REPORTAJ Harghita: Obiecte realizate de persoane cu dizabilităţi - preţioase daruri de Crăciun oferite în ţară sau străinătate

Sute de obiecte realizate de persoane cu dizabilităţi, care au fost ajutate de părinţi, fraţi sau de îngrijitorii din centrele care-i găzduiesc, au fost oferite, luni, spre vânzare, la Miercurea-Ciuc, în cadrul unei expoziţii caritabile, ce a devenit tradiţională, urmând să fie dăruite celor dragi, cu ocazia Crăciunului.
Evenimentul este organizat pentru a XVIII-a oară de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita, în parteneriat cu Asociaţia Persoanelor cu Dizabilităţi, pentru a marca Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi.
Foto: (c) Gina Ştefan/AGERPRES
La demisolul unui centru comercial din municipiu, au fost amplasate standurile mai multor asociaţii care se ocupă de persoane cu dizabilităţi sau ale unor centre unde acestea sunt găzduite, în tot judeţul, care au prezentat diverse produse realizate special pentru această ocazie.
Au fost oferite spre vânzare cu precădere ornamente de Crăciun, realizate manual din materiale naturale sau croşetate, coroniţe de Advent, felicitări, diverse decoraţiuni specifice sărbătorilor de iarnă, bijuterii, lumânări, tablouri, şosete din lână sau preşuri ţesute manual, obiecte ceramice.
Foto: (c) Gina Ştefan/AGERPRES
Pregătirile pentru această expoziţie caritabilă încep din timp, uneori chiar cu un an înainte, persoanele cu dizabilităţi aşteptând cu nerăbdare să le fie apreciată munca, dar şi să se întâlnească cu vechi prieteni, din alte localităţi.
"Încă de la prima ediţie organizată am văzut că au plecat cu gândul de a reveni şi mă întrebau când şi dacă va mai fi, pentru că se pregăteau. Deci, e clar că acum, fiind la ediţia a 18-a, chiar e o aşteptare să existe această zi şi această posibilitate. (...) Cred că pentru orice persoană este important să-şi prezinte munca şi să fie apreciată pentru munca aceasta, cu atât mai mult pentru persoanele cu handicap, care de multe ori se simt puse în umbră şi sunt văzute ca persoane inactive, care trebuie numai ajutate", a declarat pentru AGERPRES directorul DGASPC Harghita, Elekes Zoltan.
Foto: (c) Gina Ştefan/AGERPRES
La târg a fost prezentă, ca în fiecare an, Miklos Erzsike, membru fondator al Asociaţiei Happy Down, care a vorbit despre importanţa unui astfel de eveniment.
"De la prima ediţie, în fiecare an, asociaţia noastră s-a prezentat cu obiecte făcute, în general, mai mult de părinţii copiilor cu sindrom Down. Dar şi copiii şi tinerii ne-au ajutat, şi-au adus într-un anume fel aportul în executarea acestor lucrări. (...) Sunt importante aceste evenimente pentru că există o tendinţă de segregare a acestor persoane şi trebuie să sensibilizăm oamenii, să ştie, eu aşa zic, că nu toată lumea a tras lozul câştigător. Aceste persoane depun un efort dublu sau triplu pentru a demonstra că şi ele sunt persoane pe care se poate baza societatea, că îşi au rolul lor şi să sperăm că oamenii din jur nu vor reacţiona numai cu milă, ci cu respect pentru ei", a spus Miklos Erzsike.
Produsele au fost oferite pentru donaţii minime, iar fondurile strânse vor fi folosite pentru a oferi surprize de Crăciun copiilor şi tinerilor cu sindrom Down.
Foto: (c) Gina Ştefan/AGERPRES
Şi Antal Adela, şefa Centrului de Îngrijire şi Asistenţă pentru persoane adulte cu dizabilităţi din Topliţa, a subliniat faptul că cei care au realizat produsele sunt foarte bucuroşi atunci când le este apreciată munca, dar şi când se întâlnesc cu vechi cunoştinţe.
