzii privind Strategia spaţială a UE pentru securitate şi apărare, precum şi o recomandare de evaluare a progreselor realizate de statele membre participante în ceea ce priveşte îndeplinirea angajamentelor stricte asumate în cadrul cooperării structurate permanente (PESCO).
***
Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene este alcătuit din miniştrii afacerilor externe din toate statele membre ale UE. În funcţie de ordinea de zi, Consiliul îi reuneşte, de asemenea, pe: miniştrii apărării (politica de securitate şi apărare comună), miniştrii competenţi în materie de dezvoltare (cooperarea pentru dezvoltare), miniştrii comerţului (politica comercială comună).
Reuniunile Consiliului Afaceri Externe sunt prezidate de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, în prezent Josep Borrell Fontelles. Înaltul Reprezentant este sprijinit de Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE).
Doar atunci când Consiliul Afaceri Externe discută teme de politică comercială comună, acesta este prezidat de reprezentantul statului membru al UE care deţine preşedinţia Consiliului UE, asigurată prin rotaţie pentru perioade de şase luni.
Consiliul Afaceri Externe se reuneşte, de obicei, cel puţin o dată pe lună, notează https://www.consilium.europa.eu. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: belgian-presidency.consilium.europa.eu
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai
Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c
Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)
Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.
14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel
La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci
14 mai - Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste
La 14 mai este celebrată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, potrivit prevederilor Legii nr. 127/2017, indică www.cdep.ro. Această zi este marcată în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri intelec
CITATUL ZILEI
'Un om care în viața lui n-a făcut un bine este tocmai ca un puț frumos, adânc, fără apă.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)
În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 14 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Isidor din Hios; Sf. Sfințit Mc. Terapont, episcopul Ciprului Greco-catolice Sf. m. Isidor din Chios Romano-catolice Sf. Matia, ap. Sfântul Mucenic Isidor din Hios este pomenit în calendarul creștin ortodox în
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 mai
Este a 134-a zi a anului 2025. Au mai rămas 231 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 50 m și apune la 20 h 35 m. Luna răsare la 22 h 55 m și apune la 06 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii
Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a
Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)
În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B
Cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (13-24 mai)
Ediția cu numărul 78 a Festivalului de Film de la Cannes debutează în ziua de 13 mai 2025, urmând să tragă cortina la 24 mai. Juriul competiției principale este prezidat de actrița franceză Juliette Binoche, potrivit festival-cannes.com. Posterul oficial al ediției prezintă o scenă din filmul
CITATUL ZILEI
'Orice își are ritmul propriu de schimbare. Moda se schimbă mai repede decât manierele, manierele mai repede decât moravurile, moravurile mai repede decât pasiunile și, în general, viața intelectuală, rațională, lucidă, mai repede decât cea afectivă, intențională, instinctivă.' - George Bernard Shaw ('Aforisme, paradoxuri, cuge
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul Greco-catolice Sf. m. Glicheria; Apariția Sf. Fecioare Maria la Fatima Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Fatima Sfânta Muceniță Glicheria este pomenită în calendarul creștin o