Rusia şi Ucraina se înfruntă în Consiliul de Securitate pe tema livrărilor de arme

Rusia şi Ucraina s-au înfruntat joi într-o sesiune a Consiliului de Securitate, convocată de Moscova pentru a critica livrările de arme occidentale, în special americane, către Kiev, partea ucraineană afirmând că încearcă doar "să supravieţuiască", relatează EFE.
Reuniunea a început cu un avertisment din partea Înaltului Reprezentant al ONU pentru dezarmare, Izumi Nakamitsu, potrivit căruia "livrările de arme şi muniţii s-au accelerat odată cu contraofensiva forţelor ucrainene", cerând mai mult "control" din cauza riscului ca armele să fie "deturnate".
El s-a referit de asemenea la "rapoarte alarmante despre transferuri de arme către forţele ruse pentru a fi utilizate în Ucraina, între care drone de atac şi muniţie".
De la începutul invaziei ruse pe scară largă în Ucraina şi până în prezent, Biroul Înaltului Comisariat pentru drepturile omului a înregistrat aproximativ 9.100 de morţi şi 15.800 de răniţi în rândul civililor în Ucraina, în majoritatea cazurilor ca urmare a utilizării "armelor explozive cu efecte pe suprafeţe extinse" în zonele populate, precum atacul rusesc de marţi de la Kramatorsk (estul Ucrainei).
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat că aliaţii occidentali s-au transformat într-un fel de "companie militară privată" cu "profituri exorbitante", cu preţul morţii soldaţilor ruşi în conflict, în timp ce continuă "să acuze" Moscova pentru "tot ceea ce se întâmplă în Ucraina".
"Occidentul livrează arme, formează batalioane, furnizează informaţii şi autorizează atacuri, dar, în acelaşi timp, spune că nu este implicat în conflict, că este neutru", a spus el.
Invitat să vorbească în finalul sesiunii, ambasadorul Ucrainei la ONU, Serghii Kisliţa, a declarat că "Rusia are suficiente arme pentru a ataca Ucraina în orice moment, în timp ce Ucraina nu are mijloacele necesare pentru a se apăra", astfel încât oprirea fluxului de ajutor militar ar însemna că Rusia ar putea ataca "constant şi fără limite".
"Faptul că Ucraina primeşte arme nu a fost motivul pentru care trei copii au fost ucişi de Rusia la Kramatorsk. Motivul a fost că Rusia are încă arme şi dorinţa de a ucide", a afirmat Kisliţa referitor la atacul soldat cu 12 morţi şi 60 de răniţi, potrivit Kievului.
"Îi îndemn pe cei care sunt preocupaţi de transferul de arme către zonele de război să nu uite diferenţa dintre agresor şi cel care luptă pentru supravieţuire", a adăugat diplomatul ucrainean, atacându-l pe omologul său rus, care a susţinut că eticheta de "agresor" impusă Rusiei nu este de natură "juridică", ci "politică".
Reprezentantul SUA, Robert Wood, a denunţat argumentele ruseşti conform cărora sprijinul a 50 de ţări pentru Ucraina reprezintă o "ameninţare" la adresa păcii şi securităţii internaţionale - aceasta fiind şi tema reuniunii -, atrăgând atenţia că Moscova încearcă "să rescrie chiar şi cele mai simple date ale acestui conflict".
"Ne-am angajat să asigurăm că Ucraina îşi poate exercita dreptul la autoapărare în acest război brutal şi ilegal al Rusiei, lucrând în acelaşi timp pentru a ne asigura că armele livrate de aliaţi nu sunt deturnate în mâini greşite", a spus Wood.
În această sesiune, Ucraina a fost susţinută de cele aproximativ 10 ţări care au intervenit, între care Franţa şi Marea Britanie, care au solicitat rezolvarea conflictului, în timp ce China, o susţinătoare a Rusiei, a venit cu o reacţie scurtă şi temperată în care a făcut apel la "negocieri, şi nu la confruntare" şi s-a oferit să "faciliteze" pacea.
În acelaşi timp, responsabilul ONU pentru dezarmare a tras un semnal de alarmă în legătură cu "continuarea şi intensificarea atacurilor asupra infrastructurilor critice şi civile" ucrainene, inclusiv energetice, medicale, educaţionale, drumuri şi poduri, şi a adăugat că minele şi fragmentele explozive contaminează terenurile agricole şi împiedică circulaţia.
Rusia a invadat pe scară largă Ucraina la 24 februarie 2022 în ceea ce ea numeşte "operaţiune militară specială", iar Occidentul şi Kievul - o agresiune neprovocată, nejustificată şi ilegală împotriva unui stat independent, prima de acest gen în Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial.AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci, editor: Ionuţ Mareş, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
UE a început să relaxeze sancțiunile impuse Kosovo, anunță șefa diplomației europene Kaja Kallas
Șefa diplomației europene Kaja Kallas a declarat joi că Uniunea Europeană a început să ridice sancțiunile impuse Kosovo, dar procesul va fi condiționat de o reducere susțină a violențelor și ostilităților în nordul acestei regiuni, transmit Reuters, AFP și Tanjug. 'Ca semn al angajamentului nostru, pot să anunț că UE a în
Seulul afirmă că nu a purtat discuții cu SUA cu privire la retragrea trupelor americane din Coreea de Sud
Ministerul Apărării sud-coreean a declarat vineri că nu a purtat discuții cu Washingtonul cu privire la retragerea trupelor americane din Coreea de Sud, după informații apărute în Wall Street Journal conform cărora SUA preconizează o retragere parțială, transmite AFP. Citând responsabili americani din domeniul apărării, cotidianul
VIDEO SUA: Presupusul atacator de la Muzeul Evreiesc din Washington, acuzat de crime
Bărbatul suspectat de uciderea a doi angajați ai ambasadei Israelului în apropierea Muzeului Evreiesc din Washington a fost acuzat de crime, potrivit documentelor instanței, relatează joi AFP. Elias Rodriguez, în vârstă de 30 de ani, a fost acuzat și de 'uciderea unor oficiali străini'.