"Am venit cu un grup de beneficiari de la centrul nostru şi cu colegele noastre. Ca în fiecare an, venim pregătiţi cu diferite decoraţiuni de Crăciun executate de noi şi de ei, mai ales. Ne pregătim pentru acest eveniment cam cu o lună înainte, încercăm în fiecare an să facem alte obiecte, să venim cu lucruri noi. Ne bucurăm că venim şi pentru ei este cea mai mare bucurie, că ei sunt cei care participă şi beneficiază, să sperăm, de aprecierile celorlalţi. Este foarte important pentru ei să fie apreciaţi, pentru că ei lucrează şi vor să simtă că lucrările lor sunt apreciate", a arătat Antal Adela.
La rândul său, Bálint Lajos Lóránt, de la Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilităţi "Sfântul Augustin" din Miercurea-Ciuc, reprezentant al Asociaţiei Caritas, a precizat că în fiecare zi beneficiarii centrului participă la un program "de dezvoltare a abilităţilor lucrative", în funcţie de posibilităţile fiecăruia, iar produsele realizate sunt extrem de valoroase, ţinând cont de cât s-au străduit să le realizeze.
Foto: (c) Gina Ştefan/AGERPRES
"Sunt unii care lucrează cu argila, cu lutul, alţii care decorează sticlă, alţii lucrează cu hârtia, cu sfoara, sunt persoane care pot să coasă, care tricotează şi fiecare face ce poate. De anul trecut avem un meşter olar care se ocupă cu tinerii şi de aceea avem produse ceramice, sunt făcute de tineri, cu ajutorul meşterului. (...) Cine se pricepe poate să spună că un specialist ar fi făcut mult mai frumos, dar pentru noi valorează şi mai mult (...) pentru că sunt făcute de nişte mâini care se poate că nu funcţionează aşa cum ar trebui. Este foarte important să simtă că munca le este apreciată, sunt unii cărora trebuie să le dăm să lucreze, ca să simtă că sunt folositori, că nu trăiesc degeaba", a declarat Bálint Lajos Lóránt.
El a recunoscut că târgul este aşteptat cu mare bucurie, pentru ca persoanele cu dizabilităţi să se întâlnească cu prieteni vechi şi să se pregătească spiritual de Crăciun.
Preşedintele Asociaţiei Persoanelor cu Dizabilităţi din Harghita, Fiko Csaba, crede că astfel de evenimente ar trebui organizate mai des şi că ar trebui să existe un spaţiu unde persoanele cu dizabilităţi să-şi poată vinde produsele realizate pe tot parcursul anului.
Foto: (c) Gina Ştefan/AGERPRES
Bucuria participării la târg a fost trăită şi de cumpărători. "Este un lucru foarte frumos, îmi place foarte mult. Acum s-a schimbat locaţia, dar am venit, am aşteptat această zi. Cumpăr pentru prietenii mei nişte lucruri mici care, totuşi, sunt lucruri mari, pentru că ştim cine le-a confecţionat. Şi acesta va fi cadoul meu de Crăciun pentru prietenii mei din străinătate. (...) Aceste daruri sunt apreciate cred că şi mai mult în afara graniţelor decât aici, acasă, la noi, dar trebuie să facem aceşti paşi ca să le fim mai aproape", a precizat Bács Béla, pentru AGERPRES.
În acest an, concomitent cu expoziţia caritabilă s-a desfăşurat, în premieră, şi "Târgul serviciilor sociale", în cadrul căruia serviciile de specialitate şi centrele DGASPC Harghita, primăriile acreditate ca furnizori de servicii sociale şi organizaţiile neguvernamentale harghitene invitate şi-au prezentat activităţile pe care le desfăşoară, pentru a-i sprijini pe cei mai vulnerabili membri ai comunităţii.
