Şefa diplomaţiei franceze contează pe ''vigilenţa'' Beijingului împotriva oricărui sprijin acordat Rusiei în Ucraina

Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, a declarat vineri că mizează pe "vigilenţa" autorităţilor chineze pentru a evita orice sprijin pentru efortul de război al Rusiei în Ucraina, la încheierea unei scurte vizite la Beijing, informează AFP.
În această vizită de o zi în capitala chineză, şefa diplomaţiei franceze a venit să relanseze dialogul asupra schimburilor umane între Franţa şi China, întrerupte în timpul pandemiei.
Vizita sa a reprezentat o ocazie pentru a anunţa noi măsuri în domeniul vizelor şi acordurilor în sectoare precum cultura, cercetarea şi sănătatea, dar a permis de asemenea evocarea conflictelor actuale, în care Franţa speră să vadă China jucând un rol mai mare, notează AFP.
"Dorim să avem un dialog aprofundat cu China despre mizele globale, bineînţeles, dar şi despre marile crize" cum ar fi "războiul de agresiune rusesc în Ucraina, care continuă", a declarat Colonna într-o conferinţă de presă comună cu omologul său chinez Wang Yi.
Ea a admis totuşi că "nu a vorbit încă" cu Wang Yi despre aceste subiecte în cadrul vizitei, axată pe alte subiecte.
"Contăm pe vigilenţa autorităţilor chineze pentru ca nicio structură din China, în special privată, să nu contribuie în mod direct sau indirect la efortul de război ilegal al Rusiei", a afirmat ea.
În acest conflict, "cooperarea cu China este esenţială pentru favorizarea unei păci juste şi durabile", a pledat ea.
Referindu-se la conflictul între Israel şi Hamas, marcat de începerea unui armistiţiu vineri şi aşteptata eliberare de către gruparea islamistă a 50 de ostatici în patru zile, ministrul a invitat la "cooperare pentru ca terorismul să fie descurajat".
"Din punctul nostru de vedere, toţi ostaticii trebuie să fie eliberaţi. Toţi, şi nu doar 50", a mai declarat ministrul într-un briefing cu jurnalişti francezi, între care şi reporterul AFP.
Primită vineri dimineaţa de către premierul Li Qiang la Palatul Poporului, în centrul Beijingului, Catherine Colonna i-a amintit interlocutorului său că China şi Franţa sunt "membre permanente ale Consiliului de Securitate" şi au în această calitate "responsabilităţi mondiale".
Li Qiang a subliniat, la rândul său, "tendinţa pozitivă în cooperarea sino-franceză pe toate fronturile".
Cartherine Colonna a coprezidat vineri după-amiază, împreună cu omologul său Wang Yi, "Dialogul franco-chinez la înalt nivel asupra schimburilor umane" la Universitatea din Beijing.
Întrerupt în timpul pandemiei, acest dialog început în 2014 se referă la schimburi universitare, ştiinţifice, culturale, sportive, mizele legate de turism şi chiar probleme privind egalitatea dintre femei şi bărbaţi.
Cu ocazia acestei vizite ministeriale, Beijingul a anunţat că, începând de la 1 decembrie, francezii vor putea călători în China fără vize pentru sejururi care să nu depăşească 15 zile.
Acest acord va fi în vigoare până la 30 noiembrie 2024 şi va fi valabil de asemenea pentru rezidenţii altor cinci state - Germania, Italia, Ţările de Jos, Spania şi Malaezia.
"Este vorba de un anunţ puternic care va facilita mult mobilitatea între ţările noastre", a salutat Catherine Colonna.
Cei doi miniştri au lansat de asemenea Centrul franco-chinez al neutralităţii carbonului, care are ca scop facilitarea cooperării ştiinţifice şi tehnologice între cele două ţări şi finanţarea programelor comune de cercetare.
"Cu o săptămână înaintea COP28 nu putea exista un mod mai bun de a afirma ambiţia celor două ţări ale noastre pentru problemele legate de schimbarea climatică", a subliniat Colonna.
Printre alte acorduri semnate: reînnoirea pentru cinci ani a parteneriatului între Centrul Pompidou şi Muzeul West Bund din Shanghai. El constă în special în împrumuturi de opere şi organizarea de expoziţii pornind de la colecţiile muzeului parizian.
Cele două ţări au semnat de asemenea un acord privind cooperarea în domeniul educaţiei ce vizează în special învăţământul francez în China.