Ucraina: G7 va 'crește presiunea' dacă Rusia refuză un armistițiu (comunicat)
Miniștrii de finanțe din G7 au declarat joi că vor să 'maximizeze presiunea' asupra Rusiei, în special prin intensificarea sancțiunilor, dacă Moscova nu acceptă un armistițiu în Ucraina, relatează AFP. Reuniți în vestul Canadei pentru o întâlnire de trei zile, miniștrii clubului economiilor avansate au adă
Israel: Netanyahu sfidează justiția și anunță alegerea sa pentru conducerea Shin Bet
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat joi seara că l-a ales pe generalul de divizie David Zini drept viitorul șef al Agenției de securitate internă (Shin Bet), sfidând interdicția impusă cu o zi înainte de procuroarea generală a statului, relatează AFP. 'Premierul Netanyahu a anunțat în această seară deciz
Trump a vorbit joi cu Netanyahu despre Iran și atacul din apropierea Muzeului Evreiesc din Washington
Președintele american Donald Trump a discutat joi cu premierul israelian Benjamin Netanyahu despre Iran și atacul produs miercuri în apropiere de Muzeul Evreiesc din Washington, în care doi angajați ai ambasadei Israelului în SUA au fost împușcați mortal, a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Karoline Leavitt, relatează AFP. Președ
#Ucraina/Rușii și ucrainenii fac schimb de liste pentru cel mai mare schimb de prizonieri de război
Rusia și Ucraina au făcut schimb de liste cu numele și datele a 1.000 de prizonieri de război din fiecare țară în vederea pregătirii celui mai mare schimb de prizonieri de la începutul războiului, au anunțat joi surse oficiale, citate de EFE și Reuters. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat joi pentr
Parlamentul olandez cere guvernului să participe la Budapesta la marșul LGBT interzis de Orban
Parlamentul Țărilor de Jos (Olanda) a aprobat joi cu majoritate o moțiune prin care cere guvernului să trimită miniștri să participe în iunie la Budapesta la 'Marșul Mândriei', interzis de premierul conservator Viktor Orban, și de asemenea să încurajeze alte guverne din țările UE să ia parte la acel marș, relatează agenția EFE.
Opt state membre UE cer măsuri suplimentare pentru a consolida pregătirea împotriva amenințărilor
Opt state membre al Uniunii Europene au cerut, joi, într-o declarație comună, măsuri suplimentare pentru a consolida pregătirea în fața amenințărilor militare, hibride, teroriste și infracționale, transmite EFE. Textul miniștrilor de interne, pregătire civilă și reziliență din Belgia, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg
Putin declară că armata rusă a început crearea unei zone de securitate în nordul Ucrainei
Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că armata rusă a început să creeze o zonă de securitate la frontiera cu Ucraina, care ar include teritorii ale regiunilor Sumî și Harkov din nordul Ucrainei, relatează agențiile de presă EFE și Unian. 'Am spus deja că a fost luată decizia de a crea o zonă de securitate necesară de-
NATO: Cancelarul german este de acord cu creșterea bugetului apărării, dar eșalonat
Cancelarul german Friedrich Merz s-a declarat joi de acord cu propunerea secretarului general al NATO, Mark Rutte, de creștere a bugetelor apărării de către statele membre ale Alianței, dar a insistat asupra unei creșteri treptate, cu atingerea obiectivului în anul 2032, relatează agențiile DPA și EFE. Președintele american Donald Trump
Primarul Odesei face apel la Trump să-și schimbe strategia: 'Nicio logică nu funcționează cu Putin!'
Primarul Odesei, Ghennadi Truhanov, a făcut joi apel la președintele american Donald Trump să-și revizuiască strategia de negociere cu Moscova, întrucât 'niciun argument logic nu funcționează cu (Vladimir) Putin', pledând pentru impunerea unor sancțiuni 'reale' pentru a pune presiune asupra acestuia, relatează EFE.
Danemarca: Vârsta de pensionare va ajunge la 70 de ani în 2040
Parlamentul danez a adoptat joi o lege care crește vârsta de pensionare la 70 de ani începând cu 2040, de la 67 de ani, cât este în prezent, relatează AFP. Optzeci și unu de parlamentari au votat pentru și 21 împotrivă, a anunțat parlamentul pe site-ul său. În Danemarca, de la reforma di
Discuție Macron-Xi: Macron cere condiții echitabile de acces pe piață, iar Xi apărarea împreună a regulilor comerțului internnațional
Președintele francez, Emmanuel Macron, i-a cerut joi omologului său chinez, Xi Jinping, într-un apel telefonic, 'condiții echitabile' de acces pe piețele respective pentru companiile celor două țări, aspect pe care l-a calificat ca fiind 'fundamental', în timp ce liderul chinez i-a cerut omologului său francez să 'apere împreună
Israelul acuză Europa de 'incitare antisemită' după uciderea a doi angajați ai ambasadei sale din SUA
Ministrul israelian de externe, Gideon Saar, a acuzat joi lideri europeni de 'incitare antisemită toxică' care a dat naștere la climatul ostil în care s-a produs uciderea a doi angajați ai ambasadei Israelului în SUA, relatează Reuters și dpa. Israelul s-a confruntat recent cu un val de critici din partea Europei, pe măsură