Foto: (c) Gina Ştefan/AGERPRES
Cei interesaţi au putut afla unde pot cere ajutor în cazul persoanelor în vârstă sau bolnave, în cazul copiilor abandonaţi, abuzaţi, neglijaţi sau exploataţi, persoanelor cu dizabilităţi, referitor la situaţiile de violenţă domestică sau în cazul în care au intenţia de a adopta un copil.
Cei prezenţi au putut asista şi la diverse programe culturale, cum ar fi scurte concerte susţinute de Corul de copii "Csicsergők" al Şcolii Generale ''József Attila'' din oraş, de Fanfara municipiului Miercurea-Ciuc şi de Corul vârstnicilor "Sárga Rózs Dalárda".
Evenimentul se desfăşoară până la ora 18,00, iar cei prezenţi se vor bucura şi de sosirea lui Moş Nicolae, care va oferi dulciuri celor mici, dar şi persoanelor cu dizabilităţi.
În cursul serii, de la ora 19,00, persoanele cu dizabilităţi vor putea urmări gratuit filmul "Intouchables", la Cinematograful ''Csíki Mozi'', alături de ei fiind invitaţi şi membrii comunităţii, care vor plăti un preţ simbolic. AGERPRES/(A, AS - autor: Gina Ştefan, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Harghita: Pompierii intervin și pe timpul nopții la Salina Praid, unde s-au produs infiltrații în urma ploilor
Pompierii harghiteni continuă și pe timpul nopții intervenția la Salina Praid, unde s-au produs infiltrații în urma ploilor abundente, a informat Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. 'Pompierii Detașamentului Gheorgheni vor acționa și pe parcursul nopții pentru evacuarea apei, cu ajutorul moto
Vâlcea: Mocănița de pe valea Bistriței, propusă pentru un circuit turistic prin Oltenia de sub munte
Mocănița care aducea calcar de la Costești până pe platforma chimică din Râmnicu Vâlcea ar putea circula din nou, la inițiativa Asociației Kogayon, care vrea să o salveze și să o introducă într-un circuit turistic prin zona geoparcului aspirant UNESCO Oltenia de sub munte printr-un parteneriat pe care-l propune autorităților județului și celor
Timiș: Activitatea unei pensiuni/motel, oprită de Protecția Consumatorului, după nereguli depistate la control
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș a oprit temporar activitatea unei pensiuni/motel din localitatea Moșnița Nouă, limitrofă municipiului Timișoara, pentru neregulile depistate în urma unui control efectuat marți. Totodată, comisarii CJPC Timiș au dat o amendă contravențională de 5.000 lei, au oprit definitiv de
Sector 3: Primăria deschide, pe 12 mai, platforma online pentru înscrieri la școli și grădinițe de vară
Primăria Sectorului 3 deschide, pe 12 mai, pe www.primarie3.ro, platforma online pentru înscrieri la școlile și grădinițele participante la programele educaționale de vară, ce se vor derula, în perioada iulie-august, a căror finanțare este asigurată de autoritatea locală pentru aproximativ 7.000 de copii.