De la recunoaşterea Republicii Populare Chineze de Franţa de către generalul de Gaulle în 1964, Beijingul percepe Parisul drept un interlocutor care are o abordare mai independentă de SUA decât celelalte ţări occidentale, notează AFP.AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci, editor: Ionuţ Mareş, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Donald Trump anunță că va discuta luni telefonic cu Vladimir Putin despre războiul din #Ucraina
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat sâmbătă că îl va suna luni pe omologul său rus, Vladimir Putin, și apoi pe cel ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru a negocia sfârșitul războiului din Ucraina, informează EFE și AFP. 'Sperăm că va fi o zi productivă, că se va declara o încetare a focului și că ac
Sancțiunile americane vor fi ridicate în viitorul apropiat, estimează președintele turc Recep Tayyip Erdogan
Sancțiunile americane împotriva sectorului de apărare din Turcia s-au relaxat sub președinția lui Donald Trump și ridicarea lor este probabilă, a estimat sâmbătă președintele turc Recep Tayyip Erdogan, informează AFP. 'Putem afirma cu ușurință că există o relaxare' a sancțiunilor, a afirmat el în fața jurnaliștilor &i
Hamas anunță noi negocieri indirecte cu Israelul în curs la Doha
Un înalt responsabil al Hamas a declarat sâmbătă că un nou ciclu de negocieri indirecte cu Israelul, destinat să pună capăt războiului din Fâșia Gaza, a început la Doha, transmite AFP. 'Acest ciclu de negocieri a început fără nicio condiție prealabilă din partea ambelor părți, iar negocierile sunt deschise pen
#Ucraina spune că Rusia a folosit discuțiile de la Istanbul pentru a 'simula' un proces de pace și a câștiga timp
Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiga, a declarat sâmbătă că Rusia a folosit negocierile de vineri de la Istanbul pentru a 'simula' un proces de pace, a câștiga timp și a amâna aprobarea unor noi sancțiuni internaționale din partea Occidentului, informează EFE. 'Din perspectiva rusă, Putin a folosit
Lavrov și Rubio se declară dispuși să continue să lucreze pentru a obține pacea în #Ucraina
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și secretarul de stat american, Marco Rubio, au subliniat sâmbătă, într-un apel telefonic, disponibilitatea de a continua să colaboreze pentru a atinge pacea în Ucraina, transmite EFE. 'Rubio a perceput cu satisfacție acordurile privind schimbul de prizonieri de război și prezenta
Summitul Ligii Arabe de la Bagdad: Participanții au cerut o încetare imediată a războiului din Fâșia Gaza
Liderii țărilor arabe, reuniți sâmbătă, la Bagdad, în cadrul celei de-a 34-a ediții a summitului Ligii Arabe, au cerut sâmbătă o încetare imediată a războiului din Fâșia Gaza, acuzând Israelul că încearcă să îi alunge pe palestinieni din enclavă, după ce și-a intensificat campania de bombardamente, informează Reuters.
Președintele Vladimir Putin anunță că va găzdui primul summit ruso-arab în luna octombrie
Președintele rus, Vladimir Putin, i-a invitat sâmbătă pe toți liderii țărilor care fac parte din Liga Statelor Arabe să participe la primul summit ruso-arab, pe care îl va găzdui pe 15 octombrie, informează EFE și Reuters. 'Aș dori să invit toți conducătorii statelor uniunii, împreună cu secretarul general al Ligii, să ac
Erdogan: Întâlnirea dintre #Ucraina și Rusia de la Istanbul, 'extrem de importantă' pentru a pune capăt războiului
Primele discuții directe de pace din 2022 între Rusia și Ucraina, desfășurate vineri la Istanbul, au fost 'extrem de importante' pentru a face progrese către încheierea războiului, a declarat sâmbătă președintele turc Recep Tayyip Erdogan, informează AFP. 'Reunirea delegațiilor din ambele țări la Istanbul este ext
Ayatollahul Khamenei cere SUA să părăsească Orientul Mijlociu și numește Israelul 'o tumoră canceroasă letală' în regiune
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a cerut sâmbătă Statelor Unite să părăsească Orientul Mijlociu, pe fondul discuțiilor indirecte dintre cele două țări cu privire la programul nuclear al Iranului, și a calificat statul Israel drept 'o tumoră canceroasă periculoasă și letală în regiune', care trebuie 'extirpată', informe
Rusia a cerut Ucrainei să cedeze mai mult teritoriu în cadrul convorbirilor din Turcia (sursă ucraineană)
Negociatorii ruși la discuțiile de pace de la Istanbul au cerut Ucrainei să-și retragă trupele din toate regiunile ucrainene revendicate de Moscova înainte ca Rusia să fie de acord cu o încetare a focului, a declarat sâmbătă pentru Reuters un înalt oficial ucrainean familiarizat cu discuțiile. Această cerere, împr
Alegeri legislative în Portugalia: Alianța de guvernare este favorită
Peste 10,8 milioane de cetățeni din interiorul și din afara Portugaliei sunt așteptați să voteze duminică la cel de-al doilea scrutin legislativ din ceva mai mult de un an și al patrulea din ultimii cinci ani, într-o țară cu rate ale absenteismului în mod tradițional ridicate, informează sâmbătă EFE. În ultima parte a c
Zelenski: Rusia își conservă oportunitatea de a continua să ucidă, trebuie să facem presiuni asupra sa
Kremlinul a avut ocazia să declare vineri, la Istanbul, o încetare a focului cu Ucraina, dar nu a făcut acest lucru, conservându-și în acest fel oportunitatea de a continua să ucidă, a declarat sâmbătă președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a cerut din nou comunității internaționale să facă presiuni asupra Kremlinului, informează EFE.
Kremlin: O întâlnire Putin-Zelenski este posibilă dacă Rusia și #Ucraina ajung la acorduri prealabile
O întâlnire între președinții rus Vladimir Putin și respectiv ucrainean Volodimir Zelenski este 'posibilă', cu condiția ca Moscova și Kievul să fi ajuns la 'acorduri' în prealabil, a declarat Kremlinul sâmbătă, a doua zi după primele discuții directe de pace dintre cele două părți din 2022, informează AFP.
Război în #Ucraina: Macron se declară convins că Trump ''va reacționa la cinismul' lui Putin
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat sâmbătă, la Tirana, că este 'sigur' că omologul său american Donald Trump ''va reacționa la cinismul' președintelui rus Vladimir Putin după un nou atac rus cu drone în Ucraina, informează AFP. 'Confruntat cu cinismul președintelui Putin, cred, sunt chiar sigur,
Ministrul de externe german: Rusia 'ne amenință pe toți' în Marea Baltică
În regiunea Mării Baltice, Rusia ne amenință pe toți, a declarat sâmbătă ministrul de externe german Johann Wadephul, care a anunțat o intensificare a supravegherii în urma presupuselor acte de sabotaj ale așa-numitei flote fantomă a Rusiei asupra cablurilor și conductelor din Marea Baltică, transmite dpa. 'Noi, ca vecini