MApN: Deplasări de tehnică și trupe pe teritoriul României, în cadrul exercițiului multinațional Dacian Spring 2025
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a transmis marți că până pe 23 mai au loc deplasări de tehnică și trupe pe teritoriul României, în cadrul exercițiului multinațional Dacian Spring 2025 (DASP 25). Astfel, arată sursa citată, în zilele de 16 și 17 mai sunt planificate mișcări ale unităților din cadrul Grupului de Luptă Înaintat
Seară dedicată Academiei Europaea și Academiei Române și concerte regale - printre evenimentele prilejuite de 10 Mai
O seară a Palatului Elisabeta dedicată Academiei Europaea și Academiei Române și două concerte regale se numără printre evenimentele care se regăsesc în programul sărbătorii naționale de 10 Mai, Ziua Coroanei Române și Ziua Independenței Naționale. Potrivit
IGPR: Concurs de fotografie cu tema 'Școală în siguranță' pentru elevii de gimnaziu, în perioada aprilie-mai
Direcția Siguranța Școlară din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) organizează, în perioada aprilie-mai, concursul de fotografie cu tema 'Școală în siguranță', prin care elevii din învățământul gimnazial sunt invitați să își exprime opiniile cu privire la importanța unui mediu școlar sigur, prin intermediul fot
Colonel Marian Bârsan: SEESOF 2025 va consolida și coagula structurile FOS din regiunea Mării Negre
Șeful de Stat Major la Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale, colonel Marian Bârsan, a declarat, marți, în cadrul conferinței de promovare a proiectului Southeast Europe Special Operations Forces Forum 2025 (SEESOF 2025), care va avea loc la Târgu Mureș, în 4-5 iunie, că această manifestare va consolida și coagula structurile FOS din regiune
Prahova: Operatorul regional de apă, amendat de Protecția Consumatorilor în cazul infestării apei de la Breaza
Operatorul regional de apă Hidro Prahova a fost amendat, cu 20.000 de lei, de către comisarii de la Protecția Consumatorilor în urma depistării bacteriei clostridium perfringens în apa livrată în oraș
Cluj: Crește frecvența zborurilor directe spre Istanbul de pe Aeroportul Internațional 'Avram Iancu'
Aeroportul Internațional 'Avram Iancu' din Cluj-Napoca anunță creșterea frecvenței de la 7 la 9 a zborurilor directe săptămânale spre Istanbul. 'Aeroportul Internațional 'Avram Iancu' Cluj, Consiliul Județean Cluj și compania aeriană Turkish Airlines anunță creșterea frecvenței zborurilor directe spre Istanbul începând din
Covasna: Festivalul SepsiRUN, precedat de conferințe motivaționale; campionul Virag Andras, printre invitați
Organizatorii SepsiRUN, cea mai mare competiție de alergare din municipiul Sfântu Gheorghe, vor susține mai multe conferințe motivaționale înaintea acestui eveniment programat în luna iunie, menite să ofere inspirație și sprijin mental participanților, iar publicului larg posibilitatea de a cunoaște sportivi cu performanțe deosebite. Printre
Timiș: Municipalitatea a alocat 25 milioane de lei către compania de termoficare Colterm, pentru pierderi tehnologice
Aleșii Consiliului Local Timișoara (CLT) au votat, în ședința de marți, alocarea a 25 de milioane de lei de la bugetul local companiei locale de termoficare Colterm, pentru acoperirea pierderilor tehnologice induse în anul 2023, apărute în transportul, distribuția și furnizarea energiei termice, în rețeaua sistemului centralizat de încălzire.
Sibiu: Transfăgărășanul se va deschide în următoarele două săptămâni
Drumul Național 7C - Transfăgărășan se va deschide în următoarele două săptămâni, cu aproape o lună și jumătate mai devreme față de termenul obișnuit care era 1 iulie, de la km 104+000 (Piscu Negru) până la km 130+800 (Bâlea Cascadă) a anunțat Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov pe pagina de Facebook. 'Datorită stratului
INHGA: Cod galben de inundații pe râuri din 24 de județe, până miercuri la prânz
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marți, o atenționare Cod galben de inundații, ce vizează râuri de pe raza a 24 de județe, până miercuri la prânz. Potrivit hidrologilor, în intervalul 6 mai, ora 13:00 - 7 mai, ora 12:00, se vor înregistra viituri, creșteri de debite și de n
IGSU: Voluntarii salvatori au participat la peste 53.700 de intervenții în sprijinul pompierilor, în anul 2024
Voluntarii salvatori din cadrul proiectului național ''Salvator din pasiune'', inițiat de Departamentul pentru Situații de Urgență, au participat, în 2024, la 53.700 de intervenții și la peste 6.000 de activități de informare și educare preventivă. ''Astăzi marcăm nouă ani de la lansarea proiectului național '